Column: Een Luxe probleem?

Een Luxe probleem?

Deze column is volledig op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is altijd de persoonlijke mening van Cees Smit (vroeger Frank van Dongen) en wordt toegepast in de Actief Offensief strategie (voorheen Lage Landen portefeuille). Geproduceerd op 18 & 19 november 2023 (publicatiedatum maandag 20 november).

Markten zijn alles behalve normaal als we kijken naar de individuele reactie van aandelen. Een 20 procent sprong of daling is heel normaal (het nieuwe normaal) en je gaat je afvragen wat het nut van analisten is en waarom ze er tegenwoordig met al hun hulpmiddelen zoals Ai er zo ver naast zitten? Anderzijds blijf ik me ook verbazen over het enthousiasme van beleggers rond de verwachtingen op toekomstige rente verlagingen en het daarop vooruitlopen van de beurs. Want zelfs als de volgende dag de kans op een snelle verlaging door een FED bestuurder wordt ge-down-played, negeren we dat en trekken we ons daar op de beurs weinig (lees niets) van aan en blijven we gewoon optimistisch hierop anticiperen.

Koopjes tijd? Black Friday deals?

Bepaalde aandelen op de beurs lijken spreekwoordelijk op de mobiele luchtdoelraketten van defensie die in 2016 verkocht werden door Nederland aan Jordanië voor 350.000 Euro per stuk en nu weer worden terug gekocht voor 1,8 miljoen. Aandelen die ook even helemaal niets meer waard leken beginnen nu weer in trek te komen en voor je het weet wordt ook daar weer de hoofdprijs betaald.  

Rente effect?

Gek genoeg hebben de rente verhogingen op bepaalde aandelen helemaal geen effect gehad, maar aan de rally vooruitlopend op een kans op een verlaging, gaan ze wel vrolijk mee omhoog. En dat allemaal de afgelopen week na een kleine meevaller over de inflatie in het CPI cijfer. Maar nogmaals moeten we echt grote verlagingen in de rente verwachten? Is inflatie al op het Target niveau van bijv. 2 procent? Wat gaan ze dan doen met de rente bij de FED als we wel een echte recessie krijgen? Of hoe gaan ze reageren op een onverhoopte echte beursdaling?  

How lucky in Nederland en België?

Even ter overpeinzing denken we echt, dat gelet op het feit dat het de afgelopen tijd zo veel regen is gevallen waarbij er geen tractor het land op kan, dat dit geen grote effecten gaat geven op de prijzen van landbouw producten? En denken we echt dat dit soort stijgingen geen effect heeft op de inflatie? We gaan het zien maar ik waarschuw voor optimisme over de rente want zo hoog zijn we historisch gezien niet.

Tbond

Oké, de 30 jarige Amerikaanse T-bond steeg in koers en dus daalde de marktrente in de VS. Maar we zijn zeker nog niet uit de dalende trend.

Snel naar de uitslagen van de afgelopen week in de aandelen.

Weer Gap in GAP

Retailer GAP liet net als warenhuisketen Target, een enorme koerssprong zien na publicatie van de kwartaalcijfers. Als we de rente optimisten moeten geloven gaat het heel slecht met de retail sector.

GAP

Het gaat super?

Inderdaad Wal-Mart Stores maakte van een All Time High niveau een duik omlaag. Maar dat had ook weer te maken met het minder verstrekken van voedingsbonnen aan de Amerikaanse minima en die bonnen mochten ingeruild worden bij Wal-Mart.

Wal-Mart

Alibaba ook een (negatieve) uitzondering?

Een ander voorbeeld van een negatieve uitslag van 10 procent of meer in 1 dag in een ‘large Cap’ aandeel na de resultaten is Alibaba. En dat is bij een beurswaarde van 1,56 triljoen dollar is toch echt geld wat er verdwijnt. Nu weet iedereen die mijn columns leest over de vastgoedproblemen in China dat de Chinese economie natuurlijk niet te vergelijken is met de Amerikaanse. Maar zelfs los daar van het aandeel Alibaba kan technisch gemakkelijk lager.  

Alibaba

Applied Material goede cijfers en slecht bericht

Van Ali B naar Applied is uiteindelijk een kleine stap. Immers alle bedrijven die naar China leveren hebben een dingetje. Soms komt dit probleem van een verboden levering vroeg en soms laat. Applied maakte het probleem afgelopen donderdag ‘heel toevallig’ bekend en dit viel samen met de bekendmaking van goede resultaten. De koers dook even onder de Twindicator maar sloot er toch nog net boven. Het wordt dus spannend.

Applied

Advance Micro Device

Om misverstanden te voorkomen kijken we ook meteen maar even naar AMD die staan boven de Twindicator maar tegen een trendlijn aan. Kortom een belangrijk moment. Persoonlijk geloof ik niet zo in het punt dat het dal voorbij is in chipindustrie, maar ook dat gaan we zien in de toekomst…

AMD

Nvidia de Big short

Er werden puts gekocht door de Big Short genie (Michael Burry) en laten nu net de 21ste er nabeurs cijfers gepubliceerd worden, die extreem belangrijk worden voor alle Ai en Chip bedrijven. Kortom volgende week weten we of het gokje van de Big Short koning gewerkt heeft op niet. Technisch dacht ik al eerder dat we zouden versnellen omlaag en toen werd er gewoon weer een nieuwe top neergezet. Puur naar de waardering kijkende moeten de cijfers wel heel mooi worden om dit soort koersniveaus te verklaren. Dus Michael ik doe met je mee en koop een putje.

Iets anders wat me opvalt is dat er meer en meer kritische artikelen verschijnen in de media. In de NRC bijv. “Ai met de bijsmaak van piraterij” en “Ai reduceert de mens tot robots van vlees en bloed”…

Nvidia

NXP Semiconductors weer terug in de korte trend

Nu kunnen resultaten ook meevallen, zelfs als de winst licht lager is en de outlook voorzichtig. Bij NXP viel de winst per aandeel uiteindelijk mee het werd 3,01 terwijl er 2,68 verwacht was. De analisten waren er blij mee en beleggers tilde het aandeel terug in de opgaande trend en dus weer boven de Twindicator…  

NXP

Besi overbought

Ondertussen zagen we een verdere rally  in BESI terwijl dit toch echt niet een goedkoop aandeel is op deze niveaus. Ook hier wordt het Ai sprookje van Nvidia wel van belang voor het sentiment.

Besi

Een draai in Kering

Niet alleen zagen we herstel in een paar retail bedrijven ook mode bedrijf Kering (Gucci) leefde weer op na een mega daling. We hebben dus gewoon weer koopsignalen in dit luxe fonds en dat op Black Friday prijzen. We zijn boven de Twindicator en uit de neergaande trend.

Kering

Luxe (uit de) problemen

Een ander luxe fonds zijnde: LVMH, geeft ook mooie koopsignalen onderin de lange termijn opgaande trend en uit de kleine neergaande trend. Dus ook dit is kwaliteitsaandeel is best een leuke gok.

LVMH

Met Umicore gaan we recyclen

Van Luxe gaan we sprong maken naar een recycle bedrijf in o.a. metalen. Juist terwijl we verhalen in de weekend kranten lezen over de misstanden in Brazilië met metalen die we nodig hebben voor de elektrificatie, moeten we meer gaan nadenken over het recyclen en dan niet zoals we doen met ons plastic dat we op een boot gooien om naar Indonesië te verschepen en aldaar te storten. Nee we moeten echt aan de gang en dan zijn bedrijven als Umicore belangrijk. Het aandeel is omlaag gegaan met de prijzen van allerlei grondstoffen, maar geeft nu weer koopsignalen.

Umicore

Just Eat een wonderbaarlijk herstel

Hellofresh is weliswaar niet helemaal een concurrent van Just Eat, maar ook een bezorger van eten en liet een dag-uitslag zien van min 22 procent na de cijfers. Just Eat had hier gelukkig geen last van en Just Eat is langzaam maar zeker bezig met een herstel beweging. De bevestiging van de verkoop van de onderdelen die in de etalage staan kunnen mij niet snel genoeg gaan. Persoonlijk heb ik voor de korte termijn even winst gepakt maar ik ben alles behalve negatief.

Just 

Leuk om te zien

Het langere plaatje ziet er helemaal prima uit na een mega daling is er een solide bodem neergezet die hopelijk niet van Pizza deeg is. Normaal gesproken zou je nu een opleving verwachten.

Just Eat lang

Sprekende over oplevingen, Alfen

Alfen is een fonds dat in de elektrificatie zit en nu heb ik tijden (en tijdig) gewaarschuwd dat ons netwerk overvol zit en we daarom niet optimistisch moesten zijn. Maar nu begint het kwartje bij de politiek te vallen en zullen bedrijven zoals Alfen kunnen profiteren. Persoonlijk verwacht ik dan ook dat we uit de neergaande trend gaan en onze rit omhoog voortzetten.

Alfen

Adyen op 38,2 procent

Vorige week benoemde ik in mijn column “En opnieuw weer door” al het Fibonacci Retracement niveau waar we op moesten belanden en waar je normaal gesproken weerstand gaat ondervinden. Het bleek inderdaad goed gezien. Ik had voor de snelle trade dan ook winst gepakt.  

Adyen

Kan het wat sneller

Atos gaat hopelijk niet net zolang consolideren als voordat ze oktober bodem neergezet hebben. Twee maanden vind ik te lang want ik wil een einde-jaars-rally in dit aandeel anders komt mijn winst in een beleggers competitie in gevaar.

Atos

O ja wist ik het maar…

De Wilshire 5000 index wat een zeer brede index is, maakt ‘gewoon’ in november een prikker omhoog waar menig raketbouwer jaloers op is. Is er echt reden om terug te gaan naar de vorige high?

Wilshire

Russell2000 ook weer tot leven

De Mid and Small cap index, Russell 2000 is ook gewoon met geweld omhoog gegaan. Alleen de 200 daags gemiddelde heeft even rust gebracht.

Russell 2000

Weerstanden zijn er om te breken

Ook de Nasdaq is dwars door de weerstanden gebeukt en bij een oude weerstandslijn gearriveerd. Nu heb ik al eerder gewezen op Nvidia wat een belangrijk aandeel wordt voor de komende week.

Nasdaq

De AEX is enigszins tot rust gekomen en steunt op de oude weerstand van de 200daags. Twindicator pas weer op 741,90 een dingetje. Einde jaar rally’s zie ik niet maar wie het weet mag het zeggen.

AEX

Tesla

Musk heeft iedere keer ontploffende raketten met zijn SpaceX project, ook Twitter (X) heeft grote problemen met o.a. weglopende adverteerders en dit door rare uitspraken van Musk op zijn eigen platform. Mogelijk gaan deze dingen ook effect krijgen op de verkoop van de auto’s van Musk zijnde de Tesla’s. Technisch ziet dit aandeel er steeds minder goed uit en we lijken weer klaar voor een ritje omlaag.

Tesla

Rare jongens de Bitcoin speculanten

Dan nog even iets wat ik totaal niet snap. Nee… de Bitcoin zelf snap ik wel heb er meerdere boeken over gelezen, docu’s gezien en zelf in gehandeld… Echter, ik heb het over de Bitcoin gekkies die snap ik niet. Want we hebben een rally van pakweg 30.000 richting de 40K gezien op geruchten dat er een Bitcoin ETF zou komen. Na die introductie zou iedereen er in kunnen handelen en daarom moest je vast voorraad inslaan?!? Maar volgens mij zijn er al meerdere ETF gewoon verkrijgbaar en hebben die voor enorme rally’s gezorgd? En als dat zo is dan zou dat juist een reden moeten zijn dat er geen goedkeuring komt toch?

Bitcoin

Resume: We lijken ‘overbought’ en nog steeds is het leuk “goedkope” aandelen te kopen, wellicht iets voor Black Friday. Deze week een rare week met een vrije dag op donderdag in de VS (Thanksgiving) en toch nog de nodige bedrijfscijfers. Biden en Xi hadden een ontmoeting afgelopen week gaat dit nog een effect hebben?

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

 

Deel dit bericht: