Column: De winnaar pakt alles

De winnaar pakt alles

Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie, 27 augustus 2023

Het is een gezellig en lekker nummertje van de Zweedse band ABBA: “The Winner takes it all”. In de praktijk is dit verhaal op de beurs minder gezellig. Er zijn reeds goede boeken geschreven over de problemen met de Gigantische bedrijven die alles en iedereen overvleugelen. In een grijs verleden hadden we dit in de VS met oliebedrijven en deze werden opgesplitst in Big Sisters.

Gigantisme,

Volgens een schrijver (Geert Noels) van het boek Gigantisme (over mega caps) moeten we terug van ‘too Big to fail’ naar trager, kleiner en menselijker in de economie. Sprekende over een gigant van een bedrijf, dan hebben we het over de hoofdrol speler van de afgelopen week zijnde: “Chipbedrijf” Nvidia. Nu is het leuke dat Nvidia voornamelijk een computer hardware producent is voor moederborden voor AMD en Intel. Ze ontwerpen chips, maar de productie van deze chips gebeurd bij o.a. Intel en Samsung. Het bedrijf Nvidia kwam met cijfers en bewoog voor en na de cijfers heftig. Het voldeed aan de verwachting maar heeft een beurswaarde van 1,14 Biljoen USD en even voor het idee een Biljoen is dus 1.000 miljard. De huidige koerswinst verhouding is 111,16 (bron: Google) en het bedrijf is zelfs bij groeiende toekomstige winst om het zacht te zeggen: ‘pittig’ gewaardeerd.

Analisten maken dezelfde fouten als in 2001

Nu was ik als Frank van Dongen in de Dot.com hype in 2000 negatief geworden en twijfelde aan allerlei toenmalig pittig gewaardeerde bedrijven. In die tijd had ik veel panel en radio discussies (o.a. BNR) met analisten over die peperdure waarderingen. Toen kwamen de analisten met argumenten dat de implementatie van het Internet en de komst van mobiele data (telefonie) de wereld ging veranderen en dat de waarderingen dus perfect waren. Achteraf kreeg ik dus pijn hard gelijk, veel telecombedrijven gingen failliet en de latere winnaars gingen eerst fors in de correctie.

This time it is…

Nu pakweg 23 jaar later zien we (zelfs) dat de dezelfde analisten die in 2001 veel te optimistische waren nu weer extreem positief zijn en deze keer zijn ze dat om en op Ai. In een van de weekend kranten zei een van hen dat we nu aan het begin van Ai staan… Is het deze keer anders of maken zijn exact dezelfde fout als toen? Technische veranderingen duren vaak langer dan men denkt en ook de marges op de diensten en producten worden in tijd anders dan men nu kan inschatten. Je moet dus voorzichtig zijn met extrapolatie. Sowieso is het raar dat aanleveringsbedrijven van Nvidia (lees o.a. Intel, Samsung, TWSC, etc.) op geen enkele wijze profiteren zoals (lees van) het koerssucces van Nvidia. 

Giganten: Tesla, Nvidia, Google, Amazon

Als je naar de lange termijn grafieken kijkt, heb je altijd een goed beeld over de (koers) geschiedenis van een bedrijf. We beginnen dan ook even met grafieken van Nvidia. Maar laten we toch beginnen met de korte termijn grafiek om het beeld van de afgelopen week een beetje te duiden.

Op de korte termijn hebben we (mogelijk) een negatief “candle patroon”, maar daar wachten we op bevestiging. Sowieso moeten we wachten met posities in Nvidia. Dit omdat we vooruitlopend op de cijfers reeds vrolijk door de Twindicator-lijn omhoog gegaan zijn en dus moeten wachten op een daling onder de lijn (lees bevestiging) alvorens we weer negatief mogen worden op basis van mijn lievelingsindicator. Overigens de grote bewegingen gedurende de week zijn ook negatief uit te leggen. Maar als we een bevestiging van een verkoopsignaal krijgen hebben we ruimte genoeg omlaag. Dus geduld! 

Nvidia

Vanaf de bodem

Lange termijn plaatje, vanaf de bodem van de Dot.com crash naar nu, geeft aan dat het aandeel heel indrukwekkend van pakweg 1,40 USD in 2003 naar recent 500 USD is gegaan. De enorme aandelen inkoopprogramma’s van dit bedrijf en de meerdere stock splitsingen hebben het aandeel naar eenzame hoogte gebracht. Dit met het goed inspringen op trends in de markt (het bedrijf ging van videokaarten voor spelletjes naar Bitcoin-mining, door naar cloud-computing en naar Ai chips). Al die trend hebben ook geholpen om het aandeel naar eenzame hoogte te brengen. Maar krijgen we nog een soortgelijke beweging of hebben we het mooiste wel gehad?

Nvidia

Do you think you are lucky?

Logaritmisch zien we dat het aandeel in de Dot.com crisis ook de nodige beweging omlaag heeft laten zien en ook later in de kredietcrisis behoorlijk heeft bewogen. Dus iedereen die denkt dat dit een relax aandeel was dat nooit ergens last van had, komt van een koude kermis thuis. Dus niet alleen het bedrijf en je verwachting over Ai is van belang voor de toekomst maar ook krijgen we een recessie of niet? Blijft de FED de rente verhogen of niet?

Log Nvidia

Fight the Fed

Omdat we zelfs of juist na Jackson Hole het allemaal nog niet weten gaan we snel door naar de volgende gigant namelijk: Google. Ook dit aandeel heeft een indrukwekkende opgaande beweging laten zien. In 2004 was het aandeel gecorrigeerd voor stocksplitsingen nog rond te 2 USD en tegenwoordig rond de 130. De marktwaarde is 1,64 Biljoen USD en de koers/winst volgens Google is 28,44 USD.

GOOGLE

Apple H&S Failure en daar weer een failure van?

Als we naar de lange termijn grafiek van Apple kijken dan had je een bijzonder technisch patroon en dus net als ik kunnen denken dat we een “Hoofd Schouder” patroon gevormd hadden in 2022. Dit met het feit dat iedereen in coronatijd reeds een nieuwe telefoon had gekocht. En in 2023 ging de consument weer geld uitgeven aan live concerten, reizen, beleving, uit eten en andere zaken die we lang niet hadden kunnen doen. Deze consumenten trend gaf, met het H&S patroon, het idee dat het aandeel richting de 60 USD had gemoeten (lees kunnen gaan volgens de TA theorie). Maar uiteindelijk hadden we een H&S Failure en gingen dus omhoog. Maar in het positieve patroon had je theoretisch richting de 230 USD gemoeten, maar ook dat niveau hebben we niet gezien en het lijkt erop dat (failure patroon) ook  niet helemaal gaat werken. Wel nog even leuk als feitje: de koers van Apple was in 2003 (gecorrigeerd voor de splitsingen) rond de 25 cent naar is nu rond de 180 USD…

Apple

Een rustig superstock-je?

Als we nog langere termijn in Apple gaan zien we zeker logaritmische schaal wel behoorlijke bewegingen. Maar ook zien we dat we in 1999 ruwweg 0,10 USD (teruggerekend) waren. Het bedrijf heeft overigens een koers/winst verhouding van 30 en heeft een marktwaarde van 2,8 biljoen USD.

Apple log

Even korte termijn

Op korte termijn hebben we verkoopsignalen in de Twindicator in Apple zolang we onder de 181,81 USD blijven. Dus een koerscorrectie is goed mogelijk.

Apple kort

Nog een Gigant

Amazon bekijken we ook even in de logaritmische schaal. De maand grafiek laat ook duidelijk de enorme Dot.com koersbeweging zien. We begonnen op (gecorrigeerd voor splitsingen) 30 dollar cent en gingen op de top van de toenmalige hype naar de 5,53 USD (gecorrigeerd voor splitsingen) om daarna weer terug omlaag naar de 30 dollar cent te gaan in 2001. Op die bodem van de Dot.com crisis gaven de analisten zich over en  huilden mee met de beleggers. Van het toenmalige optimisme in 2000 was er na een sterke daling ineens weinig over. Terwijl het toen mooi bodemvissen was en later kwam daadwerkelijk ook alles weer goed met de winnaars in hun sector.

De huidige marktwaarde van Amazon is: 1,37 Biljoen USD en de Koers winst verhouding is 106 volgens Google. Pittig geprijsd voor een retailer en cloud provider als je het mij vraagt.

Amazon

Tesla kort om te beginnen

Aangezien short mijn voorkeur heeft in de aandeel, beginnen we met de korte termijn. We hebben verkoopsignalen in de Twindicator op dagbasis. De koerswinst verhouding van Tesla is 67,7 en dat is in vergelijking tot andere autoproducenten redelijk “pittig”. Ga maar eens Googelen naar Volkswagen (4,6), Porsche (17,4), BMW (5,5), Stellantis (2,67), of pak een van de Chinese concurrenten (BYD 33,9). Natuurlijk heeft Tesla zijn kwaliteiten en ook zijn er in het elektrische auto kamp nog veel duurdere bedrijven te vinden dan Tesla. Maar de Amerikaanse elektrische auto sector is er dan ook wel heel enthousiasme over zijn toekomst (met bedrijven als Rivian).

De huidige beurswaarde van Tesla is 747,61 Miljard dollar een hele berg in vergelijking met Europese concurrenten maar, deze waarde was voordat Mr. Musk zelf aandelen verkocht (om andere bonnetje te betalen) veel hoger. We stonden zelfs ver boven de 1.000 miljard USD marktwaarde.

Tesla kort

Teslalala

De maand grafiek van Tesla geeft mooi de beweging aan en geeft ook mooi aan wat de huidige trend is, namelijk dalend.

Tesla Lang

Meme-ificatie van het beleggen

Nog even terug naar het begin en dus terug naar het nieuws van de week. Namelijk voor wie heel enthousiast is over Nvidia, ik ben zelf altijd een voorstander om jezelf een spiegel voor te houden. Dus moet je jezelf nu afvragen: “is het zo dat een chip-winnaars-bedrijf van vandaag, ook de grote winnaar van morgen is”? Hoe afhankelijk zijn we bijvoorbeeld bij de productie en verkoop van China? Hoe gaat het met de relatie met China? Wat gaat er gebeuren na de verkiezingen in de VS? Wint Trump en dan? Ook is best goed te bedenken dat we in een recent verleden nog extreem blij waren na het kopen van een PC als er Intel (Inside) op stond. Daarmee was Intel de grote naam en waren we trots als we een Intel Chip in portefeuille hadden. Het aandeel Intel stond voor de snelste en betrouwbaarste voor de PC. Nu is Intel niet of nauwelijks noemenswaardig? En wat vinden we nog van Pc’s als je op je mobiel kunt werken? Tegenwoordig is Nvidia de koning! Maar blijven ze dat ook? Bij de Ai trend heb ik het eerder gehad over het energie sleurpen van een zoekopdracht (niet duurzaam) en het schenden van privacy en publicatierechten. In mijn idee moet er nog veel gebeuren voor Ai goed functioneert en het kan ook niet overal even goed functioneren omdat het geen wonder middel is net als internet en mobiele data dat niet was.

Even ter gedachten, Verzekeren moeten we ons altijd…

Dus zelfs al wordt de Ai trend zoiets als jezelf verzekeren en dus een product waar we als consument absoluut niet zonder zou kunnen… en ik liet deze grafiek ook al een paar weken geleden zien. We pakken even het topbedrijf Aegon. Dit bedrijf kon gewoon van Hero naar bijna Zero gaan zonder grote problemen. Aegon is slechts als voorbeeld, want na een mega beweging omhoog in de jaren negentig is het alleen maar minder en minder geworden met de koers van dit bedrijf en alleen omdat het product minder sexy was geworden.

Aegon Maand grafiek

Een Tikkie, lekker betalen

Adyen is ook een mooi voorbeeld hoe het een winnaar het uiteindelijk kan vergaan en nu het aandeel fors lager is worden analisten ineens kritisch en worden beleggers ook minder enthousiast en durven niet meer te kopen.

Adyen

“If I had a hamer”

Even voor de optimisten, want in de korte termijn grafiek zien we een hamer achtig patroon. Een Hamer is normaal een signaal dat de trend draait. Het zou de daling dus kunnen stoppen, alleen moeten we wel wachten op de bevestiging van deze trend verandering. Echter krijgen we een bevestiging van een stijging, dan kunnen we er weer voor een mooi rit instappen.

 De week chart Adyen

Tot slot verzoeknummer:

Een aandeel waar ik positief over ben is Atos, maar het bedrijf is niet echt goed in te vertellen waar ze mee bezig zijn. Ze zitten in de Europese cloud en in beveiliging. Het bedrijf is een kleine 800 miljoen waard op de beurs en maakt gewoon omzet en zelfs winst. Men heeft vergaande splitsingsplannen. De Meme boys zouden genieten van dit aandeel als ze zouden zien hoe groot de shortposities zijn ten opzichte van het volume. Maar het probleem dat het bedrijf heeft is dat er in de VS een bedrijf is met dezelfde naam en ook in Duitsland is er een software bedrijf met een soortgelijke naam. Dit soort dubbelgangers zorgt ervoor dat de teksten over dit soort bedrijven in praatgroepjes via de Socials niet lekker werkt en zonder deze Meme teksten hebben de hedge funds vrij spel.

Atos Paris 

Ik blijf dus gewoon positief en hoop op betere tijden voor dit aandeel. Als de shortposities gedraaid moeten worden kan het hard gaan.

Tot slot Softbank komt zoals het er nu uitziet met een (her)plaatsing (IPO) van een Chip ontwerper (ARM), dit kan een reden zijn dat fondsmanagers tijdelijk hun belangen in andere bedrijven verkleinen…

In het licht van de Meme beleggers is het ook even leuk om naar The Tattooed Chef (TTCFQ) te kijken. In corona tijd opgetild naar 28 dollar nu.. 0,04 USD. Het bedrijf heeft zowel een Amerikaanse als Duitse notering en zit in een Bankroet procedure

Volgende week waarschijnlijk geen update en hopelijk een lang weekend weg

Resume: eigenlijk is er ondanks Nvidia resultaten en de FED meeting weinig veranderd. Wel wil ik wijzen op de trend dat slechts een paar bedrijven op de beurs heel succesvol zijn en dat de rest er niet meer toe doet. Overigens is het feit dat er maar een paar winnaars zijn een zorgelijke trend voor de beurs en voor de economie.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: