Column: Beurs immuniteit

In het begin van de coronaperiode had de heer Rutte het over groepsimmuniteit, namelijk als genoeg mensen de Covid19 griep maar hadden gehad dan waren we veilig. Nu hebben we toch ineens veel jonge mensen die besmet zijn en we hebben het in heel Europa alweer over lockdown situaties. De beurs lijkt de enige die immuun is voor een tweede golf en de beurs is ook al tijden immuun voor slecht nieuws.  

De vraag is of deze immuniteit volgehouden kan worden?  Dan komen we ook tot de vraag of de rente laag kan blijven en het eeuwig stimuleren almaar door kan gaan? Nog geen jaar geleden kregen we vanuit de toezichthouders waarschuwingen over vastrentende beleggingen omdat de rente gemakkelijk hoger kon en daarmee zouden er risico’s en verliezen ontstaan in de obligatieportefeuilles (juist van de defensieve beleggers). Nu gelooft iedereen dat de rente nog heel lang heel laag kan blijven. Maar ik geloof daar helemaal niets van. We krijgen of een deflatiescenario waarbij door slechte kredietwaardigheid de rente omhoog moet of we krijgen een sterke inflatie die de rente omhoog brengt.

Nu geloof ik niet in hyperinflatie en al helemaal niet in Weimarrepubliek taferelen maar niks is onmogelijk. We hebben en zijn nog steeds aan het experimenteren met de economie en in plaats dat we de centrale gestuurde rol van centrale banken willen verminderen zijn we deze juist aan het vergroten. Mijn populaire vergelijking van de centrale bankiers is met cowboys die een overmacht van bandieten voor zich zien en eigenlijk geen munitie meer hebben. Toch doen ze heel stoer alsof ze nog heel veel goed gevulde wapens hebben maar als de bandieten eenmaal begrijpen dat het allemaal bluf is dan zijn ze reddeloos verloren.

Door alle ingrepen in de economie en de sturing vervreemden gewone mensen zich meer en meer van de Euro en dat is op iets langere termijn een probleem. Een valuta is juist in het fiat geld tijdperk (geen goud als backup) alleen maar gebaseerd op vertrouwen dus als we dit vertrouwen verliezen hebben we nogal een probleem.

De Covid-update

Er zijn wereldwijd nu meer dan 30 miljoen besmettingen met tevens  een snelle groei in India. Doden aantallen blijven maar oplopen. Door minder toerisme en door dus minder inkomsten (o.a. parkeren, toeristenbelasting), maar ook door problemen met de inwoners zijn veel gemeenten en steden in de problemen geraakt. Veel gemeenten zijn blut; kopte de Telegraaf al dit weekend en dat is wereldwijd ook zo. New York moest ernstige maatregelen nemen om de financiële problemen (9 miljard tekort) te beperken. De bevolking van veel steden heeft ernstige financiële problemen. Zie een studie van Harvard over dit onderwerp, waarbij juist de minderheden meer problemen hebben.

Geen of minder inkoop eigen aandelen

Bedrijven kochten tussen 2010 en 2019 voor 6.000 miljard aan eigen aandelen in. Vorig jaar was dat zelfs 800 miljard. Nu er door Covid  veel inkoop programma’s gestaakt zijn; net als dividend betalingen zou dat een groot effect op de beurs moeten hebben. Erger, nog veel bedrijven hebben juist geld nodig en plaatsen aandelen. Bijvoorbeeld Unibail Rodamco heeft aangegeven dat ze voor 9 miljard gaat herstructureren alleen vertelde ze nog niet hoeveel aandelen ze gaat uitgeven en dat maakte de beurs onrustig.

Unibail Rodamco

De vastgoed fondsen maar ook de oliebedrijven en banken hebben dit jaar totaal niet gepresteerd. Er is een indicator die kijkt naar de procentuele verhouding tussen de winnaars en de verliezers in een index. Voor de S&P 500 is deze verhouding weer net zo scheef als dat deze was in 2000 vlak voor de Dot.com crash. Deze verhouding is wel van belang. Het is namelijk zo dat als beleggers moeten verkopen, men niet de aandelen verkoopt waar men op verlies staat, maar men verkoopt de aandelen waar men een leuke winst heeft. Er wordt gemakkelijk winst genomen en verliezen worden vooruit geschoven.

Bloomberg Greater Divide

In dat licht kijken we naar een paar winnaars.

ASML een topper, maar heeft wel verkoopsignalen. Als deze serieus door de 300 zakt komt er echt een versnelling omlaag.

ASML

Adyen meer dan een pull back?

Voor Adyen had ik een daling verwacht. Het aandeel is extreem duur en zeker niet zonder risico. Maar bizar genoeg kwam er een koopaanbeveling van een Amerikaanse bank en die trok het aandeel zo even door het Twindicator niveau van 1.467,35 Euro. We gaan dus posities even afkappen en opnieuw beginnen. Long durf ik niet als je nu 250 keer de verwachte winst betaalt en een betaalbedrijf 46 miljard waard is. Dat is bijna twee keer de waarde van de hele ING Groep…

Adyen

Tesla concurrentie?

De Twindicator voor Tesla doet het nog steeds prima, het Twindicator niveau is nu 424,38 USD. Fundamenteel betaal je 1.140 keer de verwachte winst en dat is voor een aandeel dat ineens met enorm veel concurrentie te maken heeft. Volkswagen en Fiat zijn eindelijk los. Maar ook alle Franse merken timmeren net als de Zweden aan de weg. Persoonlijk handel ik dit soort momentum aandelen nooit long maar als ik weer een signaal krijg ben ik er zeker bij.

Tesla

Het bedrijf Nikola

Heeft altijd slim gebruik gemaakt van de link met de naam met Tesla (Nikola Tesla) men zou vrachtwagens op waterstof gaan produceren, maar men heeft nog geen één truck geproduceerd. Toch is het bedrijf bijna  13 miljard waard. Dit is ongeveer de waarde van Toyota dat bij de top 3 van autoproducenten in de wereld behoort en dit weekend weer acte de present gaf tijdens de 24 uurs race in Le Mans, en won de LMP1 klasse. Maar terug naar Nikola, een oude beer beweerde dat het filmpje dat ze gemaakt hadden om hun concept te bewijzen fraude was. De vrachtwagen reed niet op waterstofkracht maar op zwaartekracht namelijk van een heuvel af. Dit verhaal werd niet eens ontkend maar toch ging de koers wonderwel niet omlaag. De Twindicator geeft een short.

Nikola

Ondertussen gaan echte aandelen zoals Amazon wel onderuit. Nu ben ik negatief op dit aandeel dus mij hoor je niet.

Amazon

Een laatste power aandeel

Nvidia nam voor 40 miljard een chipontwerper (ARM) over van Softbank. De koers van Nvidia geeft al langer signalen van een draai maar na de overname kregen we ineens officiële verkoopsignalen. Ook fundamenteel met een koerswinst verhouding van bijna 90 maal de verwachte winst is het geen goedkoop aandeel in mijn persoonlijke visie.

Nvidia

Te oud voor de business

Voor de rest schrikt de markt nog steeds niet van de Trump actie waarbij hij TikTok en andere Chinese bedrijven verbood. Ook was de IPO markt nog in prima doen want zelfs anti Tech belegger Buffet pakte bijna een miljard aan de IPO van een ‘Unicorn’ software bedrijf. Snowflake werd met wat hulp ineens de grootste software IPO ooit. Het aandeel is nu na wat extra plaatsing en een stijging bijna 67 miljard dollar waard

De IPO markt, althans een mislukte IPO, is normaal een indicator dat de markt oververhit is en deze manier van financieren er niet meer is. Maar zo ver is het dus niet.

Nasdaq Composite

Kortom het wachten blijft op de impact van de verkiezingen, op dit moment gelooft men nog dat Trump zijn verlies in de peilingen gemakkelijk goed gaat maken. Immers dat deed hij bij Hillary ook.

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille. Deze strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: