Afgelopen week hadden we weer het nodige slechte nieuws te verwerken, zo hadden we beginnende rassenrellen in de VS waarbij vele agenten omkwamen, een laffe massamoord in Nice, maar ook slecht nieuws over China en Japan. Naast al het slechte nieuws in de wereld, was er ook goed nieuws voor de beurzen. Immers de centrale banken kunnen dan lekker stimuleren en nog meer obligaties en aandelen kopen.
Nu denk ik dat los van de wet van mogelijke onbedoelde neveneffecten, er toch ook een einde aan de stimuleringseffecten moet komen. Immers: hoe lager de rente, hoe meer problemen er ontstaan. Zo worden de consumenten juist onzekerder, dit blijkt bijv. uit het feit dat men juist meer gaat sparen. Kortom; juist het tegenovergestelde van wat men wil.
Onbedoelde neven effecten zijn een bubble op de huizenmarkt, maar ook spaarders die zijn gaan beleggen, beleggers zijn meer risico gaan nemen om toch rendement te maken. Ook bedrijven die eigenlijk failliet horen te gaan, omdat ze niet genoeg mee gaan met hun tijd krijgen toch financiering van beleggers die de risico’s niet goed inschatten (of willen inschatten). Neem de vastgoed sector voor commerciële vastgoed, die krijgen ondanks de grote leegstand gewoon investeerders die allemaal denken dat het allemaal wel goed komt. Banken die slecht draaien krijgen ook geld van beleggers en landen die verkeerd bezig zijn betalen ook nauwelijks extra rente… Er zijn nog veel meer effecten te benoemen, zoals je pensioen dat in de problemen gebracht wordt en de verzekeraars die gigantische problemen kennen.
Aegon en ING zijn toch aandelen die bij vele beleggers in de portefeuilles zijn opgenomen, maar hebben behoorlijke dalingen laten zien. Je bent of heel slim of heel naïef als je er nog inzit. De tijd moet het uitwijzen.
Maar, andere problemen die pas vrijdag kwamen:
Staatsgreep in Turkije,
Even leek Erdogan op Erdogone, maar als ik zie hoe snel Erdogan rechters en andere tegenstanders liet oppakken twijfel ik of het hele verhaal niet een slecht toneelstuk is? Sowieso, wordt de coupe gebruikt om beter in het zadel te komen. Europa die eerder kritiek had op de huidige regering is nu ineens een steunbetuiging aan het geven. Nu is dit natuurlijk heel dubbel en ook zouden we andere krachttermen hiervoor kunnen gebruiken. Maar, we moeten er niet aan denken dat Turkije ineens niet meer met ons mee doet. Dus uit de NAVO, geen buffer meer tussen de Russen, geen buffer meer tussen het midden oosten en geen grens meer voor de vluchtelingen. En zo, zou ik nog vele extra effecten kunnen noemen. Kortom; dit heeft grote effecten op Europa. Het is dus niet zomaar een vakantieland minder.
Maar, de komende tijd moet duidelijk worden wat de effecten van de coupe poging zijn.
Ondertussen werd er vorige week geen rente verlaging doorgezet in de UK.
Engeland geen rente verlaging
Het niet verlagen van de rente had ook meer negatief effect moeten hebben. Sowieso brengt de exit veel onzekerheid. Het is zeker niet zo dat de Britse exit een gemakkelijke onderhandeling wordt, want anders zullen meer landen voor die exit kiezen en dan komen de problemen in de achterblijvende rest sneller naar boven dan we zouden willen.
De vastgoed problemen in de UK die met de dichte fondsen worden opgevangen door de pensioenfondsen, die nu ineens in vastgoed stappen omdat het bijv. 20% lager is. Maar het vastgoed in de UK was al jaren zeer overspannen en wie kan er iets over de toekomst van Londen zeggen? Als de banken echt naar Parijs of Frankfurt gaan zal dit grote effecten hebben? We zien nu ineens dat de Nederlandse banken het huidige sentiment gebruiken om dealingrooms in Londen te sluiten. Ook de beursfusie tussen de Britse en de Duitse beurs lijkt over te gaan hellen naar Frankfurt. Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar heel veel bedrijven kunnen vertrekken en dan kan de vastgoedmarkt in Londen nog veel verder omlaag gaan. Dus is het echt verstandig om met pensioengeld dit soort risico’s aan te gaan? Helemaal als we ondertussen de eerder totaal overspannen huizenmarkt in Londen ook zien dippen?
Problemen bij Italiaanse banken
Los van de Engelse hebben we bij een paar grote Duitse banken en bij de Italianen ook nog steeds de nodige problemen…
Ondertussen hadden we dus koopsignalen in de aandelen, maar blijft dit zo? En gaan we met al die angsten omhoog? Ik vind het een onzin gezegde, dat de beurzen omhoog gaan op een muur van angst, want dan zou je op al het slechte nieuws een reden hebben om te kopen. Ik geloof in oude economische wetten en dat consumenten de economie bepalen.
In de grafiek van de EB Indicator zien we wel duidelijk dat de trend eigenlijk omlaag is in de AEX. Natuurlijk als we verder blijven stijgen dan is de trend ineens niet meer omlaag, maar met Turkije erbij zouden we toch niet hoger moeten gaan.
Aanslag in Nice
Niet omdat ik een beer ben, maar wel vind ik het ongepast om een beurs te laten stijgen na een massamoord. Nu kunnen we zeggen dat we ons leven niet moeten laten verstoren door terroristen en we moeten doorgaan met ons leven, maar tussen gewoon doorgaan en een hogere beurs zit voor mij ook nog wel ruimte. De Franse Cac40 deed gewoon mee met de rest, maar daarom wil is ook wel weer eens iets langere periode pakken. We zien dan met enige fantasie in de CAC een heel grote hoofd-schouder en dus lange termijn grote dalingskansen.
Op korte termijn heeft Cac40 koopsignalen. Pas een slot onder de 4.261,97 zal een verkoop signaal geven.
Iets anders dat me opvalt is dat de Amerikaanse volatility, Index Vix weer onder de 12 staat. Kortom; deze geeft aan dat opties goedkoop zijn en dat de markt dus rust verwacht…
Nu liep de rente op Duitse en Nederlandse staatsleningen ietsje op de afgelopen week en je zou dit positief kunnen uitleggen. Immers een vlucht uit obligatie geeft kracht aan de aandelen, maar ook zou je een hogere rente negatief kunnen uitleggen…
Amerikanen waren de afgelopen weken enthousiaster dan de Europeanen. De Amerikaanse indices deden het beter, maar de Turkse spanningen zijn niet goed voor de Amerikanen. De olieprijs zal ongetwijfeld oplopen en dat is gedurende het zomerseizoen extra vervelend.
De Nasdaq was vrijdag reeds tegen een weerstandslijn opgebotst. We gaan hier dus ook de komende dagen duidelijkheid krijgen.
Nintendo Go (higher)
Het leuke van kinderen is dat je al gauw op de nieuwst trends gewezen wordt. U moet maar even terug kijken wanneer ik met mijn koopadvies kwam… Ik heb het aandeel Nintendo ook in het Actief Offensief gehad maar van loodrechte stijgingen krijg ik altijd pijn in de buik en dus heb ik winst gepakt in mijn aandelen.
Een wilde Pokemon
Een ander wild beestje is de Dollar Yen, die na eerder precies mijn voorspellingen gevolgd te hebben, nu ineens enorm opveerde. In mijn fonds had ik eerder een enorme klapper gemaakt in opties, maar gelukkig heb ik aan de laatste beweging niet meegegaan. Ook hier moeten we opletten of de trend daadwerkelijk weer gaat draaien. Immers als we nog verder omhoog gaan zijn we uit neergaande trends en moeten we de koopsignalen eigenlijk volgen.
Ik zou nog een rits aandelen langs kunnen gaan, maar vind de Turkse Coupe en het niet slagen ervan dusdanig belangrijk dat ik eerst wil zien wat het effect op de beurs wordt.
Als er geen effect is dan ga ik me pas echt zorgen maken voor de langere termijn, want het spreekwoord: ‘’de kruik gaat net zo lang te water tot hij breekt’’, is ook voor de beurs van toepassing.
Om toch nog met een glimlach te eindigen; Line ging vrijdag naar de beurs en kwam met een Mascotte van een opblaas beer naar Wall Street dat is nog eens lef hebben :).