Column: Een horror film?

De laatste versie van de horror film the Purge blijkt ook reeds de Trump kreet te bevatten: make Amerika great deze The Purge-film had trouwens als naam: Election Year… Kortom; we hebben het gevoel dat dit geen toeval kan zijn toch? Hadden de makers Trump gezien of Trump deze film?

De verkiezingen in de VS leken sowieso al langer op een slechte droom, nachtmerrie of horror story. Maar we hebben het nu toch wel echt gezien dat het geen droom is, immers Trump is president geworden. Zo blijkt de VS toch nog steeds een land waar alles kan. Eerder zagen we al een acteur op deze plek en nu de 70-jarige vastgoed man. Ondanks dat het geen droom meer is komt het nog steeds een beetje onwerkelijk op me over.

Niet mijn president

Neem nu de inhuldigingsspeech deze komt op mij (uit de mond van Trump) heel ongeloofwaardig over, alsof het een communist is die het volk weer macht wil geven. Of een anarchist die tegen de regering is en tegen de heersende macht schopt. Toch waren het juist weer anarchisten die tegen hem protesteerde.

Iedereen is blij?

De schuldenberg is groter dan ooit  dus leuk dat je roept dat je de belasting wil verlagen, of zelfs gaat verlagen. Ook leuk dat je meer geld gaat uitgeven aan wegen, bruggen en andere infrastructuur en helemaal leuk dat je de Chinezen, Arabieren en andere buitenlanders beledigd die nu je staatsschuld financieren…Kortom; de vraag komt op: hoe slim en uitvoerbaar is dit alles?

Gewoon kopen?

Toch ging de Dow Jones vrijdag omhoog op de weinig geruststellende woorden, maar gelukkig voor de beren, immers we hebben een verkoopsignaal in de Twindicator in de Dow Jones. Dus vermoedelijk gaan we de 20K niet zien en gaan we omlaag.
23-01 01

Rus-sell

Niet alleen de Dow Jones Industrial Average gaf een verkoopsignaal, maar ook voor de Russell 2000 (de Amerikaanse small en midkap index) heeft met een slot onder de 1.347,68 punten een verkoopsignaal (dus ook een sell) gegeven. Het sentiment is nog best hosanna, maar de Twindicator dus niet… heel opvallend al zeg ik het zelf.

23-01 02

Mixt niet geroerd

Nu hebben nog niet alle belangrijke Amerikaanse indices een verkoopsignaal gegeven. De Sp500 geeft bijvoorbeeld pas onder de 2.241,47 punten een verkoopsignaal in de Twindicator, maar de Dow Jones Transport Index die leidend is volgens de oude theorie heeft wel reeds een verkoopgegeven pas weer boven de 9.278,21 krijgen we een koopsignaal. Gek dat ondanks Trump’s infrastructuurplannen de vervoerssector het laat afweten…

23-01 03

Om het vertekende lees gemixte beeld nog verder te schetsen, kijken we nog even naar de Nasdaq 100. Deze index geeft pas bij een slot onder 4.969 een draai-signaal omlaag en is dus voorlopig nog optimistisch.

23-01 04

Geen rally

Maar daarin tegen geeft de Nasdaq Biotechindex wel weer reeds een duidelijk verkoopsignaal.  Kortom; wat we hier minimaal uit kunnen distilleren, is dat we alert moeten zijn op de huidige situatie en zeker niet moeten denken dat we aan de vooravond van een rally staan.

23-01 05

Geduld is een schone zaak

Amsterdam doet met Nasdaq en Sp500 mee en dus moeten we ook voor de AEX nog even officieel wachten op een verkoopsignaal. Voor de AEX ligt dit signaalmoment op een slot onder 479,76 punten.

23-01 06

Officieel onder de 479,76

Dus op dit moment hebben we los van de Dow Jones Industrial en de Dow Jones Transport index voor de AEX alleen nog een long signaal en dus nogmaals dat we alert moeten zijn. Maar juist omdat het nog een beetje mixed beeld is, kijken we ook nog even naar de EB indicator, Eurostoxx50 en Dax.

23-01 07

De EB indicator dreigt al redelijk snel een kruising van de twee lijnen en dus een verkoop te laten zien.  Ook de Eurostoxx50 index hoeft maar weinig punten terug te vallen om een verkoopsignaal te geven.

23-01 08

Triple D (DDD)

De Duitse Dax, met zijn Volkswagen en Deutsche Bank ligt weer verder van een verkoopsignaal. Kortom; niet de duidelijkheid waar je op hoopt.

23-01 09

Let op de lange rente

We gaan daarom nog eens kijken naar de obligatie markt in de VS. Als we naar de Lange bonds de 30-jaar plus kijken dan kijken we naar de TLT. Deze was net weer een beetje hersteld en de afgelopen week weer omlaag gedoken. Als we nu een verkoopsignaal krijgen is dat een heel slecht teken. De rente loopt dan op en dat is niet goed voor de aandelen.

23-01 10

Ook opvallend is het dat de Volatility in de opties nog laag is, de Vix staat zelfs extreem laag. Dit betekent dat puts en calls goedkoop zijn. Met het verkopen van opties moet je gezien de markt, maar helemaal gezien de volatility heel maar dan ook heel voorzichtig zijn.

23-01 11

Goud nog op een koopsignaal en ook dat is best opvallend. Dus als je het mij vraagt eindigt de Trump-rally nu met het opstappen van Obama.

23-01 12

Waterstof is tof

Dan nog even een paar aandelen tot besluit. Ik zit al tientallen jaren goed met mijn deflatie voorspelling en ja, had tien jaar geleden niet verwacht dat de Iphone zo’n succes zou worden. Maar die heb ik dan ook niet tien jaar lang short gezeten. Toch was het even lachen als je het mis hebt, om dan weer even je uitspraak erbij te halen. Daarom gaan we even terug naar een uitspraak van mij dat ik uiteindelijk de elektrische wagen niet echt zie doorbreken. En ja, de overheid heeft heel veel subsidie er tegen aan gegooid om zo de crisis te doen vergeten, maar ik blijf bij mijn oude standpunt dat uiteindelijk Waterstof het op de lange termijn kon gaan winnen. Helemaal als mensen eindelijk beseffen hoe milieu vervuilend de batterijen van de auto’s zijn, maar zonder in herhaling te willen vallen wil ik wijzen op de vele nieuwsberichten die ik in de kranten lees over Waterstof techniek in auto’s. In dat licht moet u toch nog eens denken bij uw investering in Tesla.

23-01 13

Ibm doet goede zaken met de Cloud, maar lijkt geen koopsignaal te geven. Opgelet de komende dagen.

23-01 14

Nog even geduld AUB

En voor de beren is het nog even wachten op een officieel signaal in bijv. Amazon.

23-01 15

Kortom; nu eens afwachten wat voor beslissingen Trump allemaal gaat maken en wie allemaal tegen hem gaat zijn. De beren moeten wakker worden uit hun winterslaapje.

Deel dit bericht: