Column: Bijkomen van cijfer bonanza

Bijkomen van cijfer bonanza

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 30 april 2023

Afgelopen week was een gekke week met een koude koningsnacht en uiteindelijk een zonovergoten koningsdag. Maar belangrijker was natuurlijk de berg bedrijfscijfers die gepubliceerd werden. Vooral van groot belang waren natuurlijk de resultaten van de Big Tech boys zijnde: MSFT, AMZN, GOOG en META. (waarover straks meer). Maar ook andere grote internationale bedrijven kwamen met cijfers.

Graai-Flatie?!?

Zo hadden we ook Nestle en Unilever met cijfers en deze voedingsbedrijven hadden fors de prijs verhoogd omdat zij naar hun zeggen last hadden van hoge energie prijzen en duurdere grondstoffen. Maar wat bleek, de omzetten waren fors hoger en ook de winsten waren fenomenaal. Als belegger kan je blij zijn met dit soort resultaten in deze moeilijke tijden. Maar aangezien deze bedrijven hoge standaards zeggen te hebben in de Sociale benadering (ESG) zou je bij deze bijzondere pricing power je vraagtekens kunnen hebben, want de consumenten hebben het door de inflatie juist heel zwaar. Je kunt je afvragen of de consumenten de A-merken blijven kopen? Zeker als de economie echt in recessie gaat zou er best een kopersstaking kunnen komen bij dit soort bedrijven.

Nestle

Unilever na cijfers omhoog

“De accelaratie van de trend is het einde van de beweging”, is een gezegde van Technische analisten (dus na een versnelling van de beweging eindigt deze) en Unilever lijkt een accelaratie achter de rug te hebben. Persoonlijk blijf ik van dit soort aandelen af. Zeker nu we weer bij oude koers hoogtepunten zijn aangekomen. 

Unilever

Deze keer is het anders?

Van de hogere voedingsprijzen en dus inflatie is het een kleine stap naar de Rente. De rente in de Amerikaanse 30jaars heeft een verkoopsignaal gegeven. Obligatie Experts verwachten in mei nog een rente verhoging van de FED, die mogelijk later wordt gevolgd door nog een rente verhoging na de zomer. Echter, aandelen beleggers geloven dat de FED dit jaar de rente nog drie keer gaat verlagen. Kan beide gelijk of opvolgend waar zijn? Persoonlijk denk ik van niet. Nu heeft de historie uitgewezen dat de obligatiemarkten altijd een betere visie heeft dan de aandelen beleggers, maar wie weet wordt het deze keer anders.

30jaars Tbonds USA

Banken problemen?

First Republic Bank leek een soort van Lehmann Brothers te worden waarvan de toezichthouders het niet erg vonden als het kapot zou gaan. Maar markten worden heel nerveus van toezichthouders die op deze wijze reageren. Maar voor het probleem begint te escaleren is er dit weekend het gerucht dat er een overname van JP Morgan of ander Big Bank komt. De afgelopen week gingen we dwars door de bodem en gingen we richting de faillissementskoers.

First Rep bank

Even naar een week grafiek

Wetende dat we afgelopen vrijdag een low van 2,68 hebben gezien is het wel goed te weten dat het aandeel in 2021 nog op 222,86 USD stond. Je zou maar direct of indirect aandeelhouder zijn…

First Republic Bank weekchart

Maand AEX, een technisch verhaal

Op maandag zijn we dicht in Europa maar is het ook weer de start van een nieuwe maand en daarom is het goed te zien wat de maand grafiek van de AEX heeft gedaan. Want we hadden wat interessante Candle patronen. Immers na een eerdere shooting star, een Doji en een omgekeerde hamer in de Candle grafiek hebben we nu weer een Doji. Een Doji is twijfel patroon en dus moeten we nog een maand wachten alvorens we conclusies uit de candle maandgrafiek kunnen trekken. De Twijfel kan gemakkelijk omslaan naar een negatieve stemming.

AEX maand

Korte termijn AEX, bijna is niet helemaal.

De Twindicator voor de AEX ligt op 747,71 en we zijn hier afgelopen week bijna doorheen gevallen en hadden dus bijna een draai signaal. Maar waarschijnlijk heeft het einde maand effect, wat vaak tot hogere koersen leid, toch gezorgd dat we erboven bleven. Ook EB indicator kan weer een draai gaan geven. Dus vinger aan de spreekwoordelijke pols.

AEX kort

Even de Duitse Dax

Omdat Duitsland economisch het beeld van de Nederlandse beurs zou moeten bevestigen, kijken we ook even naar de Duitse Dax. Die heeft een Hamer patroon bovenin de trend, wat normaal op een trendomdraai kan duiden. Wachten op de bevestiging op dinsdag. De Twindicator ligt op 15.573,57

Dax30

Nasdaq ondanks cijfer verrassingen nog steeds zijwaarts en niet door horizontale weerstand.

Nasdaq

Mis met de mid

De Russell2000 bestaat uit Mid and Small cap aandelen in de VS. De mid and Small cap bedrijven zijn de economische motor, maar ook de groep met minder pricing power dan de grote jongens. Dat zien we terug in verkoopsignalen in de Russell2000.

Russell2000

 

Atos update

Goede cijfers en koopsignaal in de Twindicator. Afgelopen week waren de cijfers en dit was het  (vertaalde) bericht op Bloomberg news:

“De omzet van Atos SE groeide in het eerste kwartaal, aangezien beleggers zich concentreren op het lopende plan om de aandelen te splitsen. De omzet over de periode steeg met 2,2% ten opzichte van een jaar eerder € 2,8 miljard ($ 3,1 miljard), zei het bedrijf in een verklaring Donderdag. Het ommekeerplan van de groep helpt “ons te krijgen activiteit weer op de rails,” zei het. De aandelenkoers van het in Parijs gevestigde bedrijf is gehalveerd het afgelopen jaar, omdat hij onvoorbereid op zijn gevangen was migratie van klanten naar de cloud. Een reeks andere tegenslagen binnen de afgelopen jaren hebben het ertoe aangezet een plan op te stellen om het af te splitsen bedrijven op het gebied van cyberbeveiliging, cloud en supercomputing. Zelfs dat plan is niet altijd soepel verlopen. Vorige maand, Airbus SE zei dat het niet langer zou streven naar een belang van 29,9% in de spin-off, die Eviden gaat heten.”

Wat Bloomberg Intelligence zegt:

“Atos sterke start van het jaar, macro-economisch over het hoofd gezien tegenwind, zou de ongerustheid over de planning kunnen beginnen weg te nemen scheiding. De consensus-topping groei (2,8% organisch vs. 0,2%) werd gedreven door de versnelde expansie van de digitale unit, genaamd Eviden, dat tegen het einde van het jaar zal worden afgesplitst. Met Airbus die onlangs aankondigde dat het geen minderheid zou vormen belang in Eviden, wat het vertrouwen van investeerders in de splitsing vormgeeft kritisch. Tamlin Bason, BI TMT-industrieanalist Atos is bezig met opsplitsing in een legacy IT services unit die de naam van het bedrijf en Eviden behoudt, die het van plan is later dit jaar op de lijst te zetten. De herstructurering zou geef Atos-aandeelhouders 70% van Eviden, waarbij Atos van plan is te verkopen het resterende belang om zijn eigen transformatie te financieren. Ook de legacy IT outsourcing unit van Atos heeft zich aangetrokken belangstelling van potentiële investeerders. Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft gesprekken gevoerd met het bedrijf, meldde Le Monde in januari, daarbij verwijzend naar niet-geïdentificeerde mensen die bekend zijn met de gesprekken.”

Tot zo ver het nieuws wat helaas de media niet echt wist te bereiken.

Atos PA

First Solar

Nu was ik door de focus op groene stroom zeer positief op First Solar. Maar we gaan van hype naar hype en groen is niet meer in en we zijn allemaal Ai gefocust.

First Solar

De AI boys

Zoals gezegd kom ik nog even terug op de Tech Boy’s die tegenwoordig allemaal Ai termen gebruiken om heel populair te worden bij de beleggers. Alle grote Tech boys hadden grote bewegingen rond en na de cijfers. Voor de cijfers zelf zou ik zeggen Google even. Wat me sociaal een beetje tegenstaat is dat we aan een kant personeel ontslaan en aan de andere kant aandelen inkopen omdat we niet weten wat me met het kapitaal willen. Dit is niet de manier waarop ik altijd bedrijven heb geleid, maar wellicht ben ik daarom geen miljardair geworden.  

Google

Google heeft technisch koopsignalen. Houdt de Twindicator in de gaten, tot die tijd long blijven.

Meta Platform

Tip van het jaar

Meta Platforms was een briljante tip al zeg ik het zelf. Immers na de cijfers sprongen we weer verder omhoog. Persoonlijk was ik er even voor de cijfer uitgegaan. Opvallend was dat Facebook toch weer meer users had. Ook hier houden we de Twindicator in de gaten en ik hoop weer een kans te krijgen om toch weer terug naar de long positie te kunnen gaan.

Amazon

Amazon lijkt fundamenteel minder sterk, maar technisch is het een mooi bodem proces en krijgen we mooie koopsignalen. Nu ben ik niet direct een fan maar het is een “weloverwogen gok”.

MIcrosoft

Microsoft hadden we gekocht op de AI trend en doet het koers technisch uitstekend, persoonlijk heb ik winst gepakt voor de korte termijn.

ARK Innovation

Eerder genoemd

Zoals verwacht hebben we verkoopsignalen in ARK Innovation ETF dit kon wel eens een dingetje worden als beleggers hier echt teleurgesteld in zijn en het fonds dwingen tot een “garage sale”.  

Resume: cijfers blijven even de focus en hierna gaan we weer naar de rente en inflatie kijken.

 

Disclaimer

 

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: