Column: De grote twijfels

De grote vraag voor mij is of het zo door kan gaan met de rally op de beurzen? Immers vanaf december zijn we al aan het stijgen op een trade deal met China …die er niet kwam en ook niet komt. Op een totale overgave van Korea… die er niet kwam. Op lagere rentes… die al helemaal verdisconteerd is. Op een oplossing voor het Midden-Oosten probleem…die er niet is, want Iran is er bijgekomen om de spanningen verder op te laten lopen. Als je eerlijk bent dan zien we alles beetje bij beetje escaleren. Dat Turkije zijn eigen ding doet op militairgebied geeft de NAVO ook niet echt vertrouwen en kan dus zeker niet positief uitgelegd worden.

22-7-2019 01

Olieprijs gaf ondanks de spanningen in de Golf toch een verkoopsignaal. Toch de economie?

Groot, groter, grootst

Oké, het is niet allemaal kommer en kwel. De banken in Italië zijn hun problemen aan het verminderen. Alleen is het minder positief dan we denken, want ze zijn de problemen aan het verhuizen naar de overheden. Met als kleine landen, zoals Griekenland die hun problemen aan het verhuizen zijn (lees: hebben verhuisd) naar grotere landen, zoals Duitsland. Zoals vorige week benoemd is het schulden probleem veel groter dan ooit te voren en is dus extreem. Het aflossen gaat ons minimaal een generatie groei kosten, maar dat zou een koopje zijn voor de komende generatie.

22-7-2019 02

De Europese banken index gaat een koopsignaal geven als het boven deze niveaus weet te blijven. Anders krijgen we alsnog een verkoopsignaal.

Ook micro niveaus

Nu zie ik geen herhaling van de vorige crisis, maar wel zien we dat de vorige crisis niet helemaal weg is. Zo is de huizenmarkt niet alleen maar booming in de hele wereld en als het booming is komt dit ook door enorme inspanningen van de overheden (lage rente en opkopen huizen). Kim Hart van Axios (Managing editor) had het vorige week weer over “Abandoned and vacant homes” dus verlaten huizen in de VS op CNBC of deze er werd duidelijk gemaakt dat alle problemen in de VS dus nog niet opgelost zijn en het laatste deel van de kredietcrisis wellicht het zwaarst is. De goede huizen zijn reeds opgeknapt en duurder verkocht, maar een aantal moet gewoon afgebroken worden.

22-7-2019 03

De Nasdaq liet vrijdag een daling zien en daarmee kunnen we gemakkelijk een verkoopsignaal krijgen.

De wal keert het schip

We hebben enorme belastingverlagingen gehad in de VS waar voornamelijk de grote bedrijven als GE, Chevron, Pfizer, etc. van geprofiteerd hebben, maar daardoor zijn de overheid tekorten niet omlaag gegaan zijn in deze enorme groei periode. Daarmee gaat het moeilijk worden in de toekomst. Beter hadden we de midden inkomens kunnen versterken. Naast de belasting truc is er de lage rente truc die wereldwijd de pensioenen kapot maakt en dat is net in een vergrijzingsperiode ook niet een leuk dingetje voor de toekomstige consumptie, maar timing van de problemen als gevolg van dit alles is moeilijk.

22-7-2019 04

De AEX hikt tegen een weerstand aan en ja, je verwacht een terugval maar niemand durf daar nog op te hopen. De beren zijn grondig vermoord met rente verlagingen en andere  overheidsmaatregelen. Beurzen mogen klaarblijkelijk niet meer omlaag, terwijl dat gewoon gezond is en bij het leven hoor.

Wie trok de kar?

De grote trekkers van de indices waren natuurlijk de IT en de social media aandelen en nu wil het dat juist ook deze aandelen een beetje aan de bovenkant zitten. Maar een officieel verkoopsignaal krijg je pas in Facebook onder de USD 194,72. Kortom; we moeten nog even geduld hebben.

22-7-2019 05

Google toch ook weer omlaag?

Het Twindicator niveau van Google ligt op USD 1,116,98, maar de beweging van dit bedrijf is technisch gezien minder mooi dan bijv. FaceBook.

22-7-2019 06

Qualcomm ondanks mega boetes?

Nu ben ik van mening dat Chinese bedrijven (o.a. in zonnecellen, medicijnen, elektronica, etc.) net als de Amerikanen trucen uit halen om de concurrentie kapot te maken, maar de Amerikanen kregen er gelukkig een boete voor. Zie dit bericht. Ondanks al deze boetes staat het aandeel nog relatief hoog. De Twindicator staat nog op long, maar ik ben er niet vast op dat dit zo blijft.

22-7-2019 07

Amazon aandeel staat ook dicht bij een verkoop signaal, dit wordt een belangrijk aandeel om in de gaten te houden. Persoonlijk zou ik wel een gokje willen wagen in een Turbo short.

22-7-2019 08

ASML lijkt niet te stuiten, maar aangezien iedereen er zo van overtuigt is maakt de contrairion (tegendraadse handelaar) in mij wakker. Juist als iedereen heel enthousiast is moet je afscheid nemen.

22-7-2019 09

Zo kan het ook

Netflix had mooie cijfers, maar net even iets minder abonnementen en knal ineens tien procent eraf en kijkende naar de grafiek is dat een mooi begin. Een goed begin is het halve werk ook voor de beren.

22-7-2019 10

De Bund in de ban?

Het weer lijkt wereldwijd extremer te worden, maar dat kan door mijn kokervisie komen dat het niet goed lijkt te gaan met het milieu. Als dit echt zo is dat het niet goed gaat met het milieu dan moet dit ook effecten hebben op investeringen van burger en overheid. Maar nog belangrijker, dit moet ook groot effect hebben op overheidsuitgaven en dus de vraag naar financiering, dus de vraag naar geld stijgt en dus de rente ook (omhoog).

22-7-2019 11

Ter afsluiting, als je denkt dat de militaire spanning toeneemt kan je natuurlijk altijd koper mijn ETF kopen, want de koper prijs gaat vaak omhoog als er geschoten wordt met koperen kogels. We hebben een koopsignaal in de Twindicator. We werken met korte stoploss en als het niet omhoog gaat was het een vals signaal en zijn we zo weer weg.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: