Column: Een volatiel jaar dat 2019

Het beursgezegde is: ‘’zoals januari gaat, gaat het jaar.’’ Men zegt zelfs dat de eerste beursdagen van het jaar tekenend zijn voor hoe het jaar gaat verlopen. Dit jaar begint extreem volatiel met grote uitslagen omlaag en weer omhoog, dus wellicht zegt het iets over een roerig rest van het jaar.

Een paar zaken zijn van belang die de huidige onrust en beweging geven. In willekeurig volgorde: de Amerikanen beginnen te twijfelen en te begrijpen dat Trump bepaalde kwaliteiten mist die hij als president zou moeten hebben, hij gaat overal als een olifant door de porselein kast. Zo is er een shut down en de boemerang die naar China is gegooid teruggekomen. Bedrijven komen, zoals ik al eerder had voorspeld, met winst waarschuwingen. Door de beweging in de valuta, de importheffingen en de daling van de Chinese beurs kunnen (of willen) de Chinezen de buitenlandse producten niet meer betalen en dus worden er in China minder Amerikaanse auto’s en minder telefoons verkocht. Dat was natuurlijk appeltje-eitje, maar zo ook als uiteindelijk er ook minder Europese producten verkocht worden (minder auto’s, etc.), maar daar hebben we het nog niet over in Europa. Hier denken we dat de nucleaire Trade War iets is tussen Amerika en China, maar hebben we al eens van nucleaire fall-out gehoord?

De shutdown

De shutdown lijkt een standaard dingetje, maar los dat het aangeeft hoe verdeeld de VS is, heeft meer gevolgen dan je denkt. Heel veel overheidstaken stoppen. Bijv. door het niet uitgeven van vergunningen kan er niet iets nieuws worden gebouwd en krijgen bouwbedrijven problemen. Auto’s moeten op kenteken, etc. etc. Er zijn nog veel meer neveneffecten van het sluiten van de overheid. Volgens schatting kost het de economie miljarden.

Een deel van de ambtenaren moet overigens wel werken omdat deze een functie hebben die van absolute noodzaak zijn, zoals douane ambtenaren, maar deze mensen worden niet betaald en het deel dat is vrijgesteld van arbeid krijgt ook niet betaald. Deze mensen kunnen niet consumeren en dat is slecht voor de economie. Als we weten dat de gemiddelde Amerikaan geen of weinig reserves heeft dan weten we dat het niet betalen van bijna een 1 miljoen mensen wel heel veel pijn doet. Kortom; het is wel een drama, wellicht zelfs meer dan het aanspoelen van een container. Op langere termijn wordt het een nog groter drama, want iedereen met groot talent zal weg gaan bij de overheid en de braindrain lijkt me ook een slecht ding. Slimme getalenteerde mensen zorgen bijv. voor een veel efficiëntere werkmethode.

Overigens ondertussen krijgen de president en de politici wel gewoon betaald. Zo kan ik ook de overheid stil leggen.

Maar de markt kijkt weer niet naar de problemen en focust zich op de hoop dat er een deal komt met de Chinezen over de trade war en is ineens blij dat de rente niet wordt verhoogd nu de aandelen omlaag gegaan zijn.

De Dow Jones grafiek geeft overigens nog geen koopsignaal. We hikken tegen de Twindicator aan.

7-1-2019 01

De Sp500 grafiek geeft wel een koopsignaal in de Twindicator.

7-1-2019 02

De Nasdaq geeft ook in de Twindicator een koopsignaal.

7-1-2019 03

De Duitse Dax is nog niet door de Twindicator heen (niveaus op 10.818,12 punten) en dus nog geen officieel koopsignaal. Wel is het logisch om, gezien de rente en andere zaken, tijdelijk even een herstelletje te verwachten.

7-1-2019 04

Ook de AEX heeft nog geen koopsignaal gegeven, pas een slot boven en dus door de 497,95 geeft een koopsignaal.

7-1-2019 05

In een herstelbeweging is het altijd goed naar de Fibonacci retracements te kijken, want ruwweg op de Twindicator lijn ligt ook de 23,6 retracement. Herstellen we verder dan kunnen we de 512,50 of zelfs de 50 procent retracements-niveau op 526. Al weet ik nu nog niet waar al dit optimisme vandaan moet komen.

7-1-2019 06

Op een andere manier naar de Fibonacci retracement gekeken, namelijk vanaf de bodem van 2016 zou je naar de 455 kunnen herstellen alvorens we naar de 385 terug kunnen.

7-1-2019 07

Lange termijn gezien zie je dat de echte correctie nog moet komen. We hebben nog wat te gaan.

7-1-2019 08

Vraag het Alexa

Amazon verkoopt heel wat ‘’afluisterapparaten’’ (Alexa) en deze voice zoekapparaten moeten mogelijk ook business gaan toevoegen, we gaan het snel horen. Op korte termijn even niet short in Amazon. maar binnenkort zeker wel weer.

7-1-2019 09

Weg is de grote magie

Apple kwam dus met een omzet waarschuwing over de Chinese markt, maar de koers daalde al langer op verhalen over minder iPhone’s. Omdat het fundamenteel gezien helemaal geen duur bedrijf is zou je dit aandeel tijdelijk best kunnen oppakken. Maar iedereen moet ook weer eens kijken wanneer die ouwe Buffett dit aandeel begon te kopen. Voor mij was de magie al in 2007 weg toen hij puts begon te schrijven (hij gaf bescherming aan pensioenfondsen en verzekeraars) en ondertussen riep dat derivaten gevaarlijk waren. Maar wanneer gaan die gekken niet meer op bedevaart naar deze BS show te luisteren?

7-1-2019 10

Te veel vraag?

Telsa verlaagde de prijs met 2000 dollar na in december nog even Nederland vol geduwd te hebben. Technisch hebben we verkoopsignalen en dus reden te meer om short te gaan.

7-1-2019 11

Liever koop ik DDD

Deze 3D printer fabrikant staat weer op een interessant niveau.

7-1-2019 12

Weer lucht in DB

Deutsche Bank begint overigens wel weer een beetje op te veren. Moest ook wel, want het begon echt dramatisch te worden. Dit aandeel is van belang voor het totale tijdelijke herstel.

7-1-2019 13

Schrijf puts

De Europese auto aandelen zijn dusdanig afgestraft dat je een consolidatie of een herstel zou verwachten. Je kunt dus een put schrijven op je favoriete auto aandeel om het zo binnenkort op te vangen. Of de premie te incasseren. Mijn lievelingen zijn BMW en Daimler.

7-1-2019 14

Liever Abarth, Fiat of Ferrari

Natuurlijk normaal ben ik meer een Fiat concern liefhebber.

Na de hectiek zouden we dus wat rust moeten krijgen en een herstel. Alvorens we binnenkort weer helemaal stuk kunnen gaan. Let wel: het is niet zo dat de lichten allemaal weer op groen staan en we weer lekker rustig kunnen slapen. Nee, want het is helaas gewoon helemaal stuk. Herstelbewegingen moeten ook gebruikt worden om later weer groot short op te bouwen.

 

– Geschreven door: Cees Smit.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: