Column: 750 maal excuses

750 maal excuses

18 dec-22 Op persoonlijke titel, Cees Smit 

Nu is het helemaal hip en trending om excuses aan te bieden en vorige week herhaalde ik dat ik nog positief was (reeds vanaf 630) en dat ik nog hoopte op een (bijna) 750 punten stand in de AEX voor het einde jaar…

Afgelopen week haalde we slechts 741,09, dat had natuurlijk met mijn welbekende en alom geprezen briljantie niet mogen gebeuren. Dus excuses dat ik een paar punten verkeerd had gezien! Gelukkig had ik de Twindicator niveaus gedeeld dus tijdens de opname van de Podcast kon iedereen toch nog de goede conclusies trekken toen we ineens onder de 710 punten gingen.

AEX

De rente was toch gewoon in geprijsd?

Even terug naar mijn verbazing vorige week, want we weten allemaal dat er een grote correlatie is tussen de Amerikaanse rente en de Europese rente en de Amerikanen hadden reeds fors verhoogd naar 4,25-4,50 procent en Europa bleef daar nog bij achter terwijl de inflatie in Europa veel hoger (veel meer afhankelijk van de energie van Rusland) was (is) dan de inflatie is in de VS. Dus waarom we dan ineens weer schrokken van de woorden van de ECB. Klaarblijkelijk ben ik teveel met mijn vak bezig.

Overigens bleef de daling van de aandelen n.a.v. de rente stappen die precies volgens de verwachtingen waren niet beperkt tot Europa. Ook de VS gooide de aandelen in de verkoop na opmerkingen van de FED die hintte dat er voorlopig nog geen rente verlagingen zijn maar nog wel verhogingen in het vat zitten. Nu zullen die aandelen jongens wel een beetje dom zijn want de obligatiemarkt reageerde niet of zelfs positief.

2Y TBONDS

Geen paniek?

Ook hadden we geen beweging in de volatility, dus de angstmeter sloeg ook niet uit. De VIX index op de Russell2000 (normaal kijken we naar de S&P 500 vol) reageerde niet of niet noemenswaardig.

Volatility op de Russell 

Vreemd?

Maar wat wel vreemd is en we zeker niet kunnen negeren is dat we ineens weer een verkoopsignaal hebben in de EB indicator en de Twindicator op de AEX. De Twindicatorlijn lag op 710,09 een niveau dat ik dacht dat ver genoeg weg lag en dus had kunnen houden. Echter op donderdag gingen we eronder en op vrijdag zagen we zelfs al weer niveaus onder de 700. De 200daagslijn zou een steun kunnen zijn.

AEX

Na maand, na maand, na maand

Kijken we naar de maandgrafiek dan hebben we precies de bovenkant van het trendkanaal gezien en zijn we (bijna) precies tegen de Twindicator (742,87) in de maand op gebotst.

AEX maand

Wie het weet mag het zeggen

Nu zijn er natuurlijk TA zeurkousen die roepen dat een lange grafiek logaritmisch moet en dan zijn we nog steeds (bijna) tegen de Twin gebotst (642,87) maar dan zou je ook kunnen betogen dat we nu midden in het Trendkanaal zitten.

AEX log

Het perfecte plaatje?

Als we de Duitse DAX erbij pakken dan hebben we ook daar verkoopsignalen in de Twindicator en in de EB indicator. Ook hier is het technische plaatje sterk verslechterd.

DAX

In de herhaling

De Nasdaq had al langer een slecht technisch beeld. Zie vorige columns.

Nasdaq

IJsmuts op

En ook de brede S&P500 (Mini futures) heeft een verkoopsignaal in de Twindicator. Ik vrees dus dat de petjes 750 even in de kast moeten en we zelfs weer een bescherming moeten opzetten onder de portefeuille. We gaan deze week kijken naar nog meer bevestigingen.

S&P 500

Hetzelfde verhaal

Tot slot de Russell 2000 mini futures een zelfde laken een pak.

Russell

Terug naar de AEX vrijdag een herweging

JustEat ging uit de index maar deed niet zo veel op het slot. Het aandeel ging niet massaal in de verkoop.

Just Eat

Exor-cist

Het Italiaanse Exor kwam in de Amsterdamse AEX en je zou dus verwachten dat ze hoger gingen maar gingen lager de index in. Ik zie ondanks de lage waardering niks in dit aandeel en blijf er voorlopig vanaf.

Exor

Weg de roze bril?

Nu was ik positief geworden op Ark Innovation ETF maar nu de Tech nog dieper zinkt en fonds manager nog meer Tesla aandelen kocht waar ze reeds enorm scheef mee zit zakte het fund net als de AEX onverwacht toch door een steunniveau. Ik vertrouw het even niet en pak mijn verlies in deze.

Ark Innovation

Een oude sok

De Sox index (dus de semiconductor index) staat net boven de Twindicator en kan of ook een verkoopsignaal gaan geven of toch steun vinden. Erop of eronder…

Sox

Lijstje vorig jaar

Hoewel oud collega columnist Michael Kraland altijd zei; dat tips alleen voor de ober waren, kom ik iedere jaar met een lijstje ideeën en zo voor kerst is het best een goede tijd terug te komen op mijn oude ideeënlijst. Later (lees de komende week) zal ik officieel terugkomen op mijn lijstje nieuwe tips op Belegger.nl. Maar voor het zo ver is dus eerst een terugblik nog voor het jaar officieel is afgelopen en er dus eigenlijk van alles nog kan gebeuren.

performance sectoren

Bron: Bloomberg per 14 dec

Politiek correct beleggen?

Voor we verder gaan is het goed om even naar de sectoren te kijken, had je niet ESG belegd (dus in olie bedrijven) dan had je het goed gedaan kijkend naar rendement, maar had je het in de publieke opinie slecht gedaan voor de planeet.

Nasdaq lijst

Bron: Bloomberg per 14 dec

De Nasdaq lijst tot nu

Als je in de Nasdaq kijkt welke aandelen het goed hebben gedaan dan waren dat opnieuw Energy bedrijven en Chinese aandelen in het groen.

In december vorig jaar heb ik gewaarschuwd voor hogere rentes en inflatie en hogere rente hebben we gezien. Zelfs een heftigere beweging dan ik verwacht had.

2 jaars

Lange rente

Ook dertigjaarsrente heeft een grote beweging laten zien, maar na lange tijd verkoopsignalen nu weer koopsignalen. 

30jaars rente

Nogmaals

Nu had ik verwacht dat we inflatie zouden krijgen en de rentes zouden oplopen, ook had ik verwacht dat er een einde kwam aan de Meme aandelen (AMC en Gamestop) en ik was negatief over de Bitcoin. In tegenstelling tot influencers (figuren) als Chris Woerts heb ik steeds gewaarschuwd voor optimisme. Dit was natuurlijk los van de paar korte koopsignalen (en later verkoopsignalen) voor de traders. Voor de komende tijd zijn er nog verkoopsignalen en kijkende wat er allemaal gaande is, is dit niet heel gek.

Bitcoin

Short Tesla

Ook Tesla-short was een idee en Nee dat was niet voor het tiende jaar op rij zoals iemand grapte op de Socials. Maar inderdaad ik ben al heel lang niet positief op het aandeel Tesla dat extreme waarderingen kent helemaal in periodes dat ze geen winst maakten.

Echter vorig jaar december durfde ik pas short, omdat daarvoor de stocksplitsingen en de praatjes van de topman (Elon Musk) steeds voor te veel momentum in het aandeel zorgde en de Meme en fantasie beleggers aantrok. Nu worden briljante adviezen alleen door briljante mensen begrepen, maar omdat Elon mijn verkoop advies ook alleen van horen zeggen had, begon hij direct een Poll op Twitter om de wijsheid van de menigte te vragen. Met die smoes kon hij perfect als insider verkopen, ook gebruikte hij de aankoop van Twitter steeds om meer en meer aandelen Tesla te verkopen. Als Insiders verkopen is dat normaal geen goed teken. Hij had hierdoor ook wat moeite met het afzien van de Twitterdeal. Nu de heer Musk langzaam maar zeker van zijn voetstuk valt heeft het nog een lange weg te gaan alvorens het de Koerswinstverhoudingen van Volkswagen en andere autoproducenten heeft.

Tesla

AMG laat u niet in de steek (of toch AEG?)

Nu waren we al direct na de inval in Ukraine op een hoogte punt in het aandeel AMG en had ik in een kwartaalupdate van mijn jaar tips aangegeven dat je wel winst kon pakken. Maar dat het weer terug ging richting de 20 euro was bizar gelukkig zijn we daarna weer omhoog. Dit jaar is het pakweg 25 procent gestegen. Een prima idee dus.

AMG

If you like them at 250 you love them below 40

Het aandeel Galapagos werd door een grote menigte reeds bejubelt op niveaus boven de 200 euro, dus toen het aandeel vorig jaar december onder de 50 euro stond vond ik het wel een leuke gok. Zeker omdat het bedrijf (ook toen) een berg cash op de balans had (en heeft) en zelf een paar medicijnen op het schap had (en heeft). Eerst deed het idee het heel goed, we hebben zelfs 65,50 gezien in april 2022.

Galapagos analisten

Bron: Bloomberg

Maar nu in december staat het aandeel ondanks dat we nog steeds 60 euro cash op de balans hebben en vele analisten een koopaanbeveling hebben, staan we rond de 38 euro en is het aandeel bijna 20 procent lager voor het jaar. Het goede nieuws is dat we net boven de Twindicator zitten op 37,55 euro. Dus voor volgend jaar gewoon weer?!?

Galapagos

Mijn laatste idee vorig jaar was Atos.

De trend naar Europese Cloud computing, de grote vraag naar cybersecurity en kantoren met IT professionals  konden niet zorgen voor een positieve trend in Atos. Het aandeel ging mee met Nasdaq collega’s terwijl je zou kunnen discussiëren of dat wel correct is. De waarde van het bedrijf als je de boel opknipt is vele malen hoger dan de huidige beurs waarde en de plannen voor de break-up zijn reeds uitgewerkt. Ook deze neem ik mee naar volgend jaar.

Atos

Een nieuwe tipje van de sluier?

Nu kom ik dus pas volgende week met een officieel kooplijstje maar om een beetje vooruit te lopen nog  eentje van mijn internationale (lees Amerikaanse) lijstje namelijk: Meta (Facebook) voor 2022 bijna 65 procent lager en oké de Nasdaq is min 30 procent maar Meta is dus een beetje meer…. dus wellicht een recovery idee in 2023?

Meta (Facebook)

Volgende keer dus de officiële vooruitblik op Bitcoin en aandelen.

 

Resume

De rente is niet echt het probleem, maar de indices zijn bijna allemaal onder de Twindicator levels gegaan en dat is even geen pretje. Vreemd genoeg is de volatility laag en is er dus geen paniek, dit kan een goed maar ook een heel slecht teken zijn. De komende weken zal de liquiditeit afnemen en kan er van alles gebeuren…. We kunnen zelfs nog de 750 in de AEX zien voor het einde jaar, maar ook veel lagere niveaus.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengen risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: