Column: De beer is terug

Na een kleine drie weken vakantie te hebben gevierd op de Antillen, waar je op sommige plekken gewoon ouderwetse guldens hebt en je voor een dollar per liter je tank vol gooit, kan ik weer met een frisse blik naar de beurs kijken. Hoewel fris…want, ondanks de rust en zon is mijn mening over de totale beurs gebaseerd op de komende Amerikaanse verkiezingen, de extreme rentes en de bizar scheve verhouding van welvaart nog niet echt gewijzigd. Het is niet de vraag of we fors gaan corrigeren, maar alleen wanneer.

Als je nadenkt over een rente van nul of zelfs negatief, dan weet je dat we of door nog lagere rente een probleem krijgen (de geld uitleners zullen stoppen om hun kapitaal ter beschikking te stellen) of een probleem krijgen door stijgende rente (een daling van de obligaties en het toenemen van de rente lasten). Paul Stinger (bekende Hedge fundmanager) gebruikte in dit stuk termen: “dat we allen in het donker leven” in de huidige markt  (immers weet niemand hoe en wanneer dit rente probeersel eindigt). De Bond markt was volgens hem “Broken” (defect). Ook zei hij: Er zal een “sudden Sharp intense and large end” komen aan het rente verhaal. Dit laatste, maar ook de andere uitspraken hadden mijn woorden kunnen zijn. Ook was ik het volkomen eens dat dit “the Biggest Bubble in World history” is. Ook Carl Ican gaf aan dat de High Yield markt extreem gevaarlijk is en snel tot een einde zal komen.  En als de bonds gaan, gaan aandelen zeker mee omlaag.

Even een rondje langs de velden. We starten met de AEX. De EB indicator heeft nog geen verkoopsignaal gegeven, maar een kleine verdere daling triggered wel een verkoopsignaal.

22-8 1

Ook de Twindicator heeft nog geen verkoopsignaal gegeven. Pas als we onder de 444,58 in de AEX gaan, krijgen we een verkoopsignaal.

22-08 2

Om bevestigingen te krijgen kijken we natuurlijk naar de Duitse Dax en daar zien we de Twindicator ook nog geen verkoopsignaal geven. Pas bij een slot onder de 10.450,14 hebben we dit signaal. Nu was de low 10.490 afgelopen vrijdag dus heel ver weg hoeft het niet te zijn.

22-08 3

Ook de eerste 10-daagse lijn in de EB Indicator op de DAX is geslecht, maar op een officieel verkoopsignaal moeten we nog even wachten.

22-08 4

Nu is de Twindicator op de Eurostoxx50 een nog betere bevestiging en deze heeft wel een verkoopsignaal gegeven.

22-08 5

De Banken index staat ook op het punt een verkoopsignaal te geven (mits we maandag omlaag zijn).

22-08 6

Het optimisme kwam de afgelopen tijd uit Crude Oil. Overheden waren heel blij met de Crude Oil stijging, immers zo krijgen we hopelijk inflatie en gaat het ook weer beter met de olie maatschappijen.  Ik had zelf gedacht dat de olieprijs weer verder zou dalen maar in mijn vakantie kregen we ineens een koopsignaal. Ik blijf bij mijn analyse dat er heel veel voorraden zijn en de productie alleen, maar meer wordt en de vraag minder. Kortom; ik geloof niet in nog heel veel hogere olieprijs. De 50 dollar grens is een beetje een barrière.

22-08 7

De Amerikaanse brede Sp500 index lijkt een top te hebben neergezet, maar de komende tijd weten we meer.

22-08 8

De Dow Jones index loopt gelijk aan de Sp500 en we krijgen pas een verkoopsignaal als we in de Twindicator onder de 18.381,82 sluiten.

22-08 9

Ook Nasdaq Composite Index is precies dit verhaal.

22-08 10

Eurodollar is ook weer positief gedraaid, maar per saldo gebeurd er niet heel veel. Wel is er in de Chinese valuta een enorme beweging geweest die niet positief behoeft te zijn. Erger nog in het recente verleden juist voor grote dalingen in aandelen heeft gezorgd.

22-08 11

Ook Dollar Yen reageert met de Chinese valuta mee. Je moet maar eens naar de snelle dalingen in de grafiek kijken en opzoeken wat er in dit periode in de AEX gebeurde. Deze keer zijn we nog niet mee gezakt.

22-08 12

Over zakken gesproken

Normaal is het zo dat als de olieprijs stijgt en een zonnecelbedrijf beter draait. Nu was het, het geval; de koers stijgt, maar First Solar zakte even door het ijs. Nu zijn de premies in de opties heel hoog en zou je dus met calls te verkopen weer een deel van je verlies goedgemaakt moeten kunnen hebben, maar het blijft wel een raar iets. Gezien de milieu doelstellingen, maar ook gezien de rendementen van de zonnecollectoren denk ik dat we pas aan het begin van de zonnecel revolutie staan.  Kortom; ik voel me prima in mijn First Solar positie.

22-08 13

Ik sta op het punt om weer short te gaan in Amazon. Maar ik wacht even op het officiële signaal op een slot onder de USD 753,90.

22-08 14

Sales Force is al een tijdje een short.

22-08 15

En Tesla moet ook nog een officieel signaal geven. Een slot onder de 220,08 USD geeft een verkoopsignaal in de Twindicator. Wat me opvalt is dat het wel heel snel gegaan is in de zelfrijdende auto’s. Volvo heeft een groot project met Uber voor zelf rijdende auto’s. Je zou maar taxichauffeur zijn … Maar ook als we auto’s gaan delen moet je vrezen voor de enorme effecten voor de automobiel industrie.

22-08 16

Per saldo dus nog geen heel extreem negatief plaatje voor de beurzen maar als we iets lager gaan krijgen we officiële verkoopsignalen.

Deel dit bericht: