Column: Bearday?

De afgelopen week trok zich weer niemand iets aan van de Trade War, de Brexit of de rente besluiten. In Nederland hadden we een politieke verschuiving dat toch ook onzekerheid geeft over de daadkracht van het huidige kabinet, dit zou niet goed moeten zijn voor de Amsterdamse beurs. Ook cijfers van bedrijven zijn niet allemaal even goed, maar als ze slecht zijn, zijn ze slechts kort van invloed. Kortom; mijn inziens rennen de stieren hard richting de afgrond en niets lijkt ze te stoppen. Of moet ik zeggen leek ze te stoppen? Want afgelopen vrijdag was ik bij de Bullday in Den Bosch en zoals verplicht aan mijn imago, gaf ik een presentatie met kritische geluiden over de schuldenberg in de wereld, gevolgen van vergrijzing, het grote verschil arm en rijk en alle andere uitdagingen voor de wereldeconomie. Mogelijk omdat er een Bear in Bull country was, maakten de Amerikaanse indices een uitglijder. Of was het toch dat de Yield curve in de VS inverse is geworden en of het oorzaak of gevolg van een recessie is weten we pas achteraf.

Prime time

Eén van de leuke dingen van een presentatie is dat je allerlei zaken weer langs gaat. Immers als we beleggen moeten we ook naar de alternatieven kijken. Je geld in rente stoppen lijkt geen goed plan als de rente in Europa nul of negatief is. Maar kijken we wat verder, in de VS moet je als Prime klant nog steeds 5,50 procent betalen, althans de prime rate is 5,5%. Als Subprime is het dus weer anders.

25-3-2019 01

Een klassieker

Om iets over de markt te zeggen is het goed naar de klassiekers terug te gaan en te kijken naar de Dow Transport index. Als er een sector is die voorop loopt in de economische cyclus dan is het wel de transport sector. De Dow Transport index heeft na een pull back een verkoopsignaal getriggerd en is dus een signaal dat we heel goed moeten opletten.

25-3-2019 02

Een nipte sell

De Dow Jones Industrial Average heeft ondanks de daling van vrijdag (the down day) nog net wel of nog net niet een verkoopsignaal. Het Twindicator niveau ligt op 25.524,23 een slot eronder zorgt voor een verkoop. Nu was het slot 25.502,32 en daarmee nipt eronder. Ik hou van iets meer overtuiging.

25-3-2019 03

De Nasdaq staat nog boven de Twindicator, maar net onder de 7.611,41 hebben we ook hier een verkoop.

25-3-2019 04

Historie herhaalt zichzelf

En als je nog een optimist bent is het wel weer een leuk om naar een lange grafiek te kijken van de Nasdaq vanaf 1998. De bubble toen rond 2000 is nu een puistje, maar het zegt daarmee iets over de huidige niveaus. Eerder heb ik gewezen op een soortgelijke volatility boven aan de top en dus kunnen we gemakkelijk een herhaling krijgen.

25-3-2019 05

De Russell2000 (weer niet ge-update door VWD) had voor vrijdag al een verkoopsignaal gegeven. Dus met de daling erbij hebben we genoeg bevestiging.

25-3-2019 06

Alle seinen op rood

Eurostoxx50 had vrijdag ook een verkoopsignaal in de Twindicator.

25-3-2019 07

In de EB indicator was recent het eerdere verkoopsignaal teniet gedaan in de AEX en moeten de liefhebbers van de EB indicator nog even geduld hebben. Nu weken we met een exponentieel gemiddelde met een gewoon gemiddelde dus hoeft het niet lang te duren.

25-3-2019 08

Helaas niet altijd prijs

De Twindicator staat op 540,25 in de AEX en kan ook snel hernieuwde signalen geven. De shorts zijn behoorlijk uit de markt gepest. Dus ja, hij kan zomaar vallen.

25-3-2019 09

De Dax had wel een verkoopsignaal in de Twindicator (Twindicator level was 11.491,26) daarom even naar de DAX maand grafiek die ook al langer slecht ligt. Daarom durf ik wel een gokje te wagen in een Turbo Short. Zoek een leuke hefboom die bij je past.

25-3-2019 10

Google boetes

Google kreeg van de Europese autoriteiten een nieuwe boete. De teller staat nu boven de 8 miljard, maar dit doet ze ogenschijnlijk geen pijn. In de grafiek nog geen verkoop in Google.

25-3-2019 11

Wel een verkoop

ADYEN net nieuw in de AEX is met collega’s Fintech druk in strijd met de banken, maar door de markt worden de Fintechs een veel hogere waarde toegekend als de banken. Maar zijn ze zo veel keren beter dan banken? Adyen is voor mij een verkoop en maandag ga ik eens kijken naar wat leuke puts.

25-3-2019 12

Fintech of de bank?

Ja, banken hebben steeds minder contact met hun klanten. De gemiddelde klant is al in jaren niet meer in contact geweest en als je binnenkomt dan verwijzen ze naar het internet om je zaken te regelen. Je vraagt je af waarom kom ik nog? Ook aan de buitenkant worden alle betaalautomaten eenheidsworst dus ook daar geen verschil. Natuurlijk vanuit kosten gezien een goed verhaal, maar de wereld draait niet om kosten.

Dan de jeugd, die is überhaupt nog nooit bij een bank binnen geweest. Toch denk ik persoonlijk dat het historische uitgangspunt ze kan helpen en het feit dat ze vanuit die historie klanten hebben zal hen op een voorsprong kunnen gaan zetten.

Toch moeten we voorlopig even afblijven van de banken. ABN Amro bijvoorbeeld heeft al langer een verkoopsignaal en geeft voorlopig nog geen draai.

25-3-2019 13

Ook ING is gewoon weer een verkoop. Een gekochte put of Turbo short kan een prima strategie zijn.

25-3-2019 14

Iets wat mogelijk met de Trade War, dan wel de recessie verwachting. We zien de staal bedrijven al een tijd slecht presteren, maar vrijdag hadden we wel weer een grotere stap omlaag.

25-3-2019 15

Iets langer in tijd bezien geeft aan dat je ook nog wel flink lager kan zonder echt gek te doen.

25-3-2019 16

Heel bijzonder

AMG een bedrijf dat in bijzondere metalen handelt, het staat maar tien keer de verwachte winst dus de meeste analisten zijn positief. Desalniettemin blijft de koers dalen en heeft technisch nog heel veel ruimte om verder te dalen. Waarschijnlijk heeft het bedrijf dat wereldwijd handelt last van de Trade War, maar analisten hoor ik er nog niet over.

25-3-2019 17

Ingezoomd denk je wellicht dat we een bodem zouden moeten kunnen vinden, maar kijkend naar het grote plaatje en het nog niet weten waarom we dalen zou ik er gewoon vanaf blijven.

25-3-2019 18

Stay Short

Tesla is gewoon nog een short pas als we boven de 294,85 gaan wil ik er aan denken om ze terug te nemen.

25-3-2019 19

Amazon vrijdag een tikkie terug, maar nog geen officiële verkoopsignalen. Twindicator op USD 1.732,44.

25-3-2019 20

RELX (Reed Elsevier) ook nog steeds een short. Op 19,63 Twindicator niveau.

25-3-2019 21

Apple omhoog?

Na lange tijd van dalen hadden we even een snel herstel in Apple. Nu zeggen mensen dat is vooruitlopend is op een techbeurs. Maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. We zouden dan wel enorm goed nieuws moeten krijgen en daar geloof ik helaas niet in. Technisch lijken we een pull back niveau geraakt te hebben en wat mij betreft kunnen we dus weer omlaag, maar officiële short signalen krijgen we pas onder de 184,55.

Dus winst pakken in je longs.

25-3-2019 22

Mijn les

Wat ik hopelijk heb overgebracht in mijn presentatie is dat TA een hulpmiddel kan zijn bij de vraag of je een aandeel al moet kopen of nog even vanaf moet blijven. Bayer als voorbeeld is er een waar je volgens de technische methode nog even vanaf moet blijven. We hebben al langer een verkoopsignaal.

25-3-2019 23

Disney’s fusie met Fox geeft ook een verkoopsignaal. Voor mij persoonlijk dus een short.

25-3-2019 24Nog een voorbeeld Kraft Heinz kleurt nog rood

Volume piek op top in 2015 en nu op de bodem weer? Het aandeel moet nog wat hoger alvorens het weer een koop zal worden. Dus pas boven de 33,72 kunnen we weer long.

25-3-2019 25

Per saldo is de tijd van “going fishing” voorbij en moeten we weer actief worden. Een groot aantal shorts geven aan dat je minimaal actief moet beschermen. Op Twitter kom ik eventueel met updates.

25-3-2019 26

Tot slot nog even kijken naar de VIX, de volatility index. Deze schoot vrijdag wel omhoog, maar nog maar net boven de 17. Wel zijn we door de Twindicator en dus krijgen we mogelijk meer volatility. Per saldo is de Vol nog niet echt hoog en kunnen we nog goedkoop bescherming nemen door puts te kopen.

 

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: