Als je 1998, 2000 en 2008 hebt mee gemaakt dan denk je als ervaren belegger wellicht dat je bubbels hebt gezien en dat je het nooit meer gaat meemaken zeker niet in die vorm. Maar dan kom je in 2017 en dan maak je na een kredietcrisis een schuldenbubbel mee die zijn weerga niet kent. Kijk eens op http://www.nationaldebtclocks.org/ of http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html of naar http://www.usdebtclock.org/ , je ziet een gemiddeld gezin in de VS heeft meer dan acht ton (8,18) aan schuld met zich mee te zeulen… en daar tegenover staat 6.000 dollar aan spaargeld. Je ziet bijv. landen als Duitsland met 130 procent schuld tegenover de GFP en de UK met meer dan 327 procent tegenover de GDP. Je gaat dan anders over kwaliteit denken, want we hadden het over Duitsland en niet over Griekenland… en je gaat anders denken over de Brexit…. Maar je bent dan wel één van de weinige, want de markt interesseert het geen moer. Die is blij met alle overheidsinmenging en ziet alleen maar all time high’s.
Je denkt dan als dit concept dan toch blijft werken, waarom zijn er dan überhaupt arme mensen op de wereld? We geven iedereen gewoon bijv. 500.000 euro op de rekening en niemand is meer arm en niemand hoeft meer op straat te wonen, etc. Want dit concept werkt al bij bedrijven (banken) en landen dus waarom niet in de micro economie? We zijn toch al leuk aan het experimenteren dus waarom niet een schepje er bovenop. Toch?
1987 en 1929
Van de beurs begrijp ik in dit bubbel-stadium niet veel. Dan maar even een geschiedenisles van een oude man die al van voor 1987 dateert. Ik ben opgegroeid met historische lessen waar de maand oktober stond voor crashes. In 1929 verloren we in een maand wat we eerder in bijna twee jaar hadden opgebouwd.
In 1987 deden we die truc ook. 19 oktober is voor mij altijd een speciale dag. Ik had te maken met grote professionele klanten die in paniek hele portefeuilles dumpte en we hadden jaren erna nog werk om alle fouten te herstellen. En als iemand me vraagt naar de reden dan moet ik zeggen dat er eigenlijk geen reden was. Ik heb er vele boeken over gelezen, maar soms is er geen echte tricker aan te geven. De redding kwam uiteindelijk door de FED die futures kocht en de rente fors verlaagde. Iets wat we nu dagelijks doen dus wat in een crash-situatie zeker niet meer het verschil gaat maken.
Ben Bernanke en andere bedenkers van ons huidige systeem met enorme inmenging, moeten een nobelprijs krijgen voor het oplossen van al onze problemen. Natuurlijk moeten we even afwachten hoe de volgende generaties die met de gebakken peren zitten hier tegen aan gaan kijken. Voor hen is tegen deze oplossing als je het mij vraagt zeker niet ideaal, maar dat zien we dan wel weer en dan hebben wij een goed leven achter ons. Toch? Als je tenminste niet zo’n zuurpruim bent als ik. Je kunt dan profiteren van de stijging op de beurs en daar extreem rijk mee worden, maar nogmaals je moet dan dus geen risico’s zien of willen zien, want anders ga je alleen maar piekeren.
In deze wereld heeft het klaarblijkelijk geen zin om ons te verzetten tegen de centrale banken die zelfs als er boekhoudfraudes zijn, zoals in Japan, gewoon blijven kopen en de markt naar eenzame hoogtes brengen. Het sprookje kan dus niet stuk. Of Trump nu ruzie maakt met Iran, Turkije, Korea of wie dan ook, of het nu oktober is, vrijdag de 13de en of ik nu op vakantie was of niet het maakt allemaal niet meer uit. Niks geen problemen met referenda, verkiezingen in Oostenrijk of waar dan ook. Het optimisme is gewoon niet te stuiten.
We kijken even naar de AEX vanaf 2000.
En met de maand grafiek kijken we zelfs even vanaf 1983, we zien wat tijdelijke correctie en wellicht denkt u dat we nog niet op de goede oude niveaus zijn. Maar we staan al lang ook met de topaandelen op topniveaus.
Ook de AEX staat al lang boven de 1750
U denkt die Smit heeft gedronken of een pilletje aangepakt in Amsterdam, maar nee ik heb het over de Total return versie van de Amsterdamse aandelen. Dus in deze versie worden, net als bij de Duitse DAX de dividenden herbelegt en dat geeft een heel ander plaatje dan u dacht.
Buy Buy the all time high
Zoals gezegd het optimisme is niet te stuiten. Ik ben maar een eenvoudige analist en kijk helaas te veel naar de historie, maar als je net als de Bitcoin-beleggers geen angst kent dan kan je wel eens heel rijk worden (of niet).
Catalonië effect?
We zien op dit moment door de onduidelijkheden in Catalonië nu ook in Italië (het rijke Noorden en de trotse Sardiniërs) die denken over onafhankelijkheid. De eenheid van Europa is iets hypothetisch of wellicht zelfs iets theoretisch. Uiteindelijk zijn we net als de Oostenrijkers en willen we gewoon onszelf zijn.
Ondanks de problemen in Spanje liep de Spaanse index gewoon op, maar we zitten nog wel onder het Twindicator niveau. Niet dat een systeem op dit moment iets toe zou voegen, maar toch leuk om te weten.
Correctie?
Zien we nu in oktober een correctie? Nee, dat was iets uit het verleden. Nu hebben we de centrale bankiers die (denken) alles onder controle hebben. Het kan niet meer stuk…of toch nog wel?
Mijn short in Amazon heb ik maar gedekt, want dit aandeel is ook populair bij de centrale bankiers. We moeten maar weer een nieuw moment kiezen.
Tesla is ondanks alles ook niet stuk te krijgen, maar hier wacht ik op mijn Twindicator signaal met het coveren van de short.
De beren hebben het dus nog moeilijk, maar zoals het weer kan veranderen in een paar dagen kan ook de beurs snel veranderen. Voorlopig maar niet te veel vechten tegen de spreekwoordelijke bierkaai.
– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.