Zoals altijd zien we veel tweespalt wat betreft de visie op de financiële markten. Veel mensen praten over het einde van de bullmarkt in aandelen. De afgelopen negen jaar van stijgende aandelen wordt volgens hen bedreigd door hoge waarderingen, stijgende rentetarieven en geopolitieke onzekerheid. Veel bearish ingestelde beleggers geven aan dat het tijd is om in cash te gaan en anderen collega-beren stellen vast dat tijd wordt om safe havens op te zoeken, zoals 30-jarige Treasuries.
Positief ingestelde beleggers zijn het hier niet mee eens. Amerikaanse aandelenwaarderingen zijn inderdaad gestegen maar veel andere globale markten blijven aantrekkelijk gewaardeerd, volgens hen. Aandelen uit opkomende markten bijvoorbeeld, hebben een veel beter rendementsperspectief dan die van de S&P500. Simpelweg, omdat de waarderingen relatief gezien veel lager zijn.
Het is om helemaal gek van te worden.. Wat moet je nu doen als belegger? In angst leven, je portefeuille afbouwen en mogelijk rendement missen? Of positief blijven en de risico’s nemen?
Over het algemeen is er voor beleggers altijd wel tegenwind. Er is een handelsoorlog gaande en stijgende rente en inflatie blijven ook een reden van zorg. Wat is in deze situatie zinvol? Vol belegd blijven of niet? Aangezien wij, Nederlanders graag de kont tegen de krib gooien, moesten we dat nu dan ook maar doen.. Contrair beleggen!
Als tegendraadse, maar naar waarde zoekende beleggers, vermijden we bedrijven waar overdreven optimisme heerst en gaan we op zoek naar ondergewaardeerde bedrijven waar een overdadig pessimisme heerst. We proberen bedrijven te identificeren die door de markt worden onderschat en
we houden ze aan totdat de intrinsieke waarde op zijn minst gelijk is aan de beurskoers.
Neem General Electric (GE). Sinds de hoogste koers al meer dan 60% gezakt. In 2016 nog ruim 32 dollar, nu op ruim 13 dollar. Dividendrendement van een kleine 4% en volgens Gurufocus een intrinsieke waarde van ruim 17 dollar.
Hoewel het operationeel een uitdagende omgeving blijft voor GE, lijkt het erop dat de eerste stappen naar herstel zijn genomen. GE verwacht voor 2018 een aangepaste winst per aandeel die ligt tussen de 1,00 dollar en 1,07 dollar. Daarnaast heeft GE het voornemen om aan het eind van dit jaar meer dan 15 miljard USD aan cash in huis te hebben. Dat GE na 111 jaar uit de Dow Jones Industrial Average index werd gegooid, lijkt topman John Flannery dus te hebben aangezet tot actie. Kopen op zwakke dagen is een goede methode om een positie in deze industriële gigant op te bouwen.
Bron: trading view
Een ander voorbeeld is Owens & Minor (OMI) een logistiek bedrijf dat verpakkingen in de gezondheidssector levert. Het bedrijf heeft een marktkapitalisatie van 1,1 miljard USD en distribueert circa 220.000 verschillende medische en chirurgische benodigdheden aan ongeveer 4.400 ziekenhuizen en andere medisch centra wereldwijd.
De verwachting is dat OMI in 2018 een winst van 2 USD per aandeel zal realiseren. De huidige aandelenprijs van het bedrijf (17,45 USD) in combinatie met de zojuist genoemde winstverwachting, geeft een koers-winstverhouding van 8,8. Ter info, de gemiddelde k/w van OMI lag het afgelopen decennium op 18. De intrinsieke waarde van OMI ligt volgens Gurufocus op 26.64 USD. Een forse onderwaardering en potentie derhalve.
Bron: trading view
U zou dus met deze ‘’verkeerd’’ geprijsde aandelen extra rendement kunnen behalen. En als we JPMorgan moeten geloven gaat de bullmarkt nog zeker tot 2020 duren, dus mogelijk gaan zowel GE als OMI een inhaalslag maken:
Geschreven door: John Lowe
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.