Column: Deal or no Deal

Nu hadden we altijd een programma op tv met de titel Deal or No Deal, een show die in mijn optiek nog een hoge amusementswaarde had. Op de beurs schijnen we op elk gerucht dat er een trade deal is omhoog te moeten gaan en elke keer als er geen deal is gaan we slechts licht lager. De amusementswaarde hiervan is voor mij laag, persoonlijk hou ik van voorspelbare zaken. Mijn inziens laat de steeds maar oplopende beurs het gedrag zien van een waanzinnige, want of er nu wel of geen deal is elke keer worden we op een gerucht aan die beurs gesleurd alsof het de laatste dag is dat het ooit omhoog kan.

Mediagekte

Als we mensen dertig keer zouden zeggen dat ze gratis oortjes krijgen bij een opening van een Media Markt en elke keer geen oortjes geven of zelfs niet openen, zouden de mensen er dan elke keer er weer in stinken en toch weer in de rij gaan staan? Een ezel stoot zich volgens het gezegde maar een keer aan een steen, maar de beleggers blijven keer op keer op keer geloven in een goede afloop van uitspraken van Trump… Want om blij te zijn moet het ook nog eens in een goede deal voor iedereen zijn. Goede deals voor iedereen moeten altijd bij iedereen pijn doen zegt men in de zakenwereld, maar deze deal doet klaarblijkelijk niemand pijn.

Even terug naar vorige week

Er was donderdagmiddag toen het gerucht ging dat de Chinezen weer vervroegd zouden vertrekken ineens volgens Trump een trade deal en dan ook (volgens hem) deze keer de beste en mooiste deal ooit gedaan. Je denkt dat het niet waar kan zijn, dat je zonder uitleg en toelichting en dus zonder details hoger gaat. Maar toch gebeurde dat wel degelijk het gerucht alleen al was voldoende om alle beren de handdoek in de ring te laten gooien en de bulls te enthousiasmeren tot nog meer aankopen.

En gekker ook; China en Europa gingen hoger op dit gerucht. Nu zou een goede deal voor de VS dus ook een goede deal voor China zijn? Het zal wel aan mij liggen, maar volgens mij was er nog geen deal toch? En zelfs al zou alles met China opgelost zijn dan staat er ook nog een trade war met Europa over vliegtuig steun, dus waarom dit optimisme in Europa? Is iedereen het bericht van vorige week kwijt?

I am lost

Dus ik ben even de weg kwijt waarom we zoveel hoger moeten staan en waarom alles wat er vorige week gebeurde vergeten en vergeven moest worden? Want we hadden los van de trade war met Europa, hebben we ook last van een inval van Turkije op een buurland (Syrië) vol met vluchtelingen en dus nog meer spanningen in het Midden Oosten. Op de beurs hadden we een winstwaarschuwing van Philips, maar moeten we dit allemaal negeren? Technisch is er wel iets veranderd in het Philips plaatje.

Ik word gek

Elke keer als je denkt er komt een correctie en nu gaat de beurs echt zakken, dan gaat de beurs ineens hard omhoog als technische analist onbegrijpelijk en bijna surrealistisch. Maar om het nog surrealistischer te maken; Trump deed nog mee voor de Nobel Prijs voor de Vrede. Nu won hij gelukkig niet, maar won een kind dat zo ver ik haar in de media gezien heb vol is met haat en verwijten heeft naar de wereld. Als iemand zo haatdragend is dan zou ik dit geen kandidaat voor de vrede moeten zijn mijn inziens, maar ook daar heb ik klaarblijkelijk geen verstand van.

Gelukkig zijn er ook verstandige mensen

Nu heb ik al een tijdje kritiek op het rentebeleid van Draghi en nu zei Macro-econoom Zulauf, in De Tijd (belangrijke Belgische krant) dat ‘Mario Draghi is voor mij de grootste crimineel’

Of hij crimineel is zal de geschiedenis leren, maar dat hij rare dingen buiten zijn mandaat doet is wel zeker. Economen vergelijken echter de rare rente stappen en inkoopacties in de huidige situatie met die van Columbus die naar Amerika voer. Schepen hadden in die tijd altijd op bepaalde sterren genavigeerd, maar die sterren waren onbruikbaar aan de Amerikaanse kant van de wereldbol, er moest dus iets anders verzonnen worden om op te navigeren. Maar volgens mij is het toch anders dan dat en hebben we met de Centrale banken een nieuwe economische werkelijkheid gecreëerd. Waarbij er een enorme schuldenberg is gecreëerd en ondertussen de rente op nul is gezet. Zogenaamd omdat de situatie vergelijkbaar is met Japan en dat we geen geld nodig hebben in de economie en er heel veel spaargeld is. Dus dat er daarom teveel kapitaal is en door te weinig vraag uit de economie is de prijs van dit kapitaal omlaag gegaan. Terwijl de waarheid is dat de centrale banken het systeem overstappen met geld en dus niet de spaarders de oorzaak zijn van de lage rente. Het vele sparen is zelfs een gevolg van die  lage rente, immers mensen hebben het gevoel door de lage rente dat er een krimp aan komt en willen een buffer.

Maar let op: zelfs de langlopende Duitse leningen zaken in koers en dus stiekem ondanks de beurs paniek van afgelopen week steeg de rente in Duitsland. Ik heb eerder geroepen dat de obligaties altijd gelijk hebben.

Het Messias complex

Wat ik ook wel leuk vond om te zien, is dat de centrale banken zoals de Telegraaf het recent omschreef allemaal bevangen met het Messias complex. Zij willen allemaal iedereen in de wereld redden van een economische teruggang. Maar de echte Messias heeft ook niet alle pijn, ruzie, oorlog, ziektes, etc. weg kunnen nemen, dus waarom zou het voor God spelen bij de centrale banken wel goed uitpakken?

En dat er nog problemen in de wereld zijn is wel duidelijk. Kijk alleen maar naar de catastrofe in Syrië met de Koerden waar Trump de opmerking maakte dat ze niet meegevochten hadden in Normandië? Dat je een eerdere bondgenoot verraad, maar de reden waarom was toch gek te noemen. Hoewel iedereen roept dat de media tegen Trump zijn stond deze opmerking niet in chocolade letters in iedere krant en had al snel degene die het wel gemeld hadden het er meer over. Dus dat anti-Trump verhaal valt wel mee, als men echt anti was dan zou men al zijn leugens en rare uitspraken dubbel en dwars uitmeten en was hij al afgezet.

Betreffende de afzettingsprocudure

‘’De impeachment’’. Op de BBC werd het allemaal even uitgelegd, wellicht is het deze onzekerheid die zorgde dat goud nog redelijk bleef liggen.

Onder druk wordt alles vloeibaar

Met nog een paar weken te gaan kwam er vanuit de Brexit vorige week wel goed nieuws over een deal met Ierland, maar ook daar nog niet veel details. Nu waren we op een Brexit deal nog geen tientallen keren hoger gegaan dus prima.

Dan nog even de totale markt.

De IPO markt is een kanarie in de koolmijn

In Nederland ging CM niet naar de beurs, na eerder wel grootst aangekondigd te zijn. In de VS hadden we WeWork die voorlopig even niet naar de beurs gaat en mijn voorspelling is ook dat de Arabische deal van Aramco mislukt. Maar zelfs al zou die IPO toch doorgaan dan zouden we nog steeds kunnen constateren dat de IPO markt niet lekker ligt. En dit is een belangrijke indicator van de markt. Eerdere mislukkingen van bijv. Uber hebben de markt voor nieuwe bedrijven wat schichtig gemaakt. Eerder in de geschiedenis hadden bijv. WOL grote effecten op de markt.

Nog even naar de indices

Op Twitter had ik een discussie dat ik niet heel gelukkig werd van de grafiek van de belangrijkste index in de wereld namelijk de SP500. Als charttist heb je natuurlijk altijd een voorkeur voor patronen, maar het is weldegelijk zo dat ik op allerlei manieren en dus op allerlei periodes naar een grafiek kijk.

Sp500 grafiek zou positief bekeken vorige week onderin de zijwaartse trend gezeten kunnen hebben, maar ik wees daar niet op omdat de risico’s omlaag veel grote waren en deze trend geeft maar een beperkte stijging.

Als we de langere termijn bekijken dan zie je dubbele toppen of andere top formaties, maar je ziet niet echt een plaatje waar je de conclusie uit zou trekken dat de markt nog hel veel verder omhoog zou kunnen.

Helemaal als je vanaf 2008 kijkt dan hebben we een mooie rit achter de rug en gezien de grote sprongen van de afgelopen tijd zou je eerdere een grotere terug gaan verwachten dan een verdere mega rally.

En ook als je de hele korte periode kijkt dan zie ik per vrijdag een omgekeerde hamer en dus uitgaande dat er een bevestiging komt een korte termijn daling.

De Nasdaq100 bevestigd het plaatje van de Sp500.

Ook de bredere Nasdaq Composite index geeft een negatief beeld met een hamer.

En ook als we nog bredere index pakken en naar de Wilshire 5000 kijken dan krijgen we een verdere bevestiging van de aanstaande correctie.

Even naar Europa

De DAX is door de Twindicator heen gegaan nogmaals dit was op een mogelijke Brexit deal en een mogelijke deal van de VS met China.

De AEX is ook door de Twindicator lijn en door andere negatieve patronen gegaan, maar het is niet dat ik in een stijging geloof en mijn visie om ga gooien.

Even zoomen naar Twindicator en de 573,30 stoploss…

Laat ik nog een keer belerend afsluiten

In de energie transitie moeten we stoppen met kapitaalsvernietiging door nieuwe elektriciteitsnetwerken aan te leggen. Dit allemaal om de pieken van zonne energie terug levering en windenergie terug levering aan het net goed aan te kunnen. Men wil bij de netwerkbedrijven enorme investeren doen. Terwijl de meeste energie bedrijven nu al geen goede balans hebben en dus dit financieel gezien niet zouden moeten doen, maar ook vanuit het milieu is het mijn inziens beter de piekstroom van zonne- en windenergie op te vangen door waterstof opwekking. Dit kan prima op locatie. Je hebt dan een product waar de energie in opgeslagen is en dit kan gebruikt worden voor allerlei doeleinden.

Ook het stoppen van een kolencentrale heeft grote indirecte gevolgen. Bijv. voor de bouw, die geen gips meer geleverd krijgt en dus niet kan bouwen of veel duurder moet gaan bouwen. Gevolg is dat we dan het gips gaan importeren uit een ander land dat nog wel zijn kolen centrale heeft. Hoe schoon is hij daar? Wat zijn de transport effecten? Kortom; we moeten stoppen met die populistische beslissingen.

Nog een laatste gedachte: Het gasnetwerk kan wellicht gebruikt worden voor waterstof dus ook deze investering moeten we beter analyseren.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: