Column: Een slechte film

Het blijft allemaal bizar, we hebben Trump die volop oorlogstaal uitslaat naar Korea, Korea die die proeven blijft doen en dus lopen de spanningen in de wereld steeds meer op. Daarnaast hebben we Amerikazelf met zijn verhalen. Laatst was het Trump die het schuldenplafond niet wilde verhogen en juist die man gaat nu met plannen komen om de belasting fors verlagen en dus de tekorten te verhogen.

Maar anderzijds waarom zou je nu de belasting willen verlagen? Er is dus al een tekort en nog belangrijker de economie draad kijkende naar de beurzen al op volle toeren. Toch? Dus waarom? En waarom nu? En waarom laat je de rijken er meer van profiteren dan de middengroep? Is het dan echt alleen om de rijke nog rijker te maken en zo de ruimte tussen arm en rijk nog verder te vergroten? Of is het gewoon een grote middelvinger naar de armen? Of kan iemand echt zo naïef zijn dat hij denkt dat de rijken wel wat rijkdom laten doorzijpelen naar de middenklasse?

Trump vergelijkt zichzelf met Reagan

Het lijkt erop dat Trump gewoon op Ronald Reagan wilt lijken. Maar iedereen die boeken gelezen heeft over de gevolgen van Reaganomics, weet dat de crash van 1987 één van de kleine gevolgen was. Het verschil tussen arm en rijk groeide en daarmee nam de consumptie niet zo hard toe als men gehoopt had. Zie Wikipedia met de voor-en tegens. Of een andere website met voor-en tegens.

Nogmaals er zijn heel veel boeken verschenen over de Reagan-periode en ook veel boeken over de crash van 1987 en hoe dit een gevolg was van de Reagan-periode, maar er zijn op internet ook veel verhalen te vinden.

Op de beurs vind iedereen de plannen van Trump fantastisch en de Dow Jones en andere indices gingen uit hun dakkie. Ik ben sowieso benieuwd of Trump de belastingplannen door de senaat en het congres weet te krijgen. Als hij hier niet in slaagt is het na eerder falen van het gezondheidsplan politiek over en uit.

2-10 01

Weer geen event

Verkiezingen in Duitsland waren niet het event dat voor paniek zorgde en voor volatility. Merkel won gewoon, maar toch was het stemmenverlies van Merkel dusdanig dat ze alle kampen nodig heeft om te regeren en daarmee best moeilijk om beleid te voeren. Ook moet ze iets met de rechtse winst en die zijn anti-Europa….

De Dax ziet geen probleem en sloot de maand enthousiast af.

2-10 02

Spanje dan?

Ook de verkiezingen in Catalonië werden geen event dat de beurs deed bewegen. De Catalanen die iets democratisch wilde namelijk een referendum houden werden hard afgestraft en werden dusdanig aangevallen door de politie dat ze niet naar de stembus konden. Ik zou zeggen begin een website en laat iedereen digitaal stemmen. Een democratie hoort vrijheid van meningsuiting te prijzen, maar in de rest van Europa is men blij dat er geen uitspraak is en dus blijft de EU met Duct-tape aan elkaar.

De beurs in Spanje liep vrijdag al hard op, op het onmogelijk maken van het referendum….

2-10 03AEX deed vorige week vrolijk mee met de andere vreemde bewegingen en ging ook vrolijk omhoog.

2-10 04

Poppenkast

In Nederland hebben we overigens ook heel bijzondere symbool politiek. We moeten naar de nachtwacht en naar Den Haag met de kinderen alsof daarmee alle problemen opgelost worden en in een demissionair kabinet laten we politici aftreden om de burgers het gevoel te geven dat iemand enige verantwoordelijkheid neemt in de politiek… Het is allemaal tekenend voor de tijdsgeest. Ik denk helaas niet dat de beurzen op een normale manier gaan corrigeren. Als we omlaag gaan zal dit best wel eens heel heftig kunnen worden.

Maar om positief te zijn

Nog even een paar aandelen. Ahold heeft een koopsignaal gegeven. Je kunt best een gokje wagen met een Turbo long of gewoon het aandeel.

2-10 05

Carrefour ook aan het uitbodemen

Collega-aandeel Carrefour heeft nog geen koopsignaal, maar ik zie ook hier wel een bodempatroon.

2-10 06

Dit zijn beide dus longs. Je kan het doen tegenover een short in Amazon. Daar hebben we nog verkoopsignalen.

2-10 07

Nog een long?

Als ik nog een long moet aangeven dan denk ik aan de 3D printerfabrikant 3D Systems, oftewel DDD een uitbodempatroon.

2-10 08

De volatility in oktober?

De maand oktober is gestart en heel vroeger waren de oktober maanden de periode dat de beurzen bewogen? Een gokje in de Vix Turbo’s?

2-10 09

Al met al zijn de vastgoedproblemen bij de banken niet opgelost. Moeten de Centrale Banken iets gaan doen met hun balansen en moeten ze als de belasting maatregelen doorgaan iets gaan doen als we per ongelijk ineens inflatie krijgen. Heel vroeger was dat een doelstelling van de Centrale bank. Ik heb ze nooit een mandaat gegeven om van het belasting geld, al mijn puts waardeloos te maken en allemaal dure aandelen te laten kopen of waardeloze bonds te laten kopen.

Benieuwd wanneer de markt weer zijn vrijheid terug wint.

Het enige positieve nieuws was dat “we”weer eens een F1 wedstrijd wonnen :), dus laten we daar maar mee afsluiten.

 

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen).

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: