Column: Cijfers en letters

Het bedrijfscijferseizoen is alweer bijna ten einde. Veel grote bedrijven zijn al met hun resultaten gekomen. Maar het is zoals een Amerikaans orkaanseizoen: men waarschuwt voor grote rampen, komen die dan is het verwacht en als de rampen uitblijven valt het allemaal reuze mee. Door eerder geen verwachtingen uit te spreken en de verwachtingen op het laatste moment te verlagen viel het uiteindelijk bij veel bedrijven ondanks de veelal slechte cijfers toch weer niet tegen.

Toch zijn de indexbewegingen er een beetje uit.

Individueel zijn er wel degelijk bewegingen en daarom lopen we er een willekeur aantal even langs. Neem eerst even Uber, dit is kort door de bocht een taxibedrijf zonder taxi’s en zonder personeel. Althans dat was het, maar wetgeving in California geeft aan dat de App bouwer wel mensen in dienst moest nemen en dat is nogal een verandering voor het business model. Nu vind ik het geen rare uitspraak van de rechters in de VS want het was natuurlijk raar dat een klassieke taxionderneming personeel in dienst moet nemen en hiervoor verzekeringen moet afsluiten, pensioen voor moet afdragen, etc. en dat een ander bedrijf dat zich een App noemt maar eigenlijk hetzelfde doet dat allemaal niet hoeft.

Het was natuurlijk ‘mode’ om een bedrijf te zijn zonder een investering en zo de reguliere markt aan te vallen (Eenhoorns). Dus je werd een hotel en huisjes verhuurketen zonder hotels en huisjes, zonder personeel (AirBnB). Je werd een restaurant zonder koks en zonder personeel (thuisbezorgen, Deliveroo), Een elektrische auto bouwer zonder personeel, fabriek (Nikola Corp), verhuurder van kantoorpanden zonder dat je een kantoorbezit (Wework), etc. etc. Maar al dit soort bedrijven heeft het over het algemeen best moeilijk in deze veranderende tijden. Oké we zijn meer online eten gaan bestellen omdat we niet buiten de deur wilden eten, maar als de economie verder teruggaat is dat ook iets waar we op gaan bezuinigen. Terug naar Uber. De grafiek geeft al langer een verkoopsignaal.

Uber

Lyft is ook en eenhoorn

Dit bedrijf lijkt een beetje op Uber alleen spreek je met meer mensen af voor een ritje. Dit bedrijf zit sinds de introductie in een dalende trend en heeft nog steeds verkoopsignalen.

Lyft

Een gewaagde overstap?

Van de “Eenhoorn bedrijven” maak ik de stap naar betaal bedrijf Adyen, we hadden allemaal goede cijfers verwacht en die kwamen er ook maar wat we niet verwacht hadden was dat de topmannen voor een bedrag van 692 miljoen aan aandelen verkochten om cash vrij te maken; lees om meer diversificatie in hun vermogen te krijgen. Als zij dachten dat het aandeel het hoogste rendement opleverde dan zou men niet verkopen. De grafiek gaf bijna een officieel verkoopsignaal in de Twindicator. Overigens verkochten de directieleden ook al eerder voor 309 miljoen aan aandelen.  

Adyen

Een ander aandeel met een A

Aegon is technisch nog steeds verzwakt, maar voor de lange termijn zou je toch best een gokje durven wagen in dit aandeel? Kijk zelf eens naar een maandgrafiek waar dit aandeel in een grijs verleden heeft gestaan…

Aegon

We blijven bij de A

ABNAmro is technisch een iets beter plaatje dan Aegon. Je hoopt alleen niet nu deze een veredelde soort MeesPierson is geworden en dus vergelijkbaar is met Van Lanschot Kempen dat ze de K/W van Van Lanschot Kempen overnemen. Immers VLK staat maar 10 keer de verwachte winst en ABN Amro staat nog bijna 18 keer de verwachte winst. Van Lanschot Kempen deed recent nog een overname en is fundamenteel wellicht een betere keuze. Nu ben ik persoonlijk meer een ABNAmro fan, maar dat komt door mijn arbeidsverleden bij beide bedrijven.

AbnAmro

Maar eerlijkheidshalve ligt de grafiek van Van Lanschot Kempen ook heel goed.

VanLanschot Kempen

Tesla blijft ondanks negatieve berichten over de verkopen in Europa op de aandelensplitsing oplopen. Persoonlijk word ik wel een beetje moe van de “Believers” in dit aandeel en van dit bedrijf. Ben je geen fan, dan ben je direct tegen ze. Nu ken ik dit van de Crucell’s en de Galapagos fans, maar het blijft irritant dat mensen hun mening ongevraagd geven om hun aandeel omhoog te blijven praten. In het algemeen gesteld moet je nooit gaan houden van een aandeel. Nu heb ik geen positie in Tesla maar ik vind het persoonlijk de Short van de eeuw!

Tesla

Toch even Galapagos.

Dit aandeel viel afgelopen week “ineens” hard omlaag maar voor de liefhebbers van de Twindicator had dit aandeel al langer een short. Nu ben ik er ook eerlijk in dat ik nooit zomaar short ga in Bio- en Pharma-bedrijven. Want stel je toch voor dat ze wel een keer het medicijn uitvinden dat ze beloven…(dit gun je ook de wereld).

Galapagos

Straks kom ik nog terug op een ander aandeel waar mensen enorm van houden…Apple. Dit bedrijf werd meer dan 2.000 miljard dollar waard. Goed voor Buffett die dan toch nog met pensioen kan. (Hij kocht recent op lagere niveaus en had reeds)

AEX afschrijving in puts

Al weken geleden, eind juli, hadden we in de EB indicator een verkoopsignaal en dus kocht ik privé op de AEX wat put posities en zakelijk werd een aantal portefeuilles beschermd. Maar de afgelopen tijd zijn we ondanks de verkoopsignalen niet of nauwelijks gedaald en dus heb ik privé behoorlijk afgeschreven. De Twindicator staat op 571,54 en dus hebben we nog steeds een verkoopsignaal.

AEX

Natuurlijk had ik moeten wachten tot we ook verkoopsignalen in de Duitse DAX Twindicator hadden, maar ik ben nu eenmaal geen erg geduldig persoon. De Twindicator staat op 12.613,72

Duitse Dax

Terug naar Apple

In mijn column van vorige week wees ik nog op Fortnite en de andere Chinese spelletjesbedrijven die een verhaal zijn in de AppStore en Googlestore. Maar ook hier is het splitsingsnieuws een belangrijke reden dat de fantasie rond dit aandeel nieuwe impulsen krijgt. Maar wordt voor alle grote bedrijven in de VS de komende tijd het verkiezingsverhaal lijdend of leidend? Nu hebben alle grote bedrijven in de VS meer lobbyisten dan dat er politici zijn dus we gaan het zien.

Apple

Op naar de verkiezingen in de VS

Voor de S&P 500 staat de Twindicator op 3.317,86 dus pas hieronder moeten we negatief worden.

S&P 500

De Nasdaq Composite heeft een Twindicator niveau van 10.878,85 en dus ook hier even op onze handen zitten.

Nasdaq Composite

Ja, de markten in de VS zijn zeker kijkende naar de economische situatie prijzig te noemen. Ook gezien het komende verkiezingsspektakel in de VS zou je best een deel van je winst van tafel kunnen halen. Maar als je short wilt moet je even wachten op officiële signalen. Op dit moment zijn er wel in individuele aandelen de nodige zaken te beleven. We gaan het meemaken.

 

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: