Column: Dood door Volatility

Zoals in het Engelse gezegde ‘’Curiosity killed the cat’’, zo doodt extreme bewegelijkheid het plezier van veel beleggers om in de markt te zitten, het geeft twijfel en maakt misselijk. Het is een beetje zoals wanneer je in een vliegtuig door turbulentie enorm heen en weer wordt geschut, je daarmee ook het plezier in het vliegen een beetje verliest. Kortom; die enorme bewegingen in de Dow Jones Industrial Average van plus duizend punten en min duizend en weer plus en dan weer min, hebben grote effecten op de toekomst.

Theoretisch komt enorme bewegelijkheid (volatility) voor bij een bodem en een top, een moment dat de Bulls en de Bears enorme strijd met elkaar voeren, dus zeg maar wat we nu hebben; een bodem of een top?

De Vix index een index die bewegelijkheid aangeeft staat op 55. Even een korte les: een verdubbeling van de volatility is een theoretische verdubbeling van de optieprijs. Een hogere optieprijs geeft weer grote effecten op de margin en margin tekorten zorgen weer voor verkopen.

Rente lager dan de grote depressie van 2008/2009. Nou ja, depressie?

Door de bewegingen in de aandelen en door de stimulatie van de centrale banken hebben we enorme stijgingen in obligaties gezien. De Amerikaanse staatsleningen staan nu hoger en de rente dus lager dan tijdens de bodem in de kredietcrisis, maar is de economie er nu ook zo slecht aan toe? Zijn er banken of bedrijven failliet? Zien we al echte effecten van het coronavirus op de economie? Dus is deze stimulatie niet wat vroeg en wat veel?

De Amerikanen deden ineens 0,50 basispunten van de rente af en hierna zag je de Dow Jones omlaag gaan. Trump riep direct om nog meer stimulatie, want zijn herverkiezing hangt af van de beurs. Hij bagatelliseert dan ook steeds alle effecten van het coronavirus.

Maar iets anders geks

We hebben dus lagere rentes als gevolg van stimulatie, maar in Nederland zien we looninflatie ontstaan. Ook zou je inflatie verwachten na het coronavirus-effect, want deze pandemie heeft iedereen wakker geschut. Er zijn ineens problemen met productie, tekorten aan medicijnen en niet lopende productieprocessen. Alles was geglobaliseerd, maar als het dan ergens in de wereld stokt dan zijn er overal ineens problemen. Een logisch gevolg is dat je toch graag je productie niet meer in goedkope landen zou willen, maar dicht bij huis waar je controle hebt over de gehele productiekolom. Alleen ben je dan niet meer het meest efficiënt aan het produceren en dit kost geld (hogere kosten) en veroorzaakt dus inflatie.

Een ander rente effect is dat veel bedrijven en landen door de stagnerende productie geen goede cashflow hebben en als we dan weten dat de schulden in de wereld extreem zijn opgelopen sinds de schuldencrisis dan weet je dat er ook gemakkelijk schuldenproblemen kunnen ontstaan.

Regels uit het verleden

Het eerste wat beleggers verkopen, zijn aandelen waar men een grote winst op heeft. Kortom; de IT aandelen zouden de komende tijd de snelste daling moeten laten zien. Korte termijn zou er een steun kunnen zijn, zo kijkende naar de korte termijn grafiek. Kijkende naar de lange termijn in de Nasdaq, dan zien we dat de Nasdaq in 2009 rond de 1.300 punten zat en nu iets meer dan tien jaar later rond de 10.000 staat. Oké na correctie staan de index rond de 9.000, maar het ziet er toch niet echt uit als een bodem?

Nog even een top of een bodem?

Als we de grafiek nog langer maken wordt de vraag of we op een bodem staan nog makkelijker.

Centrale banken grepen dus weer hard in. De Amerikanen die als een van de weinige ruimte hadden om te verlagen verlaagde de rente met 0,50 procent, maar toch had ik liever deze maatregelen gezien op het moment dat de impactcijfers van het virus voorbij zouden komen. Nu worden we binnenkort overstelpt met slechte economische cijfers, maar is er niks om te doen. Zelfs een placebo effect kan er niet meer zijn. 

Om de vraag ook voor de AEX te stellen

Als we naar de AEX op kwartaal basis kijken dan zien we mooi het lange termijn plaatje in beeld en kijken we ook hier in beeld of we een top of een bodem hebben?

Iets meer korte termijn

De Duitse DAX ging vrijdag nog wel al door de vorige low en gaf niet de twijfel of we direct zouden doorzakken of dat we hier een steun zouden hebben. De Dax heeft pas op lagere niveaus weer een steun en zoals je niet short tijdens all time highs moet je ook niet long gedurende een daling waar nieuwe lage punten neergezet worden.

Lange termijn gezien zijn we in de maand grafiek door eerder getrokken trendlijnen heen gezakt.

Kijkende naar de Mid en Small Cap index in de VS, de Russell2000, dan lijkt het alsof we mogelijk wel steun hebben.

Ook de heel brede Wilshire5000 index zou theoretisch steun kunnen hebben, maar gezien onze huidige problemen hou ik ook rekening met het feit dat we voorlopig geen steun hebben. Immers de volatility is net pas begonnen en als Bear weet ik dat het spreekwoordelijk elastiek al lange tijd omhoog is uitgerekt dus ook overshout omlaag kan en moet hebben.

Doe wat Buffett doet en val uit je trend

Op een aantal sites las ik dat ik me moest gedragen als Buffett, maar kijkende naar zijn fonds volgt hij gewoon de index. Dus of dit nu zo briljant is vraag ik me af.

De korte termijn voor Buffett hangt erg af van één van zijn lievelingsaandelen, zijnde Apple. Als ik technisch naar Apple kijk, dan denk ik dat we nog veel verder kunnen dalen.

Boeing was lievelingsshort

Mijn lievelingsshort deed het fantastisch omlaag. Nu ben ik er eerlijk in dat ik het laatste tandje niet meepakte, maar de eerdere rit was prima. Lange termijn koersdoel is nog steeds onder de 150 usd, dus ik hoop op een rebound zodat ik hernieuwd short kan gaan.

Nu zag ik een grafiekje voorbij komen met alle landen waar Tesla als aandeel het populairst is bij retail beleggers. Dit plaatje steunde me in mijn idee dat dit aandeel gewoon omlaag moet. Aangezien de opties duur zijn kocht ik een Turbo short.

Van de watchlist

Goud hadden we even op de watchlist gezet omdat het even leek dat de trend (lees: de Twindicator) zou draaien, maar gelukkig we kunnen gewoon long blijven.

Positief afsluiten

Er zijn aandelen die profiteren van de huidige problemen. Neem bijvoorbeeld Kimberley Clark dat profiteert van de paniek omtrent het coronavirus. Iedereen wil zeepjes en andere hygiëne producten.

Toch nog een beetje cynisch over de beursgoeroes met hun geruststellende praatjes

Er zijn types die roepen het komt uiteindelijk goed op de beurs… Ik zal er iets cynisch aan toevoegen: al zal het soms een paar generaties kosten en een deel van de wereldbevolking, maar het komt goed.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: