Column: Beren op de BBQ

Het is de tweede helft van oktober, 30 jaar geleden hadden we een crash. Nu in 2017 recordniveaus op de beurs. Buiten geniet iedereen van het heerlijke zomerweer zo vlak voor de wintertijd, want het is 25 graden en mensen zijn aan het barbecueën en liggen op het strand in de herfstvakantie. Niemand denkt aan, of maakt zich druk over, het milieu. Maar helemaal normaal is het natuurlijk niet dat we in oktober nog even op het strand gaan liggen in Nederland en in zomerjurkjes buiten lopen. Of wel?

Een normale beurs?

De parallellen met de economie zijn enorm groot, want daar genieten we met volle teugen van de lage rente en de mogelijke belastingverlagingen, zoals aangekondigd door Trump. Hier is helemaal niemand die denkt hoe gaan we dit betalen en hoeveel generaties na mij krijgen nog problemen met dit beleid?

We hebben Abenomics die mogelijk door verkiezingen zou kunnen eindigen, we hebben een Brexit die problematisch dreigt te worden en daarmee ook problemen gaat geven voor de Nederlandse en Europese economie. We hebben in Spanje oplopende spanningen met de Catalanen. We hebben veranderingen in de samenstelling van de FED waar we gemakkelijk meer hogere rente fans binnenkrijgen, een schuldenplafond in de VS dat ook ter discussie blijft en we hebben een Amerikaanse president die niet altijd even handig is. Kortom; er zijn best “dingetjes” die je negatief zou kunnen uitleggen…maar Who cares en wie is nu nog negatief?

Als je een beetje kritisch bent over de huidige situatie, wordt je vanzelf financieel gewoon kapot gemaakt door de markt die maar blijft stijgen en de markt wordt bestuurd door de overheid die de rente laag houdt, zelf aandelen opkoopt, obligaties opkopen, het investeringsniveau hoog houdt en de belasting laag. Een oneerlijke strijd met belastinggelden. Maar moet je daar in mee gaan?

De AEX stijgt vrolijk mee met de Amerikaanse beurzen. Elke keer als je gokt op een verkoopsignaal komt hij niet.

23-10 01

De Duitse DAX zelfde verhaal. Maar toch liggen de Europese beurzen technisch gezien minder positief dan de Amerikaanse beurzen liggen.

23-10 02

Brexit FTSE100

De Londonse beurs blijft nog relatief goed liggen. Nu roepen mensen dat dit door de valuta komt, maar ondanks dat zou ik verwachten dat bij een harde scheiding de beurs geen stand kan houden.

23-10 03

Een slechte zomer?

We zien bijvoorbeeld ook aandelen als Unilever verder verzwakken. In principe hebben we verkoopsignalen en zouden we technisch gezien heel veel lager kunnen.

23-10 04

Dow Jones acceleratie van de trend

Ik kreeg nog een grapje van een technische analist gestuurd via Twitter.

23-10 05

Inderdaad elke keer als je denkt nu is het zover. Krijg je weer een stijging om je oren, maar geloven we dat het nooit meer lager kan? En is het niet zo dat de acceleratie van de trend het einde van de beweging is?

23-10 06

Kijk eens hoeveel witte kaarsjes  

Op naar de sterren en daar voorbij? We hebben de afgelopen tijd alleen maar witte candle’s, dus dat we stijgende dagen achter elkaar hadden. Zonder een noemenswaardige correctie. Echt heel bijzonder. Alsof je een jaar zonder regendagen hebt.

23-10 07

IBM goede cijfers

Ik ben nog steeds geen fan van IBM, maar door de cloud en andere IT investeringen waren de cijfers beter en ging het aandeel weer omhoog.

23-10 08

En zelfs als we even langere termijn kijken dan zien we in de week grafiek een sprong, maar ik zou liever een ander aandeel kopen dan Big Blue.

23-10 09

GE slechte cijfers

Voorbeurs ging het aandeel fors omlaag, maar gedurende de beurs werden we weer heel enthousiast ondanks de slechte cijfers van dit mega concern. In de Twindicator hebben we nog geen koopsignaal en krijgen we dit pas boven de 24,10 USD.

23-10 10

Even lange termijn om te zien dat dit ook alles, behalve een sexy aandeel is.

23-10 11

Tesla nog steeds ondanks het goede sentiment op de beurs een verkoopsignaal.

23-10 12

Wetgevingsverandering

Facebook in combinatie met de aankomende privacy wetgevingsveranderingen volgend jaar lijkt mij best een mooie short. Als iedereen zijn historie gewist wil zien en inzage in alles wil hebben dan krijgen veel bedrijven het moeilijk en dus juist de social media bedrijven. We kunnen wachten op de officiële sell.

23-10 13

Amazon de hik

Amazon hikt tegen een verkoopsignaal aan. Wellicht ook op korte termijn een officiële sell.

23-10 14

Een gokje

Apple nu al een officiële sell, waag eens een gokje met een Turbo short op een putje long.

23-10 15

Effe wachten…

Google lijkt weer een tijdelijke top te vormen, maar denk aan de spotprent van de Sp500. Kortom; wachten op het officiële signaal.

23-10 16

Terug naar start?

Euro dollar lijkt een hoofd-schouder te vormen en dan zouden we gewoon weer terug gaan naar de oude situatie.

23-10 17

Al met al hebben de beren behoorlijk hun wonden moeten likken en was het een heel pijnlijke oktober maand. Niet echt een lekkere herdenking aan 30 jaar terug, maar de maand is nog niet om en we houden nog even hoop. Toch?

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: