Column: Een grote grap

Op 1 april nam ik met een grap die geen grap is, afscheid op IEX.nl. Dit was natuurlijk met pijn in het hart. Het is een platform wat ik 18 jaar columns heb gehad en me hard heb ingezet om deze website groot te maken. Ook heb ik er 18 jaar een echt gehandelde modelportefeuille gehad die voornamelijk op basis van technische analyse en boerenverstand van 100K naar meer dan 4,5 miljoen euro ging, deze portefeuille is vijf jaar geleden omgezet naar het Actief Offensief fonds. Maar even ter vergelijking een belegging in de AEX had u (zonder dividend effect) van ruwweg 600 naar de 516 gebracht.

3-4 01

Maar ik ben er eerlijk in de laatste paar jaar heb ik het wat moeilijker dan de AEX omdat ik tekenen zie die wijzen op een enorme bubble maar ik door het lage rente, inkoopbeleid bedrijfsleningen, inkoopbeleid staatsschulden, het continue redden van failliete landen, het steeds redden van failliete banken en andere maatregelen van de centrale banken, zorgt dat het lijkt alsof oude regels niet meer opgaan. Maar ik ga voorspellen dat de markt terug gaat naar waar hij moet zijn zonder deze hulp.

Trump is een grote grap

Iedereen die enig historisch besef heeft weet dat de Watergate affaire de Amerikaanse beurs deed terug gaan met een procent op 23. Nu is Trump met zijn Russische schandaal ook bezig met een soort gelijk schandaal, maar hij doet los hiervan gevaarlijke dingen. Zo heeft hij de milieu klimaatwetten van Obama terug gedraaid. Nu was ik tot een paar jaar geleden altijd een klimaatscepticus, omdat het gemak waarmee data naar de toekomst gekopieerd werd me tegen de borst stuitte. Het was alsof je gezien de tijd dat de aarde bestaat, de slotkoers van een aandeel wil bepalen met de eerste paar seconden van de handelsdag. Maar ik zie ook in mijn leven het klimaat veranderen en waar niet zo lang geleden gletsjers waren is nu water of gras. Nu kunnen we dit toeval noemen en net als Harry Mens vrijdag op BNR tegen klimaat maatregelen zijn, maar we kunnen ook zeggen al is het toeval laten we toch die klimaat maatregelen nemen. Als we fout zitten en we nemen de maatregelen onterecht wat gaat er dan mis als we minder CO2 gaan uitstoten? En bedenken we ons wat er mis gaat als Al Core wel gelijk heeft? Soms weet je de uitkomst niet, maar kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Kortom; het klimaat is net als beleggen ga niet altijd voor de grootste winst.

3-4 02

Even terug naar Trump. We zagen vorige week na eerdere verkoopsignalen in de weken ervoor, in de banken ineens weer nieuwe lucht komen en de verkoopsignalen verdwenen als sneeuw voor de zon. Maar durf ik er weer in? Nee, ik zie top patronen en blijf stug volhouden in mijn veronderstelling dat het niet goed gaat bij de banken, niet in Europa en ook niet in de VS.

Het beleid van de ECB en de andere centrale banken is een grote grap

In Europa wordt de rente volgens de experts niet voor de Franse verkiezingen verhoogd. De centrale banken zijn dus gewoon gelinkt aan de politiek. Ik ben een voorstander van onafhankelijke centrale bankiers, maar wereldwijd dansen alle centrale banken naar de pijpen van de populistische politiek. We hebben gezien waar dit in Engeland toe heeft geleid, maar eigenlijk zien we het overal.

TA is een grote grap

Dit weekend las ik in het FD dat TA zoiets was als de Astrolijn en ja, inderdaad het werkt als je ermee gaat voorspellen niet altijd of helemaal niet. Neem even het voorbeeld van Lululemon.

3-4 03

Als je op de trenduitbraak of versnelt op de Twindicator had gehandeld dan had je voor de cijfers gekocht rond de 65 wellicht zelfs 66, maar na de cijfers stond het aandeel per direct op 51 USD… Nu had je achteraf gezien geluk met de Twindicator, want die geeft na het slot een signaal en dus kan je de volgende dag er pas op handelen. Ik had ze dus niet, maar ik had wel andere sportkleding bedrijven die ook allemaal ineens last kregen van de cijfers Lululemon. (Lulu)

Nike run?

We zitten tegenwoordig in Hilversum en dit weekend was er weer een Nike Run. Ik ben fan van het aandeel en het bedrijf, maar we zagen het aandeel wegzakken na de berichten van Lulu. Tot 54 USD houdt ik het aandeel.

3-4 04

Bij BNR op vrijdag noemde ik Nike en ook UnderArmour (UA), beide in de sportkleding en schoenen business, als koopkandidaten. UA is dit jaar reeds 26 procent lager en dan vind ik het altijd leuk om ze op te pakken. We hebben nog (lees: weer) koopsignalen in de Twindicator.

3-4 05

Lange termijn was het een mooie head-shoulder, maar sinds de april grap in het FD geloven we daar niet meer in.

3-4 06

Philips heeft grote problemen met defibrillatoren, dit medische apparaat zou toch effect moeten hebben op de winning mood in dit aandeel? Of maakt het niet uit?

3-4 07

Euronext daalde steeds de afgelopen tijd, maar heeft toch wel wat goed nieuws gezien. TOM stopt en de fusie van de concurrenten in de UK en Duitsland werd afgekeurd door de Europese commissie. Een koop momentje? De Twindicator geeft pas boven de 36 een koopsignaal.

3-4 08

De verzekeraars en de woekerpolis

Ik wilde natuurlijk eindigen met een paar shorts en dat zijn de verzekeraars. Er speelt aan de ene kant het verhaal van de lage rente, aan de andere kant de problemen met de solvabiliteit en daarnaast verhalen van de woekerpolissen. Nu speelt het woekerpolis verhaal al meer dan vijf jaar en was dat ooit een reden om For Tomorrow te starten die met oplossingen kwam als gevolg van de woekerpolis problemen, maar de tussenpersonen kregen lang kickbacks (dus niet over naar FT) en nu nog steeds krijgen ze fees van verzekeraars en dus hebben we weinig plezier gehad van onze oplossing. Maar dat mag de pret niet drukken en gaan we vrolijk short in Aegon en NN.

3-4 09

Ook NN Group.

3-4 10

NN heeft wel een betere solvabiliteit, maar we hebben verkoopsignalen dus volg ik die. Of dit slim is weten we later pas weer.

Succes deze week en tot snel want later in de week kom ik nog met een update van het FT Actief Offensief fonds.

 

__________________________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: