Column: Als een voetbalclub

Afgelopen week was ik een weekje in IJsland. Ja u weet wel, hoewel velen er niet meer aan herinnert willen worden, het land van Icesave en Landsbanki. Eerst was het een land van vissers en later ineens was iedereen bankier in IJsland. Nu weet iedereen dat bankiers weinig tot niks toevoegen aan de economie en toen dit uiteindelijk doordrong ging dit land dus ten onder. Na de kredietcrisis is iedereen wat anders gaan doen en nu een decennia later is iedereen ineens werkzaam in de toeristen industrie. Zolang er rijke Chinezen zijn gaat dat wel goed, maar ook hier kunnen de uitkomsten en dus de gevolgen van de trade wars grote effecten hebben in de toekomst.

Iceland was een soort koud Griekenland

Schulden van landen zijn, als je er over nadenkt, vergelijkbaar met de schulden van een voetbalclub. Als je als club veel schulden hebt kan je, jezelf eruit halen door nog meer schuld aan te gaan en de beste voetballers van de wereld te kopen en dan alle wedstrijden in de Champions League te winnen en met de reclame en tv gelden weer je schulden af te betalen. Als meer deze strategie proberen dan is de kans groot dat het misgaat. De andere manier die minder spanning geeft, is rustig bouwen aan een team, andere zaken boven geld zetten, investeren in je jeugd en als deze jeugdspelers uiteindelijk rijp zijn voor de top kan je deze weer verkopen en krijg je geld om een stadion te bouwen, meer kaarten te verkopen, sponsors aan te trekken, spelers te kopen, te winnen, etc.

Niet altijd Champions League

Griekenland deed het eerste, maar deed spreekwoordelijk miskopen en degradeerde zelfs. Echter nu na jaren op de strafbank gezeten te hebben en water voor iedereen gehaald te hebben mogen ze ineens weer meedoen met de grote jongens. Los of ze hierbij horen. Direct zijn er weer discussies of ze wel of niet een miljard terugkrijgen van Europa, dat Europa klaarblijkelijk winst maakte op hun schulden. Of dat winst maken ook in een vrije markt was gebeurd is even de vraag, want IJsland deed een hardere sanering maar had ook een eigen valuta waar ze wat mee konden. Wat betreft de vrije markt, alleen door de markt te corneren (in de hoek te drijven) vanuit de ECB is de rente in Griekenland omlaag gegaan en werden de bonds “verkocht”, maar dat kan allemaal in het huidige economische denken. Toch?

Terug naar aandelen

Korte termijn is er weinig rationeels aan de hand met aandelen. We lopen op in de beurzen vooruitgaand een ontwapening van Korea die in een meeting met Trump geregeld zou zijn, maar daarna is er een meeting met dealmaker Trump en wat zien we? Alles behalve dat hij een deal maakt. Dus waarom die blijdschap?

Ook liepen we op vooruit op het eindigen van de handelsoorlog met China, maar volgens mij is er ook hier nog weinig gebeurd op dit vlak. De zaak moest beklonken zijn per 1 maart, anders zouden er allerlei tarieven ingaan. Deze tarieven zijn nu tijdelijk uitgesteld. We lopen dus nog wel het risico grote problemen te krijgen door deze tarieven. Deze discussie is extreem belangrijk voor de Europese automobiel industrie, maar in de Europese markten zien we niets van de onzekerheden. Nee daar zien we zelfs helemaal niets van terug.

Zak eens lekker deur

De AEX staat nog steeds vrolijk boven de Twindicatorlijn en terwijl de zuiderlingen vrolijk carnaval vieren gaan wij nog vrolijk omhoog. Normaal en historisch gezien is dit rijke Zuiden wel van belang voor de beurs en de absentie ervan zou normaal druk moeten geven.

4-3-2019 01

De Duitse Dax heeft in de candle sticks een hanging man (een hamer op zijn kop) en theoretisch zou dit een omkeer patroon moeten zijn, maar dan hebben we maandag wel een bevestiging nodig (lees: negatieve dag). Krijgen we eindelijk een daling?

4-3-2019 02

De Dow Jones Transport Index zou nog steeds prima een pull back patroon gemaakt kunnen hebben. Na dit spreekwoordelijk aantikken van de trendlijn zou je weer omlaag moeten. Kortom; als bekend zwartkijker, zou je nog gemakkelijk negatief kunnen zijn na de afgelopen herstelbeweging.

4-3-2019 03

De Nasdaq Composite Index zou ook zo’n pull back plaatje kunnen hebben en daarmee het verhaal bevestigen. We moeten dan dus ook in die index niet veel hoger gaan en van nu af aan weer dalen om een bevestiging te hebben van ons negativisme. Zien we dit allemaal niet dan moeten we als beren wel direct terug trekken. In traders termen gaan we short met een korte stoploss.

4-3-2019 04

Hocus Focus….

Korter bekeken zou het toch wel degelijk een negatief plaatje kunnen zijn. Helemaal omdat niemand het meer geloofd en de stieren denken dat ze aan de winnende hand zijn, maar als ik juist ben dan hebben we de stieren alleen maar in de val gelokt.

4-3-2019 05

Een paar belangrijke aandelen, zoals Facebook (FB) hebben het plaatje zoals het plaatje van de index is.

4-3-2019 06

AMZN staat nog op short en tikt precies de Twindicator aan. Een stijging zou de stoploss triggeren, maar een daling zou technisch gezien een perfect plaatje zijn.

4-3-2019 07

Tips zijn er voor de ober

Lieveling GE verkocht afgelopen week weer een onderdeel, de Farmadivisie. Men kreeg 21,4 miljard die gebruikt wordt om schulden te verminderen. Een medisch onderdeel houden ze voorlopig nog even. Dus geen fire sale. Na een koerssprong zien we wel even de al eerder verwachte winstneem beweging, want het aandeel is ruwweg 100% gestegen sinds onze aankoop tip in december.

4-3-2019 08

Tesla gaat weer een prijsverlaging doorzetten dit keer in de Model3 versie. We krijgen zo eindelijk in de VS een auto onder de 35.000 USD. Volgens mij kijkende naar de bedrijfsresultaten moest er al geld bij, maar zie of deze link.

Technisch zijn we aan het worstelen met de Twindicator, het lijkt erop dat we nog een verkoopsignaal hebben.

4-3-2019 09

Kraft Heinz stond in mijn vorige column, maar sinds de daling van vorige week zijn we alleen maar verder gedaald. Ik zei al dat je niet een vallend mes moest zien te vangen. Dus voorlopig lekker vanaf blijven.

4-3-2019 10

Berkshire Hathaway B zou dus ook een verkoopsignaal moeten gaan geven als je het aan mij vraagt.

4-3-2019 11

Goed nieuws

Deutsche Bank is uit zijn dalingstrend en we hebben eindelijk weer eens een koopsignaal in de Twindicator. Je zou dus een gokje omhoog kunnen wagen.

4-3-2019 12

Geduld is een schone zaak

Het oude ReedElsevier (Relx) was de short van 2019 bij Belegger.nl en in het Lynx debat. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk begint het slechte nieuws door te sijpelen. De Amerikaanse universiteit, University of California, verlengde haar abonnement op de academische publicaties van Elsevier niet na discussie over het gebruik van een database.

In de Twindicator hebben we eindelijk een verkoopsignaal.  Als we een correctie zien naar de lijn (19,49 Eur) dan is dit een extra reden om te shorten.

4-3-2019 13

KLM AirFrance had afgelopen week te maken met de Nederlandse overheid die eindelijk een belang nam. Zo krijgen we iets meer stem in een voor Nederland extreem strategisch belangrijk bedrijf. Hoewel ik een voorvechter van de vrije markt ben, vind ik dit een perfecte beslissing. Zo goed dat ik hem zelfs had kunnen nemen. We zouden als de markt er om vraagt ook in andere bedrijven die voor ons strategisch belangrijk zijn ook belangen moeten nemen.

4-3-2019 14

Erger nog ziekenhuizen, maar ook PostNL, KPN en andere bedrijven zouden weer in staatshanden moeten komen. De vrije markt is goed voor heel veel zaken, maar niet als we geen brieven meer kunnen versturen en ook moeten we niet van de markt afhankelijk zijn voor telecommunicatie. Neem nu het 5G uitrollen. Ja, we zouden weer een veiling kunnen houden van de frequenties maar kijk eens hoeveel bedrijven daar aan kapot zijn gegaan bij vorige veilingen en wat dat voor de koers van het volksaandeel heeft gedaan?

4-3-2019 15

Dit klinkt socialistisch, maar dit soort beslissingen van het uitrollen van nieuwe techniek zouden investeringen van de overheid moeten zijn. Later kunnen we het altijd verkopen.

Van salaris naar salaris

Ook de Amerikanen zouden niet alles aan de markt moeten willen overlaten. Dat drie kwart van de Amerikanen van paycheck naar paycheck leven is niet normaal en niet goed voor je economie. Ook dat deze Amerikanen geen 500 dollar hebben om een tegenvaller op te vangen is ook niet normaal. Helemaal niet als je weet wat voor een belastingverlagingen er geweest zijn voor de rijken. Deze situatie is niet de schuld van de Chinezen en ook de Mexicanen hebben hier geen invloed op gehad. Kortom; waarom wel miljarden naar de banken of miljarden naar een muur en niet gewoon geld in de echte economie?

Laten we voor Joe Sixpack maar hopen dat ik het totaal verkeerd zie en dat de aandelenbeurzen tegen mijn visie in blijven stijgen. Dan profiteren de pensioenen aldaar nog iets van dit gekkenhuis, want als de beurzen de pensioenen verdampen hebben we gele hesjes maar dan de Amerikaanse variant dus met guns de straat op.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: