Column: Bijna lijstjestijd

Bijna lijstjestijd

Nog slechts enkele weken en het is alweer Kerst. Tekenend voor deze tijd van het jaar, is dat we weer te maken krijgen met de beroemde lijstjes. Nee, geen verlanglijstjes zoals voor Sinterklaas of Kerst, maar lijstjes met aandelen waarvan je als bedrijf of als beursanalist denkt en of inschat dat deze aandelen het volgend jaar goed zullen doen. Het blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken, want wie kan een jaar vooruit kijken.  Wie had een pandemie verwacht vorig jaar om deze tijd? Vorig jaar december had ik wel een recessie verwacht, maar door alle stimulatie vanuit Centrale banken is deze vooralsnog niet gekomen. Ik zou dus nu met mijn lijstje kunnen komen voor 2021, maar om niet de publiciteit van de desbetreffende website (Belegger.nl) nog weg te kapen en volgende week ook nog iets te vertellen te hebben in deze vaak nieuwsluwe tijd, kom ik op mijn top 3 dus de volgende week pas terug.

Nu eerst even een update over Covid19 in de VS en de rest van de wereld

Eigenlijk kunnen we ons afvragen of we het hier wel over moeten hebben, want, of we nu goed of slecht nieuws ten gehore krijgen, de beurs vat alles positief op. Covid19 heeft echter effect op de reële economie en vroeg of laat wordt die weer van belang.

De beurs is reeds meerdere keren hard opgelopen na de aankondiging en de introductie van een vaccin. Dit gebeurde vorige week dan ook weer. Ondanks alle goede berichten over een vaccin, loopt het aantal besmettingen wereldwijd steeds harder op. Er ontstaan steeds meer problemen in de ziekenhuizen in de VS en wereldwijd wordt de roep voor het nemen van hardere maatregelen steeds luider. Het meten van meer besmettingen is een statistisch verhaal, want wanneer je meer test,  dan meet je natuurlijk meer besmettingen. Alleen maakt niemand van dit statistische verhaal een punt.

Ook maken maar weinige er een punt van dat de economische schade door bijv. de horeca de gehele maand december niet open of essentiële winkels dicht. Persoonlijk zou ik als beursanalist vinden dat de economie meer meegewogen zou moeten worden. Want hoe erg het aantal doden wereldwijd ook is, clean en puur naar procentuele aantallen gekeken zou er toch ook reden tot discussie over de economische effecten moeten kunnen zijn. Persoonlijk blijf ik het gevoel houden dat er een vorm van paniek is.

Ondertussen in de VS zijn er wel steeds meer ziekenhuizen die het niet meer aankunnen. Ook in Duitsland lopen de besmettingen op. Duitsland kondigde zondagavond een algehele lock-down aan. Maar let op: De Kerst is niet alleen voor de horeca een belangrijke periode, maar ook voor supermarkten en slijterijen. Zij hebben in deze periode altijd top omzetten. Echter wanneer je slechts met een beperkt aantal mensen bijeen mag zijn, of wanneer er zelfs een totale lock-down komt, dan zal er minder drank en eten omgezet worden.

Maar ik ben klaarblijkelijk een van de weinigen die zich druk maakt over de economische kant van dit verhaal. Niemand denkt na over de economische consequenties die zeer groot zullen zijn. Renteniers ontvangen al tijden geen rente door de stimulaties, beleggers ontvangen geen dividenden, artiesten geen inkomen, vliegpersoneel wordt gekort etc..

Om het al helemaal niet te hebben over allerlei gelieerde beroepen zoals: schoonmakers, bewakers, podiumbouwers, bioscoopmedewerkers, koks, obers, hoteliers, restaurant eigenaren, verhuurders van horeca panden, de toeristenindustrie etc.. Nee, volgens mij zijn er veel beroepen en personen die een problemen ondervinden als direct of indirect gevolg van Covid19.

Maar niet getreurd?

De beurs is omhoog, de rente is laag, de huizenmarkt op een top en dus is er geen probleem in de wereld, toch? Zelfs de schuldenberg en de gemiste opbrengsten door de lage rente en het uitblijven van dividenden bij pensioenfondsen zijn geen punt van zorg voor de huidige generatie? En wie nu leeft, wie nu zorgt.

Dow Jones

Verkiezingsupdate in de VS

Trump is nog steeds bezig met het betwisten van de verkiezingsuitslag zonder dat daar concreet bewijs voor is. Daarmee ondermijnt hij de democratie.  En dat alleen omdat hij zich nog steeds niet heeft neergelegd bij zijn verlies. Ondanks dat hij naar eigen zeggen ‘biljonair is en enorm succesvol’, heeft hij het volk zo gek gekregen dat zijn aanhangers nu al 200 miljoen hebben overgemaakt om procedures tegen de democratie te voeren. Als dit zo door gaat, wordt dit land totaal onbestuurbaar en worden een paar advocaten heel rijk.

In januari moeten de Democraten nog twee stemmen zien te krijgen voor een meerderheid in de senaat. Zonder deze meerderheid krijgen de Democraten geen wet aangenomen zonder hulp van de Republikeinen. Kortom: men moet dus zo snel mogelijk de helft van het land overtuigen dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen om te voorkomen dat er chaos in het land ontstaat.

Hoe goed is deze huidige en toekomstige situatie voor een beurs die een voorbeeldfunctie heeft voor de rest van de democratische wereld? Persoonlijk denk ik dat ieder niet-democratisch land (waar de verkiezingen werkelijk corrupt zijn) nu gemakkelijk kan wijzen naar de VS en aangeven dat het daar ook niet eerlijk gaat. Maar over voorbeeldfuncties voor de VS, heeft na 4 jaar Trump, niemand het meer.

FTSE100 London

Brexit update en Europa

Eerst maar even Europa, want als ik het van een afstand bekijk is het blijkbaar goed voor je land om je vetorecht in te zetten op cruciale momenten. Dit omdat je achteraf gezien gewoon meer geld krijgt vanuit Europa of minder hoeft te betalen. De Polen die beticht werden minder democratisch te zijn dan de rest van Europa krijgen nu na eerder hun veto gebruikt te hebben meer geld en stemde ineens voor de begroting. De Tsjechen was een hetzelfde laken een pak. Zie ik in de media hier uitgebreide kritische  opiniestukken over?

Ondertussen is er op zondagavond nog steeds geen deal met de Britten terwijl wij als buren een belangrijke handelspartner zijn en onze vissersvloot aldaar zijn vis vangt, etc. Maar volgens de optimisten komt het nog goed en we hebben nog tot einde jaar.

Ondertussen in de financiële wereld… (Een update over de IPO markt)

Dus ondanks je toch twijfels kunt hebben over de huidige en toekomstige economie worden er records geboekt op de beurzen en is de markt volgens de IPO indicator nog op een top niveau. Dus ondanks covid19 in de VS en nog steeds onduidelijkheden rond de verkiezingen in de VS lopen de nieuwe deals op de beurs als een dolle. Afgelopen week hadden we de introductie van Doordash een bezorger van eten en dit bedrijf was 60 miljard waard op de beurs. Nu probeer ik altijd bedrijven op heel veel manieren te bekijken een daarvan is de waarderingsmethode via herbouwwaarde. Dus het bedrijf opnieuw starten en dan hoeveel geld heb je nodig om bezorgers in dienst te nemen?  etc. etc. 60 miljard is tot wel veel… Oké op vrijdag waren er (al dan niet tijdelijk) weer vijf miljard af, maar een bedrijf dat geen winst maakt en het eten niet zelf maakt wat is dat waard?

Uber

Ubertje doen

Uber is in dit licht met een markt waarde van 92 miljard nog bijna (dikke streep onder bijna) een value play te noemen. Dit omdat die naast bezorgen, nog een taxi app en zelfrijdende kennis in huis hebben. Daarbij opgemerkt het zelf rijdende tech deel is net verkocht aan Aurora Innovation en Uber heeft nu een belang in dat bedrijf.

Maar DASH was niet de enige introductie die het goed deed, ook AIRBNB was ondanks corona tijd goud waard. AIRBNB was even na de introductie meer dan 85 miljard waard. Even voor de duidelijkheid: Dit is een App die huisjes verhuurd en dus niet een hotel keten dat echt panden heeft…

Zijn er geen problemen met AIRBNB in de diverse steden? Weten we echt zeker dat we weer gaan reizen en de Corona problemen helemaal opgelost zijn?

Waar hebben we dit eerder gezien?

Het doet mij, als oude beurs rot denken aan de introductie van de Internet browser bedrijven zoals bijv. Altavista en Netscape. Deze bedrijven zouden of gingen rond 2000 naar de beurs. De IPO van Netscape had ook een zeer succesvolle beursgang gemaakt. Het aandeel had een toenmalige IPO prijs van 14 USD, maar een last-minute beslissing verdubbelde de oorspronkelijke IPO prijs tot 28 USD per aandeel. De waarde van het aandeel Netscape, steeg tijdens de eerste handelsdag tot 75 USD. Dat was voor toen een record voor snelste winst op de eerste dag. Het aandeel Netscape sloot op de eerste dag op 58,25 USD, wat Netscape toen een marktwaarde opleverde van 2,9 miljard dollar…. Dat vonden we toen een heel bedrag voor een bedrijf dat geen winst maakte en eigenlijk niet zoveel was. De IPO van Collega browser Altavista is meerdere keren uitgesteld maar was op papier in het Dot.com tijdperk was ook die browser enkele miljarden waard.

Nu heeft helemaal de huidige gebruiker helemaal nog nooit van deze bedrijven gehoord iedereen gebruikt Google of een browsers die meegeleverd wordt. Zo gaat het waarschijnlijk ook met de App bouwers gebeuren.

de Browser oorlog

Bron: Wikipedia

Centrale Banken zien tot 2023 geen inflatie

Je zou dus de extreme waarde op de beurs die dus nog extremer is dan rond de Dot.com hype asset inflatie kunnen noemen ook zien we asset inflatie in huizenprijzen. Een rijtjes huis dat vroeger rond 2000 een ton in guldens kosten waard was, is nu 5 ton euro waard en dus meer dan een miljoen gulden. Als we de beurs moeten geloven gaat het hier fanatisch. Net zoals de pas overleden Ursel de Geer in zijn vakantieprogramma altijd riep, het gaat hier fantastisch.

Gemeentes hebben in corona tijd veel minder inkomsten uit de toeristen belasting, parkeertarieven, precario belastingen, etc. en dus zal men het gat moeten vullen door de lasten voor de bewoners en huiseigenaren te verhogen. Dat geeft dus hogere lasten en dus inflatie…

Maar de centrale bankiers zien geen inflatie….

Nog even iets anders wat ik niet begrijp

Als ik weer eens kritisch ben over Musk en Tesla dan wijzen mijn critici altijd erop dat ik veel te klein denk en niet alleen naar de auto’s moet kijken maar ook naar alles wat de heilige koning met toekomstvisie allemaal doet.

Tesla

Maar als ik dan een raket van SpaceX zie neerstorten op TV en dan de topman hoor zeggen dat hij blij is dat de test zo goed gelukt is dan begin ik toch aan mezelf te twijfelen. Had ik zoals in de film de Matrix toch een rode pil moeten nemen? Ook kan het toch niet goed zijn als je de Tesla fabriek een paar weken dicht gooit rond kerst. Maar wellicht zijn er optimisten die dit ook weer positief weten uit te leggen.   

De Nasdaq Index staat ondanks al het zogenaamde feestgedruis dichtbij een verkoopsignaal in de Twindicator. Ook zie ik als pessimist dubbele toppen in deze index.

Nasdaq 100 mini futures

Ook de Dax futures staan dichtbij de Twindicator lijn en dus ook dichtbij een technisch verkoopsignaal.

Dax Mini

Voor de Aex Staat de Twindicator lijn op 605,83 gaan we dan toch ook nog een verkoopsignaal krijgen zo vlak bij het jaar einde?

AEX EOE index

Laten we voor heel veel beleggers maar hopen dat het deze keer allemaal anders is en de beurs gewoon op niks blijft stijgen en al die miljarden die er uit de markt gehaald worden door nieuwe bedrijven geen effect hebben op bestaande bedrijven.

Volgende week dus mijn persoonlijke top drie en de afsluiting van het jaar.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden was dit op IEX.nl De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: