De afgelopen week kwam, geheel volgens verwachting, de eerste onrust naar boven over een eventuele Britse exit uit de spreekwoordelijke Eurozone. Nu hebben de Britten natuurlijk geen euro, maar toch. Al tijden verbaas ik me erover dat als je naar de opties met looptijd juni en juli kijkt, er geen grote risico’s (dus vertrekpremies) zijn ingeprijsd. De markt denkt dus dat het allemaal wel mee valt. Ook verbaas ik me er over dat, ondanks dat we al weken verkoopsignalen hebben, het sentiment onder de beleggers heel goed is en ook blijft. De Amerikanen gingen zelfs even naar oude hoogtepunten toe.
Vreemd toch?
Wat eigenlijk ook wel gek is, is dat in de democratie waar wij in leven elke keer als het volk geraadpleegd wordt over iets dat eerder door de politiek besloten is,de politiek in paniek raakt. De politici komen dan met de engste zaken en beginnen te schermen met zaken als oorlog (dood) en verderf. We hebben dit eerder gezien bij een onafhankelijk Schotland, maar ook bij ons eigen Oekraïne referendum en nu weer met de Britse exit. Je gaat bijna twijfelen aan het feit dat we in Europa in een democratie leven.
De oudste democratie; Griekenland?
Los van de mogelijke problemen rond een mogelijke Britse exit, hebben we het ineens weer over een nieuwe afschrijvingsronde van de Griekse schulden. Maar we hadden toch onze politiek die beloofde dat we al ons geld van de Grieken terug krijgen? Ondanks dat dit miljarden afschrijvingen gaat geven bij de ECB en dus ook bij onze lokale Centrale bank is er niemand in paniek. De vorige keer vonden we dit wereldnieuws en reden tot paniek, maar nu?
Ook als er slechte berichten over China uitkomen dan haalt iedereen zijn schouders op. China heeft nog steeds verkoopsignalen.
De Dollar Yen liet overigens een wonderbaarlijk herstel zien. Als we nog iets verder gaan ,krijgen we zelfs koopsignalen. Op 110.107 ligt het Twindicator signaal. Natuurlijk kan het ook alleen een pull back zijn alvorens we echt in elkaar stuiteren.
De High Yield Trackers balanceren nog steeds tussen een verkoopsignaal en een koop. Als we door de Twindicator lijn gaan krijgen we een verkoop. Natuurlijk als de problemen in Griekenland en/of die in de UK groter worden gaat de markt “risk off” en zal er zeker een verkoopsignaal ontstaan in deze risicovolle obligaties.
Wat ook wel leuk aan de HYG grafiek is, is om te zien dat de enorme omzetten die ik eerder meldde in deze tracker, niet terug komen in de omzetten in de grafieken en dus ook niet in de indicatoren. Dit is een gevolg van dat we tegenwoordig bij meerdere banken en Brokers in house matching hebben (orders worden intern tegen elkaar weggestreept) en daarbij ook nog eens vele alternatieve beurzen/platformen. Kortom de grote affaires gaan buiten de beurs om en dus ook buiten het zicht van iedereen. Ik vertel dan ook al jaren in mijn Technische analyse cursus dat hierdoor veel indicatoren (zoals bijv. money flow) niet meer werken zoals vroeger.
Zelf durf ik niet in de High Yield omdat de risicopremies niet interessant zijn. Ik zit liever in de Lange Amerikaanse bonds bij voorkeur via een tracker de TLT. Je krijgt een leuke yield en als je dan ook nog eens net als ik calls gaat schrijven op deze tracker, dan krijg je al helemaal een rente waar je bang van wordt. Als de beurs hard onderuit gaat wil iedereen in de dollar en iedereen wil naar bonds.
H&S in AEX?
Voor de aandelen ben ik nog steeds negatief gestemd. In de AEX zie ik zelfs een H&S patroon. Dit betekent dat als we onder de neklijn duiken, we een versnelling omlaag krijgen. Ik heb dus wat puts want als we omlaag gaan kunnen we gemakkelijk de 380 in de AEX zien.
De Amerikaanse Sp500 heeft een soortgelijk verhaal. Hier heb ik een gezonde portie futures short.
De Dow Jones bevestigt dit beeld en geeft ook een soort Hoofd Schouder -patroon.
De Duitse Dax heeft nog steeds verkoopsignalen in de Twindicator en heeft ook een soort H&S patroon.
Retailers hadden het moeilijk de afgelopen week.
In Amerika hadden we wat slechte cijfers van een paar grote retailers en dat had grote effecten op de beurs, maar toen de algemene retail sales-cijfers meevielen was alles weer vergeven. Natuurlijk echt vergeven kunnen we niet. Denk bijvoorbeeld maar aan de V&D. Alle retailers hebben het echter moeilijk en dat betekent dus dat de consumenten ondanks de extreem lage rentes toch niet veel geld uitgeven.
De Europese Eurostoxx retail index heeft net verkoopsignalen gegeven en kijkend naar de grafiek, word ik daar spreekwoordelijk niet vrolijk van.
Apple valt niet ver van de boom?
Wat ook wel opvallend is, is dat mooie bedrijven zoals Apple het kijkende naar de koers best moeilijk hebben. De koers blijft maar dalen.
Dit ondanks dat Apple maar een keer of acht in de winst staat. Nu handelen veel partijen technisch en dus verkopen we als je door een bodem zakt. Nu ben ik altijd een beetje recalcitrant en heb zelf de aandelen gekocht en heb een call juni uitoefenprijs 92 USD geschreven. Je staat versteld van de enorme premies.
Olie in herstel?
De olie lijkt nog steeds in een herstelbeweging of dit echt fundament heeft vraag ik me echt af, maar opvallend is dat de olie bedrijven (de aandelen) geen koopsignalen geven.
Olie aandelen zoals BP geven verkoopsignalen.
Ook ons eigen RDSA heeft nog verkoopsignalen.
Aegon even een uitglijder
Nu was ik al een tijd niet heel positief over de financiële aandelen omdat ik altijd geleerd heb dat een lage rente helemaal niet goed is voor de verzekeraars, maar gelukkig was ik juist om de verkeerde redenen en hadden we slechte cijfers.
Ondanks die slechte cijfers wil de overheid ASR (Assurantiën Rotterdam) naar de beurs brengen…
Dat het niet helemaal goed gaat met financials is ook goed te zien aan de koers van Binck. Het samengaan van Today’s Brokers met Traders Only en de opkomst van de Giro helpt allemaal niet mee.
Even zoemen
Als we lange termijn kijken, dan zien we dat het aandeel weer op 2008 niveaus staat.
Ik ben helemaal niet zo extreem negatief over Binck, het heeft nog steeds een prima team van mensen en ook een grote klantenschaar. Nu ben ik nooit goed in bodemvissen, maar ik wil best wat Bincken opvangen.
Als ik namelijk short moet, dan zou ik liever kijken naar aandelen die veel en veel te duur zijn, bijvoorbeeld het Amerikaanse Kellogg. We hebben een pull back naar de Twindicator-lijn gezien en ik zou ze nu short gaan met een stoploss voor het geval we nog verder gaan.
Ik heb op ons nieuwe kantoor wat Google Chrome kastjes gekocht en daarmee kan je prima vanaf je mobiele telefoon streamen (uitzenden) naar je TV. Je begint je dan direct af te vragen waarom zou ik aan partijen als KPN dan nog zoveel geld betalen voor TV? TV kijken doet de jonge generatie sowieso al niet, en laten we nu net verkoopsignalen in KPN hebben. Ik ga volgende week puts kopen.
Dus om vrolijk af te sluiten en wellicht dat toch ook voor de beurs “Even Apeldoorn bellen” geldt, kijken we maar even naar hun laatste reclame.