Column: De zingende dikke dame?

We hadden vorige week even een paar dagen een daling op de beurs en direct worden grote groepen beleggers weer heel enthousiast en willen weer kopen, maar hebben we echt een correctie gezien? Volgens mij heeft de dikke dame nog niet gezongen en is het dus nog niet over met de correctie. Het is pas over als ‘’the fat lady sings….’’.

Vorige week weer een dramatische gebeurtenis in London. Een grote brand in een flat, die me deed denken aan 11 september. Natuurlijk was het een compleet ander verhaal, maar toch net zo een treurige afloop en weer even dezelfde hectiek als toen.

Minder opvallend drama is natuurlijk de Brexit. Eerder dacht de UK gemakkelijk met iedereen tot afspraken te kunnen komen, maar om een angstwerking te krijgen bij de rest kon dit weleens een heel moeilijk verhaal worden. Dan heeft het grote economische gevolgen voor beide kanten.

In de VS hebben we ondertussen nog steeds de nodige schandalen rond Trump en een renteverhoging, dit alles heeft tot nu toe nauwelijks effect op de beurzen, maar ook hier is het een soort veenbrand die ineens ook bovengronds effecten kan hebben.

Een ander standaard probleem

Afgelopen week hadden we ook weer de crisisverhalen van de opburpende Griekse schulden. Ik las in het FD dat de overheid een betaaltermijn heeft van 360 dagen en dan vinden we het gek dat de burger het niet zo nauw neemt? De Grieken kregen op het laatste moment weer een overbruggingslening, zodat we nu tot september geen probleem zouden moeten hebben. We gaan het zien.

De AEX bleef gewoon verzwakken en gaf verdere verkoopsignalen.

19-6 01

We hebben bevestiging in de Eurostoxx50 van het verkoopsignaal.

19-6 02

De Duitse DAX heeft nog geen bevestiging gegeven in de Twindicator. Dus nog geen short in de DAX.

19-6 03

Als we naar de brede index in de USA kijken, bijv. de Wilshire5000, die geeft (nog) geen verkoopsignaal. Wel zie je een heel mooi de enorme performance die de beurs heeft laten zien.

19-6 04

IT aandelen correctie over?

Als we kijken naar de Nasdaq 100 dan hebben we nog wel verkoopsignalen en zou je dus zeggen dat de correctie in deze belangrijke aandelen nog niet over is. Maar we gaan zo even naar een paar aandelen kijken.

19-6 05

Zeg eens A.

Amazon twee grote overnames een chatbedrijf en een supermarkt achtig bedrijf. Nu kun je zeggen als je met een enorme multiple een ander bedrijf overneemt, dan is het al gauw een goede deal. Immers met waardeloos geld koop je iets ”echts”, maar als je met cash betaald moet je nog steeds aandelen uitgeven om de truc te laten gelden. Ik was dan ook verbaasd dat, zowel Amazon als de partij die ze overnemen omhoog gingen. Door de rare opgaande beweging in het aandeel kregen we ineens weer een koopsignaal? Schiet mij maar lek zeggen ze in Amsterdam.

19-6 06

Ondertussen kregen we in Ahold een correctie als gevolg van de Amazon overname. Technisch is het allemaal nog wel te volgen. Maar technisch had ik al langer verkoopsignalen in Ahold en kunnen we zelf naar de 12 euro…

19-6 07

ASML heeft ook verkoopsignalen en gaat een beetje mee met de IT aandelen in de VS. Ook hier hou ik persoonlijk rekening met een grotere correctie.

19-6 08

Adobe heb ik puts long en is al langer een short kandidaat. Gaat het nu eindelijk gebeuren?

19-6 09

Apple blijft ook verzwakken en dit ondanks plannen tot een Icar, een eclectische zelfrijdende Apple auto. We gaan het zien.

19-6 10

En nog een andere letter?

We hebben een hele rits aandelen met een A gehad en zouden nog veel meer A aandelen kunnen pakken, maar even aandacht voor Google. Google krijgt mogelijk een miljard euro boete voor misbruikmarktpositie. Technisch hebben we verkoopsignalen en kunnen we gemakkelijk lager.

19-6 11

Een andere letter.

Starbucks ook een aandeel waar ik me over verbaas. Nu was er wel een leuk verhaal in de weekend krant. Omdat er nu een deal is met de EU over roaming, het internet op je mobiel moet dezelfde prijs als je thuisland zijn. Ging men er vanuit dat Starbucks bekend van Wifi in elk restaurant, minder bezocht gaat worden omdat we minder behoefte aan Wifi hebben. Of dit, nu we allemaal in Europa roaming aan hebben echt het verschil gaat maken? Technisch verkoopsignalen en goede kansen omlaag. Het effect moet natuurlijk ook groot zijn op de mobiele telecomaanbieders.

19-6 12

Tot slot

Los van de IT-aandelen zijn ook de Emerging Markets aan het glijden. Hoewel het stil is gegaan hebben we officiële verkoopsignalen.

19-6 13

Deze week gaan we zien of het allemaal doorzet omlaag of dit pas het eerste prikje is geweest. Hoewel ik een slecht gevoel over de toekomst heb, moeten we nog voorzichtig zijn met te grote posities omlaag. Nog niet alle signalen staan op rood.

 

– Door: Cees Smit, ook wel Frank van Dongen.

 

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: