Correct we hebben een correctie na een hoogtepunt
Persoonlijk zou ik bij het behalen van een enorme mijlpaal, na een mega rally in de AEX, die van onder de 400 punten kwam en naar 800 punten in een korte tijd ging (dat is meer dan100%!!!), naast feestvreugde ook iets van een waarschuwing verwachten. Echter als hoofdeconomen van banken in het FD gevraagd wordt, of ze denken dat de beurs nog verder zal stijgen? Dan roepen ze zonder enige terughoudendheid dat “het feest nog lang doorgaat en er geen alternatief is voor de aandelen” (TINA).
Ook een van de bedenkers en oprichters van de AEX index en mijn oud directeur bij de optiebeurs dhr. Westerterp was blij met het behalen van de psychologische barrière. Nu heb ik de duizend punten grens nog een keer gevierd, maar dat was dan wel in het Gulden-tijdperk. Wat een oud directeur er op hoge leeftijd van denkt maakt me niet zo uit, dus terug naar de experts.
Want als een van de experts dan zegt in een begeleidende zin: “je ziet wel excessen, zoals de Bitcoin, de opkomst van lege beurshulsen (Spacs) en de toename van beleggen met geleend geld, maar geen reden om de aandelenportefeuille af te bouwen”. Dan mis ik persoonlijk nuance.
Want we hebben het even niet over: de gewone IPO markt, die compleet zijn verstand verloren lijkt te hebben, de Inflatie cijfers ex food en energy, de hoge voedingsprijzen, de excessen in commodity prijzen, de hoge gas prijzen, personeelstekorten (met mogelijk looninflatie tot gevolg), de klimaat problemen (en daarmee het oplopen van CO2 prijzen), de hoge energieprijzen, de hoge container prijzen, fraudes (zoals Elizabeth Holmes), het aankomende failliet van de Chinese vastgoedreus Evergrande (‘slechts’ 300 miljard dollar schuld), de recente Chinese aanpak van grote private bedrijven (Tech, bijlessen, games, casino’s etc.), de oplopende spanningen rond de Chinese zee, de wereldwijde chiptekorten, schuldenplafonds, de mega schuldenberg, de Corona-varianten, etc.
Overigens benoemd Bob Homan wel de schuldenberg maar daarbij geeft hij aan, dat de rente nooit meer zal (kan) en mag stijgen, omdat het dan gaat knellen bij overheden (lees we de rente niet meer kunnen betalen).
Covid19 geen probleem?
Kortom, volgens de experts en oud bedenkers van de AEX is er geen probleem en is Corona ook niet van belang. Want als je leest dat vliegtuigmaatschappijen claim emissies doen en luchthavens zoals Schiphol verliezen lijden door minder vluchtbewegingen en minder bezoekers, dan is dat allemaal niet van belang voor de beurs(?) Ook minder (Chinese) toeristen, die veel geld uitgeven in Amsterdam en Giethoorn maakt niet uit. Ook dat een groot deel van de Horeca en de evenementenbranche zeer lange tijd dicht is geweest, schijnt niemand en zeker niet de beurs te deren. Dat bijv. juist in de nacht de drankconsumptie hoog ligt is ook geen probleem.
Chinese toeristen
Een paar jaar gelden was ik in IJsland, met mijn dochter en wat me opviel aldaar, was dat de grootste groep “big spenders” de Chinezen waren en als je dan dit weekend in het FD het verhaal leest over de journalist, die terug ging naar China na een korte periode in Nederland en dan een zeer lange quarantaine periode krijgt, die overigens geld voor iedereen die uit het buitenland komt, dan weet je dat dit soort maatregelen en de heel hoge ticketprijzen het toerisme naar Europa (tijdelijk) beëindigd hebben. Maar dit soort effecten deert klaarblijkelijk niemand?!?
It ain’t over ’til it’s over
Op de beurs ging tot vrijdag het feestje dus gewoon door. De aflopende aankondiging op de FOMC-vergadering met mogelijk tapering was niet slecht genoeg voor de markten om te gaan twijfelen, of de afbouw op een gegeven moment zal plaatsvinden of niet. De daling van vrijdag kan een grote verandering inluiden, maar het is eigenlijk te vroeg om daar iets definitiefs over te zeggen.
Herweging van de index
Waar we het dan nog wel over moeten hebben is de herweging van vrijdag op het slot. Een aantal fondsen was te zwaar geworden in de AEX en daarom werd het belang van deze aandelen vrijdag terug gezet naar hun oorspronkelijke gewicht. Bijvoorbeeld ASML was afgelopen vrijdag boven de 20 procent en werd dan op het slot in gewicht verlaagd naar 15 procent. De opbrengst van de aandelen die verkocht werden werd geïnvesteerd in aandelen die door een daling in gewicht verminderd waren. De spreekwoordelijk verliezers werden dus gekocht en de winnaars werden afgeschaafd. Een heel mooi beleggingseffect, wat in de toekomst zorgt dat als de stijgers terugvallen, dat de indexbelegger iets minder pijn hebben omdat ze winst genomen hebben op hoge niveaus.
Dit maakt index beleggen overigens ook niet ongevaarlijk want het probleem van een index is nog steeds dat rijp en groen in een mandje zitten en er dus niet naar de waarderingen gekeken wordt. Een index zoals de AEX houdt geen rekening met hoeveel keer de winst betaald wordt en of het een goed bedrijf is. Zolang het aandeel in kwestie voldoet aan de indexcriteria komt het in de index. Er wordt naar omzet gekeken in geld dus de hoogte van de koers en de volumes zijn bepalend en daarmee komen de winnaars uit het verleden in de index. In het verleden zorgde dit ervoor dat in een periode Telecom- en Internetaandelen zwaar de index bepaalden en in de Dot.com dip ook voor een forse daling in de AEX zorgde.
Maar terug naar vrijdag.
De AEX liet afgelopen vrijdag na eerder boven de 800 (804,47) te hebben gestaan, een slot zien van 789,49. Dit geeft in de Candle grafiek een grote zwarte Candle. Even de theorie: Een grote zwarte kaars (Black Candle) is zeer bearish, zeker aangezien het slot aanzienlijk lager is dan de opening. Als deze zwarte kaars verschijnt wanneer de prijzen “op all time time of highs” (hoogte punten) zijn, kan dit het eerste teken van een definitieve top zijn….
Aandeel 1
Het eerste aandeel in de lijst, dat terug gezet wordt in gewicht in de AEX, is Adyen. Een goede deal voor de index beleggers, want als we gewoon Yahoo Finance als bron aanhouden om te kijken wat de huidige Koerswinst verhouding van dit aandeel is dan zien we: 226,7…. Kortom volgens die maatstaf een heeeeeeeeel duur aandeel. Een oude kennis (vroegere vriend) zou het “Bram Peper duur” noemen en dat is het. Ook bij Adyen in de kaarsjes een mogelijke top neergezet maar om echt flauw te worden wachten we op een daling onder de Twindicator namelijk 2.597,99 Euro.
ASML terug naar de 15 procent
We hadden in ASML dus een herweging en gingen terug naar 15 procent. Dit leverde verkooporders op het slot. ASML heeft een koerswinst verhouding van 63,66 (Yahoo Finance). Ook hier weer een prima deal om een deeltje te verkopen.
Wat ik ook nog wil benoemen is dat afgelopen week bekend werd dat waarschijnlijk ASML mogelijk met nog enkele chipbedrijven een subsidie van 300 miljoen krijgt van de Nederlandse overheid. Ik was nogal verbaasd. Een zeer winstgevend bedrijf wat zelf niet echt weet wat ze met al haar geld moet en daarom aandelen gaat inkopen krijgt een mega subsidie van de overheid?
Dat we een bedrijfstak zoals de Nederlandse staalindustrie subsidie geven voor het verduurzamen van de productie en de industrie minder milieuvervuilend willen maken vind ik een goede zaak, daar hebben we allemaal wat aan. Maar megaverdieners zoals Tesla en ASML horen in mijn ogen geen subsidie te krijgen, zelfs niet voor innovatie. Ook de fraudeurs zoals de Duitse autobouwers uit dieselgate zouden geen subsidies moeten krijgen als je het mij zou vragen… maar we dwalen af.
ASML een verkoop in de Candle
Ook in ASML verscheen er een grote zwarte kaars. Dit is bearish, aangezien de prijzen aanzienlijk lager stonden op het slot dan ze openden. De kaars verschijnt ook hier bovenin de trend dus wanneer de prijzen “hoog” zijn en dit kan een eerste teken van een top zijn. Twindicator niveau is 714,90.
Prosus was zwaarder
Een van de aandelen die vrijdag in de herweging weer zwaarder in de AEX kwam is Prosus. In mijn ogen is dat toch ook weer negatief voor de indexbelegger want dit is een aandeel in een neergaande trend, dat grote problemen heeft met alles wat er in China gebeurt (Tencent). Maar voor de fundamenteel analisten met een koers winst verhouding van 18 is het zeker in vergelijking tot ASML en Adyen een goedkoop aandeel.
Ook staatssteun voor gigant SBUX
We verlaten de AEX en maken vanuit de Nederlandse staatsteun nog even de sprong, naar het aandeel Starbucks (SBUX). Want dit bedrijf, dat in de VS een markt waarde heeft van 133 miljard dollar, kreeg in Nederland 54 miljoen euro staatsteun als Corona-hulp… was dit nu nodig? Eerder was er veel kritiek en toen werd er van het bedrag afgezien later werd via de achterdeur zelfs meer opgehaald… Was dat het idee achter de steun? Was het niet voor de zwakkeren onder ons om die te helpen overleven? De topman van Starbucks kreeg een bonus van 1,89 miljoen en had totaal 14,6 miljoen ‘salaris’.
Nu ben ik niet helemaal onafhankelijk in deze, omdat ik juist dacht dat dit een aandeel was dat in theorie last kon hebben van het gebrek aan toeristen in Corona-tijd. Mijn gekochte put liep waardeloos af omdat ik dacht dat we een vrije markt hadden. Dus weer een illusie armer. De verliezen worden afgewend op de staat en de schulden komen bij het volk, maar de winsten vallen bij de bedrijven en privé personen (Privatizing profits and socializing losses), wanneer hebben we dit eerder gezien? O ja, in de banken crisis.
Terug naar de echte indices
We hebben het even over de Micky Mouse index (AEX) gehad en daar hebben we nog geen verkoopsignalen. Maar als we naar de echt belangrijke indices gaan kijken zoals de S&P 500 (en dan kijken we naar E-mini-future), dan hebben we gewoon verkoopsignalen.
Breed is niet altijd beter
Ook de veel bredere marktindex Wilshire 5000 heeft verkoopsignalen in de grafiek en in de Twindicator. Overigens ligt de Twindicator voor de Russell2000 op 2.228,99 en het slot was 2.236,87, die is er dus nog net boven gesloten. Maar gedurende de handelssessie is deze index er wel onder geweest. Kortom spanning en sensatie de komende week.
Onze Oosterbuur
De Duitse Dax die bepalend is voor Europa is onder de Twindicator en dus hebben we verkoopsignalen aldaar.
Flashback naar vorige week
Graag kom ik ook nog graag even terug op de column van vorige week (crash is king). Daarin noemde ik Apple als short en dat gaat tot nu toe prima. De Twindicator lijn is ook onze stoploss en als we blijven dalen wordt het een take profit lijn (winstneem-niveau). Natuurlijk kunt u ook gewoon winst nemen als u tevreden bent met de winst.
Een hobby mag geld kosten
Tot slot de Bitcoin, die is gewoon nog steeds een verkoop dus tijdelijke sprongen omhoog zijn gelegenheden om short te gaan (sell in strenght). Bij Today’s Brokers kunt u sinds kort ook in de mini-Bitcoin futures handelen, dus doe uw ding 6 dagen in de week. Nooit meer verveling en dus ook nooit meer ruzie met partner.
Conclusie
Kortom, er is onderhuids veel te beleven en zolang iedereen over-optimistisch is moeten we eerder vrezen voor een daling dan voor een stijging naar de 900. Dus bescherming zoeken kan geen kwaad en voorzichtigheid is geboden. Maar we gaan het zeker zien en beleven.
Nog even leuk:
Vorige week benoemde ik in mijn column het bizarre verhaal dat de FED leden die besluiten of we aandelen inkopen, rentes verlagen, obligaties kopen, etc. zelf ook grote individuele aandelen in portefeuille hadden. Je zou verwachten dat ze dat uithanden gegeven zouden hebben aan een vermogensbeheerder zodat beslissingen buiten hen om genomen worden. Maar nee… zie ook CNBC (After years of being ‘squeaky clean,’ the Fed is surrounded by controversy) hierover.
Nog leuker en als “eye opener”
Wie meer inzicht wil hebben in de wereld van moderne voorkennis (lees Bigdata) moet zeker de uitzending van VPRO tegenlicht hierover kijken. Je gaat anders over banken en creditkaart bedrijven denken. Klik hier voor de uitzending online te bekijken. Lees de artikelen over alternatieve data en lees wat alternatieve data zijn op de VPRO website.
Disclaimer:
Deze Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen en is daarmee niet voor iedere belegger geschikt.
De columnist heeft op moment van schrijven persoonlijk geen posities in de Bitcoin en ook niet in losse aandelen. (dus in geen van de genoemde aandelen). Ook zijn er geen andere relaties met de genoemde bedrijven en onderliggende waarden.