Het was een populair televisie programma, Deal or No Deal, maar dealmaker Trump is er ook steeds mee bezig en vind het dealen leuker dan de politiek. Nu zijn er een bepaald type onderhandelaars die zich verdiepen in de cultuur van de tegenstanders, maar je hebt er ook bij die hun eigen spel spelen en hopen dat ze weg komen met de beste deal.
Doordat ik in mijn jeugd fanatiek een Chinese vechtsport beoefende, heb ik ook iets van de Chinese cultuur opgesnoven en daarom zie ik dat Trump niks heeft met zijn Chinese tegenstanders doet en ook niets doet om ze tegemoet te komen, het is, populair gezegd, “his way or the highway”. Of er een deal uitkomt weet ik, terwijl ik deze column op zaterdag maak, nog niet, maar een update op zondagavond geeft aan dat er een tijdelijke deal is. Dat moet tijdelijk goed zijn voor de beurs.
Wat ik goed gezien had vorig weekend, was het begin van deze opleving op de beurzen. Dus ondanks alle globale spanningen en de aanhoudende schandalen van Trump gingen de beurzen vrolijk hoger omdat die even klaar waren met de daling. De schandalen blijven wel over hetzelfde gaan en vervelen daardoor de kiezer. Het zijn continue de gesprekken met de Russen en andere zaken die hij juist Hilary Clinton en andere politieke tegenstanders verweet, maar daar doet ook niemand van zijn achterban moeilijk over.
Duizend bommen en granaten
Uiteindelijk zal de spreekwoordelijk bom rond Trump nog wel een keer barsten, als men ineens wakker schiet. Over bommen en schieten gesproken. Oekraïne, die toch min of meer bij Europa wilde horen, is ineens nog verder ten strijde getrokken tegen de Russen, de strijd laait nu op over het stelen van schepen door de Russen bij de poort van Europa. Nu willen we geen strijd met de Russen, immers dan zijn we in Nederland iets eerder dan gepland van het aardgas af. Maar de Russen willen uiteindelijk ook geen strijd met de NAVO en hebben het geld van het gas ook simpelweg gewoon nodig, echter zolang we als Europa alles blijven goed vinden en niet ingrijpen of het mondeling echt veroordelen zullen de spanningen zeker niet weg gaan. De beurzen hebben het verhaal enigszins nog genegeerd, maar het kan meer effect hebben dan ons lief is.
De Goednieuwsshow
De beurzen keken dus voor de eventuele deal alleen al naar goed nieuws en dat goede nieuws kwam van de FED die aangaf dat ze rustig aan gaan doen met de renteverhogingen. Het komt op mij een beetje over als toch politieke invloed op de FED. Nog even wat anders, de rente minder hard omhoog…. is dat goed nieuws? Dat betekent toch eigenlijk dat het minder goed gaat in de economie?!? CNN had ook een paar risico’s op een rijtje gezet.
Het grootste probleem van de wereld is de nog steeds oplopende schuldenberg. De bedrijfsschulden zijn op record niveaus. De rente loopt op dus worden de schulden snel pijnlijk.
Ook de consumenten hebben meer schulden dan ooit, Google eens naar studentenleningen (student loans) of naar leningen op auto’s (car loans). In het CNN artikel wordt er deze keer gewezen naar de schulden relatief ten opzichte van het inkomen… en ja, we hebben weer een record.
De spreekwoordelijke ezel?
Als je naar de schulden kijkt dan denk ik twee dingen in willekeurige volgorde: Hoe vaak moeten dingen nog fout gaan? Leren mensen niet van hun fouten? En het volgende wat ik me afvraag is hoezo konden we een kredietcrisis oplossen met nog meer schuld?
De laatste vraag is eigenlijk de interessantste, want hoe hebben we degene die geld moeten uitlenen zo gek gekregen om geld uit te lenen aan types die eerder bewezen er niet mee om te kunnen gaan? Natuurlijk als we in de geschiedenis gaan kijken zullen we zien dat de Draghi’s van deze wereld iedereen betoverd hebben. Maar hoelang duurt deze betovering?
Om de schuldenberg leefbaar te houden moet de rente op nul blijven of heel langzaam omhoog gaan. Maar dan komt de vraag kan de rente echt langzamer omhoog? Kijk daarvoor eens naar de arbeidsmarkt in de VS…
Wellicht hopen de overheden op een berg inflatie, een geldontwaarding die de schuldenberg kan oplossen? Het lijkt me een beetje een gevaarlijke cocktail; inflatie en dan ook een lage groei…denken we dan echt dat de beurs omhoog blijft gaan? Ook in de meer logische scenario’s zal de beurs eerder terugvallen dan verder uit zijn dak gaan. Of ontbreekt het me gewoon (weer) aan fantasie?
Dus voor langere termijn zijn de deal(s) eigenlijk niet eens van belang.
De Nasdaq heeft reeds een koopsignaal gegeven door het hogere slot op vrijdag. Het beste scenario voor de beren is een pull back naar de trendlijn.
De lange termijn kan gewoon niet omhoog blijven gaan, dat lijkt fysiek onmogelijk als we naar dat plaatje kijken. De maandgrafiek geeft mij voor de langere termijn, maar een signaal, namelijk dat het op langere termijn dieper gaat dan vorige steun en dus onder de 4.500. In beweging dus vergelijkbaar met 2000.
Terug naar de korte termijn
De Dow Jones heeft al langer een koopsignaal en zal op maandag dit gezien de uitkomst van de deal wel hoger zijn. Toch geloof ik nog niet 1,2,3 in nieuwe records.
Europa mijn oude opa?
Maar de AEX heeft nog geen koopsignaal in de Twindicator en lijkt niet mee te kunnen komen met de Amerikanen, een pull back naar de Twindicatorlijn lijkt voorlopig het beste wat we kunnen zien toch?
Ook de Duitse Dax is nog niet in de kerst-koopmodes. Blijft Europa een eigen koers varen?
Hackers in hotel
De database van Starwood Hotels, blijkt jaren opengestaan te hebben. Starwood is al eerder van de beurs gehaald en dus moeder Marriott was even niet echt blij. Op de beurs ging MAR, ondanks de goede stemming fors lager. Nu was ik tijden negatief over hotels en dus MAR, maar dit vanuit AIRBNB dus juist voor de verkeerde redenen ging het de goede kant op.
Fantasie verkoopt
Van de realiteit van de hackers terug naar de fantasie van de dag. Een wijs beursman (Kostolany) zei ooit: “Je moet altijd fantasie hebben als je een aandeel koopt” en dat hebben mensen bij Tesla. Er is een landing op de Mars en dat is goed voor de koers van Tesla. En dat, terwijl er bedrijven zijn die veel directer profiteren van de reizen naar Mars willen beleggers het allemaal niet te ingewikkeld. Dus ging Tesla omhoog op de fantasie dat we kunnen landen op de rode planeet. Ook de productie cijfers gingen omhoog (1.000 per dag) en wat het ook was hierdoor tijdelijk geen short meer in Tesla.
Alle autofabrikanten denken ondertussen te kunnen profiteren van de subsidiepotten op elektrisch rijden, zo niet de koers van Daimler…daar ben ik de enige met fantasie..
De zware jongens
Maar de Daimlers van deze wereld spelen gek genoeg geen rol van betekenis, het zijn de grote jongens zoals Apple die de boel omhoog hebben getrokken en ook de daling hebben veroorzaakt. Kortom; die bedrijven moeten we in de gaten houden. Een herstel zat er even in, maar nu? Is het een pull back naar de trend lijn?
Amazon
Is ook één van de zware jongens die de index naar extreme hoogtes getild heeft, deze is juist tijdelijk even klaar met dalen en heeft in de Twindicator een koopsignaal gegeven. Ik wacht op een volgend signaal.
Bigboy Google dreigt ook door de Twindicatorlijn heen te breken en dus dan een koopsignaal. We moeten even oppassen met shorts.
Nadat een aantal jaren de PC’s niet vervangen werden, zien we nu dat er weer geïnvesteerd wordt in hardware en software. Kortom; Microsoft terug in de race als grootste bedrijf ter wereld…
Koopsignaal korte termijn in de Twindicator.
Maar als we even uitzoomen dan kan ik niet heel vrolijk worden.
Andere hardware bedrijven, zoals HP deden het afgelopen week ook weer goed, maar schijn bedriegt. In de Twindicator nog een sell en ook een trendbreuk van betekenis. Kortom; een mooie short.
Korte termijn dus beïnvloed door deals en/of fantasieën. Lange termijn zijn we helaas gedoemd dus geniet van het uitzicht en de kansen om goedkoop puts te kopen.
– Geschreven door: Cees Smit.
De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.