Column: Beursgoeroe?

Afgelopen week overleed de bekende Belg, Jean Pierre van Rossem. In een aantal kranten werd hij alleen beursgoeroe genoemd, in het NRC gaven ze hem (in alle waarschijnlijk willekeurige volgorde) meerdere betitelingen. Bij mij was hij bekend van de Moneytron. Een systeem dat zogenaamd de beurs kon voorspellen en kon verslaan. Hij sponsorde zelfs een F1 team, had optredens in allerlei TV shows met fotomodellen, sportauto’s, etc. Later bleek hij verslaafd aan drugs en bleek een oplichter te zijn. Ondanks dat hij meerdere keren voor fraude is veroordeeld, wordt hij in de media aangehaald als: beursgoeroe, iets wat ik ook altijd had willen worden maar nu daar even van af zie als dit toch ook gelijk is aan oplichter.

Over de doden niets dan goeds, maar inderdaad hoewel niet briljant, had hij goed gezien dan de Bitcoin een hype was is 2017.

Ook snapte hij dat als de Deutsche Bank problemen heeft, het gehele systeem een probleem heeft.

17-12-2018 01

Down Down, deeper and down

In dat licht is het goed nog weer even naar de grafiek van de Deutsche Bank te kijken en te zien dat we zelfs onder de low van 2008 staan. Als de koers een werkelijke afspiegeling van je bedrijf is gaat het niet zo goed met deze moloch.

17-12-2018 02

Paniek!

In het licht van de gezondheid van de Deutsche Bank is het goed om ook eens te Googelen naar “derivaten posities en Deutsche Bank”. Je komt dan op uitspraken van Joris Luyendijk dat de derivaten van de Deutsche net zo groot zijn als alle bezit op aarde.

Ook zie je verwijzingen naar de FT uit begin dit jaar dat de Amerikaanse tak van Deutsche Bank door de federale toezichthouder van de VS toegevoegd aan de lijst met probleembanken. Op die lijst staan banken en financiële instellingen die door de problemen in hun voortbestaan worden bedreigd, zo was toen in de Financial Times te lezen.

Maar zoals ik wel vaker gezegd heb: ‘’Don’t panic on the Titanic’’.

De volatility is weer iets opgelopen, maar zeker nog niet op paniek niveaus. Wellicht komt dat deze week?

17-12-2018 03

Vrijdag ging de Dow Jones Industrial index opnieuw weer lager. Paniek zou je zeggen nu we opnieuw onder de trendlijn zitten. Tot vrijdag had ik gehoopt op een technisch herstel, maar dat lijkt er niet te komen.

17-12-2018 04

Gordels vast

De Nasdaq maand Twindicator geeft ook een verkoopsignaal en kijkende naar de enorme stijging van de afgelopen jaren zou ik mijn hart maar vasthouden.

17-12-2018 05

Korte termijn bezien is de Nasdaq een gelijk plaatje aan de Dow Jones.

17-12-2018 06

Nog bredere indices

Als we naar de MSCI wereld index kijken worden we ook al niet vrolijk voor de gemiddelde long belegger.

17-12-2018 07

In dit licht vond ik het ook wel weer eens leuk om naar de US Prime rate te kijken die is nu 5,25 procent en dit is een rente die door veel banken gebruikt wordt richting consumenten. Stiekem is deze toch weer hard opgelopen. Van 3 naar 5,25 is procentueel een hele grote sprong.

17-12-2018 08

De AEX leek de 500 te houden, maar na vrijdag weet ik dit nog niet zo zeker. Een val onder eerdere low zet de deur open naar echte dalingen.

17-12-2018 09

De Duitse DAX is ook nog steeds zwak.

17-12-2018 10

Slechte film?

Soms gebeuren dingen in slow motion en soms in een seconde. Neem Johnson en Johnson, we horen  toch al veel langer in het nieuws over de kanker verwekkende stof in babypoeder en nu ineens werd de markt wakker en ging de bodem er onderuit.

17-12-2018 11

Adobe al is ook al veel langer een short en ook die was vrijdag ineens de gebeten hond. Als we dat nog mogen zeggen van de partij van de dieren. Volgens mij gaan we verdere zwakte zien bij Adobe.

17-12-2018 12Amazon een weer short.

We hadden even een correctie fase, maar deze is weer achter de rug en dus kunnen we AMZN weer short.

17-12-2018 13

Apple blijft ook problematisch, maar daar ga ik maar even uit. Fundamenteel is dat nog iets.

17-12-2018 14

Hoewel als je de week grafiek bekijkt dan zou je denken dat we voorlopig nog veel verder kunnen.

17-12-2018 15

Tesla

Afgelopen week was ik ook bij een presentatie van een nieuw elektrisch automerk voor kleinere auto’s. Het bedrijf heet SOLO, een klein aandeel waar ik dan ook geen mening over heb. Maar de daar aanwezige analisten die vertelde me dat er deze maand van bepaalde merken meer dan 4.000 elektrische auto’s worden verkocht in het dure segment omdat volgend jaar de belastingen veranderen. Als je het zo ziet lijkt het me een subsidie voor de rijken en of het echt schoon is kunnen we aan twijfelen. Stroom moet duurzaam opgewekt worden om het schoon te maken en we moeten nog iets bedenken voor de accu’s in de toekomst. Ook blijken de Tesla rijders veel te hard te rijden en dus meer stroom verbruiken en dus eigenlijk vervuilender te zijn. De grote SUV’s met elektrische hulpmotor bleek ook veel vervuilende dan gedacht…

Vanuit het korte termijn positieve nieuws ga ik nog steeds uit dat op lange termijn alleen al gezien de concurrentie dat het minder goed gaat met Tesla.

17-12-2018 16

Maar los daarvan

De eindejaarsrally lijkt weer verder dan ooit en ook voor 2019 begint iedereen de stemming wat te temperen. Wellicht volgende week een vooruit blik op het volgende jaar.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: