Column: Chip Cycles

Wekenlang probeer ik in mijn columns te focussen op Trump en zijn schandalen, maar de man van Teflon heeft nergens last van en de beurs ogenschijnlijk al helemaal niet. Ook probeer ik de handelsoorlog effecten in te schatten, maar ook dat heeft nog geen groot effect. Dus is het ook goed om eens te kijken we naar wat er op sector basis aan de hand is, want er is meer aan de hand dan we denken. Onderhuids is er het nodige gebeurd.

Vorige week gaf ik al aan dat er iets mis is in de Chip sector, bij BNR tipte ik een put op ASML. Vorige week kwam Taiwan Semicondustors met een waarschuwing over de mobiele sector en dit triggerde weer een verdere daling in die sector.

Eerst maar even de Nasdaq

Als je het grote plaatje bekijkt dan zie je een ouderwets toppatroon. Natuurlijk wordt een top pas een top als je daadwerkelijk gaat dalen.

23-4-2018 01

Inzoomen dan maar

Als we meer naar de korte termijn kijken zien we nog steeds een verkoopsignaal in de Twindicator en dat terwijl iedereen het gevoel heeft of we in een ouderwetse bullmarkt zitten.

23-4-2018 02

De Semiconductor Index ligt zelfs nog zwakker. Maar technisch gezien zou je eerder een verdere daling dan een snel herstel verwachten.

23-4-2018 03

Taiwan Semiconductors is zelfs helemaal uit de trend. De Twindicator heeft heel mooi eerder een verkoopsignaal gegeven en staat nog steeds op een short.

23-4-2018 04

Inzoomend

Zien we de trendbreuk in detail. Wordt dit zo groots als ik verwacht? We gaan het zien.

23-4-2018 05

ASML is één van de aandelen die direct mee beweegt met de chip sector en we zien de reden waarom ik een put adviseerde voor de cijfers. Ik denk dat het nog niet te laat is om puts te kopen of turbo short te gaan op dit aandeel.

23-4-2018 06

Facebook is ook wat hersteld de afgelopen weken, maar de twindicator geeft nog een verkoop en nu de Pull back bijna klaar lijkt is dit ook wel weer een gokje om Turbo short te gaan.

23-4-2018 07

Opvallend

De Dow Jones heeft ondanks het sentiment dat heel goed is een heel negatief patroon.

23-4-2018 08

DAX naar de 12.000 of toch?

Omdat ik negatief ben en blijf op de Amerikaanse beurzen ben ik ook voorzichtig (lees negatief) op de Europese beurzen. In de DAX zie ik zelfs een hoofd-schouder opdoemen.

23-4-2018 09

Hoofd-schouder moet natuurlijk nog afgemaakt worden en de Twindicator staat nog niet op een verkoop, maar toch zou ik eerder mijn geld op een daling zetten.

23-4-2018 10

Voor de AEX index hou ik me met mijn short posities maar vast aan de candle grafiek die wel negatief is.

23-4-2018 11

Per saldo weinig schokkends, maar door het mooie weer ook weinig inspiratie. Dus ik hou vast aan mijn shorts.

 

– Door Cees Smit
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: