Column: An Inconvenient Truth

De afgelopen week waren er weer allerlei bijzondere dingen aan de hand. Die allemaal een ongemakkelijke waarheid in zich droegen. In willekeurige volgorde:

De trade war deal was weer verder dan ooit omdat Trump als eis in het handelsoorlog-conflict een oplossing voor de protesten in Hong Kong toevoegde. Hij had net zo goed IP rechten, Tibet en vrijheid van internet in China er ook meteen bij kunnen doen.

Ondanks dat ieder weldenkend mens hier toch conclusies aan kon verbinden reageerde iedereen zo aan het eind van de maand, wellicht nog vol van de kalkoen van de feestdag, stoïcijns op dit bericht. Nu wordt het extreme hoge niveau op de beurs altijd goed gepraat doordat men roept dat we een deal van een deal hebben, dus mis ik iets?

Oké, de Dow Jones, de Nasdaq en andere Amerikaanse indices gingen vrijdag ietsje lager, maar of we daar zelf met PostNL aandelen in de portefeuille nu over naar huis kunnen schrijven… ?

Andere ongemakkelijkheden

Dichterbij huis hadden we onszelf een PFAS norm opgelegd, hoeveel giftige stoffen er in bouwgrond mogen zitten. Die norm bleek ervoor te zorgen dat bijna alle bouwprojecten ineens gestaakt moesten worden. Nu hebben we gewoon de norm verhoogd en driekwart kan weer door. Geen sorry en geen excuses naar de bouwers en consumenten, maar net doen of dit normaal is.

Dan is het in verband met de stikstof paniek wel eens leuk om na te denken of dit nu allemaal helemaal nieuw is? In dat licht is het goed om tussen je dvd’s te zoeken naar de film “De ongemakkelijke waarheid” ofwel niet lekker vallend nieuws (An Inconvenient Truth) zijnde die documentaire uit 2006. In deze film gaat men in op de toename van CO2 in de atmosfeer. We hebben dat verhaal weggelachen omdat er nog te weinig bewijs was en dat was er ook nog niet omdat de natuur met vulkanen en andere natuurverschijnselen op aarde enorm veel CO2 in de atmosfeer bracht. Maar nu in 2019 is het ineens nieuws en is er paniek. Dus of ga wat doen met de hele wereld of stop dit toneelstukje waarbij we door 100 te rijden alles oplossen.

I told you so

Nu heb ik meerdere columns gemaakt over de invloed van de ECB op de rente en houd ik deze verantwoordelijk voor de negatieve rente en alle gevolgen daarvan. Echter werd dit tegengesproken door marktanalisten (lees: economen) die geloven dat het gewoon vraag en aanbod is die verstoord is, maar in een gerenommeerde krant (Het FD) werd voorgerekend dat de ECB weldegelijk de reden is dat de huidige rente daadwerkelijk negatief is. Dus niks marktwerking met teveel aanbod en te weinig vraag, maar gewoon het beleid van (lees: manipulatie door) de ECB. Dus iedereen die zijn pensioen heeft zien krimpen en of geen rente krijgt kan met de gele hesjes mee.

De Duitse obligaties (Bunds) dalen al een paar maanden en dus loopt de marktrente stiekem op. In de Twindicator hebben we verkoopsignalen.

Nu zijn de Bunds gelijk aan de 10-jaarsrente, maar ook de vijf-jaarsrente en wel de BOBL heeft al tijden verkoopsignalen.

Sprekende over verkoopsignalen

In een krant las ik dat we positief moeten zijn over China, maar de economische berichten zijn slecht en ook de grafiek van de Chinese aandelen index geeft negatieve signalen. Oppassen dus met optimisme.

In het licht van de minder leuke waarheid

Ander verhaal dat deze week ook in de media werd bevestigd was de enorme invloed van vergrijzing op de economie de komende jaren. Er zal veel minder geconsumeerd worden en de kosten voor de zorg lopen hard op. Ook zal er een ontspaareffect zichtbaar zijn. In mijn presentaties en columns heb ik hier ook meerdere keren op gewezen.

Een laatste “I told you so”

Iets wat ik ook voorspeld had was de daling van de Bitcoin. Deze ging de afgelopen maand 20% omlaag. De wig in de grafiek voorspelde weinig goeds. De Bitcoin handelt heel technisch en dus was dit een groot effect. Dus hoewel ik van de aandelenmarkt bitter weinig begreep het afgelopen jaar, was ik door eerst met een koopadvies en later met een verkoopadvies te komen ineens Bitcoin-koning. Klaarblijkelijk wordt dit product niet gemanipuleerd door de overheden.

Om te zien dat iedereen dit had kunnen voorspellen zullen we even inzoomen.

Vorige week had ik het over o.a. Home Depot, dit aandeel heeft dus nog steeds verkoopsignalen.

Black Friday

Nu ben ik mijn carrière in 1986 gestart dus ik kom nog uit de tijd dat de beurs ook best een keer een periode omlaag mocht gaan zoals in 1987, in 1989 en de tijdens de Azië-crisis en als wij als beurshandelaren het over Black Monday of Black Friday hadden ging het over een mega daling op de beurs. Tegenwoordig krijg je vanaf een week voor de betreffende vrijdag tot een weekend erna berichten over retail deals die je niet mag missen. Of het echt heeft gewerkt gaan we zien.

Een week na de grote truck

Tesla haalde een stunt uit met de nieuwe truck. Nu valt over smaak te twisten dus ik ga niet zeggen dat ik hem lelijk vond, maar het is wel bijzonder dat de marketingstunt zorgde voor verkoopsignalen in het aandeel Tesla. Ook hier gaan we zien of de consumenten of aandeelhouders gaan winnen.

Oud met Goud

Om toch nog positief af te sluiten, we hebben koopsignalen in goud.

En ik kan het niet laten

Nog even vooruitlopend op de terugblik van dit jaar dan zien we dat ASML een van de top aandelen was. Had je deze niet in je breed gespreide portefeuille dan was de index moeilijk te houden.

Immers dit aandeel telt voor bijna een kwart van de AEX index, maar later in de maand december zullen we de terugblik en de vooruitblik weer aanbod laten komen.

Voor de komende week hoop ik dus dat we eindelijk normaal gaan reageren op nieuws en dus nog even corrigeren voor het jaar.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: