Column: Doe maar Boulevard-je

Boulevard

Doe maar Boulevard-je

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de professionele mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt als gedachte en/of strategie toegepast in de Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille op bekende website). Geproduceerd op 7 januari 2024 (publicatiedatum maandag 8 januari 2024).

 

We komen uit de periode van enorme reclame voor einde jaarsloten, straatprijzen, Vriendenloterij en andere gokjes zoals wat doet de index over een jaar? Even ‘leuk’: Op de officiële website van de Staatsloterij kan je met 1 klik 100 staatsloten kopen a raison van 1.750 euro. Los van een paar kleine prijzen in het eindcijfer, heb je een enorm kleine kans op een goede afloop. De grootste kans is dat het geld wat geïnvesteerd is,  “down the drain” is en terwijl je dit deed moet je ook nog oppassen dat je niet per ongeluk een maandelijks abonnement afsluit. Echter als een client van een broker dezelfde truc met betere kansen via een optie of een warrant (Turbo) probeert komt deze van een koude kermis thuis. Je moet alvorens je gaat beleggen online testen invullen waaruit blijkt of je kennis en ervaring hebt, wat je ESG voorkeur is en eigenlijk moet je je hele hebben en houden invullen. En als je het allemaal begrijpt, moet je ook minstens 21 zijn en aangeven dat je al jaren ervaring hebt met beleggen…

Ja, we leven in een gekke wereld van regeltjes, die soms niet duidelijk zijn voor iedereen. Zo heb ik geleerd dat je hulpverleners mag aanvallen en ook vinden we het normaal dat we andere verbieden waar ze in investeren. Zo gaan banken geen leningen meer geven aan bedrijven die nog in de olie industrie zitten alsof we allemaal al over zijn naar alternatieve energie en dus het huidige allemaal niet meer nodig hebben? We gaan ook anders om met protesten waarbij je wel het verkeer mag ophouden op een plek waar ooit een hoofd kantoor was? Maar in coronatijd mochten protesten in een park of op een plein niet, je mocht dus niet met andere gekkies samenkomen. Snel maar weer naar de beurs waar ik meer van begrijp.

Zoals januari gaat, gaat het jaar!

De AEX raakte reeds in december stoom kwijt en iedereen gilde dat de eerste week altijd een goede beurs is, maar als iedereen ergens van uit gaat dan gebeurd dit meestal niet. En dus hadden we een lagere eerste week.  Door deze daling hebben we ineens verkoop signalen in de Twindicator (778,79) en wat gaat het zeggen voor de rest van het jaar. Er zijn theorieën van statistiek liefhebbers dat de eerste week ook iets zegt over het hele jaar. Maar zo ver wil ik nog niet gaan.

AEX
AEX

Dax bevestigd nog niet

Ook weet iedereen dat ik een liefhebber ben van de bevestiging van de signalen en dus in het geval van de AEX zou ik ook graag een soortgelijk signaal in de Dax zien. De Twindicator in de DAX is 16.508,08, pas als deze ook doorbroken is ga ik voor een bescherming.

Duitse Dax
Dax

De eerste week is in een verkiezingsjaar in de VS vaak lager.

Nog even voor de liefhebbers van statistiek, deze kunnen lid worden van de Stocktraders almanak en daarin werd al eerder aangegeven dat er een significant grotere kans op een lagere beurs was in de eerste week van een verkiezingsjaar. Nu roep ik ook altijd het gezegde van Mark Twain: “There are lies of: fools, lairs and damned statistics”.

Nasdaq
Nasdaq

Van Twain naar de Twin

Sprekende over bevestigingen de Nasdaq index is onder de Twindicator lijn en daarmee een signaal dat we voorzichtig moeten zijn met de reeds hard opgelopen Tech fondsen. Ook moeten we, kijkende naar Zweden waar het even heel koud was, voorzichtig zijn met de hele wereld te willen elektrificeren. Immers in Zweden zagen we dat er juist problemen met elektrische auto’s waren in dit extreme weer. Ja elektrische auto’s houden meer van een gematigd klimaat.

Een mooie stap naar Tesla

BYD kwam afgelopen week in het nieuws dat ze meer elektrische voertuigen produceerde en meer verkochten dan Tesla. Wel bijzonder dat een bedrijf dat een aantal jaren geleden bijna alleen batterijen verkocht nu (een van) de grootste concurrenten van Tesla is. Of dit het was of dat het gewoon het sentiment negatief was, maar we hadden dus ook een verkoopsignaal in Tesla in de Twindicator.

Tesla
Tesla

Snel naar de Chips

De afgelopen week waren het juist de chipbedrijven die een daling lieten zien. Ook mijn lieveling Intel daalde maar gelukkig nog niet onder de 44,37 USD en dus hebben we nog geen verkoopsignaal in de Twindicator in Intel.

Intel
Intel

Sell?

Dat signaal hebben we wel ineens in Paypal terwijl dit aandeel fundamenteel met nog geen 18 keer de verwachte winst staat. Ik hou vast aan mijn oude idee en prefereer dit aandeel in deze sector.

Paypal
Paypal

Even een intermezzo  

Iets waar we het ook nog even over moeten hebben is de Inflatie in Nederland en Europa. Volgens oude berekeningsmethode zou deze rond de 8 procent zitten, maar in de nieuwe verbeterde methode is hij fors lager. Echter we moeten het komende jaar afwachten alvorens we definitief iets over de trend kunnen zeggen, maar kijk even op het CBS.

Nu is de inflatie in Nederland voor ons belangrijk, echter voor de rente in ons land is deze nauwelijks van belang en het gaat meer om de rest van Europa. In dit licht is het van groot belang dat de German Bund (10 jaars rente) na een periode van daling van de rente nu weer een verkoopsignaal in de Bund gaf en dus duidt op een hogere rente.

Bunds
Bunds

Verschillen uitgemeten

Overigens is niet alleen inflatie van belang voor de rente in Europa, maar ook de verschillen in de rente en de verschillen in de kredietvraag in en tussen de verschillende landen in Europa. Zo is het verschil tussen de rente in Italië en in Duitsland nog steeds groot. Zie bijv. Investing.com

Spread Duitsland Italië
Spread Duitsland Italië

Verder met de rente

In de VS hadden we werkgelegenheidscijfers op vrijdag even leek het erop dat de 2jaars rente ook een verkoopsignaal gaf maar deze bleef uiteindelijk nog boven de Twindicator die op 102,53 ligt in de rente future. In mijn persoonlijke idee kunnen we gezien de goede werkgelegenheidscijfers voorlopig de rente niet verlagen in de VS. Maar dat is dan weer los van de problemen die er in de Repo (reversed) markt zijn.

2jaars T_Bonds USA
2jaars T_Bonds USA

Dure aandelen moest je (deels) verkopen!

Nu gaf ik in het beursfilmpje van voor de Kerst en in de columns de tip dat je de hard opgelopen aandelen zoals Besi even moest verkopen omdat beleggers nu eenmaal makkelijker aandelen van de hand doen waar men een grote winst op heeft dan de aandelen waar men historisch gezien in verlies staan. En dus toen aan het einde van het jaar de stoom uit de rally ging vielen juist dit soort aandelen flink terug. Zo hard dat we zelfs verkoopsignalen kregen in de Twindicator. Persoonlijk hou ik dan ook rekening dat we nog verder kunnen terugvallen.

BESI
BESI

China het probleem

De ASML grafiek gaf ook een verkoopsignaal in de Twindicator en dit aandeel ging omlaag op een verhaal dat steeds maar weer naar boven komt over geen of minder verkopen van machines naar China. Ook hier wordt duidelijk hoe belangrijk de verkiezingen (Trump) in de VS worden voor de rest van de wereld.

ASML
ASML

ASMi

Broertje ASMI, die eigenlijk een heel andere bedrijf zijn hebben ook gewoon verkoopsignalen laten zien in de Twindicator.

ASMI
ASMI

Nvidia

Gek genoeg heeft NVDIA nog geen signaal in de Twindicator gegeven. De Twin ligt op 472,16 USD

Nvidia
Nvidia

Een Appel voor de dorst

Apple downgrade en mogelijk andere problemen in het paradijs hebben ook voor verkoopsignalen in Apple gezorgd, zo gaan er geruchten dat de Amerikaanse overheid een antitrust rechtszaak aan het voorbereiden is. Wat het ook mag zijn we hadden verkoopsignalen in de Twindicator en we zijn nu op de 200daags gemiddelde beland.

Apple
Apple

Amazon doet ook mee in het spel

Amazon kon waarschijnlijk in dit rijtje niet achterblijven en heeft ook een verkoopsignaal in de Twindicator.

Amazon
Amazon

Rijp en groen?

Dat een aantal aandelen met een hoge waardering en een goede performance de afgelopen weken verkocht worden begrijp ik uitstekend maar dat een bedrijf als Atos dat een officieel bod krijgt van Airbus en na even de 8 euro aangetikt te hebben toch omlaag ging is voor mij moelijker te bevatten. Klaarblijkelijk hebben de shortisten dusdanig macht in dit aandeel dat ze het lukt om zelfs met goed nieuws de boel omlaag te duwen. Oké het zegt ook alles over de publicrelationsman (of vrouw) van dit bedrijf. Voorlopig blijf ik maar zitten.

Atos
Atos

Philips deed het gelukkig beter.

In dit aandeel hebben we na jaren van slecht nieuws eindelijk iets van een bodem en koopsignalen in de Twindicator.

Philips
Philips

Resume: Gelukkig is iedereen deze week weer echt begonnen en kunnen we kijken of de trend doorzet of toch niet. Deze week eerste kwartaalcijfers bij Amerikaanse banken en we kijken hoe de Chinese vastgoedproblemen oplossen dan wel escaleren.

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: