Black Friday korting? Of de start van een beurscorrectie?
Het was natuurlijk niet te vermijden (gezien de hoeveelheid mega irritante reclames), Black Friday met de vele aanbiedingen. Maar ik wist niet dat de aandelenbeurzen ook mee zouden doen met een kortingsactie op vrijdag. We konden namelijk afgelopen vrijdag met flinke korting wereldwijd allerlei aandelen kopen, denk maar aan Unibail Rodamco of aandelen, die iets te doen hadden met reizen.
De grote vraag voor de komende tijd: wordt het een eenmalige actie? Of is dit slechts een voorbode en krijgen we de komende tijd eindelijk een keer een normale correctie? Persoonlijk vraag ik me af hoeveel slecht nieuws de belegger en de ondernemer kan hebben? We zijn immers al meerdere keren omhoog gegaan op nieuwe medicijnen, het succes van vaccinatie en ander goed Corona-nieuws. Ondernemers in de horeca zien hun kerstbonus weer verdwijnen als sneeuw voor de zon. In de reisbranche kunnen alle plannen ook weer de kast in. Iedereen die dacht dat day-traden gemakkelijk was kreeg vrijdag een wake-up call en zo zouden we nog wel even door kunnen gaan.
En weer door!
Als we naar de AEX kijken dan zien we dat de index onder de Twindicator ligt en we ook in de EB indicator verkoopsignalen hebben. De Twindicator gaat door de plotselinge volatility pas op 822,67 punten weer naar een koopsignaal. De EB indicator heeft ook een verkoop gegeven. Kortom weinig goed nieuws uit deze hoek. Een herstel betekent dus een verkoopmoment vanuit deze indicatoren.
Ook de Duitse Dax index geeft bevestiging van de draai naar een verkoop en dus een bevestiging voor een grotere correctie. In de Dax Mini futures hadden we vrijdag een grote zwarte candle en dus (volgens de theorie) pas als deze overvleugeld is in opwaartse richting krijgen we weer positieve signalen.
Back tot he future 2
Wellicht is het goed om ook de futures op de Sp500 te bekijken en ook die hebben een zwarte candle neergezet en ook hier een verkoopsignaal in de Twindicator.
We hebben zelfs een grote zwarte candle in de heel brede Wilshire 5000 index en ook hier is met veel geweld de Twindicator doorbroken en lijkt de tijd rijp voor een grotere correctie.
Big brother kijkt mee?
Het zal toeval geweest zijn, maar vorige week had ik het, vooruitlopend op Black Friday, over de retail aandelen en afgelopen week waren juist deze aandelen het eerste slachtoffer van een correctie. We zagen behoorlijke bewegingen in: Kohl’s, Nordstrom, Gap, Wal-Mart, Dick’s, Best Buy, etc.
Nu vond ik de retail aandelen hooggewaardeerd gezien de door mij verwachte mindere verkoopcijfers als gevolg van de Corona maatregelen, dus verbazingwekkend mag de koersval niet geweest zijn.
Retailers 28 procent minder winkel verkoop…
Macy’s maakte een duik onder de Twindicator en ook Wal-Mart is weer onder de Twindicator gedoken.
Elektrische update
De week daarvoor had ik ook al een wel zeer actuele column, want toen had ik het over de Elektrische auto’s. Specifiek had ik het over de bizarre situatie rond de nieuwkomer Rivian met zijn totaal belachelijke waardering. De situatie rond aandelen in elektrische autoproducenten kent grote parallellen met de Dot.com situatie in 2000. We moeten beseffen dat het marktaandeel van elektrische auto’s iets van 15 procent van het totaal is. Dus 85 procent is gewoon nog een verbrandingsmotor. Alleen als we de waarde van de elektrische autobedrijven optellen komen we uit op het gegeven, dat enkele producenten een veelvoud waard zijn van alle anderen te samen. Kortom ook hier zal nog iets dramatisch gaan gebeuren.
Sprekende over Drama: Olie
Nog donderdag jongstleden verscheen er een verhaal in de Telegraaf over de olieprijs en dat deze nooit meer omlaag kon, zelfs niet na het dumpen van olie door Biden… Daarmee leek ook de inflatie een zekerheid-je geworden. Maar wat schets de verbazing: op vrijdag gaan we op Coronavariatie-angst ineens fors lager in de olieprijs. Dus een Omikron-variant van het corona virus die zich razend snel verspreid brengt naast het optimisme ook de inflatieangst ook ineens om het leven.
Back with the future 3
WTI furures en daarmee alle olieaandelen maakten vrijdag een flinke duik. Het is een mooi voorbeeld hoe snel dingen kunnen wijzigen (lees dalen).
Bitcoin dip
Ook de Bitcoin werd in mijn column benoemd als een short en ook deze maakte een duik.
Nu reageerde Tesla eigenlijk niet op de daling van de Bitcoin, maar door de “slimme” Bitcoin-investering zou toch ook dit aandeel omlaag moeten gaan. Temeer omdat de insiders verkopen en de topman zich druk maakt over de kosten van de productie. Ook technisch hebben we ineens verkoopsignalen in Tesla…
De andere soort van Bitcoin?
Niets leek de Eurodaling te stoppen… De dollar was heel populair, maar door de beweging van vrijdag was ook dat ineens even veranderd. Nu is de trend (lees de Twindicator) nog niet gedraaid en blijft de mening nog wel dat de Euro lager kan.
Maar omdat valuta’s voornamelijk een rentespel zijn is het wel goed om ook even te kijken naar de rentebeweging in de USA. De Amerikaanse lange rente draaide namelijk door de beursdaling ook weer omlaag.
Interessante beweging
Tot slot wil ik wijzen op het feit dat de volatility ook een behoorlijke beweging maakte op vrijdag.
Margin regel
Een verdubbeling van de volatility geeft ook een verdubbeling van de Margin vereisten. Kortom we gaan zien of deze week er een verdere daling gaat plaats vinden.
Bonus materiaal
Als Bonus toch nog even de grafiek van Adyen dit is bij uitstek een aandeel wat zou kunnen corrigeren en extreem belangrijk is voor de AEX. We hebben een verkoopsignaal in de Twindicator.
Om compleet te zijn
Als laatste toegift. Ook de Nasdaq 100 futures hebben een verkoop signaal gegeven in de Twindicator (belangrijk voor de Nasdaq aan de Amstel). Kortom een spannende week voor de boeg op de beurs en in de corona cijfers.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.