Iedereen is weer terug van kerst- en nieuwjaarsvakantie en de beursbezoekers hadden hernieuwde energie om te reageren op zaken en ontwikkelingen. De beurs had de afgelopen week dan ook even een kleine rimpeling nadat president Trump zonder rechtspraak en in een ander land (Irak) een Iraanse generaal vermoordde met een drone-aanval. Daarmee lijkt de USA ook weer een beetje meer op hun bondgenoot de Saoedische overheid, of gaat dat te ver om dit zo uit te spreken? Oké, de generaal staat (beter stond) op de terroristenlijst en schijnt geen lieverdje te zijn geweest, maar helaas kan over een terroristische status en de vraag of het nou wel of geen boef was wel enige discussie mogelijk zijn. Nu kan ik als persoon niet inschatten of het nodig was en evenmin de vraag beantwoorden of er nou geen andere oplossingen waren, etc. etc. Dus ik blijf vertrouwen op onze overheden en op onze bondgenoten en hoop dat zij dingen doen die goed voor ons zijn.
De spreekwoordelijke rimpeling was van korte duur, want na een korte piek in de olieprijzen en even een dipje in de aandelenindices kwam er een vergeldingsactie van Iran waarbij niemand gewond raakte en daarna was alles weer terug bij het oude alsof er nooit een escalatie tussen Amerika en Iran geweest is. Natuurlijk is het wel heel naïef om te denken dat het hiermee klaar is, terwijl alleen op de begrafenis van de generaal er al 55 doden waren gevallen van onder de voet gelopen mensen.
Als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten liep de olieprijs op en stonden we weer duurder te tanken. In het kader van de lage rente is het goed te bedenken dat een hogere olieprijs net als de hogere salarissen van onderwijzers en verplegend personeel inflatie aanwakkert. Als deze gedachte ook bij de ECB komt dan zullen ze de rente niet zo extreem laag kunnen houden. Geluk voor de ECB is dat we verkoopsignalen hebben in de olieprijs.
Bijna verkoopsignalen
Nu is spreekwoordelijk natuurlijk wel bijna, maar nog net niet helemaal. Beter is kijkende naar de technische analyse en om even te wachten op een officieel signaal. Tijdens de spanningen in de VS en Iran hadden we intraday verkoopsignalen, maar de Twindicator werkt op slotprijzen en de slotniveaus waren tijdens de daling steeds beperkt lager. Kortom; door de intraday herstelbewegingen waren er afgelopen week nog geen verkoopsignalen in de indices.
De Amerikaanse indices waren zelfs weer op recordjacht. Iets wat ik persoonlijk wat overdreven vind met nog steeds een sluimerende handelsoorlog met China, voorts een handelsoorlog met Europa, dan trekjes van een echte oorlog met het Midden-Oosten en tenslotte een Brexit voor de deur. Oké, wij hebben meer last van de Brexit dan de VS, maar ik wilde wel compleet blijven in alle zaken die spelen voor de beurs.
Op het losse aandelenfront was er ook weinig nieuws
Tesla is kijkende naar diens marktwaarde van 90 miljard USD, groter geworden dan GM en Ford samen. GM heeft een marktwaarde van 49 miljard USD en Ford heeft een marktwaarde van 37 miljard USD. Beide oudgedienden maken winst, betalen dividend en verkopen grote aantallen auto’s. Dingen die we van Tesla niet kunnen zeggen. Ondertussen is iedereen de strijd aangegaan met Tesla en heeft zelfs Sony een elektrische auto. Niet alleen is Tesla heel prijzig in vergelijking met de collega’s uit de VS, ook als je de grote Duitse autofabrikanten zou bekijken dan hebben die ook (bijna) allemaal een marktwaarde ver onder de fantasie waarde van Tesla. Even ter illustratie: Porsche heeft een marktwaarde van 21 miljard Euro. Daimler 53 miljard, BMW 48 miljard marktwaarde, alleen Volkswagen staat met 92 miljard euro aan marktwaarde min of meer gelijk aan Tesla. Maar alle genoemde bedrijven verkopen veel meer auto’s en zelfs veel meer elektrische auto’s dan Tesla, maar dat weerhoudt de koers van Tesla er niet van richting de 500USD te gaan.
Protest
Er stortte een Boeing neer in Iran. Dit was deze keer geen fout van Boeing. Nee, een raket van Iran zelve was de oorzaak van de crash. (Nog) geen koers effect uit deze hoek op Boeing, wel hele heftige protesten in het land door deze enorme fout, welke dit weekend zelfs is toegegeven door Iran. Terug naar Boeing, de oplossing voor de Boeing problemen blijft maar op zich wachten iets wat natuurlijk heel negatief is en aangeeft dat de problemen groot zijn. Als consument, maar ook als vliegtuigmaatschappij zou je toch je geld terug willen hebben voor een toestel dat je al een tijd niet kunt gebruiken. Of niet?
Flow Traders maakt technisch gezien nog een pull back naar de Twindicator lijn. Dus technisch gezien een mooi koopmoment.
Short idee Nvidia update
Nvidia wilde nog niet omlaag, maar houden we in de gaten.
Oké, de Bitcoin gaf weer een koopsignaal, maar dat was voor de grafische kaartleverancier niet direct een reden om gekocht te worden.
Dus eerdere zeer winstgevende shorts in de Bitcoin, dienen gesloten te worden en we moeten weer long.
Dit was dus een short positie update. Laten we hopen dat deze gekte op de beurzen niet te lang aan zal houden. Met een lagere olieprijs zouden de olieaandelen toch weer moeten kunnen corrigeren en daarmee ook de indices omlaag kunnen zetten. Ook zouden de berichten over hoe de Amerikanen zich bemoeien met onze chipmachine leveranties van ASML aan China grote effecten moeten hebben. Dus wees voorzichtig met je optimisme.
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.