Je gaat denken dat je aan vakantie toe bent als je bedragen van 250 miljard dollar als stimulering in Japan voorbij ziet komen en daardoor de beurs maar één dag op dat nieuws ziet stijgen. Ook ga je zo aan het einde van de maand, kijkende naar de koersen, jezelf afvragen of je nu die Brexit echt hebt gezien, of toch niet?
De beurzen staan hoger dan voor de Britse Exit. Dus was dat iets positiefs? In de AEX willen we -ondanks de stijging- nog steeds niet echt overtuigend een richting kiezen. We zitten nog steeds in een trading range. De bedrijfscijfers die voorbij komen zijn echter best goed en ook de bankenstress-test vrijdag avond viel mee. Op valuta front was het toch nog wel onrustig.
Euro dollar leek even alsnog naar de één op één verhouding te gaan, maar uiteindelijk gingen we door de Twindicator naar de 1,12 en is de trend weer helemaal gedraaid.
Dollar Yen ging ineens weer omlaag en dook door de Twindicator lijn heen. Als je kijkt naar de procentuele bewegingen in deze valuta, dan weet je dat dit niet normaal is. Maar een stimulering van 250 miljard dollar is ook niet normaal.
De AEX is zoals gezegd nog niet echt uitgebroken. Mogelijk gaat het beter als de banken weer gaan herstellen. De olieprijs en de oliefondsen hielpen echter niet mee.
RDSA (Koninklijke Olie) heeft na de cijfers een verkoopsignaal gegeven in de Twindicator.
Banken in rustiger vaarwater?
Na de stresstest, toch wel geruststellend nieuws over Deutsche Bank en een oplossing voor de probleemgevallen in Italië, kunnen de banken mogelijk verder herstellen. Ik heb voor mijn fonds long posities in een paar bank aandelen. ING is zo’n aandeel waar ik nu long zit. Technisch hebben we koopsignalen en die opkoopprogramma’s van Draghi zijn volgens mij ook positief voor de banken.
Ook heb ik een long in ABN Amro en enkele sector trackers. Natuurlijk is dit speculatief, maar je moet laag kopen en hoog verkopen.
Weekgrafiek van de Europese banken index. We staan rond de lows van 2008.
Vangen die FANG?
Aandelen die in de mode blijven zijn de FANG aandelen. Op Netflix was ik al een tijd positief. Ook zie al een tijdje een opwaartse trend in deze aandelen. We hadden het net over hoog verkopen…
Ook Google is niet echt heel goedkoop. Ja, ze hebben een groot deel van de markt in handen. Zo groot dat ik liever naar de uitdagers in de advertentiemarkt kijk, zoals bijvoorbeeld Twitter.
Het echte A-aandeel Amazon zou ik al helemaal niet durven te kopen.Ik koop liever Apple, maar ik durf inderdaad geen dure aandelen te kopen en koop liever aandelen die niet iedereen wil hebben.
Afblijven van KPN
KPN ziet de omzet verder krimpen, maar houdt vast aan verwachtingen voor dit jaar. Ik geloof er -gezien de trends van minder TV kijken en minder bellen- weinig van dat de verwachtingen uitkomen. Ook is de concurrentie in de internet- en kabelmarkt moordend. KPN heeft ook geen voorzieningen genomen voor de woekerrentes die men rekende op de gratis toestellen…
Technisch wordt je ook niet heel vrolijk. Ik heb geen positie.
Bols was er niet bij
Wessanen (voor ouwe rotten Bols Wessanen, zelfs nu Bols er al lang niet meer bij is) boekte hogere winst en deed eerder een paar -achteraf sexy overnames- in de superfood sector. Hierdoor steeg de omzet en ziet het er fundamenteel prima uit. Technisch lijkt het zelfs een uitbraak te zijn en zou je dus moeten kopen. Als je de langere grafieken echter bekijkt, zie je dat de mooiste rit reeds geweest is. Daarom laat ik hem dus even voorbij gaan.
Lange termijn op de pre 2008 niveaus.
Randstad geen Brexit?
Een ander opvallend bedrijf de afgelopen tijd was Randstad. Door de Britse Exit was het aandeel fors afgestraft, maar uiteindelijk vielen de Engelse effecten in totaal wel mee. De koers geeft dus op deze lage niveaus technische en fundamentele koopsignalen. Ik zit sinds kort weer long en dat heb ik lang niet gedurfd, maar H&S lijkt achter de rug.
Deze week nog meer cijfers (Heineken, DSM, etc. ) die de trend nog verder gaan steunen (of niet). Ik ga even aan het strand liggen en de rust opzoeken, want als ik als ouwe beer al meer longs dan shorts heb is er wel iets aan de hand =). Natuurlijk wordt het fort bewaakt en blijf ik ook gewoon naar deze surrealistische beurs kijken. Immers; we zitten in het eindspel en waar het eindigt? Joost mag het weten. Zo kijkende naar de uitspraken van zowel Meneer Trump als Mevrouw Clinton, gaan we richting de verkiezingen een hoop beweging meemaken. Clinton wil fusies van commerciële en retailbanken en verzekeraars terug draaien en daarmee wetten van haar man terug draaien en splitsingswetten invoeren. Trump is nog gekker, want die wil naar protectionisme. Beiden zijn dus niet goed voor Wall Street. Op lange termijn maakt Clinton het wel weer veiliger en beter op Wall Street. Maar daar later meer over.