De beurs maakt net zulke gekke sprongen als het weer. Op het ene moment waan je jezelf buiten in de zomer en ben je ‘over-dressed’ met een lange broek en het andere moment ligt er sneeuw en ijs en ben je zelfs met je winterjas ‘under-dressed’. Zo ook op de beurs, die golft mee met de situatie in Oekraïne/ Rusland dus op het ene moment ben je een ‘gekkie’ als je bescherming onder de portefeuille hebt gekocht (lees puts hebt gekocht) en het andere moment lijkt bescherming een ‘must have’.
Kijkende naar de steeds verder oplopende rente dan zou je een grotere correctie in de aandelenindices verwachten. Nu is het historisch normaal dat de beurs altijd even de rente stijging negeert alvorens ze dan daarna vaak snel alsnog corrigeert.
En de rente?
Nu is de rente bijna (let op ik zeg bijna!) de minste zorg. Als ik zie wat er gaande is in de Oekraïne en wat dit voor een enorm effect heeft op energieprijzen, inflatie, voedselketens en andere ‘supply and demand’-ketens dan kunnen we alleen verbaasd zijn over de koersniveaus in de diverse indices. Want we staan ondanks wat beweging bijna op een gelijk niveau als voor de oorlog en die oorlog was volgens de experts onverwacht en was dus onmogelijk in geprijsd. Niemand wist ook wat er allemaal in de Oekraïne gemaakt werd en ook niemand had voor mogelijk gehouden dat Russische aandelen en obligaties tot nu afgestempeld werden door het Westen. Dus ga me niet vertellen dat de enorme afschrijvingen die bedrijven hebben gedaan op hun bezittingen in Rusland dat dit allemaal geen effect heeft.
Maar blijf allemaal lekker in je eigen waarheid geloven en blijf allemaal lekker doorgaan met speculeren.
De beste oplossing van speculatie is: verlies
Dit is een uitspraak van Andre Kostolany een oude beursman die een heel boek vol met dit soort wijsheden heeft geschreven na bijna 70 jaar op de beurs gewerkt te hebben. Het is een oud verhaal van een reeds overleden oude man, maar helaas blijft het actueel en de harde waarheid…. Want je kan mensen honderd keer waarschuwen, maar wat echt helpt is financiële pijn.
Sprekende over speculatie, op tv zag ik dat er een Bitcoin bijeenkomst in Miami was. Er waren alleen maar winnaars. Nu is het bovenin de piramide altijd makkelijke geld te verdienen dan aan de onderkant.
Zelf kijk ik alleen technisch naar de Bitcoin en we zitten net boven de Twindicator (USD 42.286,90) dus zolang je er boven blijft is het een koop en eronder moet je weg zijn. Een ander dingetje is dat we nog we onder de 200daags gemiddelde lijn (de rode lijn) zitten. Het doorbreken van dit gemiddelde is voor de trend dus van groot belang. Sprekende over belangrijke niveaus kijken we naar de aandelen beurzen want die correleren op dit moment geheel met de Crypto’s.
Berenmarkt correctiegebied
Een van de theorieën waar ik bij Technische analyse altijd een fan ben is de Retracement theorie. Je pakt dan een recent beweging, in dit geval de top op 830 en de bodem op 652 en gaat dan kijken wat de helft en 5/8ste van die beweging is. De helft van die beweging noemen we 50 procent Retracement. Een correctie tot en met de AEX 50 procent Retracement is eigenlijk alleen correctief op de trend ervoor. De Trend hiervoor was lager en dus zou je kunnen zeggen dat we alleen doende zijn met een correctie op de neergaande trend. Nu zijn we wel boven de Twindicator en ook zag je dat er gekocht werd op de dip dus het sentiment is nog wel goed…
Perfect Twin
De Twindicator is zelfs steun geworden. De afgelopen week vielen we terug naar de Twindicatorlijn namelijk naar 714,14, omdat we daar boven bleven is dit een tijdelijke steun geworden. Juist omdat de beurs sterk gecorreleerd is met het nieuws uit de Oekraïne en we zien dat de Russen bezig zijn met de voorbereiding van een alles vernietigend Offensief vraag is me sterk af of de AEX wel boven die 714 kan blijven.
De Dax is onder de Twindicator
Om een goed beeld van de AEX te krijgen is het goed om ook altijd even naar de Duitse Dax te kijken en vreemd genoeg is de DAX door de Twindicator heen gegaan en staat dus nu onder de Twindicatorlijn. We hadden ook al niet de horizontale weerstand weten te breken en dus vrees ik met grote vrezen.
De Franse lijken net Nederlanders
Om een nog beter beeld te hebben is het goed om naar nog meer andere Europese indices te kijken. Nu lijkt de France CAC40 kijkende naar de beweging en waar de Twindicator staat haarfijn op de AEX. Maar dat is ook wel weer vreemd want in de CAC40 zou er effect moeten zijn van de France verkiezingen. Of Macron of Le Pen gaat winnen is voor de sluiting van de begroting van groot belang en dus ook voor Europa is het belangrijk wat er in de volgende ronde gaat gebeuren.
Soms zit het tegen
Nu kwam ik afgelopen week in het nieuws dat ik met 11 procent plus in het eerste kwartaal de leiding pakte met twee (AMG en Galapagos) van mijn drie long tips voor 2022 bij Belegger.nl mijn derde tip (Atos) deed het nog niet goed maar dat mag de pret niet drukken…
In dit licht en dat van van de Franse verkiezingen kunnen we het hebben over een Frans drama, zijnde dus een van mijn tips voor 2022: Atos. Dat dit bedrijf het moeilijk had in corona tijd was gezien het businessmodel van uitzenden van consultants bij bedrijven… terwijl iedereen thuis werkt… allemaal wel te bevatten, maar dat de zwaartekracht maar invloed blijft houden is toch wel vreemd. Het management is veranderd, er is gereorganiseerd, het is uit de belangrijke indices gegaan, een partnership met Agfa partners, etc. etc. dus wanneer is het genoeg? Door afschrijvingen geen winst maar wel wordt er 0,90 euro aan dividend verwacht en dat maakt dat je alleen al meer dan 4 procent dividend yield hebt.
Alleen momentum tegen?
Nogmaals het bedrijf zit o.a. in Cyber security en als er gezien het conflict met Rusland ergens behoefte aan is dan is het toch wel Cyber security… Waar ik nog even moed uit put is dat het in de detail grafiek dus op korte termijn mogelijk een Hammer onderin de trend heeft en dat is theoretisch een aankondiging van het einde van de neergaande trend.
Wordt 15 het koersdoel?
Fundamenteel is het best een interessant bedrijf, ook deden al eerder overname geruchten de ronde. Mocht het allemaal niet baten dan hebben we de 2008 bodem als laatste strohalm. Maar gaan we het normaal vinden dat we terugvallen naar 2008 niveaus? Het maakt mij niet uit want ik heb ze in een bredere portefeuille maar kijk ook even wat de AEX deed in 2008.
Het gaat goed?
De eerste huizenmarkt cijfers die nu voorbij komen laten een kleine daling zien, maar de echte klap moet nog komen. Want de rente stijging moet gevolgen hebben en ook hogere verbouwkosten betekenen dat je minder kunt betalen voor de aankoop. Daarnaast heb ik het al meerdere keren over consumenten vertrouwen gehad dat recent door de oorlog nog dieper gedaald was. Maar daar blijft het niet bij er zijn meer signalen dat het minder goed gaat.
Ik quote even een nieuwsbericht van het ANP: “De gemiddelde betalingsachterstand van klanten bij energiemaatschappijen is in tweeënhalf jaar tijd met bijna 40 procent opgelopen. Waar de achterstand per klant in de zomer van 2019 gemiddeld 400 euro bedroeg, was dat eind vorig jaar 550 euro. Dat berekende kredietdienstverlener Intrum, dat onder andere als incassobureau optreedt, op basis van eigen gegevens. Eind 2021 was dat volgens Intrum bij zeven op de tien klanten met een schuld het geval.
Schuldhulpverleners vrezen ook voor de gevolgen van de stijgende energieprijzen. De tienduizenden mensen die aankloppen bij schuldhulpverleners hebben zo’n klein budget dat ze niet zomaar honderden euro’s extra kunnen besteden aan gas of elektra, waarschuwde de belangenvereniging NVVK… “
Unquote
De energie prijzen en de rest van de inflatie begint dus echt pijn te doen bij de consument. Het dus zomaar laag houden van rente begint dus zijn kracht te verliezen. Een mooi voorbeeld dat inflatie nu echt belangrijker begint te worden dan de extreem lage rente is dat de sector Klein metaal een nieuwe CAO heeft afgesloten met loonstijging van 7,4 procent. We komen dus langzaam maar zeker in de loon prijs spiraal. Nu kan je daar met heel veel schulden heel blij mee worden, maar dan moet iemand ook eens zijn toekomstig pensioen downloaden en zien hoeveel je na je pensioen gaat krijgen…
Ik wil dan even een toast uitbrengen op de vergrijzing.
Ander slecht nieuws
De Nasdaq heeft een poging gedaan om de 200daags gemiddelde te doorbreken en staat ook weer onder de Twindicator. Dat is dus beide negatief. Ook als je een heel lange grafiek bekijkt wordt je alles behalve vrolijk van de Nasdaq.
De Nasdaq aan de Amstel…
En een daling van Amerikaanse Tech heeft natuurlijk ook gevolgen voor onze Tech. Neem bijv. Besi dat al een jaar woest aan het consolideren is en historisch gezien is dat zelden positief geweest. We hebben in de 200 daags gemiddelde en ook in de Twindicator verkoopsignalen.
Andere Tech ook pech?
Twitter sprong afgelopen week omhoog op het bericht dat de Tesla Topman (lees Musk privé) ‘ineens’ een belang wilde van 9.9 procent en dat er allerlei mooie gevolgen zou hebben voor Twitter nu Musk dit belang heeft. Zo kunnen we als idee van Musk mogelijk binnenkort met Dodge coin’s betalen (wat een toeval) en krijgen we op zijn idee ook een edit-knop. Briljant, Hieper de piep hoera!
Ook reden voor een feestje was dat Tesla lees Musk met cowboyhoed een nieuw mega fabriek opende in Texas. Al dit goede nieuws had met de eerder aangekondigde split maar kort een positief koers effect. De Twindicator werkte in zowel Twitter als voor het aandeel Tesla prima. Maar voor Tesla staan we nu op een draaipunt slot onder de USD 1.027,27 (dus draai omlaag).
Ook leuk om te melden
Alibaba staat op een leuk technisch moment als de Twindicator op USD 93,78 houdt en je wil en mag in Chinese aandelen beleggen dan kon dit wel eens een koop moment zijn. Natuurlijk met een stoploss.
Andere Bodemvis
En om positief af te sluiten met een aandeel dat ik in dit geval ook voor cliënten (zeer recent) heb gekocht op de grafiek en het fundamentele verhaal; het aandeel Paypal ik zie er een bodempatroon in maar als we onder de 100 gaan zou je er weer uit moeten.
Opgelet
Voor de rest let deze week op, want donderdag is het reeds optie expiratie en vrijdag zijn we dicht i.v.m. Goede vrijdag. Daarna is het Paasweekend.
En let op want de Russen willen de Oekraïne alsnog snel verovert hebben. Bizar dat wij allemaal de andere kant opkijken en hopen dat de Oekraïners het zonder ons kunnen redden. Want heeft iemand al gedacht welk scenario ingaat en dus wat er gebeurd als de Russen na eerst het Oosten gepakt te hebben de rest van de Oekraïne of Kiev nemen? Waarschijnlijk geen leuke paas gedachten.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.