Column: Blijvend met korting kopen?

Blijvend met korting kopen?

We kregen op Black Friday korting op de beurs, maar ook afgelopen vrijdag was er weer een onverwachte kortingsactie op het Damrak. Gezien de bewegingen lijken veel indices een top te hebben neergezet en klaar voor een grotere correctie. We kijken straks naar de maandgrafieken van een paar grote indices en zien in de Candle’s interessante patronen. Ook kijken we naar de grote van de bewegingen (volatility). We hebben het kort over de Centrale Banken, Coronavarianten en ander nieuws. Kortom er valt genoeg te beleven.

Eerst dan maar Corona

In Europa houdt Corona de bevolking bezig, wij vechten ons de tent uit over de vraag waarom er geen derde prik gegeven is, terwijl in Afrika de ziekte nog moet beginnen en grote delen van Afrika nog helemaal geen enkele prik hebben gehad. Het beroemde fenomeen “ieder voor zich” kent hoogtijdagen. Ondertussen mag je geen kritiek geven op het beleid en steun aanvragen zoals Doutzen. Okay zij is een antivaxer bij uitstek en ontkent glashard wetenschappelijk bewijs, maar is dat een reden om op zaterdagavond geroosterd te worden op de publieke omroep van diezelfde belastingcenten en zo de zaken nog verder te polariseren?

 

Individuen die de rust in de groep in welke vorm dan ook verstoren zoals ook de Meilandjes kunnen direct rekenen op hoon van de media. Dus groepsdeling kan mogelijk door veel opgekropte frustraties  niet zonder direct bedreigd, of openbaar beledigd te worden vanuit de groep. Brachten normale ziektes mensen bij elkaar, bij een pandemie wordt het groepsgevoel doordat iedereen elkaar kan aansteken verbroken. Ik zou zeggen laten we gewoon aardig zijn voor elkaar de pandemie is al erg genoeg. Dus zoals de Sire campagne: Doeslief.

 

Het dodental als gevolg van Covid19 staat op 5,3 miljoen. Dat is heel veel maar kijkende naar de Spaanse griep waar er meer dan 50 miljoen doden te betreuren waren op een veel kleinere wereldbevolking, geeft enig perspectief.

 

Kijkende naar individuen

Ook als je bij de aandelenindex naar een aantal individuele aandelen kijkt dan zien we enorme verschillen met de index (de groep). Bij de index lijkt het nog enigszins goed te gaan, maar als we bijvoorbeeld eens kijken naar het Chinese Didi, het Tech gedreven Docusign, e-commerce bedrijf JD.com, Abobe, of SalesForce CRM software dan zien we veel duidelijker een verzwakking.

In willekeurige volgorde even deze individuen die eerder belangrijk waren voor het sentiment of gewoon voor de stijging van de index:

Adobe

Einde van de Superstocks?

Het zijn vaak superstocks, zoals Adobe die in een goed jaar bijna verdubbeld zijn die nu ineens in kracht beginnen in te boeten en dat is een heel belangrijke constatering. We hebben na enige tijd een serieus verkoopsignaal in de Twindicator en eerder in de grafiek.

JD_com

Vrees voor de Chinees

E-commerce  bedrijf JD.com is natuurlijk Chinees en verder verweven met China o.a. door de samenwerking met Tencent. Door de steeds verdere regulering vanuit China staan alle Chinese bedrijven in de VS onder druk.  Maar dit plaatje is een uitstekende short!

Twee fijne dagen

Dat maakt de stap naar Didi.com heel klein. Ook dit bedrijf is na eerder een notering (IPO) in de VS gekregen te hebben omlaag gedoken. Op 11 juni 2021 kwam het nog naar de VS op 14 USD en heeft het kortstondig boven de uitgifteprijs gestaan. Op de top was het bedrijf 73 miljard waard. Vrijdag was daar nog net iets meer dan 29 miljard van over…

Didi

En ook dit is een prima short-signaal.

Overigens veel bedrijven (IPO’s) die net als Didi dit jaar naar de beurs gegaan zijn, staan onder hun introductieprijs. Ook dit is een teken aan de spreekwoordelijke wand…

Einde Corona effect?

DocuSign was toch wel een van de echte Corona-aandelen, want door het thuisblijven en niet fysiek aanwezig zijn bij bijv. ondertekeningen bij accountants en notarissen was er behoefte aan een digitale manier van ondertekening. Maar om een lang verhaal kort te maken, DocuSign ging afgelopen vrijdag op de bekendmaking van resultaten bijna 100 dollar oftewel meer dan 42 procent omlaag.

DocuSign

Wellicht wordt het drama in de langere week grafiek pas echt duidelijk het aandeel stond nog geen zes maanden geleden boven de 300 (314,76 USD) en afgelopen vrijdag 135,09 USD.

DocuSign lang

CRM software

Salesforce, dat diverse applicaties heeft gelinkt aan DocuSign, ging vrijdag slechts licht lager maar dit aandeel is al eerder met een verkoopsignaal gekomen. Ook dit is een superstock maar ook hier zien we een duidelijke hapering. Voor mij persoonlijk een enorm belangrijk signaal voor de totale markt.

SalesForce

Adyen hield ons een beetje voor het lapje?

Nu kan het wel aan mij liggen maar, je gaat als bedrijf naar de beurs en vertelt je nieuwe investeerders dat je de beste betaalsoftware hebt en dat zelfs Ebay is overgestapt naar jouw systeem. Beleggers worden enthousiast en kopen je aandeel en tillen het naar eenzame hoogte. Maar wat blijkt achteraf? Ebay, los van een korting en een overstap bonus (60,7 miljoen),kreeg gewoon ook nog eens warrants ter waarde van vele honderden miljoenen (nu reeds uitgeoefende deel is al pakweg 850 miljoen) om het bedrijf over te halen klant te worden. Nu verkoopt Ebay zijn eerste deel van dit cadeau en dat levert direct een winst van bijna 850 miljoen op maar ook levert het druk in het aandeel. Ebay heeft nog 75 procent van de warrants over. Zie ook FD.nl

Adyen

 

Een gewaarschuwd mens…

We hadden dus niet voor niks verkoopsignalen in de Twindicator en zelfs in de maand grafiek (lange termijn) hebben we verkoopsignalen.

Adyen lang

Stijging was niet breed gedragen

Nu zijn er dus een aantal superaandelen aan het corrigeren, maar een buitenlandse beursexpert maakte een week geleden nog de grap: “dat het met de S&P5 (vijf) prima gaat! Alleen de S&P500 heeft in de breedte gezien steeds meer problemen!”

Het waren steeds een paar grote jongens die de grote indices omhoog trokken. In de VS waren dat natuurlijk Apple, Amazon, Facebook, Google, Microsoft en Tesla. Nu heb ik een paar weken geleden reeds een heel verhaal over de FAANG gemaakt mede naar aanleiding van de naamswijziging van Facebook.

FaceBook Meta

Voor wie het niet meer scherp heeft, Facebook (Meta) heeft dus al langer een verkoopsignaal gegeven. In de maandgrafiek zie je mooi de top terug. Als we verder gaan glijden kan dit aandeel ook gemakkelijk veel lager.

ASML

Omdat we Nederlanders zijn?

Nu is het niet alleen dat de Amerikaanse indices door slechts een paar aandelen omhoog getrokken zijn ook  wij hebben de records met slechts een paar namen neergezet. Adyen is reeds benoemd maar ook ASML, ASMI en Besi zijn superstocks te noemen. Gek genoeg (?) zijn ook onze superstocks aan een correctie toe. ASML heeft in de Twindicator verkoopsignalen. In de grafiek zou je met enige fantasie verkoopsignalen kunnen zien, zij het dat ze hier nog niet definitief zijn.

Ook Besi heeft in de Twindicator weer een verkoopsignaal. De vorige bracht het aandeel onder de 65 euro. We zijn dus gewaarschuwd.

Besi

Terug naar de echte grote jongens

Google heeft ook verkoopsignalen in de Twindicator en dit kon wel eens grote gevolgen hebben voor de grote indices.

Google

Een teken aan de wand

Insiders zoals Bezos en Musk (de echte slimme jongens) verkopen op dit moment aandelen. Musk bijvoorbeeld heeft reeds voor meer dan 10 miljard aan aandelen in Tesla verkocht.

Nu moet ik ook wel eens voor klanten met grote beursgenoteerde belangen uit diversificatie redenen aandelen verkopen in het bedrijf waar men werkt, maar hoeveel diversificatie krijg je voor 10 miljard? En heb je die cash nodig? De koers van het aandeel deed het even nog heel goed maar nu langzaam maar zeker begint iedereen vol gestopt te worden met aandelen. Nu is dit aandeel al tijden mega overgewaardeerd dus succes ermee.

Tesla

De maand candle grafieken, leuk zo voor de kerst

Zoals aangekondigd in de inleiding hebben we heel interessante patronen in de maand candles (kaarsen), nu komt de tijd van de kaarsjes er zeker aan maar zelden krijg je zulke mooie signalen. Nu ben ik persoonlijk een fan van maand candle signalen, omdat hier vaak mooie lange termijn signalen uit komen. Let op de december candle staat er ook in maar die is natuurlijk nog niet af zo begin december.

Dow Jones Act.

En weer door

We beginnen met de Dow Jones, we hebben wel een toppatroon maar die is eigenlijk nog het minst leuk (lees overtuigend) we gaan daarom snel door.

Nasdaq maand

Dus snel door naar de Nasdaq, eerst kijken we even naar het plaatje vanaf 1990 tot nu.

Nasdaq detail

Inzoomen

En daarna kijken we naar een inzoom (meer detail) en dan zien we de omgekeerde hamer gevolgd door een zwarte candle. Nu is de zwarte candle natuurlijk de huidige maand en pas aan het einde van deze maand weten de of hij echt zwart blijft.

Wilshire 5000

De veel bredere Willshire5000 index heeft een soortgelijk verhaal als de Nasdaq.

Russell

En ook de Russell2000 heeft een soort van draaipatroon in de maandgrafiek. Kortom de maand kaarsjes laten een belangrijke waarschuwing zien.

Volatility bij een top en een bodem

We hebben ook al waarschuwingssignalen in de volatility. We hebben de afgelopen tijd grote bewegingen naar boven en naar beneden kunnen zien.

Volatility Russell

 

Nu kan het best zo zijn dat oude theorieën niet meer werken en ik geen bericht van de LOI gekregen heb dat de leerstof veranderd is. Maar als dat niet het geval is dan zou je moeten vrezen met grote vrezen.

Aandelen of toch crypto

Nu maakt iedereen zich altijd druk over gokreclames op TV en op de radio en terecht. Maar bijna niemand ziet het gevaar van Cryptoreclames met influencers. De influencers zijn personen die veel geld krijgen om het te hebben over Crypto’s. Een recent onderzoek gaf aan dat veel jongeren in Crypto’s speculeren en door de vele reclame lijkt het verdacht veel op een modern Ponzi spel.

Ik zag de vraag voorbij komen of we in aandelen of Crypto’s moeten? Eerst kijk ik daarom even naar de huidige aandelen grafiek van de Nasdaq.

De Nasdaq future heeft ook voor de korte termijn een verkoopsignaal gegeven.

Nasdaq 100 Mini futures

De AEX Futures bevestigen dit beeld en dus is het antwoord op korte termijn moeten we even geen aandelen hebben. Een herstel is dus een verkoopmoment.

FTI future

Dan maar even de Bitcoin

Nu heb ik het reeds eerder gezegd maar graag herhaal ik het nog even ook op korte termijn moeten we ook geen Bitcoin positie hebben. Dit weekend (niet in deze grafiek) gingen we al naar de 43.000 in de Bitcoin… Is dat pas een eerste plaagstootje?

Bitcoin

Vrolijke Frank van Dongen?

Nu sta ik niet bij iedereen bekend als de vrolijke Frans (Frank) van de aandelen, maar met het risico om verder gestigmatiseerd te worden, geef ik toch weer een grote waarschuwing voor aandelen. Het feit dat de volatility er is en de insiders verkopen en het feit dat je een mega rally achter de rug hebt geeft een belangrijk signaal voor de toekomst.

Dit is dus gewoon een persoonlijk advies om bescherming onder je aandelenportefeuille te kopen. Of even tijdelijk naar de zijlijn te gaan. Maar sowieso heel voorzichtig met het schrijven van puts en volatility short.

 

Disclaimer:

 

Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.

 

De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.

 

 

Deel dit bericht: