Column: Eerste “Natural disaster”

Vorige week zat ik nog in Griekenland, het land waar de vluchtstrook gebruikt wordt om in te halen, je met je mobiel aan je oor gewoon langs de politiewagen kan rijden, je zonder helm of beschermende kleding op de motor kan scheuren, je plastic gewoon het raam kan uitgooien tijdens het rijden en je met de brommer op de snelweg kan. Kortom; je snapt al gauw wat er met de betalingsverplichtingen van de overheid mis is. Maar Griekenland is op dit moment niet in het nieuws. Wel in het nieuws is de VS.

Trump had zijn eerste storm

Meestal veroorzaakt Trump zelf storm. Bijv in de wereldpolitiek, maar ook met conflicten met zijn buurlanden. Maar afgelopen weekend was er echt nieuws, namelijk dat Trump deze keer niet de oorzaak was maar dat de natuur zijn werk deed. We hadden een paar grote stormen in Texas met enorme schade en gewonden. Ander nieuws uit de VS kwam er vanuit Vegas.

Het gevecht van de eeuw

Ik ben altijd wel een fan van free fighting en daar heb je de Ier McGregor die alle gevechten wint en een uitstapje maakt naar het normale boxen en daar de kampioen Mayweather uitdaagde uiteindelijk won de oud kampioen voor de vijftigste keer. Een enorm bedrag was er aan prijzengeld.  De oude kampioen kan als een van de weinige Amerikanen nu gewoon met pensioen.

Nu waren er dus sowieso enorme bedragen die er in de VS voorbij gingen. We hadden dus de boxers die al meer dan 250 miljoen per persoon pakte. We hadden ook weer de loterij (mega Jackpot) met hoofdprijzen van 758 miljoen dollar, maar niet alleen in de VS worden de bedragen steeds bizarder. Neem even de Europese voetballers, zoals Neymar (Barcelona) 210,7 miljoen euro werd er betaald. Volgens mij heb je er nog altijd minimaal 11 in het veld plus nog een aantal op de bank nodig om een team te hebben en dus zijn de kosten extreem aan het worden.

Sprekende over extreme bedragen en gevolgen van de bizar lage rente is de stap niet zo groot naar de bijeenkomst van Centrale bankiers.

Jackson Hole ookwel het Woodstock van de bankiers

De centrale bankiers hadden afgelopen week een bijeenkomst en moeten iets met hun enorme balansen en hun beleid afstemmen. Als men het Woodstock van bankiers noemt dan zou je ook denken dat ze drugs gebruiken als ze het over de enorme schuldenbergen hebben en tot hun inkoopplannen komen. Uiteindelijk zijn we benieuwd wat er besloten en besproken is, maar even leuk om te zien een paar extreme getallen. De hypotheken in de VS. Deze grafiek is tot 2011, maar google eens even en zie dat de totale hypotheekschuld alleen maar toegenomen is na 2011 bijv zie: https://www.federalreserve.gov/data/mortoutstand/current.htm

28-8 01

En nog een plaatje omdat dit meer dan getallen zegt. De consumenten schulden ten opzichte van het GDP.

28-8 02

Nu lijkt dit dalende in deze grafiek, maar ook hier weer de laatste jaren juist stijgingen.

28-8 03

Snel maar naar de rente. In Europa is de korte rente nog steeds negatief.

28-8 04

De centrale bankiers hebben niet alleen invloed op de rente, maar ook op de Euro dollar en de Euro dollar kan gemakkelijk nog veel verder omhoog. Mits we door de vorige top heen gaan.

28-8 05

De Dow Jones heeft nog steeds een verkoopsignaal.

28-8 06

 

De langere Dow Jones week grafiek nog niet, maar ik zou wel een top verwachten.

28-8 07

De Sp500 heeft net als de Dow Jones een verkoopsignaal.

28-8 08

Ook de Russell2000 index heeft een verkoopsignaal.

28-8 09

De Nasdaq100 zelfde verhaal. Ook hier een verkoopsignaal.

28-8 10

Zelfs de heel bredere Wilshire5000 index heeft verkoopsignalen in de Twindicator. Het is tijden geleden dat alle indices hetzelfde signaal gaven.

28-8 11

In Europa hebben we in de AEX ook nog steeds een verkoopsignaal.

28-8 12

In de Aex week candle grafiek hebben we een Engulfing bear. Als je ziet hoe mooi signaal dit in het verleden was…

28-8 13

Bijna saai

De Duitse Dax een verkoopsignaal.

28-8 14

Eurostoxx50 een verkoopsignaal.

Om niet in slaap te vallen na zo veel dezelfde signalen kijken we tot slot nog even naar een paar belangrijke aandelen.

28-8 15

Even FAANGEN?

Laten we beginnen met het aandeel Facebook, hier hebben we nog geen officieel signaal.

28-8 16

Dan de volgende A

Apple heeft ook nog geen verkoopsignaal, pas onder de 154,77 USD is er een short.

28-8 17

AMZN heeft wel een verkoopsignaal.

28-8 1928-8 2028-8 2128-8 2428-8 18

En als we daar naar de bizar steile lange Amazon weekgrafiek kijken dan hebben we ook daar in trendlijnen verkoopsignalen.

28-8 19

Netflix ook een short signaal.

28-8 20

Google een short signaal.

28-8 21

Ahold werd vorige week weer wakker geschud door Amazon die ook ineens hier gaat concurreren. We moeten even kijken wat we gaan doen met dit aandeel. Ik was op zich best positief, maar kijkende naar het verkoopgeweld. Ik kom hier snel op terug.

28-8 22

HD home depot verkocht nog de nodige schotten en andere bouwmaterialen in Texas, maar heeft ook verkoopsignalen in de grafiek.

28-8 23

Avontuurlijke beleggers kunnen ook long gaan in aandelen die al eerder hard zijn gedaald, maar er is een gezegde over vallende messen.

28-8 24

En ter afsluiting

Als je denkt dat er geen kans is op een correctie dan moet je eens bedenken hoe laag de kans is dat je twee keer de prijs wint in de loterij in 1 week en dat kwam ook laatst voor in de VS.

– Door: Cees Smit (Frank van Dongen)

__________________________________________________________________________________

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel dit bericht: