Column: Alweer lijstjes tijd

Lijstjestijd

Column: Alweer lijstjes tijd

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte en/of strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille op bekende website). Geproduceerd op 17 december 2023 (publicatiedatum maandag 18 december).

Het jaar is weer omgevlogen en door de donkere dagen voor kerst, maar ook de enorme acceleratie van de afgelopen weken, voel ik me ineens meerdere jaren ouder geworden in 2023. Nu was mijn leerschool in de jaren tachtig, aldaar leerde ik van oude effectenhandelaren dat je moest kijken naar waarde (value) in een bedrijf (wat doet een bedrijf en wat voegt het toe) en daarbovenop moest je dit ook nog eens proberen te timen. Maar ook het afgelopen jaar was weer een voorbeeld dat je momentum en trends moet volgen (vooral Tech en speciaal Ai) en waar je ook gewoon zonder na te denken op de beweging moest springen en meedoen met de rest. Klaarblijkelijk gaan trends altijd maar door en hoef je jezelf niet  bekommerden over waarderingen en correcties.

 

Het was dus weer zo’n jaar dat je gaat twijfelen of ervaring in de effectenhandel echt iets toevoegt en of het deze keer echt anders is geworden? Oké nu heb ik dit helaas eerder meegemaakt in de historie en nadat ik deze gevoelens had bleek een jaar later de wereld er toch anders uit te zien dan de on-ervarene en optimisten dachten. Zoals Bob Homan (ING) in een groot interview in een beleggingsblad zegt dat je moet oppassen met emotie, moest je volgens mij afgelopen jaar juist oppassen met ratio.

 

Terugblik

Hoewel het mogelijk niet zo voelde is het volgens mij een speciaal jaar geweest. Nee nu heb ik het er niet meer over dat  de godenzonen van Ajax even op de laatste plaats in de Eredivisie stonden en wil me beperkten tot het beleggingsjaar. De Dow Jones Industrial Index staat voor het jaar plus 12,5 procent.  De Sp500 staat op het moment van schrijven YTD (tot nu toe), kijkende naar het huidige niveau: 23,4 procent in de plus. De Nasdaq100 staat zelfs YTD 53 procent hoger. Echter als je de portefeuille gelijk gewogen (Equal weighted) zou hebben belegd zou je tot voor kort weinig tot niets verdiend hebben. Maar na de recente rally van de afgelopen weken staat de ‘Equal weight’ S&P 500 op ‘slechts’ plus 10 procent en de Equal weight Nasdaq op een plus 31 procent.

De Sp500 gelijk gewogen staat voor het jaar nog niet op een ‘all time high’ terwijl veel andere ‘normale’ indices dat wel staan. Overigens normaal gesproken is de gelijk gewogen strategie heel winstgevend met een lager risico dan de index.

Equal Weight ETF

Diversificatie is ouderwets

Als je belegt zou zijn geweest in commodity’s die bijv. benodigd zijn voor de elektrificatie of belegt zou zijn geweest in duurzame beleggingen als zonne-energie en wind zou (ondanks het goede idee) je helemaal een drama hebben meegemaakt en je portefeuille zeker geen Nasdaq achtig rendement hebben laten zien.

 

70/30 of 80/20 (aandelen/bonds)?

Ook als je uit risicospreiding obligaties zou hebben toegevoegd in je beleggingsportefeuille voor bijvoorbeeld 20, 30 of 40 procent, dan heb je daar gedurende het jaar weinig plezier van beleeft hebben. Gek genoeg waren er een paar periode dat de aandelen gelijke trend hielden met de bonds. Dus Bonds brachten geen fun. In dit licht is het goed te beseffen dat veel grote Tech bedrijven helemaal niet rente gevoelig zijn omdat ze bijv. veel winst maken en of veel cash op de balans hebben.

De recente aandelen rally werd dus gevoed door een rente verlaging.

30 Year Bonds

Niet breed maar smal.

De spreekwoordelijk magnifieke 7 aandelen maakten eigenlijk het rendement voor de gehele markt en dus als je weg van de hype aandelen zou beleggen dan heb je gewoon een matig tot slecht jaar gehad. Ook als je een realistische belegger bent en tevreden met een stijging van bijv. 30 of 50 procent dan had je waarschijnlijk net als ik al ver voor de huidige niveaus afscheid genomen van de hard stijgende  aandelen, die uiteindelijk honderden procenten hoger gingen voor het jaar. Kortom als je hoge rendementen behaald hebt in Buy and hold dan zouden we daar ook best discussie over kunnen voeren over waardering, kansberekening en risico’s.

 

Alles heeft voor en nadelen

Het blijven zitten in een positie heeft net als actief beleggen voor en nadelen. Bij een beleggingssite (belegger.nl) werd ik altijd door een leuke enthousiaste jonge dame gebeld en moet je als expert altijd 3 aandelen voor het jaar benoemen. Gedurende het jaar mag je dan niets veranderen en dat heeft een specifieke dynamiek en dus zeker ook voordelen.

Voordeel Meta

Zo noemde ik in dec 2022 voor 2023 Meta Platform als goede kanshebber en dit aandeel maakte een mega rit omhoog. Het aandeel herstelde van pakweg 120 USD naar 340 USD. Normaal gesproken zou ik na een 100 procent stijgeng altijd de helft van mijn positie afbouwen maar nu in de “wedstijd dus niet”.

Meta platform

Nadeel Atos

Voor Atos pakte dat in “de wedstrijd” negatief uit omdat je geen winst kon pakken toen we in maart 2023 op 16 euro stonden. Ook kon je niet zoals in de echte wereld bijkopen. Maar gelukkig is er recent weer goed nieuws rond Atos. Airbus heeft nog steeds interesse in delen van het bedrijf en er zijn een paar grote Franse bedrijven die een belang aan het opbouwen zijn in Atos. Dus met een beetje geluk krijgen we nog een verdere rally en verdere short-covering in dit aandeel. Het oorspronkelijke idee van de split up van dit bedrijf waarbij de som van de delen meer moesten zijn als de toenmalige waarde, de Europese cloud alsmede de Cybersecurity ideeën staan nog steeds maar hebben tot nu toe weinig waarde gegenereerd voor de beleggers.

Atos Frankrijk

De derde keuze

Galapagos was een cash rijk bedrijf dat in tijden van negatieve rente afgestraft werd en omdat een rente verhoging verwacht was ging ik ervan uit dat dit bedrijf na de lange corona periode eindelijk weer normaal ging functioneren. Maar ook dit aandeel bleef langer dalen dan ik verwacht had.

Galapagos

En de rest?

Voor de rest had ik verwacht dat we nog even naar de 630 konden in de AEX maar lager dan 710 gingen we niet. Tevens had ik gedacht dat we meer volatility zouden zien. Maar de Centrale banken domineren de markten dusdanig dat je jezelf afvraagt hoe vrij de “vrije markt” nu is en zo werd het volatility monster steeds getemd.

En voor 2024? De vraag is: blijven de winnaars winnen?

Neem bijv. Novo-Nordisk  (The Super nova van 2023) dit aandeel heeft een wereld performance laten zien. Maar doen we dat volgend jaar weer? In de grafiek hebben we een beetje een toppatroon en verkoopsignalen in de Twindicator.

Novo Nordisk

Super Stock Nvidia

Nvidia is een aandeel dat enorm geprofiteerd heeft van de Ai trend. Maar we zien nu dat de concurrenten als AMD en Intel ook grote stappen zetten. Kijkende naar de mega performance dan is het historisch nooit voorgekomen dat het aandeel dit tempo vol hield. Technisch hebben we weliswaar geen verkoopsignaal in de Twindicator maar wel hebben we een soort van top patroon. Pas als we hier uitbreken krijg je hernieuwde koopsignalen.

Nvidia

Verdere Vooruitblik

De Amerikaanse consument is altijd de trekker van de economie en bepaalt voor meer dan 70 procent. Het gaat nog steeds goed met de werkgelegenheid, maar er is geen spaargeld meer zoals een paar jaar geleden. Er zijn zelfs hoge creditcardschulden en ook andere consumptieve kredieten zijn reeds op een hoog niveau. Kortom de rek lijkt er uit. De Amerikaanse Fed die ook lang de kar getrokken heeft maar ook de ECB, zijn de balansen aan het verkleinen en dus gaat er liquiditeit uit het systeem (negatief voor de markten). De Rente verlagingen in de VS zijn reeds aangekondigd (drie keer een kwartje), alleen als we toch onverwacht een harde landing krijgen zal men mogelijk afwijken van de plannen in de VS. De Amerikanen moeten volgend jaar veel staatsschuld herfinancieren en vroeger was het zo dat vraag naar kapitaal ook zorgde voor een hogere prijs (hogere rente). Om het al helemaal niet te hebben over alle vergroeningsambities die ook veel investeringen zullen vergen (en dus vraag naar kapitaal).

 

De eindstrijd

Volgend jaar verkiezingen in de VS die waarschijnlijk tussen Biden en Trump zullen gaan. Voor Europa zal een overwinning van Trump zeer negatief zijn en waarschijnlijk voor de rest van de wereld ook. Sowieso heb ik zo mijn twijfels bij de leeftijd van de kandidaten.

Amerikaanse economie geen oplevende inflatie en een zachte landing? China is in crisis en zal deze keer de economieën niet ten hulp komen. Overigens zijn er ook vastgoed problemen in Duitsland en andere landen. Nogmaals dat slechts een handvol aandelen trekken de kar in de index is een slecht punt, want wat als een van deze titanen spreekwoordelijk de strijd moet staken? En het is niet alleen in de VS maar ook in onze AEX zijn het maar een paar aandelen die de kar trokken (en trekken).

De AEX geeft voor de korte termijn verkoopsignalen. En over 2024 heb ik dus zo mijn bedenkingen.

AEX

Bevestiging?

Ook de Duitse Dax bevestigd het korte termijn beeld van de AEX. Over mijn definitieve index doelen zal ik nog verder nadenken.

Duitse Dax

Bonus aandeel?

Docusign zie ik kijkend naar Koerswinstverhouding met 252 keer de verwachtte winst, als fundamenteel zeker niet een goedkoop aandeel en de digitalisering van handtekeningen en documenten duurt langer dan verwacht. Toch technisch zou je best een gokje kunnen wagen in dit aandeel.

Docu Sign

Toch verder met de Trend in Ai?

ARK verkocht in 2023 op een goed moment Tesla en deed nog een aantal goede trades in Ai. Even eerder in het jaar leek het erop dat we een totale “meld down” konden krijgen in dit beleggingsfonds. Echter uiteindelijk hielden de beleggers vertrouwen en nu is het best een leuke gok om verder in te spelen op de Ai trend. Omdat het een actief fonds is heb je de kans dat anderen op de juiste momenten in en uit gaan.

Ark Inno

Even uit zoomen

Historisch hadden we wel een plaatje uit het spreekwoordelijk grote TA boek. Natuurlijk kunnen we nog jaren verder consolideren maar gezien de strategie van het fonds kan het ook maar zo een verder ritje omhoog maken.

Ark innovation lang

Mercedes (Daimler)

Mercedes staat 4,5 maal de verwachte winst en heeft een (verwacht) dividend rendement van 8,1 procent. Kortom fundamenteel niet een duur aandeel en door elektrificatie en investeringen in waterstof volop kansen in de automobiel markt.

Mercedes

Een Porsche 911 kopen?

Porsche holding of de P911 zijn ook interessante aandelen. Hier de grafiek van de Holding.

Porsche Holding

Toch maar op de golf?

Maar ook VW, is net als Porsche Holding (PAH3.DE) en/of de Porsche911 interessant. Persoonlijk geloof ik gezien het feit dat niet iedereen elektrisch kan en wil rijden nog vele jaren in verbrandingsmotoren. Ja waarschijnlijk dan speciaal in schonere varianten. In volledige elektrificatie geloof ik net zo min, als heel Nederland van het gas af zal gaan en aan een warmte net. De waardering van Porsche holding is laag; 3,8 keer de winst en een dividend rendement van 5,3 procent. Volkswagen (VOW3.DE) staat 4,17 maal de verwachte winst en heeft een dividendrendement van 7,5 procent.

Kortom de autobedrijven zijn best een leuke hedge voor het geval de beurs wel goed blijft gaan, want dan willen we allemaal weer in dikke auto’s rijden.

Op Belegger.nl of in een filmpje op Beursplein 5 zal ik waarschijnlijk mijn definitieve top 3 bekend maken.

Resume: Er staan uitdagingen voor de deur en ik denk dat we meer moeten diversifiëren en weg bij de hype aandelen. De automakers zijn laag gewaardeerd en hebben best kansen.

 

Voor nu iedereen vast goede kerstdagen gewenst en na de kerst kom ik weer terug met een column.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Deel dit bericht: