De afgelopen week stonden de centrale banken weer centraal, waarschijnlijk heten ze daarom ook zo. Draghi had de week ervoor reeds gedaan wat in Japan al jaren niet werkt en liet zo geen ruimte voor ons duifje Yellen. Die kon natuurlijk niet ineens haar hele beleid omgooien maar kon ook niet verder met de rente omhoog plannen. Dat had het rente verschil tussen Europa en de VS te groot gemaakt. Kortom Draghi had het speelveld dus reeds bepaald.
Zoals Yellen niet veel ruimte had,hadden Zwitserland, Noorwegen, Japan, Zuid Afrika en het Verenigd Koninkrijk ook weinig tot geen ruimte. Ondertussen in eigen land beginnen de pensioenfondsen steeds meer last te krijgen van de extreem lage rentes. Uiteindelijk maken een nog lagere rente of een verhoging van de rente de beurs kapot, dus dat het verkeerd gaat is al een tijd duidelijk. Alleen blijft de vraag; wanneer? Ondertussen vermaken we ons met de politiek.
Populisten aller landen verenigt u
De presidentsverkiezingen in de VS, waarbij Trump en Sanders populair blijven, geven aan dat het niet goed gaat in onderliggende economie van de VS. Door de werkloosheid en de slechte economische omstandigheden, komt het protectionisme weer op en wordt een politiek monster uit de kast gehaald en dit monster zal moeilijk bedwingbaar gaan worden. We weten uit de dertiger jaren hoe dat is afgelopen met protectionistische economieën. Uiteindelijk was het protectionisme een van de oorzaken van de grote crisis van de jaren dertig in de VS. De politiek is echter populistisch en kijkt niet naar de geschiedenis.
Over populisten gesproken
Politiek in Nederland komt met plannen om allemaal elektrisch te rijden en dat is wat enthousiast gezien de huidige ontwikkelingen. Persoonlijk zou ik eerst echt schone stroom, willen hebben om al die auto’s te laten rijden en dus niet op kolencentrales gemaakte stroom, maar meer zonne-energie.
Wat mij betreft, na weer een keer door de polder gereden te hebben, hebben we al genoeg windmolens. Ik zou dus zeggen dat we eerst moeten nadenken over de manier van stroom opwekken en ook de manier van opladen en dan pas plannen over de invoer en het gebruik. Wat betreft het opladen; dat zou bijvoorbeeld draadloos moeten, zoals bij de nieuwste telefoons. Want ik moet er niet aan denken dat alle straten vol staan met palen en stekkers. Ja, er moet een hele nieuwe infrastructuur worden uitgerold; een enorme investering. Dit soort miljarden investeringen moeten goed doordacht worden alvorens we plannen kunnen uitrollen. Maar als ondernemer zou je ook graag eerst een inschatting willen maken van de kosten ten opzichte van de opbrengsten.
Ook moeten er keuzes gemaakt worden over hybride auto’s of niet en dus blijft er een rol voor olie. De autobouwers moeten nog veel doen aan de axiradius, want je moet toch ineens door naar Italië of Spanje kunnen met je caravan. Als laatste zou ik oplossingen willen zien voor de gebruikte accu’s na een aantal jaren gebruik, want dit afvalprobleem is enigszins vergelijkbaar met kernafval.
Als laatste zou ik zeker, als ik een socialist zou zijn, inzetten op de nieuwe technieken van zelfrijdende auto’s en het samen delen van auto’s. Dat pakt milieu technisch veel meer problemen aan dan wat elektrische auto’s.
Je zou om het praktischer en sneller te maken ook veel meer kunnen inzetten op schonere alternatieven, zoals bijvoorbeeld de huidige auto’s op waterstof te laten rijden. Dat zou in mijn optiek een betere keuze zijn dan populistisch elektrische auto’s te subsidiëren. Laten we dan ook eens allemaal nadenken over de begroting van de overheid. Want als we dan allemaal schoonrijden, dan hoeven we dan ook geen wegenbelasting meer te betalen, toch?
Daarmee is de stap naar olie niet zo groot. De olieprijs loopt weer iets op. Maar dat is allemaal nog een soort bearmarket rally.
China geeft ook weer een koopsignaal en dat is wel opmerkelijk gezien het eerdere slechte nieuws. Voor de korte termijn is dit koopsignaal ook een positief ding.
Ook lente in Japan?
Japan is teruggevallen op de Twindicator lijn en als we nu opveren is dit heel positief, maar als we vandaag (maandag) onder de 16.618 sluiten is dit juist weer heel negatief. Best leuk om een gokje te wagen met een Turbo of ander hefboom product.
Euro dollar maakte een andere beweging dan je zou verwachten na Yellen. Maar de Euro werd dus sterker. Dit zou niet positief moeten zijn voor de Europese aandelen. Maar ook dat mocht de pret niet drukken.
De dag dat de Dollar Yen valt
Nu zijn er wel eens programma’s op tv geweest over de val van de dollar, maar dat de dollar ten opzichte van de Yen gevallen is, deert niemand. Eerder had de daling van de dollar Yen grote gevolgen voor de beurs (negatief) maar de daling van de afgelopen tijd schijnt geen probleem te zijn?!? Ik zie een down flag, oftewel een continuatie patroon in de huidige grafiek.
De Duitse Dax is ondertussen in een korte termijn uptrend en dat dit later een bearmarket rally blijkt te zijn, weten we pas later.
Vix is niks
Afgelopen week had ik een pijnlijk avontuur in de VIX futures. Ik dacht dat we rond de 19 wel weer laag genoeg waren gezien de vele onzekerheden in de economie. Ik had dus gekocht, maar we gingen gewoon onder de 15. Dit betekent dat opties weer heel goedkoop zijn en dus een prima moment om weer bescherming in te slaan.
Schade vergoeding
Ageas het oude Fortis, gaat 1,2 miljard euro uitkeren en dat is bijna 20 procent van de markt kapitalisatie. Ik vond het een hoog bedrag en was sowieso niet zo vast op dit Belgische bedrijf, maar de koers van het aandeel ging slechts een paar euro lager op het miljarden nieuws. Wat mij betreft wachten we even op het officiële verkoopsignaal op een slot onder de 34,15 Euro.
De Week grafiek geeft wel een mooi beeld hoe het echt met dit bedrijf gaat.
Als we het over slechte bedrijven hebben mogen we na de afgelopen week ook Valeant Pharmaceuticals niet vergeten. Het bedrijf wordt al een tijd geplaagd door schandalen en een hegde fund manager die maar positief blijft op dit aandeel.
Even het grote plaatje
Zoals men in de film Wall Street zei: “If you liked them at 100, you will love them at 50…”
Het is wel een mooi plaatje om te onthouden. Als de markt echt omlaag gaat dan moet je niet te vroeg zijn met kopen.
Waar hebben we dit eerder gezien?
Ik zag overigens in een beleggingsblad ook dat RBS zijn klanten waarschuwde voor een rampzalig jaar en adviseerde om alles te verkopen, behalve hoogwaardige staatsleningen. Volgens mij hebben ze ook in 2007 een soortgelijk advies gegeven.
Kortom; voorlopig lijkt alles prima op de beurzen en moet je nog niet tegen de stroom in gaan. Per saldo is het echter een korte week met niet te veel schokkende dingen, dus wellicht gewoon even aan de zijlijn. Natuurlijk kun je met hefboom producten mee doen in de gekte. Wat u wilt.
Sowieso allemaal een goede Goede Vrijdag toegewenst.
Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer enToday’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s is een vergunninghoudende instelling. Today’s is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.