Als ik over de goede oude tijd praat, dan heb ik niet over de verandering van je aanhef in brieven van: geachte heer, mevrouw naar geachte mens. Nee, dat gaat me allemaal net iets te ver, natuurlijk heb ik het over de kredietcrisis die tien jaar geleden begon en dat moet gevierd worden. Als ik dan weer een interview met een bankier lees in het FD van zaterdag die doet alsof er niks aan de hand was in de sector en bij zijn bank, dan ben ik echt sprakeloos. Want heeft hij en al zijn collega-banken en verzekeraars geen enorm bedrag aan staatssteun gekregen en heeft hij nooit gekeken naar de balansen van de Centrale banken en dan eens vergeleken wat er sinds deze ‘’kleine rimpeling’’ gebeurd is? Ook heeft hij niet met de spreekwoordelijke John en Anita gesproken, want in mijn beleving gaat het met de ‘’normale mensen’’ helemaal niet zo excellent als dat je kijkende naar de beursindices zou verwachten.
Lees maar eens in de NRC het verhaal van hoeveel mensen er uit hun huis worden gezet en op straat moeten wonen. We lijken een heel sociaal land, maar helaas zijn we dat niet naar iedereen. Het is dan ook niet gek dat als je aan de ene kant wel een vluchteling die de Middellandse zee overvaart opvangt en woonruimte geeft en dus andere groepen mensen niet, dat je onderhuids veel onvrede krijgt. Ik zeg onderhuids omdat maar weinige de problemen durven te benoemen. Pas na vele jaren van extreem lage rentes en andere extreme maatregelen begint de boel heel voorzichtig te draaien. Maar hoewel ik de cijfers niet zo paraat heb, is volgens mij een heel groot deel van de arbeiders nog steeds thuis of doet werk onder zijn kunnen. En dat is niet alleen in Europa zo, maar ook in de VS en dat zijn nu juist de Trump-stemmers die veranderingen willen. (lees weer terug naar het oude willen).
Maar laten we als herinnering even terug blikken naar ING, dit aandeel stond gecorrigeerd voor eventuele claimemissies net onder de 30 euro voor de vorige crisis. Op de low was dit ruwweg 3 euro en nu is het hersteld?
Een rimpeling?
Nu kunnen we kijkende naar de index waar alleen de winnaars zwaar inzitten, doen alsof er geen beweging was en als hij er was we weer hersteld zijn. Maar dan moet je niet een portefeuille met banken en verzekeraars hebben gehad, want dan moet je nog even wachten om je waarschijnlijke aankoopniveau terug te zien.
En dan nog even als iemand een terugval naar een niveau van 1987 een rimpeling durft te noemen dan word ik gek.
Maar nogmaals laten we nu eens wakker worden uit de dwangneurose en gewoon eens kijken op een website als USA Debtclock.
Of voor de rest van de wereld en kijk dan eens naar de UK, Japan, België, Australië, Ierland en Nederland en zie dat deze op sommige punten erger zijn dan Griekenland.
Nu worden alle problemen niet besproken en zit ook niemand te wachten op een negatief verhaal, maar waarom willen we alleen maar sprookjes horen?
Hoe kan het dat de afgelopen tijd er behoorlijke volatility is in de extreem zware tech revolutie aandelen en ondertussen de bewegelijkheid in de aandelen extreem laag is? De markt ziet dus geen problemen. Het is wel eens goed te bekijken wat de verschillende volatility indices doen. Je kan daarvoor naar de website van de CBOE (de beurs waar de volatility producten gehandeld worden).
Het is dan ook apart te zien dat de volatility in de obligaties ook best hoog is in vergelijk tot de aandelen. Nu waren de rente perikelen al best heftig de afgelopen tijd, met Draghi en Yellen die iets moeten. Besef je ook dat het nog veel wilder zal worden dan in het verleden, want een kleine rentebeweging geeft immers een groot procentueel effect. We gaan het dus beleven dat Bonds heftiger kunnen bewegen dan aandelen. Zie hiervoor VXTYN of TYVIX.
Nu is de bewegelijkheid van de aandelen, zoals al eerder aangetipt ook wel weer extreem. Immers volatility in de aandelen raakte even de 6 in de VIX aan.
Nog even voor het idee
In 2008 stond de Vix boven de 100 en daarna hebben we in kleine dipjes een paar keer 50 gezien. Kortom; je zou toch verwachten dat de volatility extreem laag is.
Er zijn best dingen te bedenken die van invloed zijn of worden, dan wel beïnvloed worden door de volatility:
https://uk.finance.yahoo.com/news/living-off-shares-realistic-retirement-050633859.html of
https://www.cnbc.com/2017/07/21/fundstrat-quant-strategist-predicts-10-percent-market-sell-off.html of
Ik verwijs naar het citaat waar ons nieuwste talent bij mee kwam:
“Stability leads to instability. The more stable things become and the longer things are stable, the more unstable they will be when the crisis hits.”
(Hyman Minsky)
Conclusie je zou bewegelijkheid verwachten en dus moet je oppassen met volatility short.
Van het ene gekke ding naar het andere gekke ding
Amazon topper rijker dan Bill Gates
Omdat Bill een groot deel van zijn vermogen weggeeft, zou ik ook doen als ik zo veel had en Amazon had is opgelopen werd de topman van Amazon de rijkste op aarde. Nu heb ik goed nieuws voor Bill, want met een slot op USD 1.020 en Twindicator op 1.017 dus rond het niveau, gaat het niet lang meer duren of het aandeel AMZN gaat omlaag.
Ook Google heeft verkoopsignalen. Gaan we nu dan eindelijk bewegen?
En nog even leuk afsluiten met First Solar.
Zelfs mijn positieve gedachten zijn overtroffen en dus zou ik calls verkopen op mijn aandelen. Ik deed het zelf al voor de goede cijfers en zo zie je maar dat je fantasie moet hebben om een bedrijf te kopen en realiteit om het uiteindelijk te verkopen.
– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).
__________________________________________________________________________________
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.