Column: doen ze het of doen ze het niet?

Dit is de week van een eventuele Britse Exit. Op de 23ste vindt het veel besproken referendum plaats. Het is een enorme wedstrijd met een heel grote inzet. Er is mogelijk zelfs al een politieke moord voor gepleegd. De vraag aan de Britten wordt  ‘doet ie het of doet ie het niet?’ De uitkomst is een gok en de reactie op die uitkomst een nog grotere gok. Nu ben ik niet echt een gokker, dus heb ik wat moeite met de bewegingen bij te houden in de huidige markt.

Nu was ik inderdaad van mening dat de beurs omlaag moest, omdat ik impact van dit evenement verwachtte. Maar uiteindelijk was de daling heel plotseling en dus ook voor mij onverwacht hard en laat. Ik had juni puts in grote getalen, maar die kwamen maar niet tot leven en toen ik dacht dat het klaar was,  gingen we nog dieper dan ik had gedacht met al de interventie van de Centrale banken. Maar wellicht was dit wel precies wat de Centrale banken wilden, namelijk met de daling duidelijk maken dat een stap uit Europa een daling geeft?!? Na deze daling kon het kiezen van de Britten best beïnvloed worden door deze beweging, want uiteindelijk -ondanks alle emotie rond deze stemronde- kiezen we allemaal toch met onze portemonnee.

Dollar Pond viel weer wat terug. Valuta’s lijken nog onvoorspelbaarder dan aandelen met alle politieke inmenging.

 

Euro dollar is relatief rustig en is eigenlijk nog steeds bezig met een bodem patroon.

Parkeermunten

Maar belangrijker dan de valuta’s is de rente op de 10-jaars Duitse Staat die ook opeens negatief was. Een historisch moment wat -naar ik begrepen heb- sinds  de tijd van de piramides in Egypte in Duitsland niet is voorgekomen. Men wilde dus even geld veilig parkeren gedurende de Britse turbulentie en is daarbij bereid om bijna Amsterdamse parkeertarieven te betalen. Niet dat je auto veilig staat in Amsterdam, maar inderdaad veiliger dan in de plaatsen met veel autobranden. Het feit dat men bereid is geld te betalen geeft ook aan dat iedereen al voorgesorteerd staat op de Britse Exit en dus kon zelfs de daadwerkelijke exit best zorgen voor een opgaande beweging. Bij mijn ouders op het toilet hing er altijd een spreuk: ‘’De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’’. Kortom; het kon dus best mee vallen. Een beurs gezegde dat ook van invloed kan zijn is: ‘’Bezit van de zaak, einde vermaak.’’ Dus als het nieuws er uiteindelijk is, is ook de onzekerheid weg.

 

Dollar Yen doet exact wat ik eerder al dacht.

Het is aan ene kant mooi om te zien dat er precies gebeurt wat je verwacht, maar aan de andere kant is het ook wel weer zuur dat je -ondanks je dertig jaar ervaring- door de enorme interventies van de Centrale Banken toch niet meer mee doet aan deze beweging. Wat we hier dus heel duidelijk van leren is dat interventies uiteindelijk niet helpen. Dus het hele spel met rente manipulatie en het doorschuiven van de problemen heeft uiteindelijk geen nut. Dus Griekenland, Ierland, Spanje, Japan, etc. uiteindelijk ….

De trouwe lezer weet dat ik de Dollar Yen als een van de belangrijke pre-indicatoren van een grote beweging beschouw. Maar toch denk ik dat de komende week de kansen omhoog liggen.

Olie inderdaad omlaag

Wat ook goed gezien was, maar waar ik persoonlijk geen grote posities op had, was de olieprijs. Het enthousiasme was wel erg groot. Maar mocht u wel positie genomen hebben, dan kan het gezien de correlatie met de beurs geen kwaad om deels winst te nemen, want ik denk dat de olieprijs mee gaat doen met een eventuele positieve beweging (als deze komt).

Onvoorspelbaar

De Londense-beurs (FTSE 100) deed niet eens zo veel. We zijn weer terug tegen een neklijn, dus een hogere beurs maakt de daling te niet en het nu wegvallen, omlaag kan een versnelling betekenen. Kortom; het kan alle kanten op gaan.

De AEX gaf met de Twindicator pas een keiharde verkoop toen we al dichtbij de 435 waren en dus ook dicht bij mijn eerste koersdoel van 425-430. Ik zie nu met enige fantasie een bodempatroon. Dus in theorie kunnen we met de snelheid van de daling ook weer stijgen.

De AEX EB indicator en de rest van het plaatje geeft mooi aan dat het andere scenario is dat we uiteindelijk toch terug vallen naar de 375 in de AEX…

Maar dat AEX-scenario komt pas echt in beeld als we onder de 415 gaan. Dus voorlopig heeft mijn positieve scenario de voorkeur.

De Duitse Dax bevestigt een korte termijn positief patroon, maar het blijft een gok.

 

Ook de Sp500 heeft niet het hoofd-schouderpatroon laten zien dat ik verwachte. Daarmee ben ik dus van mening dat we niet de beweging krijgen die ik een paar maanden geleden verwachte. Natuurlijk moet ik wel zeggen dat we (ook in de Sp500) een verkoopsignaal in de Twindicator hebben. Maar als we echt omlaag gaan, krijgen we nog zo veel kansen.

Calimero effect?

Het is ook wel interessant te zien dat als we de Russell2000 en de Sp500 op elkaar liggen, waarbij de Russell2000 de zwarte lijn is en de Sp500 de rode lijn, dat we zien dat de kleine aandelen al gedaald zijn. Gaat de Sp500 dan toch ook die kant op? Of krijgen we een herstel van de “kleine” small en midkappers in de VS.

Overname circus

In de grote jongensclub-league was er ineens een overname van LinkedIn door Microsoft. We hadden gelukkig al langer een koopsignaal in LinkedIn waardoor ik niet short zat. Maar long had ik gezien de pittige waardering ook niet gedurfd.

 

Ondertussen is China weinig spectaculair, maar wel iets om in de gaten te houden. 

Ons voorland

De Japanse beurs doet ondanks de enorme interventies in aandelen niet veel. Erger nog, we zijn gewoon wat lager gegaan. Maar in theorie zou dit best een tijdelijke bodem kunnen zijn.

Toch Short?

Als je dan toch short wil, is het goed om een short op te bouwen in een aandeel wat grote dalingspotentie heeft, namelijk Amazon. De pessimisten kunnen best kijken naar een turbo-short.

 

De komende week wordt dus een verhaal van hoop en vrees. Ik ben als contraire trader long, maar als we toch onverhoopt omlaag gaan heb ik mijn plan klaar. Dat is ook mijn advies aan de lezers.

Deel dit bericht: