Column: Bijna weer petje 750

Bijna weer petje 750?

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd op 5 november 2023 (publicatiedatum maandag 6 november).

Nu hield ik vorige week rekening met een soort van “relief rally” in de AEX en voorzag zelfs een soort van Pull Back naar de Twindicatorlijn (plus minus 735). Maar dat het sentiment in deze opgaande beweging (in de grotere neergaande trend) ineens zo draait naar het positieve en de AEX en andere beurzen zo dwars door weerstanden gaan blijft toch altijd verrassend. Helemaal als je me vraagt wat de reden was? Apple cijfers waren niet geweldig en ja de rente zakte iets. Maar de FED voorzag nog geen definitieve draai in de rente zoals Bloomberg die benoemde en ook cijfers over de arbeidsmarkt moet je met een korrel zout nemen als er ondertussen massa stakingen zijn in Automobiel industrie en in Film industrie (acteurs) en deze deels beëindigd zijn en dit direct en indirect effecten heeft.   

AEX 

Amsterdam heeft het

De AEX is dus door de 734,14 heen en de nieuwe Twindicator ligt op 721,33. Dus pas onder dat niveau mogen we opnieuw short. Wel zitten we nog onder de 200daagslijn. Zoals vorige week in mijn column “der Onder” benoemd zijn de grote aandelen in de VS extreem belangrijk. Zij bepalen of de markt kan blijven hangen op deze niveaus. In dit licht waren de cijfers van Apple van groot belang.

Cijfers Apple helemaal niet geweldig

Een groei aandeel dat niet meer groeit en een bedrijf dat men prijst omdat het bulkt van de cash en waarvan de cash hoeveelheid dan ineens afneemt… Als het geen groei aandeel meer is omdat de randen van wat mogelijk is als consumentenbereik, dan is het aandeel zeker niet goedkoop.  Maar de markt trok zich er maar heel kort wat van aan. Na een na-beurse daling gingen we zelfs omhoog. Het slot (176,65 USD) was vrijdag gewoon boven de Twindicator (173,05 USD). Ook zitten we boven de 200daags. Maar we zijn nog niet uit de korte dalende trend…

Apple

Nu had Apple vroeger effect op Besi

Aan de tijdelijk negatieve sessie van Apple deed BESI al helemaal niet mee. Die was gewoon bezig met de rit richting de vorige top, zijnde iets boven de 110 Euro. Of we het halen is de vraag en wat dan? Vroeger was alles anders en was er grote invloed van Apple op de gehele chip industrie. De Twindicator komen we pas op 93,49 Euro weer tegen.

Besi

Als de concurrentie het goed doet…

Nvidia is zelf nog niet met cijfers geweest en komt pas later in november, maar dit aandeel reageerde de afgelopen week (positief) op berichten van concurrenten QualComm en AMD die beide het magische Ai woord uitspraken. Nu dacht ik altijd dat als je als de markt leider in Ai chips en je ineens heftige concurrentie krijgt (en deze concurrenten het goed gaan doen naar hun eigen zeggen), het dan logisch is dat de marktleider ook positief reageert? Kijk dat beleggers op QualComm positief reageren snap ik wel. Dit aandeel is van bijna 200 USD naar 100 dollar gedaald en dus gehalveerd. Dat je dan op positieve berichten met een stijging reageert is te begrijpen. Maar waarom dan ook andere bedrijven in die sector positief moeten reageren is me niet helemaal duidelijk? Is dat een gevolg van ETF handel?

Qual Comm

Alles gaat altijd minder snel,

Deze week genoten wij op kantoor van het oude uit de jaren tachtig en Briljante filmpje van Kooten en de Bie over thuiswerken. Lang was dit de belofte maar pas nadat corona ons dwong tot oplossingen, werd het meer normaal dat we thuiswerken. De Video recorder was er al in 1975 maar pas recent gebruiken we terug kijk en terugspoel functies tijdens het TV kijken. Ook de Triple play droom uit 2000, waarbij we mobiele telefonie, data en content met elkaar gingen combineren, duurde uiteindelijk ook 15 jaar langer dan toen verwacht. En heeft iedereen al 5G op zijn telefoon… Dus waarom zou de Ai Trend deze keer sneller gaan als alle andere trends (hypes)? We zien juist nu dat Ai grote effecten heeft op de arbeidsmarkt en op hoe we met data omgaan die anderen eerder verzameld hebben. Want willen we dit echt wel arbeidsmarkt breed? En willen we dit als individu allemaal wel dat een column, uitleg, of cursus ineens door iedereen gebruikt wordt zonder dat je daar betalingen voor krijgt? We gaan het zien of Ai enorme kosten voordelen gaat geven en direct het succes wordt wat men er nu al van verwacht …

Even terug naar Nvidia

Dit aandeel stopte ineens zijn duikvlucht en het slot vrijdag was zelfs boven de Twindicator. Kortom de Beren worden even hard aangevallen en helemaal als we door de weerstandslijn heen weten te breken moet je oppassen met short posities. Nu is het geen goedkoop aandeel met een koerswinst (P/E) van 108,71 en een forward P/E van 33,82 en een PEG ratio van 4 (onder de 1 wordt als goed gezien).

Nvidia

AMD komt met concurrentie

Oké AMD staat nog ver van zijn top uit 2021, zijnde 164,46 USD maar de Koers winst verhouding die in YahooFinance en andere sites staat zijnde: 1.020,45 is nu weer niet een reden om direct heel positief te worden. Oké de Forward P/E is 29,57 en de PEG ratio is 0,90 en dus onder de 1. Maar wat mij betreft: Laat ze eerst maar zien dat het echt lukt met de Ai Chips dan hebben we nog genoeg tijd om op de rijdende trein te springen.  

AMD

Toch nog even terug

Economische cijfers over werkgelegenheid, inflatie getallen en de FED uitspraken deden de markt rente flink dalen en dat terwijl we net in de veiling van Amerikaans staatspapier zitten waarbij de FED niet meer zelf koopt en ook Japan en China niet in de rij staan. We krijgen een Miljarden veiling van staatspapier die op 9 November geplaatst moet worden. Dit kan grote negatieve maar ook positieve effecten hebben. Zie Treasury direct

30 years Bond USA

De 30jaars T-bond in de VS heeft ondertussen door de rente beweging wel een koopsignaal gegeven. Dus er is weer een alternatief voor aandelen…

Geen pull back meer

Nu zou de stijging van de eerste paar kalender dagen in de diverse indices,  iets te enthousiast geweest kunnen zijn. Maar desalniettemin we zijn ook hier ineens door de Twindicator heen. Gaan we de weerstandslijn ook doorbreken? En is dit dan een vlag patroon?

Nasdaq

En de Dax bevestigd het enthousiasme.

Nu zie ik geen (bullish) vlag patroon in de Duitse Dax, maar ook de Dax is door de Twindicator lijn heen en geeft dus weer een long signaal… Oke de 200daags en de weerstandslijn moeten doorbroken worden maar als we de huidige stemming vasthouden gaat elke weerstand eraan.

Duitse Dax

Hup Atos

Wat wel bemoedigend is aan het huidige sentiment is dat ook achterblijvers ineens weer gekocht worden. Achterblijver 1 is Atos. Nu zijn we eindelijk fundamenteel een beetje aan het bijkomen. We hadden goed nieuws: “De grootste aandeelhouder van Atos wil herwaardering van de verkoop van eenheden aan een Tsjechische koper. De grootste aandeelhouder van Atos wil dat het Franse IT-dienstenbedrijf dat gaat heronderhandelen over de verkoopprijs van zijn verlieslatende oude IT-activiteiten aan Tsjechië miljardair Daniel Křetínský, meldde de Londense Financial Times donderdag.

Digitaal adviesbureau Onepoint (groot Frans IT bedrijf), dat een belang van 10% heeft opgebouwd in Atos vindt dat het in moeilijkheden verkerende onderdeel Tech Foundations voor een betere prijs moet worden verkocht. Een hogere prijs dus voor de aandeelhouders, aldus het rapport, onder verwijzing naar de oprichter en CEO van Onepoint David Layani.

Volgens de in augustus ondertekende overeenkomst krijgt Atos 100 miljoen euro binnen netto cash (plus Schulden) en omgedoopt tot Eviden. Křetínský zal Tech Foundations herkapitaliseren met 800 miljoen euro en later voor 7,5% investeren in Eviden. Layani zei dat Eviden niet moet vertrouwen op de aandeleninvestering van Křetínský om aan zijn behoeften te voldoen de schuldbetalingen in 2025, in plaats daarvan prijs Tech Foundations hoger.

Kortom er gebeurd een hoop en er is weer hoop.
Atos

Hup Just Eat

Ook Just Eat geeft ineens koopsignalen. We lijken dus aan het einde van de verkoopdruk die mogelijk belasting (VS) gerelateerd is. Persoonlijk blijf ik dit een leuk aandeel vinden op deze niveaus.

Just Eat Takeaway

Hup Galapagos

Had Galapagos vroeger met hun grote cash voorraad te maken met negatieve rentes alsmede  tegenvallende resultaten in de ontwikkelingen van medicijnen maar nu is niet alleen de rente gedraaid in hun voordeel. Ook de onderzoeken worden bemoedigend. We quoten even het FD omdat ik het zelf niet beter had kunnen zeggen en dat ik het bericht niet overal terug gezien heb:

Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos boekt naar eigen zeggen ‘bemoedigende’ resultaten’ bij onderzoek naar twee nieuwe medicijnen tegen kanker. Dat meldde de onderneming donderdagavond bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

 

De voorlopige onderzoeksresultaten laten volgens Galapagos-topman Paul Stoffels zien dat de twee medicijnen ‘het potentieel hebben om de overleving van patiënten te verbeteren’. Het biotechbedrijf werkt aan de ontwikkeling van nieuwe celtherapieën tegen kanker, die sneller aan patiënten kunnen worden toegediend dan nu gangbaar is.

 

Met de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker heeft Galapagos een nieuwe weg ingeslagen. Het biotechbedrijf kampte de afgelopen jaren met tegenslag, waardoor de beurskoers instortte. In een poging het tij te keren besloot de onderneming eerder deze week ook de eigendomsrechten op zijn enige goedgekeurde medicijn – de ontstekingsremmer Jyseleca – af te stoten en zich weer volledig te richten op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

 

Galapagos presenteert volgende maand meer resultaten van de twee onderzoeken, zogenoemde fase 1/2-studies onder kleinere patiëntengroepen. Bij tien van de twaalf patiënten die een hoge dosering kregen, is de kanker volgens Galapagos vooralsnog niet meer waarneembaar. De twee celtherapieën die het bedrijf onderzoekt zijn gericht tegen specifieke vormen van bloedkanker. Om goedkeuring te krijgen is sowieso vervolgonderzoek met grotere aantallen patiënten nodig.

 

De kwartaalcijfers zelf bevatten geen verrassingen. De verkopen van Jyseleca leverden in de eerste negen maanden €82,1 mln. aan inkomsten op en Galapagos houdt vast aan zijn omzetprognose van zeker €100 mln. dit jaar. Het bedrijf handhaaft ook zijn verwachting voor een negatieve kasstroom dit jaar van €380 mln. tot €420 mln. Galapagos had eind september nog €3,8 mrd. aan kasmiddelen.

(Bron FD)

Galapagos

Tesla blijft met prijs verlagingen komen en de rest doet mee

Deze week bleek dat de Tweede hands-auto markt (lees autohandelaren) en ook de lease maatschappijen ineens geconfronteerd werden met het verder zakken van de prijzen van de Tesla’s, maar daarmee ook de prijzen van de andere EV producenten. Iedereen moet ineens de prijzen verlagen. Dat doet pijn als je voorraad hebt. Helemaal als deze gefinancierd is. Ook als je een lease maatschappij bent (vaak onderdeel van een bank) maak je een calculatie hoeveel kosten je hebt en wat je inruilwaarde wordt en dus wat je moet vragen als leaseprijs. Maar wat als nu ineens tweede hands auto’s na jaren afschrijving duurder zijn dan een nieuwe? Dan heb je als lease bedrijf ineens een probleem en maak je verlies op je lease. Ook Tesla zelf is actief in de lease business en zal dus af moeten schrijven. De Model S is 22.500 Euro minder duur dan voorheen en de Model S Dual is 12.500 Euro gezakt. Ook de Model Y is meer dan 12.000 Euro in prijs gezakt. En omdat er al veel meer stappen gezet zijn kan het zelfs nog meer zijn dan ik even snel becijfer. Dat moet uiteindelijk koers effect hebben toch?

Tesla

Oude Memers Hertz, It Hertz (of hurds)

Niet alleen lease bedrijven (en banken) hebben pijn ook autoverhuurders maken een soort gelijke calculatie en als je dan net een groot deel van je bedrijf na een corona failliet hebt vernieuwd (lees elektrisch gemaakt) dan moet je waarschijnlijk ook afschrijven…

Hertz

En zo zien we maar dat we ook bij prijsverlagingen moeten blijven nadenken wat de gevolgen zijn.

Resume: De signalen staan voor de grote indices ineens weer op groen, maar ik geloof er nog niet echt in. Immers in een Berenmarkt zie je wel vaker enorme rally’s. De vraag is dus of de beweging doorzet? Wel ga ik verzekeringen deels sluiten en koop ik in mijn ogen achtergebleven aandelen om naar minder cash te gaan.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

 

Deel dit bericht: