Column: Cadeautje

Achteraf is alles makkelijk, maar op dit moment blijft het een super lastige beurs. Ik waarschuw al vanaf zijn start voor Trump zijn protectionisme. Dit is niet iets wat hij pas de afgelopen maand bedacht heeft, maar al vanaf zijn aanstelling en had het zelfs in zijn verkiezingsprogramma staan. Het is dus helaas een man van zijn woord, want hoewel niemand eerder reageerde op het uit handelsverdragen stappen, begint iedereen nu ineens wakker te worden en valt eindelijk het kwartje dat als Amerika First is, iemand anders tweede, of derde zal zijn. Het kan dus onmogelijk voor iedereen goed zijn.

Nu was ik de afgelopen week jarig dus, uiteindelijk was het een soort cadeautje dat de markt nu eindelijk doorziet wat ik al bijna een jaar doorzie en roeptoeter. Ook blijf ik zeggen dat het belasting plan niet een goed verhaal is. Het was allemaal een beetje teveel en als we binnenkort echt een stimulatie nodig hebben dan is er geen munitie meer.

IPO indicator

Op Twitter noemde ik reeds het feit dat we een record aantal bedrijven zien dat naar de beurs gaat. We hebben dus heel veel IPO’s en dat geeft een signaal van een belangrijke top. Kijk maar terug in de geschiedenis altijd als veel bedrijven naar de markt gaan en dus veel investeerders cashen, dan is er een top. Als de IPO’s geen succes meer zijn is dit helemaal een teken aan de wand.

In Nederland hadden we afgelopen week meerdere IPO’s en deze waren geen succes. In de VS hebben we nog  Spotify, die het zonder banken wil proberen.

Trade War effecten

De Trade War die Trump denkt te winnen begint dus te escaleren en kon wel eens dusdanige proporties aannemen dat het allemaal oncontroleerbaar kan gaan worden.

De Dow Jones Industrial Average ging vrijdag nadat wij dicht waren behoorlijk lager. De Twindicator staat op een verkoop, maar je had toch normaliter iets van een herstel verwacht.

26-3-2018 01

Ook de Sp500 zetten een zwarte reeks neer in de candle’s.

26-3-2018 02

En om het beeld compleet te maken ook de Nasdaq volgt dat beeld. Nou ja, volgen… Eigenlijk zijn het de FANG aandelen die de boel versterken, maar die lopen we zo even langs.

26-3-2018 03

Hernieuwd short signaal

In de Europese indices leek het er even op dat er een herstel kon plaatsvinden, dat had het oude patroon geweest van even kort dalen en dan meteen weer hoger. Maar nee nu is het patroon even een kort herstel en dan weer dalen. Dus “sell het herstel”in plaats van het oude buy the dip. Als de horizontale steun niet houdt dan kunnen we gemakkelijk naar de 505 of zelfs later. We zouden het zelfs als een down flag kunnen uitleggen waarmee je zo 30-35 punten lager kunnen.

26-3-2018 04

De Twindicator heeft dus pas vrijdag een verkoopgegeven.

26-3-2018 05

Ook het 200-daags gemiddelde heeft een verkoopsignaal.

26-3-2018 06

Nog geen koop

En als we kijken naar oversold indicatoren dan gaven die op vrijdag nog geen koopsignaal of bodemsignaal.

26-3-2018 07

Als ik twijfel dan kijk ik ook altijd naar de Point and Figure grafiek. Deze grafiek geeft een soort hoofd-schouderpatroon. Die zelfs naar de 430 kan…

26-3-2018 08

De Duitse Dax bevestigd het AEX verhaal.

26-3-2018 09

Social media of Asociale media

Het waren dus juist de social media aandelen die een verdere verkoop triggerde. Zo waren de verhalen van de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door gebruik te maken van data van Facebook een reden tot wantrouwen en dus verkoop van dit aandeel. Nu is dit een redelijk duur aandeel en kan dus technisch en fundamenteel gemakkelijk lager.

26-3-2018 10

Snap was al langer aan het dalen en doet wel een beetje mee.

26-3-2018 11

Twitter was juist in een herstelbeweging die nu hard geraakt is. We hebben ineens verkoopsignalen. Nu mogelijk de overname geruchten in deze sector even weg ebben, heb je kans dat dit aandeel ook snel kan dalen.

26-3-2018 12

Google is natuurlijk als data koning mee gegaan in de daling, maar fundamenteel is dit een goed aandeel en technisch is er een sten in de buurt. Let wel; als de sten niet houdt gaat ook dit aandeel gewoon mee omlaag.

26-3-2018 13

Amazon heeft eindelijk harde verkoopsignalen. Deze short kandidaat was als rodeo rijden op een dolle stier. Gaan we nu eindelijk een wat langere correctie zien?

26-3-2018 14

Apple gaat ook last krijgen van de handelsoorlog en de aandelen hebben een verkoopsignaal gegeven.

26-3-2018 15

Home Depot was één van mijn lievelings-shorts en doet prima werk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik even winst gepakt heb (achteraf te vroeg), maar winst is winst.

26-3-2018 16

Starbucks was ook altijd een short, maar deze heeft nog niet veel gedaan. Mogelijk leuk om nog een keer naar te kijken.

26-3-2018 17

Caterpillar het Trump aandeel pur sang. We hebben meerdere verkoopsignalen en technisch kun je gemakkelijk nog veel lager.

26-3-2018 18

Ander Amerika First product

Harley is ook een echt Amerikaans aandeel en dus in de handelsoorlog ongetwijfeld een target. Kijkend naar de mega stijgende grafiek zou ik zeggen waag een gokje met opties of turbo’s short.

26-3-2018 19

Voor Nederland is ASML een aandeel dat verkoopsignalen gegeven heeft.

26-3-2018 20

Conclusie; het lijkt over en uit met de bullmarkt, maar oude stieren blijven nog lang springen.

Dus voor de beren en de stieren is het oppassen geblazen.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: