Column: Een retro sprookje

In de Dotcom hype heb ik in columns weleens de beurs vergeleken met het sprookje ‘’De nieuwe kleren van de keizer’’. De bedrijven hadden geen winst en of ze ooit zouden overleven in hun sector was maar de vraag, het was dus wachten op dat de beleggers (analisten) het spel zouden doorzien en de bubbel doorprikt zou worden gelijk aan het sprookje, waarin iemand durfde te benoemen dat de keizer geen kleren aan had.

Ook nu zitten we in een vergelijkbare situatie. De rentes kunnen niet verder omlaag, de pensioenen hebben te grote problemen in deze tijd van vergrijzing, het is niet voor niets dat de publieke opinie zich steeds meer aan het roeren is en als de rente niet lager kan dan kunnen de schulden daarmee niet nog verder omhoog. De betaalbaarheid zal niet afnemen, maar los daarvan er is ook een maximum aan de hoeveelheden geld die overheden kunnen besteden en schuld die wenselijk is. De hoeveelheid schulden is explosief gestegen na de schuldencrisis. Kijk maar eens naar (auto leningen) car loans in de VS de getallen duizelen (1,1 triljoen dollar) en nee, het is niet zo dat de rente op dit soort krediet ook nul is zoals de staatsleningen. Ook in aantallen is dit heftig meer dan 110 miljoen leningen eind 2017.

Zoals gezegd; de gemiddelde rente in de VS bij een onafhankelijke dealer in gebruikte auto’s is nog steeds boven de elf procent. Dat zal voor ons niet heel veel beter zijn…

Ook als percentage van de totale schulden lopen autoleningen in de VS alleen maar op. Ook bron: Finder.com.

Problemen

Meer dan 4,1 procent van mensen met een autolening zitten eind 2017 in de problemen en hebben meer dan drie maanden achterstand van betaling (90 days delinquent), ik denk niet dat de cijfers recent erg verbeterd zijn.

We zouden na de car loans zo door kunnen gaan over studentenleningen, consumentenkrediet, hypotheken, etc. maar ik wil niet te veel in herhaling vallen en ik zou zeggen Google zelf eens.

Trade war

Nee los van de schulden hebben we nog steeds de fantasie dat er snel een trade deal komt, maar het weglopen van de Chinezen afgelopen week zou toch boekdelen moeten spreken. Maar nee, we denken in de financiële markten nog steeds dat het allemaal snel opgelost wordt.

Lekker populair doen

Ook het duurzamer maken van onze economie (lees: de klimaat problemen) geven eerder een krimp dan een groei voor de economie. We willen onze kinderen een betere planeet geven, maar ondertussen geven we de volgende generaties ook enorme schuldenbergen. Ik snap dat de jonge mensen graag een beter milieu willen, maar ik denk dat het ook belangrijk wordt dat de jeugd gaat snappen dat zij met een schuldenberg opgezadeld zitten.

Maar de beurs blijft vrolijk lachen

Zoals Bassie altijd zei: ‘’wat er ook gebeurd, altijd blijven lachen’’ dat is een beetje wat er afgelopen week gebeurde.  De aanslagen met drones zijn alweer vergeten en het gedoe met de renteverlagingen.

De Duitse DAX staat vrolijk aan de bovenkant van de range maar heeft ook nog ruimte aan de bovenkant.

De AEX is daarmee een zelfde verhaal als de Duitsers. Er is ruimte aan de bovenkant, maar je zou een terug gaan verwachten.

De Nasdaq is dan wellicht een iets duidelijker plaatje voor een daling, maar ook hier hebben we officieel nog steeds geen hernieuwde verkoopsignalen.

De kartrekkers

De FAANG aandelen die eerdere de spreekwoordelijke kar getrokken hebben liggen al langer niet goed en geven nog steeds duidelijke verkoopsignalen.

Neem Amazon dat eerder omlaag lijkt te willen dan omhoog. Netflix ging afgelopen vrijdag ook weer verder omlaag en ook FAANG aandeel Apple liet na de introductie van nieuwe modellen geen sprong zien naar deelt een stapje terug.

Ook andere trekkers van de beurs laten verzwakking zien. Zo hebben we in Home Depot een verkoopsignaal.

Ik heb er de Kraft niet voor

Wel kan er mogelijk een herstel komen in Kraft Heinz, maar dan moeten het aandeel wel boven de 27,84 blijven.

Dit smaak toevoegend aandeel moeten we dus in de gaten houden, op een beurs die snaak nog kraak heeft. Ook moeten we goed naar de aandelen blijven kijken die de beurs naar deze niveaus getild hebben. Voor de AEX moeten we dan bijv. naar ASML en Unilever kijken.

Sell

 

Unilever heeft afgelopen vrijdag in de Twindicator een officieel verkoopsignaal gegeven. ASML technisch nog niet, maar als je daar fundamenteel naar kijkt dan krijg je pijn in je buik van de extreem hoge waardering. De komende tijd wordt dus van belang of we met zijn allen in de fantasie blijven geloven dat we alleen maar hoger kunnen.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: