Crashende Crypto heeft een signaal functie
Nu had ik 23 januari van dit jaar de column: OO crypto, waarin ik mijn angst voor een daling van de Bitcoin wilde delen en nog meer mijn toenmalige angst voor de correlaties tussen aandelen en de Crypto’s (Bitcoin). In deze column kwam ik met voorbeelden van o.a. Micro Strategy, Visa en Tesla. Uiteindelijk werd afgelopen week mijn angst bijna een extreme werkelijkheid immers een StableCoins zakte onder zijn vaste waarde en vervolgens kwam er een soort bank run met dramatische gevolgen.
Dr. Do Kwon,
In het TV programma Bulls en Bears waar ik een tijdje geleden te gast was werd naar aanleiding van de enorme kooporders in de Bitcoin van Do Kwon (oprichter van het cryptobedrijf Terralabs uit Singapore) de werking van Stablecoins werd uitgelegd. Hij zou dan buffers met Bitcoin aanleggen en als er teveel verkopers waren in zijn Stablecoin zou hij weer verkopen. Maar afgelopen week zagen we de waarde van Kwons zogeheten ‘stabiele’ munt, de Terra, kelderen. Dat ging zo hard en zo onverwacht dat ook andere stabiel geachte cryptomunten wankelden en de Bitcoin verder onderuitging door verkopen van de partijen die de Stablecoin Stabiel wilde houden.
Een cryptocrash en Een van de grootste tot nu toe.
Tijdens mijn uitzending was ik ook verbaasd dat die Stablecoins direct gekoppeld waren aan de andere munten en dus mijn reactie dat ik juist meer onderlinge correlaties verwachtte en dat de risico’s juist groter werden in plaats van een stabieler geheel. Nu lijkt boerenverstand toch te werken, want alle Crypto’s waren de afgelopen week in paniek nadat de stabilisator van een Stablecoin niet bleek te werken. Er was een dusdanig paniek in de cryptomarkt en er zijn meerdere grote Stablecoins gecrasht. Zoals gezegd een heel grote (Terra/Luna) ging zelfs van 1 dollar naar 1 cent en is daarmee als munt en bedrijf over een uit als je het mij vraagt.
Een vertrouwens probleem
Nu snap ik ook dat niet iedereen de Crypto wereld begrijpt dus even een korte uitleg van een niet Cryptokoning. In 2021 werd Terra (LUNA) bekend dit omdat deze munt een enorme marktkapitalisatie had. De munt was zo groot dat je niet meer om dit project heen kon. Terra is een ‘layer 1 blockchain’ die bestaande problemen van andere blockchains probeerde op te lossen.
We quoten even een expert voor de crash:
“Dat doen ze op een ingenieuze manier, waar veel andere blockchains een hoop van kunnen leren.” Nu ben ik geen expert maar kijkende naar wat er gebeurd is hoop ik niet dat andere van de technologie en of structuur leerde, maar nu het verkeerd gegaan is kunnen we wel leren van hun fouten.
Luna probeerde een probleem op te lossen
De blockchain van Terra probeerde problemen in de Crypto wereld op te lossen met de LUNA-munt.
Dus wat Terra (LUNA) is zal je wellicht beter begrijpen als we kijken naar het probleem wat het probeerde op te lossen.
Het probleem
Het was dat de koersen van crypto-currencies ontzettend volatiel (bewegelijk) zijn. Zo is het bijvoorbeeld vrij normaal, wanneer de waarde van een cryptomunt op een dag met 10% stijgt of daalt. Dit kan natuurlijk erg voordelig zijn voor de traders die er in handelen en vrij korte tijd veel geld kunnen verdienen of verliezen met crypto trading, maar voor de beleggers en gebruikers is het minder leuk. Want door de volatiliteit worden crypto-currencies minder snel geadopteerd door bedrijven (webshops).
De oplossing van Terra?
Terra was een project dat zich richt op het bieden van prijsstabiliteit voor crypto-currencies. Het team achter Terra hoopte via een elastisch monetair beleid de oplossing (stabiliteit te kunnen) te bieden. Terra wilde zich met hun open-source blockchain protocol richten op het bieden van prijsstabiliteit, om zo prijsvolatiliteit proberen tegen te gaan. Dit moet zorgen voor een betere adoptie van crypto-currencies. Terra werd zelfs gezien als een nieuwe alternatieve bank. Maar zoals de grafiek hieronder van vrijdag de 13de laat zien is deze fantasie over en uit.
Bron: Cionmarketcap
Deze volgende grafiek is in Euro op vrijdag de 13de
Zwaartekracht?
Zwaartekracht heeft dus vat gekregen op deze Stablecoin. Het gerucht is dat iemand 2 miljard heeft verkocht en doordat de koers onder de 1 ging door een grote verkooporder werden andere orders getrickerd. De persoon in kwestie zou ondertussen short gezeten in de Bitcoin die door verkopen van de Stablecoin omlaag getrokken werd. Maar ik zou dat met een korrel zout nemen want maar weinig mensen hebben 2 miljard in Crypto en zijn bereid om een gokje als dit te wagen. Helemaal als je weet dat door deze val er een vertrouwenscrisis is ontstaan.
Bron: Cionmarketcap
Poof it’s gone
Dus de verkoop van Luna zou ook de koers van de Bitcoin naar beneden slepen en dat gebeurde. Amerikaanse Toezichthouders zien Stablecoins al langer als gevaar voor de financiële stabiliteit. Immers zoals gedacht leidde een crash van de systeem cryptomunt Terra (USD) tot onrust in de cryptomarkt.
Een ruilmiddel, een zogenoemde Stablecoin, die altijd een koers van $1 had moeten houden had dit afgelopen dinsdagochtend niet meer en daalde van 0,98 snel naar onder de $0,70. Dat leidde tot een golf aan paniekverkopen en de verwachte druk op de Bitcoin die uit voorraad werd verkocht..
We lopen even een paar belangrijke Crypto’s langs.
Eerst de Ripple die correleerde de afgelopen tijd direct met de Bitcoin
Langere termijn in crypto?
Kijken we naar een langere (week) grafiek dan zien we dat er het een en ander is gebeurd de afgelopen jaren.
Een rimpeling?
Ripple of XRP is een van de grootste cryptomunten (token) in de crypto-industrie op basis van marktkapitalisatie. Het staat al jaren binnen de top 10 kijkende naar de markt-grote. Ripple is een bedrijf dat al langer bestaat en is in 2012 is opgericht in Californië. Het bedrijf werkt aan een betaalprotocol welke voornamelijk is gericht op het stroomlijnen van een centraal bestuurd betalingssysteem, met een technologie die vergelijkbaar is met die van Blockchain. “ Experts” zeiden eerder dit jaar dat eind dit jaar de Ripple minimaal USD 2,55 zou staan. Maar de prijs donderdag was nog geen USD 0,60…
De daling is niet heel onverwachts want op 18 april stopte de Amerikaanse SEC hun onderzoeksfase in de rechtszaak tegen dit bedrijf/token en gingen zij de rechtszaak voorbereiden tegen Ripple. Wat de rechter gaat beslissen wordt dus belangrijk.
Stellar een ster?
Stellar is een ander open-source netwerk dat zich toespitst op internationale betalingen. Via een online systeem kan je zo zonder al te veel moeilijkheden met verschillende valuta betalen. Stellar heeft ook z’n eigen cryptomunt. Een unit heet een lumen (XLM) maar wordt ook wel Stellar genoemd. Ook dit is een populaire munt. Maar kijken we naar de grafiek dan zien we dat ook hier een drama gaande is. Vorig jaar mei nog 0,7 USD en nu rond de 0,13 USD.
Als we doorgaan met de volgende crypto Ether dan is het als grafiekenkijker goed te kijken naar de patronen.
Ether een narcosegas?
En als we dan naar de Ether (week) grafiek kijken dan zie ik hier een soort hoofd schouder in. Wat dus theoretisch helaas een negatief patroon is. Overigens Ethereum is een gedecentraliseerd computerplatform dat ETH (ook wel Ether genoemd). Het wordt gebruikt om transactiekosten te betalen. Ontwikkelaars kunnen Ethereum ook gebruiken om te draaien van de ene naar de andere valuta. Er zijn twee soorten de classic en de gewone.
Een klassieker
Ook de Ether Classic ziet er in de weekgrafiek niet heel positief uit. Ethereum Classic (ETC) is een crypto-currency welke is ontstaan op 20 juli 2016 als gevolg van de afsplitsing met de Ethereum blockchain. Op die dag heeft er dus een aanpassing in de broncode van de Ethereum blockchain plaatsgevonden om een grootschalige eerdere hack in deze valuta terug te draaien. Er bleek namelijk een hacker te zijn geweest die een kwetsbaarheid had gevonden in de code van het smart contract. Het smart contract is een gedeelte van de code waarin van de tegoeden van het Ethereum netwerk waren opgeslagen. Het was dus minder smart dan gedacht waardoor er meerdere keren Ethereum konden worden opgenomen terwijl hiervoor maar 1 keer voor betaald was. Om dit probleem op te lossen is de broncode van de Ethereum Blockchain aangepast en konden enkele transacties worden teruggedraaid.
Omdat niet de hele Ethereum community achter deze keuze stond, heeft er een afsplitsing plaatsgevonden en zijn er dus meerdere soorten. Zie inzake dit onderwerp ook
Vele verschillende muntjes
Nu zijn er duizenden soorten maar de laatste die ik nog wilde behandelen is Cardano. Dit is een decentraal open source platform, dat gebruikt maakt van blockchain technologie. Het Cardano-netwerk is gericht op Smartcontracts crypto-currency project. Het is een Open source blockchain project dat in lagen is ontwikkeld om zo financiële applicaties te voeden die wereldwijd door bedrijven, consumenten en zelfs overheden gebruikt kunnen worden. Het kan toegepast worden om digitaal geld te verzenden en te ontvangen, wat zorgt voor snelle en directe transacties die crypto grafisch beveiligd zijn. ADA is het valutatoken van deze blockchain.
Net als Ethereum wil Cardano in de toekomst de mogelijkheid krijgen om gedecentraliseerde applicaties of Apps uit te voeren. Cardano is het enige project dat een wetenschappelijke benadering volgt om zijn blockchain te ontwikkelen, die gebouwd wordt door een deskundig en ervaren team van ingenieurs en academici. Het primaire doel van de blockchain is het leveren van schaalbare, veilige en robuuste technologie voor het uitvoeren van financiële applicaties die heel betrouwbaar dagelijks door miljoenen consumenten gebruikt kan worden. Daarom heeft het projectteam dezelfde nauwgezette aanpak gebruikt die in banksystemen gebruikt kan worden. Enerzijds zorgt het onderliggende netwerk voor efficiëntie op het gebied van regelgeving en aan de andere kant zorgt het ADA token voor een snelle en betaalbare geldoverdracht. Lees meer op start.
Maar ondanks alle mooie plannen en verhalen is ook Cardano van 3 dollar naar bijna 0,50 USD gegaan…
De populairste
We kunnen dus wel zeggen dat er Correlatie is tussen de munten onderling. We kijken dan nog even naar de Bitcoin grafiek. Zoals verwacht gingen we onder de 30.000 en zelfs naar de 28.000.
Als we nog even uitzoomen naar een langere grafiek dan zou je ook zomaar niet vrolijk kunnen worden. Immers het lijkt erop dat dit plaatje technisch zomaar naar 15.000 USD kan. Volgens recente onderzoeken zal dit grote problemen geven bij consumenten die speculeren in deze valuta.
Correlatie bedrijven (aandelen) met crypto
Nu maak ik me dus best zorgen over de correlatie tussen alle crypto’s onderling maar ook tussen de crypto’s en de aandelenbeurzen. Zo zijn er een aantal bedrijven die heel duidelijk te linken zijn aan de crypto wereld maar er zijn er ook die minder duidelijk te koppelen zijn maar wel een link hebben. Coinbase is natuurlijk duidelijk gelinkt.
Door de val van de Stablecoins krijgt Coinbase ineens rechtszaken van onwetende ‘beleggers’ die nooit snapte dat stabiel niet stabiel was. De koers heeft een huidig laagtepunt gezien rond de 40 USD en heeft een hoogtepunt gezien van bijna 430 USD. Je zou maar even verkeerd getimed hebben…
Een bedrijf dat steeds een deel van haar opbrengsten omzet in crypto is Micro Strategy, dit gaat fantastisch als het omhoog gaat maar de laatste tijd wat minder.
In de langere (Week) grafiek zien we hoe snel het kan gaan en dat we dus ook gewoon weer terug bij af kunnen zijn.
De TT
De Tesla Topman gebruikte jarenlang Twitter om ‘zijn’ honden-coin (Dogecoin) te promoten (hebben we het later nog over) en had ook miljarden wisselgeld op de balans gezet voor het geval mensen in Bitcoin wilde betalen. Gek genoeg toen de Bitcoin omhoog ging hadden we het er steeds over en nu wordt er geen woord gerept over belangen in Bitcoin. Zijn deze weg?
Doordat het er even op lijkt dat de Twitter deal niet meer doorgaat heeft de Topman weer alle tijd voor Tesla en worden er voorlopig niet nog meer aandelen verkocht. Dit deed de koers tijdelijk opveren.
Twitter verkoopsignaal in 200daags en Twindicator.
Het aandeel Twitter waar Musk een bod op zou doen krijgt ineens een onderzoek van Musk over nep accounts. Hierdoor kan hij met een Break-up fee afzien van de deal. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator en 200daags en dus weinig goed nieuws verwacht rond de overname.
Paypal
Een ander bedrijf wat een link heeft met Bitcoin en crypto is Paypal, nu zit ik zakelijk long rond de 100 dollar omdat ik dacht dat we na 300 gezien te hebben 100 optisch goed zou zijn. Maar hoewel Paypal een betaalsysteem is en je net zo makkelijk dollars als euro’s kan betalen wordt het aandeel ook mee genomen in eerdere fantasie over Crypto betalingen. Technisch is het wachten op een officiële bodem.
Nvidia
Nvidia maakt grafische kaarten en chips die o.a. door de Bitcoin (crypto industrie) worden gebruikt en ook dit aandeel heeft meer correlatie met de crypto’s dan je zou verwachten.
Visa
Visa de creditkaart heeft ook crypto wallets uitgerold en is in koers eerder hoger gegaan nadat ze riepen iets met crypto te doen. Dus wellicht zakt het aandeel ook mee met een verdere cryptodaling? Technisch hebben we verkoopsignalen.
Ik voel jullie pijn
Toch nog even verder over de crypto’s, want Do Kwon, oprichter van het cryptobedrijfje Terralabs uit Singapore, reageerde via Twitter op de woedende reacties van beleggers op de vernietiging van tientallen miljarden en eerst was hij een populaire gast maar nu lijkt hij zijn leven niet zeker.
Meta
Facebook heeft net als andere Social media veel advertentie inkomsten van Crypto bedrijven en zou bij een verdere escalatie van de crypto’s ook mee kunnen dalen.
Nog even ander nieuws
Google heeft natuurlijk ook inkomsten maar komt met een eigen telefoon, eigen draadloze oortjes en eigen smartwatch. Al deze producten lijken op Apple maar zijn nu natuurlijk geënt op de Android gebruikers. Dit was natuurlijk slecht nieuws voor Apple dat lager ging op dit nieuws.
Apple
Ander slecht nieuws voor Apple was een boete, maar daar schijnt niemand wakker van te liggen…
Technisch hebben we al langer verkoopsignalen.
Nog even voor de Musk vrienden
In Euro gemeten is de Dogecoin behoorlijk gedaald en dus niet de ruimte ingegaan… kortom iedereen luistert klaarblijkelijk niet goed genoeg naar de grote Goeroe van deze munt Mr. Musk.
Bron: Google finance
Quiz
Maar er is iemand die toch nu toe overall mee wegkomt en we gaan een quiz doen wie dat is…
Maak ook maar grafiekjes in dollar. Maar nee ga het niet tegenover de Bitcoin zetten want dan lijkt het allemaal mee te vallen.
Bron:Coinmarket
Conclusie voor de crypto?
Resume de Crypto’s zijn net als de aandelen de aflopen dagen iets hersteld, maar is dat een tijdelijk herstel of het begin van een nieuwe bullmarket? Persoonlijk denk ik kijkende naar de grafieken en welk drama er heeft plaatsgevonden met de Stablecoins en eerder met de enorme hack’s, een tijdelijke herstel beweging!!!
Terug naar business zoals altijd
Ondertussen in de echte wereld is er nog steeds inflatie en stijgt de rente. Eerder dachten we dat een stijgende rente goed was voor de banken en de verzekeraars. Maar kijk maar eens wat er gebeurd is in de Stoxx600 banken in Europa en ook in de VS waar de rente al harder is opgelopen had men: Remember at the start of the year when Fed hikes = buy banks…
Dus koop banken, maar even wat voorbeelden: JPMorgan -25.5% YTD, Goldman -21.7% YTD, Morgan Stanley -19.9% YTD, Citigroup -22.9% YTD, BofA -21.2% YTD…
Dat was dus achteraf gezien een minder goed idee.
Snel door naar de indices
Big Willy
De zeer brede Amerikaanse Wilshire 5000 index staat nog steeds onder de Twindicator en onder de 200daags gemiddelde lijn. Kortom geen reden direct heel positief te worden.
S&P500
S&P 500 futures hebben mijn inziens een Hoofd Schouder patroon en kan door naar 3.200 punten.
Nasdaq Composite index
Nasdaq veerde even op maar heeft nog verkoopsignalen. Onder de Twindicator en onder de 200daags.
DAX30
De Duitse Dax heeft de Twindicator op 14.090,13 er boven hebben we een korte termijn koop. Maar ik zie het niet direct gebeuren.
Tot slot, de AEX
De AEX heeft een tijdelijke bodem neergezet, net als de andere indices. Maar we zitten onder de Twindicator en onder de 200daags. Dus niet te positief. Kortom wellicht wordt het tijd voor een echt Bearfund zoals het Short selectionfund er is iets aan het veranderen.
Disclaimer:
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.
Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.