Column: De Tegelwijsheid inz. Winstnemen

Nu is de tegelwijsheid: “van winstnemen is nog nooit iemand arm geworden”. Maar zoals ik ook vorige week aangaf van Winstnemen wordt niet iedereen gelukkig. Het feit of je er gelukkig van wordt is uiteindelijk pas achteraf bepaald. Je wordt blij van winstnemen als het achteraf een goed moment was. Dus bijv. als je de Bitcoin kocht op 10.000 en verkocht op 40.000 dan ben je niet blij als hij een maandje later op 55.000 staat maar als je nu de Bitcoin weer op 42.000 staat ben je helemaal niet zo ongelukkig. Kortom: ‘Timing is everything’.

Met aandelen is het een soortgelijk verhaal, als je al heel lang in Tech aandelen zit was het prima winst te nemen en als je gelijk met mij puts had gekocht had je eigenlijk afgelopen vrijdag winst moeten pakken. Nu heb ik dat niet gedaan want ik heb eindelijk verkoopsignalen na lange tijd. Maar achteraf weet je wat je had moeten doen.

Bitcoin

Wat ik reeds langer roep: De Bitcoin kan als je het mij vraagt nog veel lager. Maar nogmaals ik kijk er alleen technisch naar.

 

AEX lang

Voorspellen is best moeilijk

Als ik technisch kijk naar de AEX dan ben ik ook daar helemaal niet positief op. Zeker als we naar de lange grafiek kijken dan zou ik geneigd zijn om een lange termijn koersdoel van rond de 250 voor de komende jaren te voorspellen. Nu heb ik twee keer eerder een soort gelijke voorspelling gedaan (in 2000 en dec 2007) en kwam deze uit, maar eerlijkheidshalve heb ik ook wel eens voorspellingen gedaan die niet uitkwamen. Een wijs man zei dan ook: Voorspellen is moeilijk vooral als het de toekomst betreft.

AEX kort

The Twindicator

Om het voorspellen gemakkelijk en consequent te houden kijk ik naar de Twindicator en de EB-indicator en beide geven een verkoopsignaal in de AEX. Ja, vrijdag hadden we weer een miraculeus herstel in de VS op het doorgaan van het stimulatie pakket maar wie had dit niet verwacht dan? We gaan het zien hoe de AEX de komende week zich gaat ontwikkelen.

Discrepantie met de Duitsers

Wat ik wel opmerkelijk vind is dat de Duitse DAX de afgelopen week minder zwak was dan de Nasdaq en de AEX. Dit alles te maken met de correctie in de Tech en de vraag naar Industriële aandelen en verzekeraars.

Duitse DAX index future

Niet langer ‘Buy the dip’.

De Nasdaq heeft eerder verkoopsignalen gegeven. De versnelling afgelopen week zijn, mijn inziens alleen een bevestiging dat de trend echt om is. Na een snelle daling mag het best even herstellen maar dit herstel dient niet gebruikt te worden om te kopen maar dient gebruikt te worden om bescherming te kopen, oftewel:  ‘Sell on strenght’.

Nasdaq

Niet alleen de Nasdaq heeft de opgaande trend gebroken, maar ook de heel brede Wilshire5000 index (met dus 5000 aandelen) heeft verkoopsignalen gegeven in de Twindicator.

Wilshire

Alles heeft te maken met de Rente

Wat ik tijdens TA cursussen al meer dan 30 jaar herhaal, is dat de rentemarkt altijd een betere voorspeller is dan de aandelenmarkt. In de rentemarkt zitten allemaal slimme jongens en meiden iets wat we niet altijd over de aandelenmarkt kunnen zeggen. De 10jaarsrente ging hoger en ook de dertigjarige ging hoger. Oppassen met obligaties.

T Bonds

De Obligatie markt laat behoorlijk grote intra-day bewegingen zien.

Intra day rente VS

Oude wijsheid

En omdat de rente hoger ging, gingen dus de verzekeraars omhoog. Maar of je de banken ook moet hebben op deze rente beweging vraag ik me af. Veel bedrijven hebben ernstige problemen zeker als de Corona lock down nog even wordt doorgezet.

Aegon

De aandelen die onder druk lagen waren ASML, ASMI, BESI, Adyen en ook ….

Tesla

Tesla waarop ik een short Turbo op heb deed het eindelijk een keertje lekker. Fortune (via NU.nl) becijferde dat nooit eerder verloor een bedrijf zo veel beurswaarde als Tesla de afgelopen periode ook hun raket stortte weer neer. Dus afblijven en als je met jezelf kan leven door niet teveel terug te kijken, winst pakken in je short-posities.

Let wel:

De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit, mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie). In het verleden werd deze gepubliceerd op IEX.nl als De Polder Portefeuille ( later de Lage Landen Portefeuille). Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt met regelmaat ook in op dalingen.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: