Column: Bere(n)koud

De afgelopen week was het extreem koud in de VS, zo was het in Chicago volgens sommige metingen min 40 graden en het was ondertussen extreem warm in Australië (plus 45). Volgens sommige direct gevolg van de klimaatverandering. Bij ons was het redelijk normaal weer voor de tijd van het jaar en was er sneeuw verwacht, maar die kwam niet net zoals de mop van de daling die nog niet kwam.

Correlatie

Of er een correlatie is weten we later dit jaar, maar we hadden de beste januari maand in de VS sinds 1987. Nu was ’87 een bijzonder jaar ik startte met werken in de effectenbranche in 1986 en het jaar erop hadden we mijn eerste echte crash. Mijn zuur verdiende aandelen hoogovens decimeerde in een dag en mijn gekochte extra calls verdampte in uren. Dat was allemaal peanuts bij hoeveel miljard er in totaal vernietigd werd. De grote pensioenfondsen die in die tijd mijn klanten waren verkochten in paniek al hun aandelen. Kleine speculanten die speculeerde met geschreven puts werden gedwongen aandelen te kopen en bijna twintig jaar na dato waren personeelsleden nog aan het afbetalen voor hun geleden verliezen. Kortom; laten we hopen dat het allemaal toevallig is.

De les

Spreiding had ik toen nog niet van gehoord en van het short gaan ook niet, maar later werden dit mijn specialiteiten. Ook leerde ik naar grafieken kijken, want sommigen van de grafieken kijkers hadden de crash wel voorzien. Ook die met boerenverstand naar de markt keken begrepen dat er wat mis was in de markt.

Persoonlijk heb ik er veel aan gehad en zo heb ik in 2000 begrepen dat het niet normaal was hoe het ging met de Dotcom aandelen en ook in 2008 begreep ik dat er iets fundamenteel fout zat in de Subprime markt. Maar laten we eens met die kennis naar de huidige markt kijken en laten we dan vooral eens kijken naar de autoleningen in de VS en dan vooral naar het Subprime deel en laten we ook eens kijken naar de studentenleningen.

De totale Subprime markt volgens een van de plaatjes in Google is het bijna 280 miljard in 2017.

4-2-2019 01

Banken doen in dit plaatje maar een klein deel, 75 miljard. Maar opvallend zijn de grote jongens de Santander en de Wells Fargo’s van deze wereld. Waren dit niet juist de partijen die we ook hoorde in de Subprime huizen dip?

4-2-2019 02

Debt Bubble to Burst?

En laten we dan ook weer eens kijken hoeveel leningen er in de problemen zijn? We noemen dat in het Engels ook wel Delinguency bijna 8 procent waren dat er in 2017. Studentenleningen bleken overigens in dat jaar meer dan tien procent problematisch te zijn.

4-2-2019 03

Nu is timing met dit soort dingen onmogelijk, want wanneer wordt het een probleem? Het subprime deel van de autoleningen was in 2006 36% en werd in 2008 terwijl het terugliep pas een probleem en was in 2013 27% en geen probleem van enige betekenis.

4-2-2019 04

Een onsje meer

Ja, de totale uitstaande autoleningen die verpakt zijn en op de beurs verhaalbaar zijn, zijn opgelopen tot 1,12 biljoen USD….

4-2-2019 05

We kijken nog even naar de getallen uit 2008 en we zien dat een probleem met pakweg 250 miljard een hele economie wegvaagde en dat de overheid extreem moest ingrijpen om het goed te krijgen, bedrijven failliet gingen, etc. Ja, we hebben toen de rente fors verlaagd en zelf onder nul gekregen. Iedereen moet maar gaan googlen naar Delinquent loans by type en zoeken wat dat getal nu is.

4-2-2019 06

De auto loan delinquency index is op een niveau boven 2008 en bijna op de Azië crisis/Rusland crisis van 1998. Plaatjes zeggen toch altijd weer meer dan woorden. Toch?

4-2-2019 07

Maar worden we vrolijk van deze wijsheid? Nee, als het goed is niet een gewaarschuwde belegger telt voor twee en nogmaals helaas is dit niet te timen. Maar dat we een soort van herhaling van 2008 krijgen lijkt met de enorme schuldenberg en de vergrijzing een gegeven. Alleen wanneer?

Dow Jones in 1987

Het is wellicht even leuk om in het licht van de schulden naar de Dow in 1987 grafiek te kijken. Wellicht ziet u toch parallellen. Ik kan na een upgrade naar de laatste Metastock ineens niet meer deze periode eruit pakken helaas.

De huidige Dow

Moeten we bullish zijn dat de FED en de andere centrale banken denken dat de economie nog steeds de extreem lage rente (lees in Europa negatieve rente) nodig heeft en dat ook de inkoop van Bonds nodig blijft? De markt blijft op een harddrugs of steroïde functioneren. Of wellicht nog treffender in de vergelijking: de markt blijft aan de hart long machine en kan niet zonder overleven.

Denk maar eens aan wat er gebeurd met alle schulden van de overheid, de studentloans, car loans en de hypotheken als we de rente iets laten oplopen? Dan kunnen we waarschijnlijk ineens de rente niet meer betalen.

Gauw maar naar de grafieken en dan moeten we opnieuw de vraag stellen of we bullish worden van deze grafieken. In de Dow Jones zou je gemakkelijk kunnen betogen dat we een pull back hebben en dat we dus eigenlijk uit de opgaande trend zijn.

4-2-2019 08

In de weekgrafiek wordt dat duidelijker en daar zien we ook dat de Twindicator voor de week nog op een verkoop signaal staat.

4-2-2019 09

Achteraf wordt het makkelijk, maar als ik nu een voorspelling moet doen kan deze onmogelijk echt bullish zijn. Helemaal als je het echt lange termijn kijkt en let op deze grafiek is niet eens tot aan 2018 maar tot 2013.

4-2-2019 10Snel kortere termijn

De AEX grafiek lijkt vrijdag een hamerpatroon gevormd te hebben, maar uiteindelijk weten we dit pas op dinsdag.

4-2-2019 11

De Duitse DAX heeft ook nog steeds koopsignalen in de EB indicator en de Twindicator.
4-2-2019 12

De MSCI wereld index heeft vreemd genoeg een mini of meer gelijk beeld als de Dow Jones.

4-2-2019 13

De Philadelphia Semiconductor index (Soxx) heeft ook gewoon een trendbreuk en dit spreekt helaas boekdelen.

Laten we voor wie nog niet overtuigd is even kijken naar de maandgrafiek.

4-2-2019 14

We zouden zo alle belangrijke lange indices neer kunnen zetten, maar het beeld is waarschijnlijk wel duidelijk.

Amazon omlaag?

Dan maar even naar de super stocks die de vorige high’s hebben neergezet. Amazon heeft een mega performance achter zich, maar nu is het allemaal wat moeilijker. We hebben een 1.593 USD als stoploss voor het geval u long zit, want daar krijgen Twindicator verkoopsignaal. Cijfers vielen iets tegen, dit ondanks dat in december de verwachting werd getemperd om nu mee te vallen. Maar het valt niet mee om mee te vallen.

4-2-2019 15

GE feestje

In december had ik bij Belegger.nl en dus ook op het Lynx debat een tip gegeven om long te gaan in GE en als ik als ouwe beer long durf in een aandeel dan moet het wel wat wezen toch. Dus wie eruit wil moet zijn winst maar pakken, ik blijf zitten tot geluksgetal 13,00 USD.

4-2-2019 16

Daimler ook één van de tips en doet het ook prima.

4-2-2019 17

Goede cijfers Deutsche Bank?

Zorgen kind DB moet niet door de 7,38 zakken, want dan hebben we ineens weer een verkoopsignaal.

4-2-2019 18

Kortom; de markt is als je het mij vraagt, zeker niet in een hernieuwde bullmarkt fase. Maar toch hebben veel lieden wel het idee dat dit zo is. Het sentiment is veel te positief en de problemen worden allemaal genegeerd, want de Brexit, de Shutdown en de handelsoorlog zijn ook nog geen van alle echt opgelost.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: