De Fabeltjekrant beleggers
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 23 en 25 april 2023
Nu hoopt iedere belegger altijd de nieuwste toekomstige Microsoft te kopen en adverteerders spelen hier dan ook gretig op in door te vertellen dat je miljonair had geweest met slecht enkele duizenden euro’s investering. Maar in mijn presentaties over beleggen gebruik ik altijd een groepsfoto van de oprichters van Microsoft en dus van de mensen die nu veelal miljonair of zelfs miljardair zijn en stel de vraag of je er geld in had geïnvesteerd? En waarschijnlijk had je ze juist in deze begin tijd nog geen stuiver gegeven. Een zelfde verhaal zouden we over Zuckerberg kunnen houden en andere financiële successen.
In dit licht
In dit licht zag ik een reclame van een gast bij Businessclass voorbij komen. Nu heb ik het al niet zo op de gasten in de vaak verstopte marketing uitingen maar we quoten even de reclame waar ik op doel:
“ambassadeur H. V vertelt waarom het handelen op de financiële markten door middel van trading apps de toekomst heeft. X gaat de financiële wereld opschudden.
Ook H.V gaf zijn visie over de verwachting dat product X 100.000 nieuwe klanten heeft in 2028.
Immers…
“Multinational G” kreeg er afgelopen jaar meer dan 460.000 nieuwe klanten bij, waardoor het klantenbestand groeide van 2,0 tot 2,4 miljoen. Dat is per jaar, dus het moet het product X zeker lukken om in 2028 100.000 klanten te hebben”
Nu heb ik zelf meerdere Brokers opgericht en vele duizenden cliënten binnengehaald (maar dus geen 100 duizend) en dus heb ik enorme kennis over dit onderwerp. Echter grotere onzin heb ik niet eerder gehoord. Daarom maar even ter begrip een vergelijking: Als ik zeg koop allemaal aandelen in mijn aanmaaklimonade fabriek Y want er worden per jaar bijna twee miljoen flessen frisdrank verkocht in Nederland en dus kunnen wij van Y er gemakkelijk 200.000 per jaar verkopen toch? Of om kracht bij te zetten in de verhaal even een ander aantal namelijk wereldwijd de volumes per jaar van Energiedrankje Red Bull… daarvan worden er bijna 12 miljard blikjes verkocht wereldwijd. In aanmaaklimonade zit ook energie toch?
Als marketing man zeg ik altijd de spreadsheets zijn geduldig, want in een plan kan je rekenen met 5.000 of 100.000 klanten en beide geven een heel andere pay-off zeker als je geld leent om het plan uit te rollen is de haalbaarheid toch van belang?
Maar investeerders willen klaarblijkelijk in sprookjes geloven dat zie je maar aan het bericht dit weekend dat iemand die alleen op de klanten service van Binck had gezeten beleggers 26 miljoen had losgepraat om zelf lekker van te wonen op de duurste plek van Amsterdam en omdat hij een groot huis had geloofden anderen hem weer en gaven hem geld omdat hij succesvol was …
Mensen blijven vreemde wezens die steeds dezelfde fouten maken, zelfs als er rode vlaggen zijn. Dus snel maar weer door naar:
Rente en inflatie cijfers
De markt is nog steeds op zoek naar indicaties over inflatie, een mogelijke (milde) recessie en dus rente beweging.
De goede oude tijd
“Leuk” nog om even terug te kijken naar de mega beweging in 2022 dan weten we ook waarom dat jaar een bloedbad was in de met obligaties gemengde portefeuilles.
Lekkere chippies
Op 24 april kwam Samsung met berichten over de Chipmarkt (Samsung faces worst quarter since 2009 as memory chip market slumps), eerder waren ASML en Besi al geweest met ook ‘iets’ getemperde berichten.
Wat het ook mag zijn ASML heeft verkoopsignalen in de Twindicator (grafiek tot en en ik verwacht een verdere correctie in dit aandeel.
NvidAI
Nvdia (week grafiek tot 22 april) lijkt technisch een top patroon en dus ook hier alle redenen tot winstnemen. Ik ben weer uit het aandeel en geloof niet in de enorme Ai hype, de fantasie dat mensen niet meer nodig zijn gaat allemaal wat snel.
Just Piet
Just Eat Takeaway lijkt een bodem gevonden te hebben. Het uitbodemingsproces gaat mijn inziens uitstekend. Dit is een aandeel wat je prima kunt kopen maar mogelijk nog wel geduld moet hebben.
Tesla vlalala
Bijna alle autoboeren (lees producenten), zoals Renault, Mercedes, Porsche, etc. kwamen met goede cijfers. Maar Tesla ging minder goed en verlaagde voor de zoveelste keer weer de prijzen van een deel van de auto’s. Maar vreemd genoeg waar de markt niet naar keek … ze verhoogde ook prijzen van “speciale” modellen.
Zoals gezegd de markt keek naar de verlaging en deze had zelfs invloed op auto producerende bedrijven als Ferrari. De correlatie tussen deze twee bedrijven is me even ontschoten, maar wie ben ik om daar wat van te vinden.
Ferrari toch heel anders dan een pak vla?
Persoonlijk vergelijk ik Tesla altijd met de T Ford revolutie en ja natuurlijk dan in de elektrische variant. Omdat Tesla kwam met verlagingen in prijs, gingen alle autobouwers erin. Echter Ferrari heeft niks met Tesla in mijn optiek. Ferrari heeft natuurlijk wel iets met recessie, olieprijzen en andere zaken. Wat belangrijk is dat we dichtbij de Twindicator zijn en een mooie rit achter de rug hebben.
Olie slim of Oliedom?
Oliemaatschappijen blijven rare bedrijven, zo blijkt wel uit het onderzoek naar aardbevingen in Groningen en ook dat een minderheid een jaarvergadering van een bank gaat verstoren over investeringen in deze sector.
Lang
De Olieprijs is afhankelijk of we een recessie krijgen of niet en hoe diep die recessie is. Het grote patroon lijkt op een Hoofd schouder en zou theoretisch nog veel lager kunnen. Maar we staan in de maand grafiek boven de Twindicator en dus een koop.
Natural Gas uit bodempatroon
De gas grafiek is aan het uitbodemen en geeft mij koopsignalen.
Weer verkoop in Bitcoin
De Bitcoin was in korte tijd naar de 30.000 gegaan maar geeft nu weer heel duidelijke verkoopsignalen.
Ark maakt water
Aangezien de Bitcoin, de Chips en Tesla het zwaar hebben moeten we zeker niet te positief zijn op Ark Innovation ETF. Het zou me niet verbazen als we door de horizontale steunzone zakken en een enorme outflow gaan krijgen.
De week grafiek was goed te lezen.
Resume: Zijn beleggers Fabelachtig of gewoon een Fabel. Een van de meest populaire sectoren (Tech) beginnen een top te laten zien. Als de meest prominente sector in deze huidige marktrally een pauze neemt dan moeten we vrezen voor de gehele markt.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.