Column: De stijging op de muur van zorgen? Of gewoon inflatiecorrectie?

De stijging op de muur van zorgen? Of gewoon inflatiecorrectie?

Vrijdag was ik weer te gast in een beleggingsprogramma op RTL waarin we het hadden over beleggen (als spaarder) om inflatie bij te houden. Dit was naar aanleiding van een publicatie van een AFM rapport waarin veel Nederlanders met een grote financiële buffer toch niet beleggen terwijl ze wel de horizon en het geld er voor hebben. Nu ben ik broker en vermogensbeheerder en dus blij met dit advies, maar als je erover nadenkt is het wel bizar dat de spaarder niet gewoon meer rente krijgt. Inflatie hoort gewoon in de rente verdisconteerd zijn. Hoezo nu niet? Hebben we de lage rente om onze pensioenen weg te eroderen, of doen we dit om de schulden uit de zuidelijke landen dragelijk te houden? Of is het een bijwerking van het medicijn? De inflatie was  bijna 12 procent en toch blijven we olie op het vuur gooien door vrolijk verder te gaan met bond opkoop programma’s en de balansen van de Centrale banken te vergroten.

Eerst even terug naar het beleggingsvraagstuk.

Als je mij als beursscepticus vraagt of gezien alle problemen in de wereld (oorlog, hoge goederenprijzen, oplopende rente, gevolgen van corona lockdowns, etc.) en gezien de waarderingen (lees overwaardering) van de belangrijke Tech aandelen (de Nasdaq) wel een goed instap moment is dan is het antwoord als je spreekwoordelijk morgen met al je spaargeld wil instappen mijn persoonlijke  antwoord: Nee! Wel kun je met een deel van het bedrag wat je kan missen en waar je geen bestemming voor het voor de komende jaren nu instappen, maar je hebt dan dus nog een deel over om dan wel op hogere dan wel op lagere niveaus eventueel bij te kopen en zo te middelen. Juist omdat timing onmogelijk is adviseer ik kleine en onervaren beleggers altijd bijv. maandelijks hetzelfde bedrag (300 euro) te investeren en zo ook een goede gemiddelde prijs te krijgen.

nasdaq lang

AFM Beleggen?

Dus ondanks dat beleggen mijn vak is zou ik kijkende naar de lange termijn grafiek van de Nasdaq (hier boven) en wetende dat de huidige gemiddelde Koers/winst verhouding op de Nasdaq 59,5 is, nu even voorzichtig zijn. Ter vergelijking in Europa is deze koers/winstverhouding nu voor de Duitse Dax iets boven de 15 en in de S&P 500 (een brede Amerikaanse index) is deze bijna 24.

Even een weetje:

Gemeten van 1960 is de Koers/Winst verhouding (P/E) voor de S&P 500: 17,87 en de koerswinst verhouding in Europa is historisch altijd lager. Dit onder andere door beschermingsconstructie tegen overnames en een strengere overheid die bij overnames soms ingrijpt, maar dat “standaard” de koerswinst verhouding ruwweg rond een punt lager is dan de VS. Dus Europa dat gemiddeld op 15,5 staat op dit moment enigszins historisch normaal geprijsd is. De VS is met zijn 23,7 in de S&P hoog geprijsd en de Nasdaq is zelfs heel enthousiast geprijsd (lees duur). Een ander weetje is dat een correctie in de VS ook een correctie in Europa zal geven.

De huidige reden waarom Europa goedkoper zou moeten zijn dan de VS is natuurlijk de problemen in Oekraïne en de energie afhankelijkheid van Europa. Zo komen we eigenlijk terug op de afgelopen week. Begin van de afgelopen week (laatste week maart) was er even heel veel optimisme over een mogelijk staakt het vuren en terugtrekking van de Russen rond Kiev. De beurs was hier heel enthousiast over, terwijl ik het allemaal nog niet zo positief inzag. Nu liep de beurs ook op zo richting een einde kwartaal (windowdressing) en zelfs los daarvan was het zoals ik vorige week reeds aangaf, zomertijd op de beurs. Maar natuurlijk was het optimisme over de Oekraïne nergens op gebaseerd en zoals ik al meerdere keren heb aangeven: ook al stopt de oorlog aldaar per direct, dan nog zullen we niet direct weer alle zaken die nu een probleem zijn namelijk, inflatie, hoge commodity en energie prijzen en verstoringen in de ‘supply chain’ opgelost zijn. Want moeten we dan Rusland vergeten en vergeven? Nee deze effecten zijn alles behalve over.

Start nieuw kwartaal

Natuurlijk in de start van een nieuw kwartaal is het ook even leuk om te zien wat er in het eerste kwartaal is  gebeurd. De Dow Jones en de S&P 500 zijn in onze valuta bijna 5 procent lager. De Nasdaq was 9,1 procent lager. En Eurostoxx50 was zelfs 9,2 procent lager. China maakte het in de CSI 300 nog bonter want die was zelfs 13,7 procent lager. China is het gevolg van de Vastgoedcrisis aldaar en het ingrijpen door de overheid in de Tech-sector. Slechtste belegging was dus China en terwijl de economische cijfers aldaar niet eens zo dramatisch waren.

Shanghai 300

Achteraf

Beste regio om te beleggen in het eerste kwartaal van 2022 was Zuid Amerika omdat die commodity’s hebben en we tijdelijk weer graag zaken doen met de figuren aldaar.

aandelen wereld

Bron Bloomberg

Risk on

Maar los van het “commodity spel” met Zuid Amerika kunnen we wel zeggen dat de retail beleggers er zin in hebben. We kunnen dit zien aan bepaalde aandelen die alleen door de kleine speculatieve beleggers gebruikt worden. We hebben het over de aandelen die op de Social Media geplugd worden de Meme stocks. Koning van de Meme stocks is natuurlijk Gamestop (GME), een fysieke spelletjes winkel terwijl iedereen online bij de spelproducent koopt. Waar de directie ook zijn spreekwoordelijke duit in het zakje deed, door een Stock-split aan te kondigen. Deze stock-split heeft echter zo het nu lijkt een heel kortstondig effect want we opende wel hoger maar gedurende de dag zakte het aandeel al weer in (pump and dump).

Game

Gamificatie

We hebben het er vaker over gehad op de stock-split van GME ging collega Meme stock AMC ook even mee omhoog maar met een koers van 25 in de bioscoopketen valt er natuurlijk weinig te splitten.

Zoals oud beursman Kostolany zei: de beste manier om speculatie te stoppen is verlies.

AMC

Dus gezien de koers is AMC niet geschikt voor het Stock split effect. Nog wel is het even leuk om naar een langere grafiek te kijken. Dan zie je dat kijkende naar de (recente) historie van 3-5 jaar het huidige koersniveau ook nog steeds best prijzig is.

AMC lang

Me too Me

Ook andere aandelen werden besmet met het Meme virus zo ook Bed Bath and Beyond (Bed=het Engelse bad?). Al deze aandelen draaien fundamenteel gezien niet lekker (geen winst/lees grote verliezen), echter allen kennen een enorme fantasie vanuit de beleggers die er steeds instappen. Deze bedrijven waren allemaal de afgelopen tijd weer op het spreekwoordelijk podium gehesen en kregen zo onverwacht heel veel aandacht.

Bed en bad

The show must go on

Sprekende over een podium en een show bedrijf van hebben we het ook wel weer over Tesla. Ook Tesla kwam weer met een stocksplit en schoot hierop ook omhoog. Waarom je nu met meer aandelen omhoog gaat terwijl er voor de rest weinig (lees niks) veranderd is me ook niet altijd duidelijk. We kunnen al jaren fractioneel beleggen (kopen van delen van een aandeel) maar optisch wordt een bedrijf inderdaad goedkoper.

Tesla

Tesla opnieuw een stock-split

Los van de stock-split waren er negatieve berichten over de nikkel prijs en productie problemen in China (lockdown). Maar eerlijkheidshalve was er ook goed nieuws vanuit de met subsidie opgezette fabriek in Duitsland die gewoon in productie is gekomen.

Rivian

Iedereen elektrisch?

Collega elektrische belofte zijnde: Rivian, heeft wel last van de Oekraïne, hoge prijzen van grondstoffen, tekorten in chips, etc. en ging dus weer omlaag na reeds 50 procent te zijn gedaald vanaf het begin van het jaar.

Bitcoin

Bitcoin risk on

In het kader van de  volledig vergeten risico’s, ging ook de Bitcoin weer vrolijk omhoog. Dit ondanks de hack van 600 miljoen waarde van het online spelletje platform van Axie Infinity. Hackers hadden dus de twee na grootste hack uitgevoerd op het Infinity online spel. Axie Infinity CoinMarketCap ging op de Hack uiteindelijk slechts 6,77 procent lager (USD 66.12 dus -4.80) en is gewoon nog 4 miljard dollar waard. De vraag is hoe en of de crypto speculanten überhaupt geld terug krijgen. Dit laatste is toch wel een belangrijk verschil met de klassieke banken waar de overheid en de andere banken zelfs na een overval je gewoon je geld terug geven.

Los van een beetje afbrokkelt vertrouwen was er ook goed nieuws voor de Bitcoin. Er kwam uit een groot koopprogramma van een Crypto miljardair (Do Kwom) een serie kooporders om zijn Stable coin stabiel te houden. Op lange termijn betekend dit echter wel de correlatie tussen de verschillende crypto munten alleen nog grote zal worden en dus een daling in de een zorgt voor een daling in de ander…

Maar korte termijn koopsignaal tot boven de 42.287

German Bunds

Het echte slechte nieuws

Het echte slechte nieuws kwam uit het feit dat de marktrente hoger is geworden (en daarmee de hypotheek rente). Maar ook slecht was het nieuws over een inverse yield-curve. De inverse rente structuur kondigt namelijk normaal een recessie aan…

De stijgende rente geeft dus ook aan dat de professionele beleggers minder optimistisch zijn dan de kleine retail beleggers die juist risico’s aangingen… en helaas hebben de obligatiespecialisten het vaker bij het goede eind.

WB

Hier even alle 10jaars rente op een rijtje (source Bloomberg)

Ondertussen in Amsterdam

De AEX deed per saldo de afgelopen week niet veel. Afgelopen maand hebben we wel de nodige beweging gezien. We staan per saldo weer hoger dan voor de Oekraïne oorlog en dat is toch best vreemd gezien alle prijsstijgingen van olie en gas en alle andere prijsgevolgen. Het wordt nog maar de vraag of de graanschuur van de wereld op tijd weer in productie kan komen en of het graan dan ook de wereld in vervoerd kan worden. Kijkende naar deze onzekerheid zou ik iedereen bescherming adviseren (dus koop puts of een Turbo short). Technisch zitten we nog onder de 200daags. Wat belangrijk is wat we gaan doen na de recente consolidatie beweging (zijwaarts). 

AEX

De Duitse DAX wist nog niet door de horizontale weerstand heen te breken en staat ook onder de 200daags. Natuur we staan boven de Twindicator en dus koopsignaal, maar begrijpen doe ik dat niet.

DAX

In Amerika is alles beter

De Amerikaanse small en Midkap-index, Russell 2000 heeft ook een consolidatie patroon laten zien. Alleen komt deze index van boven in dit patroon. Een uiteindelijke val uit dit patroon zal weer een versnelling omlaag gaan geven. Maar in theorie zouden we natuurlijk ook omhoog kunnen. Dit ondanks dat recente pogingen dit niet lukte. Sowieso staan we nog onder de 200daags…

Russell  2000

Wie het breed heeft…

De zeer brede Amerikaanse Wilshire5000 index heeft een aanval op de 200daags lijn geprobeerd maar we zijn weer teruggevallen. Gezien de grote bewegingen in de maand maart (veel volatility) ben ik alles behalve positief. Maar we moeten wachten op de echte verkoopsignalen.

Los van de Russische problemen is er in de wereld van geopolitiek meer aan de hand. China is onder de radar druk met een enorme zeemacht en probeert haar militaire macht te vergroten. Zo het er nu uitziet is de laatste ontwikkeling; een militaire basis op de Solomoneilanden (nabij Australië). Een extra conflict kunnen we er niet echt bij hebben. Daar is volgens mij de situatie te explosief voor.

Wilshire 5000

Conclusie

Vorig kwartaal hadden we een stijging van de rente en een daling van de aandelen. Er is een heftige oorlog die steeds weer bloediger en wreder lijkt te worden. Je vraagt je af hoelang wij met goed fatsoen de andere kant op kunnen kijken terwijl er oorlogsmisdaden worden gepleegd. Daarmee komen we steeds dichterbij een derde wereldoorlog.

We zouden dus eenvoudig kunnen zeggen dat er een muur (een berg) van zorgen is (wall of worry) en iedereen doet alsof het heel normaal is. De kleine beleggers denken serieus dat je op een muur van zorgen omhoog te gaan. Echter dat is gezien de unieke geopolitieke situatie de vraag. Ook denk ik dat de muur van zorgen in recent verleden door een overheid steeds werd opgelost. Je dus een overheid die zichzelf als taak gaf dat niemand slachtoffer mocht worden. Echter je kunt je openlijk afvragen of dit laatste ook in de corona crisis is gelukt. Mogelijkerwijs waren er veel doden door bijv. uitgestelde zorg in de corona tijd. Dus kunnen er zelfs met alle goede intenties veel slachtoffers vallen.

Om het nog niet te hebben over de Pechgeneratie die problemen heeft door opgelopen schulden en het eroderen van toekomstige vermogens.

Gamestop lang

Wat betreft de beurs gaan de we komende week waarschijnlijk duiding krijgen vanuit de kwartaal/bedrijfscijfers en weten we met mededelingen van de bedrijven hoe we terug en vooruit moeten kijken. Dus stoppen de spelletjes?

 

Disclaimer:

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

 

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies.

Deel dit bericht: