Ik blijf verbaasd door het optimisme, want als ik een bericht voorbij zie komen op Bloomberg.com dat de Japanse centrale bank bij bijna elk aandeel in de Nikkei 225 in de Top-10 van aandelenhouders staat dan denk ik dat er iets serieus verkeerd is. Het is immers, naar mijn idee, niet de taak van de centrale banken om aandelen omhoog te kopen. Daar profiteert slecht een beperkte groep mensen van en het heeft geen langetermijneffect, want je moet er niet aan denken wat er gebeurt als ze er ooit weer vanaf willen. Je krijgt dan het Turbo Icahn effect.
Carl Icahn gaf als groot investeerder aan zijn belang in Apple te verkopen en de koers zakte direct. Ook in Japanse staatsleningen heeft Japan een megabelang, Bloomberg becijferde dat er meer dan 30 procent van de staatsleningen in handen is van de staat zelf is. Daarmee is de markt illiquide geworden, omdat veel beleggers in staatsleningen per definitie de posities vast moeten houden. Ook dit lijkt me verre van wenselijk.
Schulden blijven het probleem
Hoewel de Japanners veel van hun eigen schulden opkopen hebben ze nog megaveel schuld, maar ook deze week las ik een artikel dat de Nederlandse huishoudens in totaal 112 procent van het bbp aan schuld hebben, alleen in Cyprus is het hoger. Oké, ongetwijfeld hebben we er nog iets meer pensioenen tegenover staan dan Cyprus. Maar ook het bedrijfsleven (ex financiële sector) heeft een totale schuld gelijk aan 128 procent van het bbp…. Hoe ver kan dit gaan?
Los van de schulden en opkopen door centrale banken zagen we de afgelopen tijd iets vreemds, namelijk dat we aan een kant aandelen zagen stijgen maar aan de andere kant, ondanks dat we geen inflatie hebben, toch ook goud en zilver hard opliepen. Normaal is er eerder een negatieve correlatie en gaat goud omhoog als aandelen dalen. Overigens hebben we nog steeds koopsignalen in Goud en Zilver.
Griekenland Oladijeee
Afgelopen week kwamen ook weer de Griekse problemen omhoog burpen. Om te zien hoe het met een land gaat is het altijd goed om naar de banken te kijken. In Griekenland kijken zijn de banken reeds gedecimeerd sinds een paar jaar, maar we krijgen nu zelfs hernieuwde verkoopsignalen. Nu zijn er ook op de Europese banken wel mensen die daar niet optimistisch over zijn.
Iets wat me ook al een tijdje verbaast is dat iedereen denkt dat het goed komt met het Britse Brexit-referendum. Als we de verkiezingen in Nederland zouden houden zouden we waarschijnlijk al een meerderheid tegen Europa krijgen. En dan hebben wij niet zoals de Engelsen nog steeds een eigen valuta, waarmee het nog makkelijker is om op te stappen, zeker voor eilandbewoners.
Kortom, de Britse Exit lijkt mij een zekerheidje en ik vraag me dan ook af wanneer dit effect zichtbaar gaat worden. In de FTSE (de Foetsie) hebben we een verkoopsignaal.
Daar gaat Dollar-yen
Dollar-Yen doet precies wat ik al eerder geroepen heb en gelukkig had ik mijn posities nog. Iedereen weet ook dat ik de Dollar-Yen als voorloper van de beurs zie. Denk maar even terug aan de daling in augustus en in januari/februari.
Euro Dollar heeft nog steeds een koopsignaal en lijkt naar boven uit te breken. De euro wordt dus sterker en de dollar zwakker. Fundamenteel en economisch is dit moeilijk uit te leggen maar er gebeuren wel gekkere dingen.
De Duitse Dax gaf vrijdag nog een officiële verkoop.
De AEX gaf vrijdag, waarschijnlijk als afscheidscadeau bij Today’s Brokers, een verkoopsignaal. Je moet dus eigenlijk net als het FT actief offensief short zitten of bescherming nemen.
Eurostoxx50 gaf net als de Duitse Dax nog geen verkoopsignaal maar beide zitten dicht tegen een verkoopsignaal aan en dus als we op maandag lager zijn dan hebben we de verkoopsignalen alsnog.
Dow Jones zit ook dicht tegen een officieel verkoopsignaal aan.
De technologie-index Nasdaq heeft vorige week ook een verkoopsignaal gegeven.
China gaf al eerder een verkoopsignaal en ik lees daar ook steeds meer negatieve verhalen over.
Apple bij Today keeps de doctor away
Ik noemde het al, Icahn is uit Apple en ook de cijfers waren iets minder dan verwacht, maar het is nog steeds een megawinstgevend bedrijf. Daarom heb ik op de huidige niveaus een longpositie genomen in mijn fonds. Er zou een steun moeten zijn op deze niveaus.
Netfix heeft nog steeds verkoopsignalen en ook fundamenteel is het zeker geen goedkoop aandeel. Maar de optimisten wil ik wijzen op een hamer (hammer) in de grafiek en dus is het, als we iets hoger gaan de komende dagen, een koopkandidaat. Ik blijf er zelf vanaf.
Fang vangen?
Facebook sprong omhoog op cijfers, eerdere verkoopsignalen werden tenietgedaan. Ik had een Turbo short die direct werd uitgetikt. Ik kan niet wachten op een nieuwe kans.
Bij Amazon is de gekte compleet. Op het slot op de dag van de cijfers een verkoopsignaal, maar direct daarna door het dak. Gelukkig ga ik normaal nooit short vlak voor cijfers dus geen bloed op de stoep.
ASML heeft verkoopsignalen gegeven in Twindicator en kan gemakkelijk naar de 70-75 ik heb er een putje op gekocht.
Cisco geeft ook shortsignalen en heeft ook de nodige ruimte omlaag.
Wat dichter bij huis, geeft ook Unilever verkoopsignalen. Ik ga vandaag ook wat shortposities aan.
Euronext heeft last van enorme concurrentie tussen de beurzen. Sommige zogenaamde brokers doen aan inhouse matching en dat is ook weer slecht voor de beurs. Technisch heb ik verkoopsignalen.
Koper in koper
Wie short gaan associeert met iets slechts en negatiefs kan gewoon long in koper want daar heb ik koopsignalen in.
Kortom; per saldo een veel negatiever verhaal dan vorige week. Wordt het dan tochsell in may and go away? Ik hoop dat het eindelijk een keer niet gecompliceerd wordt. Toch?