Column: Een pessimist is een goed geïnformeerde optimist

26 juli 2020

Zelfs bij grote tegenslagen sta ik als mens heel positief in het leven. Maar over de beurs ben ik al tijden minder positief. Los van het ingrijpen in de vrije markten door bijvoorbeeld overheden en centrale banken, hetgeen ik niet als positief beoordeel, ben ik zeer sceptisch over de beurs omdat ik de beurs ondanks (of juist door) mijn 35 jaar ervaring niet meer begrijp en niet meer kan verklaren met de kennis die ik heb over de historie, economie, bedrijven en schulden. Zaken worden volgens mij met een enorme roze bril gezien.

 

We hebben al tien of meer keer een oplossing voor coronavirus, tien keer een deal met China, stimulatie pakketten wereldwijd en IT die ons redt. Ja, IT, telefonie (5G) en chips zijn de oplossing van al onze problemen. Althans als we de beurs moeten geloven. Met dit vertrouwen in IT en telefonie voel ik me tot in het jaar 2000 teruggezet. Ook toen schreef ik columns (op IEX onder pseudoniem Frank van Dongen) en ook toen verbaasde ik me (een understatement) over het optimisme rond internet, mobiel werken, UMTS, Triple play (media en content, internet en telefonie). Dus toen ging mijn scepsis over bedrijven als KPN Qwest, KPN, Versatel, UPC, Internet Browsers die vele miljarden waard waren, WOL, spraak technologie bedrijven (Lernout & Hauspie), etc. Oh en Baan niet te vergeten, noteerde 100 keer de winst ging van iets van 3 of 4 miljard naar paar miljoen in 6 maanden. Maar eh dit keer zal het vast anders zijn?!?  Ooit van CMG gehoord? Ook zo’n hype tot in 2001. Zie bijv. IEX column. Nu zal ik niet teveel oude wonden bij beleggers openkrabben, maar het toenmalige optimisme bij beleggers is vergelijkbaar met het huidige optimisme over Adyen en bijvoorbeeld Tesla en andere IT bedrijven met giga K/W’s.

 

Het toenmalige pessimisme en het daarop handelen (dus het short gaan) bij de toenmalige werkgever leverde een mega winst voor de afdeling (Bank) en dito bonus voor de collega’s en ook voor mijzelf op.

Nu moeten we dus weer goed nadenken over IT, want gezien de vele hacks zouden veiligheid en privacy wel eens een dingetje kunnen worden. Zo werd  bijvoorbeeld vorige week Twitter gehacked. Dit weekend werden ineens sport horloges Garmin gehacked en dan hebben we het nog niet eens over de wereldwijde belastingmaatregelen en het mogelijk moeten opsplitsen van bedrijven die veel en veel te dominant geworden zijn.

 

Experts positief

De analisten die toen vast waren, bleken later op de bodem van de 2002 ineens negatief, want het was logisch toch dat dit niet gewerkt had. Echter als het logisch was waarom kwamen ze dan niet met een verkoopadvies? Nu zijn dezelfde figuren weer positief, dat is het leuke van oude rapporten bewaren. Maar wellicht zijn zij nu wel juist en ben ik deze keer volledig fout. Maar evengoed kan het geen kwaad winst te pakken en omdat ik al jaren het optimisme niet snap en al helemaal niet na de Covid19 effecten, lijken de kansen in tijd gezien gekeerd.

 

Ja, toch nog even over Covid19. Los van paniek als we van 200 naar vierhonderd gevallen gaan op een bevolking van 17 miljoen mensen is er wel wat weinig aandacht voor de economische gevolgen in de media. Covid19 heeft mijn inziens enorme effecten voor hele grote groepen branches, met daaraan gerelateerde sectoren. Zo ligt er een groot aantal cruiseschepen dobberende voor de kust, gaat in de event branche naar verwachting 80 a 90 procent failliet, gaan kermissen door de paniek rond besmettingen niet door en dus gaan die exploitanten ook failliet. Net als hotels, horecabedrijven, kleine bed and breakfast bedrijven in binnen en het buitenland, bands (artiesten), dj’s, musea, stadions, rocktempels, tentoonstellingsruimtes, etc. dit gaan we zeker zien in werkloosheid en faillissement cijfers.

 

Maar terug naar Adyen,

Nu wil ik niet zo boud zijn dat het een soort Versatel is maar het bedrijf is zeker heel hoog geprijsd en zoals banken worden opgelicht en andere bedrijven worden gehacked, zo is ook in dit bedrijf echt niet alles voorspelbaar. Kortom er hoeft maar weinig te gebeuren om mensen winst te laten pakken. Sprekende daarover en kijkende naar het Twindicator niveau op 1.328,82 Euro is een goede reden om minimaal de helft weg te doen.

Adyen

Dus als Adyen onder de 1.328,82 zakt hebben we een officieel verkoopsignaal. Kijkende naar de candle patronen hebben we dat al langer.

 

Afgelopen week

Neem Randstad dat natuurlijk verweven is met de Amerikaanse economie en specifiek met de arbeidsmarkt. Dit aandeel rapporteerde  een 26 procent lagere winst maar het aandeel ging eerst juist omhoog. Voor de liefhebbers 41,06 is het Twindicator niveau.

Randstad

Maar het kan nog gekker

Neem UAL (United Airlines) dat 2 miljard verlies maakt en dagelijks tientallen miljoenen verliest, maar dat oploopt op het bericht dat het wellicht beter gaat worden in het derde of vierde kwartaal….

Toch begrijpelijk

Een ander bedrijf dat eerder aangaf last te hebben van minder ijsverkoop door minder toeristen, kwam ineens toch met goede resultaten op de proppen en ging van een verkoopadvies naar een koopadvies in de Twindicator. Uiteindelijk hadden we kunnen weten dat meer mensen thuis aten en dat dit goed was voor Unilever. Ook bleken mensen zichzelf te verwennen met een lekkertje. Hoewel het logisch leek achteraf was de sprong op de beurs groot met meer dan 8 procent stijging en dat voor een defensief aandeel.

Unilever

Nog even over de deal met Brussel

Nu heb ik recent een boek gelezen dat dat de elite (lees eventueel: de ambtenaren, baantjesjagers en machtswellustelingen) de macht willen centraliseren op Federaal niveau. Dat zien we in Europa, in de VS maar ook op wereldniveau. Bizar dat dit soort zaken verstopt worden in Corona stimulatie pakketten. Je gaat echt twijfelen over het democratische gehalte van dit soort acties. In de krant noemen ze de 750 miljard stimulatie vanuit Europa de start van de Europese schuldenmarkt. Maar het was eigenlijk de start van de Europese schuldenberg. Om de schulden te financieren willen we onder valse voorwendselen (het motto is nu milieu want daar kan toch niemand tegen zijn) nu belastingen innen vanuit Europa. Covid19 wordt dus ingezet om zaken er doorheen te duwen en snelheid te maken in de top van Europa.

Nog over het mega stimuleringspakket

Als het geven van geld de oplossing is van alles, waarom dan niet iedere zwerver een miljoen geven? Kunnen ze een goed huis kopen en lekker consumeren en als ze door de overvloed overlijden is dat ook meteen een oplossing voor de buurt. Geen misverstanden, dat is niet echt serieus mijn idee, maar dat is een beetje de denktrend van de ambtenaren in Brussel.

 

Tesla cijfers

Zoals de tulpenbolmanie eindigde op niks, zo eindigt iedere bubbel. We hebben nu een krediet bubbel die invloed heeft op de aandelenmarkt. Maar zelfs als we het over Bubbels hebben dan is Tesla een boek apart. Afgelopen week kwamen ze met winst cijfers en door die winst cijfers kunnen ze mogelijk in de S&P 500 komen. Maar de vraag komt op of ze gewoon Co2 rechten handelaar zijn of ze auto’s verkopen? Wat bleek, ze maakten winst maar dat kwam door een speciale situatie.

De winst was 105 miljoen, maar ze verkochten voor 369 miljoen aan Emissierechten dit kwartaal. Dus eigenlijk maakten ze op de auto’s zelf geen winst. Er waren maar weinig journalisten die dit inzagen. Ze verkopen aan Fiat Chrysler in vier jaar voor 1,1 miljard aan Emissierechten. Oké had Fiat dit niet gedaan dan hadden ze vermoedelijk een boete van 1 miljard of meer gekregen. Maar het blijft allemaal heel bizar hoe deze koehandel in rechten verloopt.

Het is verzonnen door ambtenaren en door de coronacrisis kwam er ook meer aanbod. Zo waren er luchtvaartbedrijven die nog even snel hun emissie rechten verkochten. Zie voor uitleg en hier nieuws over Co2 rechten

Wat leuk is in dit licht dat IJsland dus Co2 rechten aan de VS zou kunnen verkopen aangezien heel IJsland duurzaam haar energie opwekt.

Maar Tesla dichtbij verkoopsignaal op een slot onder 1.343,85 hebben we in de Twindicator een verkoop en in de candle grafiek hebben we al een verkoopsignaal in de candle sticks.

Tesla

Kijken we toch even naar Fiat

We zijn positief op Fiat omdat die ook meer elektrische auto’s moeten gaan verkopen. We zitten long in Fiat maar kijkende naar de markt houden we het Twindicator op 10,10 Euro goed in de gaten.

Fiat Italie

Boeing stelt levering 777X opnieuw uit…

Moeten we meer zeggen….Los van de defensie industrie ben ik kijkende naar de vliegmaatschappijen en toerisme in de wereld heel negatief op Boeing. We hebben nog verkoopsignalen.

Boeing

De nieuwe koude oorlog tussen China

De afgelopen tijd zien we al langer spanningen tussen de VS en China. Maar nu ze ambassades dicht gooien lopen de spanningen wel naar kookniveaus. Maar gingen we vorig jaar niet omhoog op een trade deals met China? Dus hoe en wat?

En wat zijn de effecten voor bedrijven?

Neem bijvoorbeeld Apple, dit heeft grote belangen in China. Zowel productie als consumptie. Het stelde het 5G model even uit. Technisch hebben we nu ook verkoopsignalen in de Twindicator. (Twindicator 369,66)

Apple

Amazon (AMZN) in de candle grafiek hebben  we verkoopsignalen. Ook zou je gemakkelijk een dubbele top kunnen herkennen in de grafiek. De vorige keer dat ik het Twindicator niveau noemde was dat de steun dus dat doe ik nu niet. 

AMZN

SNAP jij het nog?

Snap een social media bedrijf met concurrentie van Chinese bedrijven. Het bedrijf kwam met voor haar doen en gezien de omstandigheden met goede cijfers (geen winst) maar ging omlaag op verwachtingen. Technisch heeft het langer verkoopsignalen (recent ook in de Twindicator 24,77). Ik zie er een Hoofd schouder in. Maar wie ben ik?

Snap

En Facebook lijkt geen last te hebben van het niet adverteren van Unilever. Technisch heeft het bedrijf bijna een verkoopsignaal. Officieel als we in de Twindicator onder de 227,34 gaan.

Facebook

Intel kwam met goede cijfers maar ging onderuit op uitstellen van een nieuwe chip en had dan ook al langer verkoopsignalen in de grafiek. Maar een daling zo heftig is een welkome verrassing voor de beren.

Intel

Microsoft had ook goede cijfers, maar minder groei in de cloud en we hadden meteen een verkoopsignaal in de Twindicator. Het is nu een short.

Microsoft

Als de dollar valt

De Dollar is de afgelopen tijd behoorlijk gedaald en dit heeft grote effecten op de winstgevendheid van bedrijven in Europa. Denk daar maar eens over na.

Euro Dollar

De AEX heeft bijna een verkoopsignaal in EB Indicator. De Twindicator staat op 559,85 en geeft dus bijna een bevestiging.

EOE

De Duitse DAX zelfde verhaal als Amsterdam. De Twindicator op 12.613,72 dus onder dit niveau bescherming verplicht.

Duitse DAX

Ook de Amerikaanse Dow Jones is eigenlijk min of meer gelijk aan de rest van de wereld indices.

De Twindicator staat hier op 26.110 en dus ook dicht bij een verkoopsignaal.

DJACT

Poor man’s gold

Zilver was een van de commodities waar ik positief op was en dat maakte een enorme sprong. Ik heb zelf voor de helft winst gepakt maar kijkende naar de lange termijn zien we voorlopig nog enorm veel ruimte omhoog. Let op dat je wel een fysieke Zilver ETF koopt.

Zilver lang

Toch nog even terug over het virus. We zeggen vaccins te hebben, maar hoeveel van uw vrienden willen zich laten inenten? En wat wilt uzelf? Ik weet niet of ik bij de eerste groep wil horen. En wat betekent die gedachte voor de economie? Dus zijn we uit het spreekwoordelijk bos?

Maar los van het virus zijn we voor de stemming deze week afhankelijk van hoeveel subsidie krijgt iedere werkloze Amerikaan (600 of 200 dollar) per week en natuurlijk van een berg bedrijfscijfers. Kortom een moeilijke mix.

– De Column is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Deel dit bericht: