Veelvuldig blowen door jongeren is niet goed voor de gezondheid van onze jeugd, maar veelvuldig een blow-off is voor de realist evenmin echt goed. Ja, we zitten met de Amerikaanse markten nog steeds in een blow-off fase en de vraag is wanneer dit eindelijk gaat afgelopen? Nu is de voorspelbaarheid van het antwoord op deze vraag in deze marktfase nihil. Immers in een Blow-off fase weet je helaas nooit waar en hoe het eindigt. De markt is niet rationeel en reageert niet op fundamentele zaken noch op technische weerstanden. De markt kan dan ook gemakkelijk nog best 10 procent hoger, maar het kan ook snel klaar zijn met stijgen en dan ineens een enorme correctie starten. Dus waar het eindigt is onbekend, maar dat het eindigt is een gegeven. Daarmee is er een belangrijke parallel met de internet hype rond 2000.
Niet alleen de aandelen zijn met een rally bezig ook de obligaties zijn hard omhoog gegaan en nu kan het wel weer een “rally of everything” zijn dus dat alles omhoog gaat in deze beweging, maar het kan ook zo zijn dat de markt een recessie voorspelt. Als we bijvoorbeeld naar de (plus) 20 jarige Bonds ETF in de VS kijken, dan zien we een enorme rally in de koers van de obligatie hetgeen betekent: lagere rentes. Ondanks het feit dat lagere rentes aangeven dat het niet goed gaat met de economie, doen de autoriteiten alsof het helemaal top gaat. Overigens; in koers zijn we nog niet boven vorige hoogtepunten in deze bond ETF. Een lagere top kan technisch een belangrijk signaal zijn.
S&P500 heeft ondanks alle zorgen rond het corana virus alweer nieuwe hoogtepunten (all time highs) neergezet. Toch zijn er zelfs naast het Chinese virus, de nodige problemen aan het opdoemen aan de horizon. Zo is er bijvoorbeeld de verkiezing in de VS.
Bernie for president
Maandag is het “president day” in de VS en is de VS qua beurzen dicht. De democraten zijn er nog niet uit wie ze naar voren gaan schuiven als spreekwoordelijke clown tegenover de andere clown. Bernie Sanders maakt, ondanks zijn leeftijd, een goede kans omdat hij de jeugd en een groot gedeelde van de gewone bevolking mee kan krijgen in de volgende verkiezing. Hij wil de studieschulden kwijtschelden en wil iets doen aan de enorme hoge ziektekosten. Zaken die mijns inziens goed zijn voor de economie van de VS (zoals meer consumentenbestedingen aan andere zaken dan aan ziektekosten en aan aflossen), maar met de huidige Trump belastingdruk is het niet vol te houden. Zeker niet als we dan ook weten dat de belastingen een belangrijke impuls zijn achter de huidige stijging dan weten we ook hoe belangrijk de verkiezingen gaan worden.
Nog wel “leuk” om te zien is dat zelfs de democraten roepen dat je niets te maken moet hebben met de “spion-Chinezen” van Huawei. Kortom; de handelsoorlog lijkt zo ineens weer gemakkelijk op te kunnen laaien. Naast de strijd met de Chinezen is er onderaards ook nog steeds oorlog met Europa. Deze strijd kan ook gemakkelijk escaleren.
Dan hebben we het corona virus met al zijn economische effecten. Dit weekend staat er een belangrijk neveneffect in de NRC van zaterdag benoemd namelijk het effect dat door het virus de globalisering versneld is gestrand. (Titel stuk: Globalisering gestrand, ondertitel: Tweeluik over China en de wereld in de escalerende coronacrisis). In vorige columns heb ik al tientallen malen gewezen op de de-globalisering van de Amerikaanse politiek (America First) en dat we dit eerder hebben gezien in de dertiger jaren. Dit eindige destijds allemaal met de grootste economische crisis ooit. Nu we nog nul wapens overhebben om een crisis aan te pakken en alle wapens voor het beursfeest gebruikt hebben zou ik als politicus oppassen met te lang te tornen aan de economische wetten. De centrale banken blijven immers maar olie, wat zeg ik, benzine op het vuur smijten door de rentes eeuwig laag of zelfs negatief te houden. Terwijl ik niet de indruk heb dat we thans in een recessie zitten.
De AEX is de afgelopen tijd ook helemaal uit zijn spreekwoordelijke dak gegaan en heeft zich niks aangetrokken van alle economische problemen als gevolg van het corona virus. Niks blijft bij de consumenten plakken.
De PFAS mannen
Poly- en perfluoralkyl stoffen is een verzamelnaam die wordt afgekort tot PFAS. Deze middelen zitten in blusmiddelen en in een anti-aanbaklaag. We leven dus in de tijd van Teflon. Met niet alleen Teflon pannen om te koken, maar ook Teflon mannen. Dit zijn mannen die alles kunnen maken en waar niks aan blijft kleven. We hebben het over Trump die ondanks liegen en bedriegen een afzetting heeft weten te voorkomen, maar ook over een figuur als Musk. Elan Musk is de topman van Tesla, die nu ineens een emissie van 2 miljard dollar gaat doen. Even voor je begrip, omdat iedereen alle begrip op bedragen is verloren, de totale marktwaarde van Ford is 32 miljard en die van GM een kleine 50 miljard. Maar terug naar Tesla, Musk koopt voor 10 miljoen dollar in deze emissie en dat is veel geld; roepen de armen dan.
Maar let even op: het gaat om de nullen
Maar laten we het simpel maken en van twee miljard (2.000.000.000) en van tien miljoen (10.000.000) de nullen er af halen, dan halen we er 7 nullen af om het bevatbaar en begrijpelijk te maken. Dan krijg je 200 en 1. Dus dan het voorbeeld: als jullie als investeerders in mijn spaarpot 200 dollar gooien, dan gooi ik als directeur groot aandeelhouder en voor meer dan 24 procent eigenaar van die pot, er ook 1 in. Zijn jullie nu blij?
Even anders uitgelegd
Musk wordt ingeschat op een vermogen van meer dan 30 miljard en dat kan een “onsje meer” zijn, want deze inschatting was november vorig jaar en op het huidige koersniveau van de aandelen waar hij 24 procent van heeft is het waarschijnlijk meer. Dus is 10 miljoen nou echt een bedrag waar commitment uit blijkt?
Maar toch nog even door. Van 2 miljard krijgt hij als 24 procent eigenaar de slordige 480 miljoen en dan is opnieuw de vraag: is 10 miljoen nou echt een commitment? Nu gun ik hem als mede ondernemer het allerbeste, maar als hij steeds mijn short-sell vrienden kapot maakt met een leugen over een overname en meerdere keren een uitspraak doet dat men bij Tesla geen emissie zou gaan doen omdat men geen geld nodig heeft dan is dat toch wel een ding dat me steekt. Helemaal als we dan weten dat hij eerder stoned de media te woord stond, dat feit ook al niet heel erg aan hem bleef kleven. Laten we het dan vooral maar niet meer hebben over hoe hij zijn zonnecel bedrijf in Tesla stopte en dit probleem dus bij de Tesla aandeelhouders in de spreekwoordelijke mik duwde, maar mijn tijd komt nog wel.
Facebook heeft technische verkoopsignalen. Eerder vielen cijfers door hogere kosten tegen. Even kijken of we onder de Twindicator lijn kunnen blijven.
Sprekende over de Twindicator lijn
Boeing kreeg afgelopen week een koop aanbeveling van Credit Suisse en de analist was van mening dat het aandeel achtergebleven was…. Was hier niet een reden voor? Waren er niet wat probleempjes met een Max type? En wie ging er nou ineens over van Boeing naar Airbus? Als klant? Ik blijf maar puts kopen in dit aandeel, volgens mij moet het aandeel nog veel meer last krijgen van de problemen.
AMG mijn koopaanbeveling is eindelijk een beetje aan het opveren. Het lijkt erop dat het herstel nu eindelijk door kan.
Nokia heeft ook een koopaanbeveling en zit midden in de politieke waanzin rond invoering en uitrol van 5G. Het aandeel doet het prima. Mochten we de 50 zien is het wel goed om tijdelijk wat calls te schrijven, want in die zone zou er iets van consolidatie moeten plaatsvinden.
Flow Traders had het na de cijfers even moeilijk, maar in de candle-sticks hebben we een positief patroon. Dit en ook omdat ik denk dat er meer beweging moet gaan komen de komende tijd is voor mij een reden om positief te blijven over dit aandeel.
Amazon lijkt opnieuw een top patroon aan het neerzetten te zijn, maar het is bij dit aandeel en bij nog meer van mijn standaard shortkandidaten nog even wachten op meer bevestiging.
Een laatste opvallende beweging vond ik de Euro/dollar. Toch weer naar pariteit?
Blij dat we binnenkort carnaval en andere afleiding hebben, want de markt weet deze realist behoorlijk te tarten.
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.